За милосърдието, но

Все същите
Аватар
snowprincess

Re: ....

Мнение от snowprincess »

Мнемозина написа:
Здрасти! :kiss:

Ще те заям веднага: тая пирамидка е валидна при едно материалистически ориентирано мислене. Еволюционно, бих казала даже.

От моя гледна точка тези нива не съществуват. Всичко е едно.
:kiss:
Маслоу вярва, че потребностите от по-ниските нива са по-силни от тези от по-високите и че всяка потребност от по-ниско ниво трябва да бъде сравнително добре задоволена, преди да се появи потребност от по-високо ниво. Така например, човекът, чиито физиологически потребности и потребност от сигурност са задоволени, ще има мотивация да задоволи и социалните си потребности, докато гладният бездомник ще е напълно обзет от мисълта да си намери храна и подслон.
По-същественият момент е, че Маслоу вярвал, че потребността от самоусъвършенстване е коренно различна от всички останали 4 нива в йерархията. Те и четирите представляват потребности, породени от недостига; те включват физически или психологически условия, които личността се стреми да поддържа в приемлив диапазон. Когато някоя от тези четири типа потребности бъде удовлетворена, свързаната с нея мотивация намалява или изчезва, и поведението на човека се променя. За сметка на това самоусъвършенстването е потребност от растеж и в процеса на задоволяването й̀ мотивацията расте още повече вместо да намалява.
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа:
Мнемозина написа:

Ще те заям веднага: тая пирамидка е валидна при едно материалистически ориентирано мислене. Еволюционно, бих казала даже.

Маслоу вярва, че потребностите от по-ниските нива са по-силни от тези от по-високите и че всяка потребност от по-ниско ниво трябва да бъде сравнително добре задоволена, преди да се появи потребност от по-високо ниво. Така например, човекът, чиито физиологически потребности и потребност от сигурност са задоволени, ще има мотивация да задоволи и социалните си потребности, докато гладният бездомник ще е напълно обзет от мисълта да си намери храна и подслон.
По-същественият момент е, че Маслоу вярвал, че потребността от самоусъвършенстване е коренно различна от всички останали 4 нива в йерархията. Те и четирите представляват потребности, породени от недостига; те включват физически или психологически условия, които личността се стреми да поддържа в приемлив диапазон. Когато някоя от тези четири типа потребности бъде удовлетворена, свързаната с нея мотивация намалява или изчезва, и поведението на човека се променя. За сметка на това самоусъвършенстването е потребност от растеж и в процеса на задоволяването й̀ мотивацията расте още повече вместо да намалява.
Да, това е ясно.
Само че някаква ей такава пирамида стои в основата на политиката ни през последните 20 години: първо да оправим икономиката, и докато не оправим икономиката, няма какво да говорим за духовност. Щото, нали, първо трябва да сме нахранени физически.
Базата и надстройката, ако си спомняте, ама може ли толкова да се повтарят нещата?

Не е така. Духовността - която не значи само самоусъвършенстване, а и усещане за сигурност понякога, защото сигурността не е само подслон и прочие, примерно, в нея се съдържат всичките останали ленти от пирамидата, както и обратно - от нея хората са имали нужда дори и когато не са били толкова спокойни и задоволени. Всъщност от нея са имали нужда точно когато най-много са били несигурни и уплашени, и така са се появили религиите например.
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Re: За милосърдието, но

Мнение от holi_day »

Ън написа:Помагаш на когото и колкото можеш. Тоест, колкото имаш желание. Щото могат мнозина, но малцина помагат и все поради липса на желание, оправдано с неможене.
Аз помагам по свой начин- не им взимам пари на тези, които съм решил. Избирам на кой по собствена преценка. Нещо като работа про боно.
аха по-горе да те посоча за пример, ама де да зная как шъ реагираш
на теб - шапка ти свалям :kiss:
annonymus

Мнение от annonymus »

snowprincess написа:
По-същественият момент е, че Маслоу вярвал, че потребността от самоусъвършенстване е коренно различна от всички останали 4 нива в йерархията.
Маслоу не е психолог, нали? Беше теоретик на маркетинга, ако се не лъжа или икономист някакъв.
Като такъв той разглежда нещата от своята си гледна точка - пазарната.
Защото ако за него самоусъравшенстването е да си купи Ауди вместо Форд, за мен може да е да прочета "Одисей" от кора до кора например. (дъблоко подозирам, че чак толкова съвършена никога няма да бъда)
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

pocti_bezobidna написа:
snowprincess написа:
По-същественият момент е, че Маслоу вярвал, че потребността от самоусъвършенстване е коренно различна от всички останали 4 нива в йерархията.
Маслоу не е психолог, нали? Беше теоретик на маркетинга, ако се не лъжа или икономист някакъв.
Защото ако за него самоусъравшенстването е да си купи Ауди вместо Форд, за мен може да е да прочета "Одисей" от кора до кора например. (дъблоко подозирам, че чак толкова съвършена никога няма да бъда)
психолог е
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0% ... 0%BE%D1%83
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

snowprincess написа:
pocti_bezobidna написа:
snowprincess написа:
психолог е
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0% ... 0%BE%D1%83
Я! какъв симпатяга! :-) Не си го представях така.

Както и да е. Не съм съвсем съгласна с него.
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

snowprincess написа:
Мнемозина написа:

Страх ме е да се обадя, щото пак шъ си помисли Сноу, че се заяждам, ама нали страховете трябва да се преодоляват...
Шъ си кажа простичко, в един момент едно е важно, в друг - друго. И вместо пирамида, Маслоу е трябвало да направи 5 панелни социалистически равноетажни блокчета с надписи - различните потребности. :-)
Може едни потребности да не са ти изпълнени, да нямаш достатъчно ресурси, за да задоволиш най-елементарни човешки физиологични нужди (храна, вода, сън, здраве) и пак наравно с това у теб да са потребностите за самоусъвършенстване.
животът го доказва това всеки ден
не при най-богатите (грубо казано) на храна, вода, сън и здраве са най на висота потребностите им към себеусъвършенстване и съответно стремежите им, произтичащи от очаквано висока мотивация - щото последната не е гарантирано присъствие точно при тях
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

pocti_bezobidna написа:Както и да е. Не съм съвсем съгласна с него.
иде ми да ви кимна разбиращо, мъ не зная как шъ се изтълкува :blum:
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа:Само че някаква ей такава пирамида стои в основата на политиката ни през последните 20 години: първо да оправим икономиката, и докато не оправим икономиката, няма какво да говорим за духовност.
и се нарича психономикосоциопатика? :twisted:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

snowprincess написа:
bead_ написа:
snowprincess написа: някои хора остават цял живот на първо ниво - за тях е важно само какво да сложат в устата и между краката си и не ги интересуват децата или роднините им
е, маслоу не казва, че можеш да останеш само на първото ниво, просто в различна степен се интересуваш от по-висшите, когато не си задоволил по-нисшите...
аз казвам, че има такива хора
не можеш да се самоактуализираш на гладен стомах, без покрив и принадлежност, без да се цениш и ако не те уважават, всяка потребност се задоволява по реда си
хм ами отшелниците и аскетите
те къде попадат
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Remmivs написа:хм ами отшелниците и аскетите
те къде попадат
винаги съм казвала, че не мога да питам
такъв въпрос толкова приказки и обяснения би ми спестявал :good:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Remmivs написа:
те къде попадат
къде ме фърли, интересуваш ли се или за спорта питаш
нямам представа защо някой ще иска да става аскет или отшелник
за да говори човек на тази тема трябва да е специалист по психология на религията, а аз не съм, но заради теб мога да потърся, прочета и да ти кажа
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

snowprincess написа:къде ме фърли, интересуваш ли се или за спорта питаш
нямам представа защо някой ще иска да става аскет или отшелник
за да говори човек на тази тема трябва да е специалист по психология на религията, а аз не съм, но заради теб мога да потърся, прочета и да ти кажа
не, не е за спорта, но не е и за дисертация, принцео :-)
не се рови

според мен тази пирамида е вярна, но не е задължителна или всеобхватна
само това исках да кажа
понякога хората могат да елиминират или минимализират почти всичките си нужди в името на нещо напълно непонятно за останалите
и това в голяма степен ни отличава от животните
които почти винаги следват пътя на моменталното задоволяване
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа:
Мнемозина написа:Само че някаква ей такава пирамида стои в основата на политиката ни през последните 20 години: първо да оправим икономиката, и докато не оправим икономиката, няма какво да говорим за духовност.
и се нарича психономикосоциопатика? :twisted:
Вече да. :grin:
Остава и да го запомня. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Remmivs написа:
те къде попадат
Те отговарят на условията на пирамидата. Задоволили са напълно(много по- пълно от всички други) нуждите си от храна, здраве, послон, принадлежност и увереност. Желаят да знаят, да се самоусъвършенстват.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Те отговарят на условията на пирамидата. Задоволили са напълно(много по- пълно от всички други) нуждите си от храна, здраве, послон, принадлежност и увереност. Желаят да знаят, да се самоусъвършенстват.
не, не е така
те я слагат тая ъ-ъ маслоуска пирамида с гъ... пардон, чакай да мина на друго ниво
със задните и части нагоре
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Green Light написа:Те отговарят на условията на пирамидата. Задоволили са напълно(много по- пълно от всички други) нуждите си от храна, здраве, послон, принадлежност и увереност. Желаят да знаят, да се самоусъвършенстват.
не, не е така
те я слагат тая ъ-ъ маслоуска пирамида с гъ... пардон, чакай да мина на друго ниво
със задните и части нагоре
Нещо се объркаха тук пространствените разположения.
Задните части са по принцип по средата и като ги сложиш най-отгоре, се получава точно нещо като пирамида.
Но на самата пирамида къде са й задните части и как се връткат - идея нямам.
Малко през главата за краката, но се случва и така със самоусъвършенстванията. :lol:

П.П. Съвсем оспамихме темата, но то с тежките теми май е по-добре така. :shy:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Нещо се объркаха тук пространствените разположения.
Задните части са по принцип по средата и като ги сложиш най-отгоре, се получава точно нещо като пирамида.
Малко през главата за краката, но се случва и така със самоусъвършенстванията. :lol:

не, не, не са или поне не и моите
те не могат да се объркат
най-много да се раз-бъркат
както и да е
задните части са последни и това е
представи си нормална мисионерска и ще ти стане ясно :-P
кви са сега тези усъвършенствани пространствени конфигурации по кама сутра

да,
съвсем я оспамихме
mea culpa
mea maxima culpa
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Нещо се объркаха тук пространствените разположения.

не, не, не са или поне не и моите
те не могат да се объркат
най-много да се раз-бъркат
както и да е
задните части са последни и това е
представи си нормална мисионерска и ще ти стане ясно :-P
кви са сега тези усъвършенствани пространствени конфигурации по кама сутра

да,
съвсем я оспамихме
mea culpa
mea maxima culpa
Твоите какво? :shocked: А, разбрах, пространствени разположения. :blum:

Добре, добре, предадох се. Може да не си прав, но пък си убедителен. :blum:

Край, млъквам тук.
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа:
Може да не си прав.
мнемо, изпълнявай моля указанията. представи ли си въобще
Remmivs написа: нормална мисионерска
???
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

bead_ написа:
Мнемозина написа:
Може да не си прав.
мнемо, изпълнявай моля указанията. представи ли си въобще
Remmivs написа: нормална мисионерска
???
:lol::lol::lol:
Доколкото моята координатна система поначало си беше по оста глава-крака без уточнения спрямо хоризонта, то противоречие дотук няма... :lol:
Или пък искаш да кажеш, че точно в това е противоречието? :roll:

Не, не, ужасни сме. :shy:
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа:П.П. Съвсем оспамихме темата, но то с тежките теми май е по-добре така. :shy:
съвсем си е добре така
като човек не може да разреши някакъв въпрос, да замъгли съзнанието си и да премине към следващия :shy:
І

Мнение от І »

Всъщност Маслоу е твърде прав в мого отношения.
Тук малко гледате на пирамидата не дотам разбиращо за какво всъщност е говорил. За целта...трябва да се прочете "Мотивацията".
Именно там е разковничето. И на делата ни и на моделите на поведение... дори да дам пример със съдебният състав дето дири справедливото отсъждане.
Винаги се търси МОТИВЪТ!
Има ли мотив, останалото се подрежда. Така пльосната схемата тук нищо не говори, освен да създава спорове.
А често се стига до момента, когато жените /да, да! жените! / поставят коня пред каруцата и наричат следствието-причина.
Холи...ако искаш да си отговориш на въпроса, задай си го именно така кратко и ясно.
Имам ли аз МОТИВ за това и какъв е именно той.
След това всичко ще се нареди. Всмисъл не на това, че ще се оправят онеправданите..а на това, "изясняването " на какво се случва наоколо. Или в теб. Може да имаш, може да нямаш мотив. И нито едното не е лошо.
:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

МЪЖжжж написа:Всъщност Маслоу е твърде прав в мого отношения.
Тук малко гледате на пирамидата не дотам разбиращо за какво всъщност е говорил. За целта...трябва да се прочете "Мотивацията".
Именно там е разковничето. И на делата ни и на моделите на поведение... дори да дам пример със съдебният състав дето дири справедливото отсъждане.
Винаги се търси МОТИВЪТ!
Има ли мотив, останалото се подрежда. Така пльосната схемата тук нищо не говори, освен да създава спорове.
А често се стига до момента, когато жените /да, да! жените! / поставят коня пред каруцата и наричат следствието-причина.
Холи...ако искаш да си отговориш на въпроса, задай си го именно така кратко и ясно.
След това всичко ще се нареди. Всмисъл не на това, че ще се оправят онеправданите..а на това, "изясняването " на какво се случва наоколо. Или в теб. Може да имаш, може да нямаш мотив. И нито едното не е лошо.
:huhthink:
Мотив?
Какви си ги вършил пак? :shocked:

:blum:
Panta rhei...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Мнемозина написа:
МЪЖжжж написа:Всъщност Маслоу е твърде прав в мого отношения.
Винаги се търси МОТИВЪТ!
:huhthink:
Мотив?
Какви си ги вършил пак? :shocked:

:blum:
Защо пием?:roll:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Кой защо пие? И какво пие? :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ми и с теб не съм съгласен, Мъжки :blum:
или с Маслоу, обърках се

мотив...
звучи като да сме подследствени непрекъснато
оръжие има ли също? :grin:

освен ако не говориш за мотивите, които норните плетат, ма май не е това

но пък твоето ме наведе на бхагават отново, не че не съм ви писнал с този специално цитат

ние сме това, което са най-дълбоките ни и съкровени желания
каквито са желанията ни - такива са мислите ни
каквито са мислите ни - такива са делатата ни
каквито са делата ни - такава е съдбата ни

наздраве, кой каза
:cool: :wine:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

holi_day написа:
Мнемозина написа:П.П. Съвсем оспамихме темата, но то с тежките теми май е по-добре така. :shy:
съвсем си е добре така
като човек не може да разреши някакъв въпрос, да замъгли съзнанието си и да премине към следващия :shy:
и аз дължа извинения май :?
макар че се опитвам да помагам, четно
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа:
frisky lioness написа:
-Тези, които пият.

-Алкохол, например
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа: Доколкото моята координатна система поначало си беше по оста глава-крака без уточнения спрямо хоризонта...
Обърках се.
Кама сутра е за акробати, бе хора. Щъ земе да се пребие някой баш преди празниците.
annonymus

Мнение от annonymus »

frisky lioness написа:
Мнемозина написа:
frisky lioness написа:
-Тези, които пият.

-Алкохол, например
Това е много общо.
Твърд, вино, бира?
Маркови предпочитания?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Мнемозина написа:
frisky lioness написа:
-Тези, които пият.

-Алкохол, например
:lol:
Зависи накъде искаш да насочиш разговора.
Иначе отговорите сигурно са безкрайно много и сигурно затова не мога да уловя твоята точно идея.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:
наздраве, кой каза
:cool: :wine:
Я се засрамете, бе!
Няма 11 часа!
annonymus

Мнение от annonymus »

МЪЖжжж написа: Винаги се търси МОТИВЪТ!
Аз това с мотива нещо не го разбрах?
Какъв мотив, за какво?
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа:
:lol:
Зависи накъде искаш да насочиш разговора.
Иначе отговорите сигурно са безкрайно много и сигурно затова не мога да уловя твоята точно идея.
Наникъде не искам да насочвам разговора
Щукна ми по повод МОТИВът на Мъж...

Тази сутрин се замислих

Твърд алкохол, например
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

pocti_bezobidna написа:
Това е много общо.
Твърд, вино, бира?
Маркови предпочитания?
Твърд
естествено такъв, какъвто всеки предпочита
в случаите, че потребява
Изображение

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа::lol::lol::lol:
Доколкото моята координатна система поначало си беше по оста глава-крака без уточнения спрямо хоризонта, то противоречие дотук няма... :lol:
Или пък искаш да кажеш, че точно в това е противоречието? :roll:

Не, не, ужасни сме. :shy:
една ос не стига
за система де
трябват ти поне две
та освен оста глава-крака, на която задните части се проектират нейде около нулата (бе дали заради това тоалетните ги номерират 00? странно!?)
имаме и ос предник-задник, по която задните части се проектират в безкрайност, задна една такава
за ляво-дясно оста въобще няма да спомена
както и за другата, а именно t по която се проектират възвратно-постъпателни понякога движения
та
задните части на пирамидата, което е основата й б.а., (дето е сведена до планиметрична проекция на триъгълник тук в тази тема, а и по принцип в писанията на хартия и ъ-ъ на нищо т.е. екран) аскети и отшелници ги поставят където им е мястото а именно на последно място, което е отгоре по твоята ос
защото смятат, че задоволяването и отдаването на първосигналните нужди пречи на извисяването и развитието на духовното
и мамка му
има логика в това
макар, че аз лично искам всичко
:grin:
annonymus

Мнение от annonymus »

frisky lioness написа: Тази сутрин се замислих

Твърд алкохол, например
Айдееее! Отече работата.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Я се засрамете, бе!
Няма 11 часа!
срам ни е, ама търпим :blum:
jazz

Мнение от jazz »

ху да фък ис
масло у
нразим анал лизаторите
въобще всички лизатори
Публикувай отговор