На вниманието на новата

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

всичко е едно
ако искаш да се тръшкаме пред махалото
ако искаш да яхнем язовирната вълна с някой сърф
нямаш всъщност друг избор
освен да правиш това, което искаш/трябва
пък то става
каквото става
и така
наздраве
днес е червено от димяница (май)
:wine:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа:всичко е едно
ако искаш да се тръшкаме пред махалото
ако искаш да яхнем язовирната вълна с някой сърф
нямаш всъщност друг избор
освен да правиш това, което искаш/трябва
пък то става
каквото става
и така
наздраве
днес е червено от димяница (май)
:wine:
Ми то винаги е така - правиш квото трябва, па да става квото ще...

По темата.... ще се повторя малко, ама... :grin:

Изображение

Изображение

Има и още ако му се гледа на някой:

Изображение
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Gaspode написа:
bead_ написа:
Green Light написа: Какво се прави, като се спука язовирната стена? Гледаш.
ако си направил яка застраховка - гледаш
ако не си направил - гледаш да не гледаш
Гледаш не гледаш, стената си се пука. И те залива. А застраховката е.... абе става да си избършеш таковата
аааа, съвсем не е така. ти всъщност гледаш отвисокото, и то залива, нали, ама залива застрахованото в долината. и след тва просто си отваряш една по-широка банкова сметка и това е - изтръскват се разните му там застрахователи. :grin:
just perfect
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

bead_ написа:
аааа, съвсем не е така. ти всъщност гледаш отвисокото, и то залива, нали, ама залива застрахованото в долината. и след тва просто си отваряш една по-широка банкова сметка и това е - изтръскват се разните му там застрахователи. :grin:
Като залива, залива всичко
Пък и случайно ако останеш суха, после застрахователите почват да мънкат нещо за форс мажор, минор, и прочее музикални термини.
И таковата там за супата...
:grin:

Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Gaspode написа:
ъхъм, гледаш много холивудски блокбастъри
или четеш митове, в които тоталният потоп е устойчив катастрофичен архетип
или /последно, но не и най-малко вериоятно/ искаш да си разчешеш клавиатурата, противоречейки ми :blum:
just perfect
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

bead_ написа:
Gaspode написа:
ъхъм, гледаш много холивудски блокбастъри
или четеш митове, в които тоталният потоп е устойчив катастрофичен архетип
или /последно, но не и най-малко вериоятно/ искаш да си разчешеш клавиатурата, противоречейки ми :blum:
последното :grin:
+ горчив опит със застрахователи
слава богу за доста по-дребни неща :)

І

Мнение от І »

Мен пък ме кефи идеята кмет да е жена. Дано поне по-дълго да и се радваме.
Не я знам ква е. Виждам кви са "дамите" в управлението досега и ми се ще да ги удуша със собствените си ръце. Щот са по-отвратни и от мъжете. Парашутисти. И нахъсани да ни ххх...
Дано тази да е различна.
Надежда, умира последна....
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

МЪЖжжж написа:Мен пък ме кефи идеята кмет да е жена. Дано поне по-дълго да и се радваме.
Не я знам ква е. Виждам кви са "дамите" в управлението досега и ми се ще да ги удуша със собствените си ръце. Щот са по-отвратни и от мъжете. Парашутисти. И нахъсани да ни ххх...
Дано тази да е различна.
Надежда, умира последна....
Нищо против нямам кмет да е жена. Ама не щото съм феминистка, а точно защото не съм.

Освен това баба Ванга беше била казала, че България щяла била да се оправи, когато начело застане жена, и то руса.
Мдаааа, Фнимавайте... :blum:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Натюрел или? :huhthink:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:Натюрел или? :huhthink:
Ако питаш мен, може ли някак така с повече думи, понеже моят натюрел не успя да се ориентира само от тази? :roll:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Ако питаш мен, може ли някак така с повече думи, понеже моят натюрел не успя да се ориентира само от тази? :roll:
Руса само горе или не? 5 стигат ли? :blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Ако питаш мен, може ли някак така с повече думи, понеже моят натюрел не успя да се ориентира само от тази? :roll:
Руса само горе или не? 5 стигат ли? :blum:
Стигат. :grin:

Не знам.
Не знам и дали може да се провери, като се сбъдне.
Изобщо, боя се, че ще остане една загадка това. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Стигат. :grin:

Не знам.
Някои ще знаят. Поне един. Никаква загадка т.е. Аз питах, за да си изясня дали няма да дойде да ни ъ-ъ оправи някоя скандинавска валкирия... :grin:

PS
Тя таз руса ли беше?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Стигат. :grin:

Не знам.
Някои ще знаят. Поне един. Никаква загадка т.е. Аз питах, за да си изясня дали няма да дойде да ни ъ-ъ оправи някоя скандинавска валкирия... :grin:

PS
Тя таз руса ли беше?
Абсолютна загадка ще е, щото така и няма да се разбере какво точно е имала предвид баба Ванга, когато го е казала, ако го е казала. :lol:

П.П. В какъв смисъл руса? :blum:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:П.П. В какъв смисъл руса? :blum:
хехехе
туше!
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа:
когато начело застане жена, и то руса.
:
това е ефемизъм на "никогаш" :winkw:
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

bead_ написа:
Мнемозина написа:
когато начело застане жена, и то руса.
:
това е ефемизъм на "никогаш" :winkw:
Ъх, това се надявах да не се заявява директно.
Да има малко очакване и респект. :lol:
Panta rhei...
І

Мнение от І »

Пак да припомня ...не е Идол..но нещо като обект за подражание.

"Най-добрият кмет на София - Иван Иванов

Осъден на доживотен затвор от комунистите, инженерът проектира язовир "Искър" в килията

В началото на 20 век младата столица започва да нараства неудържимо и снабдяването на жителите й с питейна вода става първостепенна грижа на нейната управа. От 1923 г. започва изготвянето на генерален проект за водоснабдяването на София, който приключва повече от 10 години след Втората световна война - през 1957 г. Инженерите поставят акцент върху осигуряването на питейна вода от източния скат на Витоша и високите рилски реки, като най-амбициозната им цел е изграждането на язовир "Бели Искър". Предвижда се водите от Рила да се използват не само за водоснабдяване, но и за добив на електроенергия. Целият този грандиозен проект е замислен и осъществен от инженер Иван Иванов, който управлява столицата от 1934 г. до 1944 г. и остава в историята като най-добрия кмет на града.

Според някои версии

майката на Иван Иванов е потомка на Хаджи Димитър

а баща му - полк. Никола Иванов, е сред героите на Балканската и Междусъюзническата война. Иван Иванов е учил в Стара Загора, след това във Военното училище в София, а през 1915 г. завършва инженерно строителство в Мюнхен, Германия. Именно там среща и се влюбва в бъдещата си съпруга - германката Матилда, от която има три дъщери. През Първата световна война е бил в Македония, където ръководел строеж на жп линия.

През 1919 г. Иванов е назначен за зам.-началник на водоснабдяването на София, а през 1934 г. става кмет на града. Управлява 10 години, 3 месеца и 15 дни и това го прави най-дълго управлявалия кмет.

Идеята столичани да пият от водите на Рила се е родила още през 1918 г., но едва през 1924 г. започва строителството на водопровода. Вододайната зона е 196 кв. метра. От трасе, дълго 82 км, 38,5 км са канали, 17,9 км са тунели, а 25,3 км са тръби. Най-високата точка на водопровода е на 920 метра над равнището на София, което позволява на столицата да пие най-евтината вода на света.

Първият етап от водопровода София-Бистрица е бил готов през лятото на 1926 г. Вторият - Бистрица-Рила, е бил започнат през 1928 г. и е завършен през 1933 г. Така на 23 април 1933 г. бистрата рилска вода изпълва специално построения басейн на стадион "Юнак". Така е бил открит рилският водопровод. След осемгодишно строителство съоръжението е било готово и на всеки софиянец се полагали по 200 литра вода на денонощие.

Година по-късно Иван Иванов, който докарал водата в София, станал кмет и първата задача, която си поставил, била да се пребори с корупцията и бюрокрацията.

Наложил желязна финансова дисциплина

и всеки месец публикувал разходите на кметството в списание "Сердика". Иванов имал навика да обикаля по улиците и кварталите на София всеки ден. Само за няколко години в безразборната дотогава архитектура на града бил сложен ред. Всички улици в центъра били павирани. Открити били 12 нови училища, 2 болници и бани по кварталите. Тръгнали са няколко градски автобусни линии, разширила се трамвайната мрежа, а през 1941 г. бил пуснат и първият тролей към Горна баня. По същото време е започнало масово озеленяване на София. Така се появили кестените по централните булеварди. Облицовали с камък коритата на Владайската и Преловската река. През този период била открита и къпалнията "Мария Луиза", млекоцентралата и месокомбинатът. Междувременно Иван Иванов вече подготвя и строителството на язовир "Бели Искър". Съоръжението е било с обем 15,3 млн. кубични метра и е пуснато през 1949 г.

Бедните софиянци обичали кмета си, когото често срещали по улиците. По време на управлението всяка година на хиляди семейства били отпускани парични помощи, продукти и купони за храна. Строели се модерни общински жилища, а за децата имало безплатни лагери и трапезарии в училищата.

Най-тежкият период от управлението на Иван Иванов без съмнение бил по време на Втората световна война и бомбардировките над София през 1944 г., когато бомба пада дори върху сградата на общината. "Кметството гори! - пише в дневника си поетът Кирил Христов. - Кметът Иванов, ранен в главата, непревързан, работи с пожарникарите, сочи къде трябва да бият струите, за да се спаси нещо, дава им неоценима помощ. И още: правят се разкопки, дирят се живо погребани хора; кметът е там, той ободрява работниците. Обяд е минал, работата не престава. Кметът е взел под мишницата си един хляб, дава на тогова, на оногова да си откъсне залък и пак се работи. Ако би могло да се изследва, аз бих искал да зная

ще се намери ли в пострадалите от бомбардировки европейски градове друг такъв кмет!".

Веднага след 9 септември обаче героизмът, талантът и човещината на кмета бързо са забравени и той е арестуван и осъден на доживотен затвор. Първоначално обвиненията срещу него са икономически, а после и политически. На 21 април 1945 г. Иван Иванов е осъден на доживотен затвор. Обвинителите му са затруднени какво да измислят, за да го затворят, защото той е бил почтен мъж, не е присвоил нито стотинка и е работел денонощно за благото на софиянци. Фатално за Иванов се оказва едно негово стихотворение, публикувано в "Зора". В него се казва: "Нека падат тука бомби, ще се крием в катакомби". Негодувание заради тези стихове залива целия град и столичани са готови да разкъсат кмета поет с позорната титла "апологет на фашизма".

Докато е в затвора, народната власт се обръща към Съветския съюз с молба да им изпратят специалисти за построяването на язовир "Искър". От Москва обаче идва отговор, че

България си има световен хидроинженер - Иван Иванов

Още докато е в затвора, той започва да прави чертежите на язовира. Всяка сутрин двама милиционери го водят в проектантската стая и след края на работното време го връщат в килията. Две години по-късно, през 1946 г., е помилван. Язовирът е пуснат в експлоатация на 6 септември 1954 г. и е наречен на името на Сталин. Иван Иванов умира след тежко и мъчително боледуване през 1965 г. Но язовир "Искър" и досега осигурява на всеки софиянец по 300 литра бистра и евтина вода на денонощие."
Публикувай отговор