Я докато не сте се разбягали всички
-
Дядо Капинчо
Капинчо написа:А мъльчи веки! Ще земеш да се изпуснеш кой е убиеца и кой ще ти я чете после.Sssssssss написа: Лекичка, приятна, само основните философи накратко, но не просто.
Определено е много по-жива от сух учебник по философия.
нататък няма да разказвам
нали имаше футболен мач между философи /Ох, Хегел и т.н.../
филм за тях може да са направили.
шегувам се. има си и сюжет книгата.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
-
Дядо Капинчо
Ей тва ако научиш друго ти не требе. Ама знам ли, дали не си я постигнал веке 
ПРАЗНОТА
Пътят на моята школа по Стратегия Ни Тен Ичи е разкрит в свитъка "Празнота". "Празнота" означава това, което не съществува, това, което не може да бъде разбрано. Това е моето определение. Разбира се, празнотата е не-битието (не-съществуващото). Знаейки това, което съществува, започваш да разбираш и това, което не съществува - това е с други думи празнотата.
По света хората гледат на нещата погрешно и смятат, че това, което могат да разберат, е празнотата. Но това не е в действителност празнота, а заблуждение.
В Пътя на Стратегията тези, които изучават Пътя на война, мислят, че това, което не успяват да разберат, е празнотата. Това не е истинската празнота.
За да разбереш наистина като воин Пътя на Стратегията, трябва да усвоиш и други военни изкуства и да не се отклоняваш ни най-малко от Пътя на воина. Усъвършенствай двуединството "ум - сърце", изостряй двата погледа -възприемане и зрение, когато духът ти бъде чист и облаците на невежеството се разсеят, тогава ще узнаеш истинската празнота.
Докато не познаваш истинския Път - било в будизма или във всекидневния живот ще си мислиш, че имаш правилни възгледи за нещата. Но ако погледнеш непредубедено на нещата от гледна точка на действащите по света принципи, ще видиш, че поради пристрастията на отделните хора има различни възгледи, които се отклоняват от правилния Път.
Знай добре: Правилната вътрешна нагласа е същността, а истинският дух е Пътят.
Реализирай Стратегията широко, правилно и открито. Тогава ще съдиш за нещата в по-широк смисъл, ще направиш празнотата свой Път и ще възприемаш Пътя като празнота.
В празнотата на духа няма нито добро, нито зло. Мъдростта съществува. Пътят съществува. От самото начало духът е празнота.
ПРАЗНОТА
Пътят на моята школа по Стратегия Ни Тен Ичи е разкрит в свитъка "Празнота". "Празнота" означава това, което не съществува, това, което не може да бъде разбрано. Това е моето определение. Разбира се, празнотата е не-битието (не-съществуващото). Знаейки това, което съществува, започваш да разбираш и това, което не съществува - това е с други думи празнотата.
По света хората гледат на нещата погрешно и смятат, че това, което могат да разберат, е празнотата. Но това не е в действителност празнота, а заблуждение.
В Пътя на Стратегията тези, които изучават Пътя на война, мислят, че това, което не успяват да разберат, е празнотата. Това не е истинската празнота.
За да разбереш наистина като воин Пътя на Стратегията, трябва да усвоиш и други военни изкуства и да не се отклоняваш ни най-малко от Пътя на воина. Усъвършенствай двуединството "ум - сърце", изостряй двата погледа -възприемане и зрение, когато духът ти бъде чист и облаците на невежеството се разсеят, тогава ще узнаеш истинската празнота.
Докато не познаваш истинския Път - било в будизма или във всекидневния живот ще си мислиш, че имаш правилни възгледи за нещата. Но ако погледнеш непредубедено на нещата от гледна точка на действащите по света принципи, ще видиш, че поради пристрастията на отделните хора има различни възгледи, които се отклоняват от правилния Път.
Знай добре: Правилната вътрешна нагласа е същността, а истинският дух е Пътят.
Реализирай Стратегията широко, правилно и открито. Тогава ще съдиш за нещата в по-широк смисъл, ще направиш празнотата свой Път и ще възприемаш Пътя като празнота.
В празнотата на духа няма нито добро, нито зло. Мъдростта съществува. Пътят съществува. От самото начало духът е празнота.
Memento mori.
-
Дядо Капинчо
-
Дядо Капинчо
Аз пък за втори път установявам, че с Къпина в това отношение сме еднакви.Амаранта написа:Нормално. С годините нещата започват да се повтарят.Капинчо написа: Не съм се затворил. Просто не ми е интересно. Станал съм (много) по-придирчив.
А разликата в годините ни е над 10....
Не са толкова много. Или при него е от годините, а при мен от.......тъпота.
Но това, което той сега е писал все едно аз съм го писала.
-
Дядо Капинчо
- Stranniche
- Обратна връзка:
Re: Я докато не сте се разбягали всички
Първият разказ от "Стрихнин в супата" на Уудхаус.Капинчо написа:Аз не съм чел класическите мислители (там Аристотел, Сенека, Шопенхауер ... бе сичките). Чакай да помисля .... не, не съм.
Интересно ми е, ама от откъслечни поглеждания езикът им е малко тежък за мен.
Дайте акъл кого (и какво от него) да прочета да се поограмотя малко. Ама да се чете лесно, като за начинаещ.
-
Дядо Капинчо
-
Дядо Капинчо
Re: Я докато не сте се разбягали всички
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 23.12.08, 15:55, променено общо 1 път.
Къде ме прати бе човекКапинчо написа:Ами зависи от къде го гледаш.
Трудно е да ти отговоря, без да разкрия отговора тук.
Аз съм по тъпите примери, щото ми е кът аналитичното мислене.
Да опитам.
Хубаво ли е, че съм българин?
Ако не бях българин, щях ли да съжалявам, че не съм.
Бидейки вече българин, искам ли да съм друг.
Като си отговориш на тези въпроси, ще си отговориш и на твоя въпрос - хубаво ли е или не. За теб, не изобщо.
Ок, няма да те мъча.
-
Дядо Капинчо
-
Дядо Капинчо
- Света вода ненапита
-
Дядо Капинчо
- Света вода ненапита
надявам се, че филма не е със субтитри, а са го озвучили на български...Капинчо написа:Закача ти се, а! Не мога сега. Гледам "Да охраняваш Тес" с Никълъс Кейдж и Шърли Маклейн. Обичам такива филми и тези артисти.Иванушка Глупака написа:ако още не си се научил да четеш, накарай да ти я прочете този, който ти чете и съответно пише и тук!Капинчо написа:Купих си я.
Сега остава да я прочета.
Рекламата свърши.
Чао!:blum:
Виж подводницата!
- Green Light
Green Light написа:Бих ти казал, че текста за пустотата е на ненужно място. Дано да разбираш какво искам да кажа, много думи спестявам. Някои неща са за хора, които ги търсят. Само за тях.Set написа:Абе деде, докара ли я пустотата или я тъпчеш с ненужности
Имам един познат състудент. Ерудит.
Негов лаф:
Няма Нитше, няма Фройд! Ниско трактора - това е
Memento mori.
нали я прелисти преди да я купиш - тежки отговорности се уморих да нося...Капинчо написа:Купих си я.
Сега остава да я прочета.
-
Дядо Капинчо
Капинчо написа:Тц. Хич. Само подадох 13 лв и я пуснах в торбичката. Още не съм я листил.
Другите четири, дето си ги купих ги прелистих, ма за тях нямах такава професионална препоръка.
Внимавай, щото преди време ............Третата не я отворих. Само един път съм изхвърлял книги на боклука. Онези трите.
Пусни го пак, моля те ...
-
Дядо Капинчо
-
Дядо Капинчо
Да ползвам форума и за товаКапинчо написа:Гледам влязла си във форма. Пак не ти разбирам.Sssssssss написа:
Капинчо, онова, което написа за препоръките не се чете
Пусни го пак, моля те ...:lol:
ПП Ааааа професионална ли имаш предвид?
ПРОФЕСИОНАЛНА препоръка
да споделя само ... без мнение за или против
- Света вода ненапита
-
Дядо Капинчо