Green Light написа:
Хич и въобще не те слушам и даже не ти обръщам и внимание, риш, защото тука дневния ред на нацията ме чака да го определя и един куп въпроси имам да решавам тва АЕЦите, държавния дълг, Македония въобще не знам какво да правя с нея хич не мога да реша, националния отбор, ох, да не говорим за Афганистан, Ирак и закученото положение в Иран. Никакво време няма да се занимаван с обикновенните хора. Та само така набързо.
Защо пък да работят заедно в екип? Предполагам че екипността идва от поликата сдружаване на хора с еднакви идеи как да се постигнат националните интереси. Зорлем усложняваш та да ти изглежда невъзможен тоя елит. Националните интереси макат да се постигат по различен начин са едни и същи, те не могат да се променят. Богат народ, чиста природа, ниска престъпност, сигурност военна, енергийна, всякаква. Харалампи Кирилинкитов и цялото Кирилинкитово семейство откак се помнят може да работят в посока например да направи армията 100 000 човека, докато фамилията на Бичикалинкови работи за приятелства с Гърция, Сърбия, Турция или пактове за ненападение с цял свят. Сигурно двете фамили не могат да се гледат, но и двете работят за доброто на България и постигат нещичко там. Аз така си ги представям нещата. Динамичен, пък екипен дрън дрън. Интерес. Национален, личен, всяакакъв. Интересите са вечни и неизменни. Приятелите- не. Никаква екипност не е необходима.
Паси ще ти посоча, малкия Ралин синчето на Сидеров също е от такъв род, така е и възпитан нали виждате? Дренски- математици, филолози куп професори има в тоя род, покойния Дертлиев, Каракачанов, Дилов, покойния Савов, мисля че и Праматарски също са известен род. Предполагам. Аз познавам един приятел на татко чичо Любо Гошев, при който също си личеше такова възпитание, беше от такъв род и работеше с Мозер. Самата Мозер е щерка на Димитър Петков. Предполагам че всяко от тези имена е дискусионно в стил кога станаха каладжии, кога им почерня задника, но не може да се отрече това, че в тези семейства от деца до старост се говори за "дневния ред на нацията" като за нещо което пряко ги касае и в което трябва да се намесят. Тия хора просто мислят за нещо по- голямо от своя интерес. Или ако искаш смята интереса на държавата за техен. Защото интереса на България е неизменен. Лесно е да се ориентираш какво биха харесали татко ти и майка ти, и баба ти и дядо ти. Това и правиш.
Нещо такова мисля аз по въпроса за елитите. И още нещо. Те нямат нужда от номинация или отглеждане. Тях ги има. Аз взимам отношение само по въпроса "Защо ни е толкова неприятно да ги има?"
Слушаш, слушаш, знам аз.

Обаче не ме четеш Фнимателно, или пък аз съм взела да пиша несвързано.
Не екип, а система. Всичко, което съм писала в горния си постинг за елита като такъв, е спрямо идеите на пуснатата от АВе статия.
За да може един елит да работи в посоката, в която и ти искаш, да работи явно и
видимо (това с видимото е много важно) за обществото, той наистина трябва да бъде някаква прослойка или група.
Защото произходът, благосъстоянието, интелигентността и образоваността не гарантират съществуването на морал у един човек. Моралът и ценностите са нещо, което само групата може да издигне и да поддържа.
Иначе казано - бих признала, че тези хора, които споменаваш, са елитни люде сами по себе си, но като елит те просто не действат. Ако действаха, вероятно би трябвало вече да имаме някакви резултати.
Има разлика между 1) това, че хората наистина имат различни нива на мислене и 2) елитът като обществена функция. Аз говоря за второто, а ти ги смесваш.
На мен не би ми било неприятно да има елит, само че ми е трудно да обясня точно защо не изпитвам и кой знае каква необходимост от него. Като гледам и писаното из темата, това е въпрос и на личен опит донякъде.
Но понякога е по-добре да се знае откъде се вмирисва рибата.