Да от там цитирам, позна! Другите преведени ли са? За мене и за Куида, знаеш, субтитри надо!ELBI написа: Тоя е пич и половина. Вероятно цитираш от Кратка история на почти всичко. Яка, но другата му - за Англия е върха и 3 пръста отгоре. В една книга пише и за България
Как сте бе студенти
- Green Light
Само дето никак, ама никак не можем да сме сигурни дали наистина лишеите нямат някаква цел - пък ние просто да нямаме сетива за нея.Green Light написа:
Начи така паралел да направя само набързо. Много интересна работа. Цитирал съм го тука тоя автор. Бил Брайсън. Живота- вика- е много интересно нещо от човешка гледна точка. Пък, съгласете се, че бая ще се озорим, да го погледнем от друга гледна точка. Има например едно супер интересно живо нещо, което се нарича лишей. Тия щуротии виреят в най- суров климат и върху най- обикновенни голи камъни. Даже по едно време хората са смятали че тва са камъни които са на път спонтанно да се превърнат в растения. Един изтъкнат учен изпаднал в еуфория от това "откритие" и едва само не запял от вълнение на една конференция от чудото което се извършва пред очите ни
После хората разбрали какъв е трика. По- малко вълшебство, повече ефикастност. Съжителство на гъби с морски водорасли- алги. Гъбите разтварят скалата с киселини, алгите преубразуват разтвора в храна, достатъчна за да оцелеят и двата вида. Прост, колкото си искате номер. Понеже, - пише наш Бил- тва става в най- суровите кътчета на планета, нарастването на лишеите е супер бавно. Стават големи, като копче от риза, за 50 години. И тва е. Лепнали са се за една скала, смучат там и нито се развиват, нит пълзят, нито нищо. Най- лишения от амбиция живот. Никаква цел. Просто го има. Научил някакъв трик и го прилага милиони години. Ама защо, бе? Каква е целта, предназначението, до къде ще стигнете, що не се развивате, може ли така?
Съществува. И толкова!
Иди го разбери.
С каква цел съществуват звездите?
Panta rhei...
- Dark Angel
един влюбен в себе си човек би ти отговорил че звездите съществуват само и единствено за да му светятМнемозина написа: Само дето никак, ама никак не можем да сме сигурни дали наистина лишеите нямат някаква цел - пък ние просто да нямаме сетива за нея.![]()
и да падат от време на време, за да може да си пожелава разни неща
- Green Light
О да! Но това е едно и също. Хитрия Бил не пропуска да каже "от човешка гледна точка" Аз го цитирах малко непохватно. Представи си каква божествена, великолепна и победна цел щяха да имат лишеите от човешка гледна точка ако действително това бяха оживяващи камъни. Божественото в науката и научното в теологията щяха да стиснат ръце сред фанфарни звуци, а всички ние да получим вътрешна удовлетвореност от нещо толкова добре започнато и така великолепно завършено. Красив цикъл с с красива цел цел.Мнемозина написа:Само дето никак, ама никак не можем да сме сигурни дали наистина лишеите нямат някаква цел - пък ние просто да нямаме сетива за нея.Green Light написа:
Начи така паралел да направя само набързо. Много интересна работа. Цитирал съм го тука тоя автор. Бил Брайсън. Живота- вика- е много интересно нещо от човешка гледна точка. Пък, съгласете се, че бая ще се озорим, да го погледнем от друга гледна точка. Има например едно супер интересно живо нещо, което се нарича лишей. Тия щуротии виреят в най- суров климат и върху най- обикновенни голи камъни. Даже по едно време хората са смятали че тва са камъни които са на път спонтанно да се превърнат в растения. Един изтъкнат учен изпаднал в еуфория от това "откритие" и едва само не запял от вълнение на една конференция от чудото което се извършва пред очите ни
После хората разбрали какъв е трика. По- малко вълшебство, повече ефикастност. Съжителство на гъби с морски водорасли- алги. Гъбите разтварят скалата с киселини, алгите преубразуват разтвора в храна, достатъчна за да оцелеят и двата вида. Прост, колкото си искате номер. Понеже, - пише наш Бил- тва става в най- суровите кътчета на планета, нарастването на лишеите е супер бавно. Стават големи, като копче от риза, за 50 години. И тва е. Лепнали са се за една скала, смучат там и нито се развиват, нит пълзят, нито нищо. Най- лишения от амбиция живот. Никаква цел. Просто го има. Научил някакъв трик и го прилага милиони години. Ама защо, бе? Каква е целта, предназначението, до къде ще стигнете, що не се развивате, може ли така?
Съществува. И толкова!
Иди го разбери.![]()
Как ли се е почувствал онзи учен, когато е разбрал, че това е просто гъба+водорасло? Симбиоти, с едничката цел да се хранят за да просъществуват. Да ги има и толкова.
Re: Как сте бе студенти
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Да. Шедьовърът му е Записки от един малък остров.Green Light написа:Да от там цитирам, позна! Другите преведени ли са? За мене и за Куида, знаеш, субтитри надо!ELBI написа: Тоя е пич и половина. Вероятно цитираш от Кратка история на почти всичко. Яка, но другата му - за Англия е върха и 3 пръста отгоре. В една книга пише и за България
След това издава и Записки от една голяма страна
в книгата си Един американец в Европа пише за България (ако ме подсетиш ще ти покажа, а може и да взема да понапиша от там по нещо)
и остава Кратката история на почти всичко.
Може да има и други - тези ги имам на бългериън
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
-
Дядо Капинчо
Re: Как сте бе студенти
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 21.12.08, 16:36, променено общо 1 път.
-
Дядо Капинчо
- Dark Angel
- Dark Angel
Има някакъв страхотен парадокс в това, което си написал.Капинчо написа: Мнемо,
През последните няколко дни двама човека, от тези, които уважавам се опитваха да ме убедят колко свестен, честен и раним човек си и колко аз съм безкрайно несправедлив в поведението си към теб. Днешното ти участие в моята тема е по-скоро в подкрепа на моите изводи, но ... Първо, аз съм свикнал винаги да се съмнявам в правотата си. Второ, напълно нормално е след като съм те обидил, ти да не си много добронамерена към мен. Може би си забелязала, че въпреки доста плътното ти присътвие във форума напоследък, аз не съм вземал отношение към твоите изказвания, т.е. оставил съм те на мира.
Ще направя още една крачка. Ще приема, че съм изтълкувал погрешно поведението ти по време на споровете и съм те оценил неправилно. В този момент ти за мен си бяла страница. Каквото напишеш от тук нататък, това ще е.
Проблемът изобщо не е в това дали съм ранима, свястна и честна - както се оказа, това няма почти никакво значение вече тук. Дори не си и забелязал, че никога не съм коментирала ничия личност - нито директно, нито индиректно.
Иронията е нещо, което, уви, владея твърде добре, но никога не ми е била тукашно удоволствие. Дори и с риск да изглеждам глуповата и наивна.
Проблемът не е и това дали и как ти ще реагираш на моето писане.
Ясно е, че нищо няма да бъде както преди.
Но ако не престанем с ироничните подмятания - и не изчистим съзнанията си от подозренията за такива - тук никога няма да тръгне относително нормален разговор.
И наистина нямах предвид теб, когато писах онова за скромността, беше просто асоциация, връзка между поговорки... което пък си ми е било постоянното удоволствие тук.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
Аз основния парадокс не го и казах.Капинчо написа:
Не разбрах къде е парадокса.
Няма да коментирам и това къде е проблема - всеки си има своя версия и те са толкова много, че няма как да се обединят.
Преставаме с подмятанията и съмненията за подмятания сами ще изчезнат.
Ще приема, че последното ти изречение е вярно.
Благодаря.
Panta rhei...
- Dark Angel
красотата на това място е в коментирането на разни интересни неща
различни хора
мислещи различно
мислите се движат като шарени рибки в различни посоки
и виждаш как мислят другите
и/или те провокират да мислиш по друг начин
да се качиш до половината на нечия чужда кула/замък/камбанария и да погледнеш
и става ужасно отегчително като някой има страст разговора да бъде непрекъснато фокусиран върху междуличностни взаимоотношения
каква скука
като да слушам за красотата на друга жена
различни хора
мислещи различно
мислите се движат като шарени рибки в различни посоки
и виждаш как мислят другите
и/или те провокират да мислиш по друг начин
да се качиш до половината на нечия чужда кула/замък/камбанария и да погледнеш
и става ужасно отегчително като някой има страст разговора да бъде непрекъснато фокусиран върху междуличностни взаимоотношения
каква скука
като да слушам за красотата на друга жена
-
Дядо Капинчо
- Dark Angel
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
- Dark Angel
- Green Light
Жалба за младост. Само това, ама и то не е малко. Поне за мене, направо, си е страшно много. Страхотни времена бяха!vyara написа:Абсолютно!Пенчо Заека написа:Кви студенти, бе....тва минало отдавна свършено. И преди не го обичах тоя празник, щото знаех, че е временна работа, сега пък ептен.
И преди и сега се чудя защо бивши студенти си го честитят и го празнуват...
Защото човек е жив, докато се учи.vyara написа:Абсолютно!Пенчо Заека написа:Кви студенти, бе....тва минало отдавна свършено. И преди не го обичах тоя празник, щото знаех, че е временна работа, сега пък ептен.
И преди и сега се чудя защо бивши студенти си го честитят и го празнуват...
Тази ми е от любимите поговорки.
Защото студенстките години преминават в някакво вечно бъдеще време - и това е, от което ни е трудно да се отърсим.
Но зависи и какво се разбира под празнуване.
Panta rhei...
Ох, не, ама и това е вярно - студенството си беше един безкраен празник.vyara написа:Искаш да кажеш, че ученето е тясно свързано с празнуването..., каквото и да означава то (празнуването).Мнемозина написа: Защото човек е жив, докато се учи.
Тази ми е от любимите поговорки.![]()
А другото беше нещо в смисъл, че ученето е свързано с живостта, с будността, с очакването за нещо бъдещо и хубаво. И човек трудно се разделя с това.
Или съдя по себе си.
Ох, можех и по-дълго и красиво да го оформя, обаче нямам време сега...
Panta rhei...
Бе не знам, според мен човек ще - не ще, цял живот се учи. А соц - студентството си е неповторим феномен. Остана си там, обаче.Мнемозина написа:
Ох, не, ама и това е вярно - студенството си беше един безкраен празник.![]()
А другото беше нещо в смисъл, че ученето е свързано с живостта, с будността, с очакването за нещо бъдещо и хубаво. И човек трудно се разделя с това.
Или съдя по себе си.
-
Дядо Капинчо
И защо го свърза със соца това?Амаранта написа:Бе не знам, според мен човек ще - не ще, цял живот се учи. А соц - студентството си е неповторим феномен. Остана си там, обаче.Мнемозина написа:
Ох, не, ама и това е вярно - студенството си беше един безкраен празник.![]()
Или съдя по себе си.
Имало е студенти и преди него.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
ти сега смени темата за коне (кобили - да не кажеш, че съм сексист)Мнемозина написа:Ммм, как беше, някои умират прави, а уморените ги убиват - или както там се завъртя пиенето в тази тема?ELBI написа:това с ученето ... е нещо като с пиенето
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
и на запад студенството се разглежда по сходен начин като тук...купон през не малка част от времето.Амаранта написа:ми - ти каза - безкраен празник. Ето ти връзка.Мнемозина написа:
И защо го свърза със соца това?
А, разбрах.Амаранта написа:ми - ти каза - безкраен празник. Ето ти връзка.Мнемозина написа:
И защо го свърза със соца това?
Ама моето студентсво не беше по соца, тъй че не от там идваше празничното.
Нещо ми се върти във главата пак онази "дупка на чорапа"...
Panta rhei...