Тъмно средновековие

Все същите
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Щооо?
Що Сенека, не що те е яд. :bigsmile:
Всичко хубаво, казано от някой друг, считам за свое.
А, да, вярно.
Благодаря, забравила бях или поне просто не свързах... :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:А, да, вярно.
Благодаря, забравила бях или поне просто не свързах... :lol:
Освен да съм ферментирал вече съвсем ментално и да не е Сенека... Ма мисля, че е той. Ако мога да мисля, това.... :cool:
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Мнемозина написа:
Remmivs написа:хм
все мъжете виновни егати
Това е само в тая тема. :lol:
Не си права. Питай жена ми.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

АВе написа:Не си права. Питай жена ми.
Уф! Едва ли ще й трябва друга, но ако все пак реши може да пита и моята после...:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
АВе написа:Не си права. Питай жена ми.
Уф! Едва ли ще й трябва друга, но ако все пак реши може да пита и моята после...:-)
Права съм.
Мога да дам линкове. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Права съм.
А те прави ли са? Или къдрави? :grin:
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Remmivs написа:
Оста-а-ави! Важното е да не са изрусени.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Директни, ерго мъжки. :lol:
Пък и суб специе етернитатис си е така, няма какво да се лъжем. Тоест обратното.
Абе жените сме виновни за всичко.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

АВе написа:Оста-а-ави! Важното е да не са изрусени.
Бе може и да са изрусени. Ма да не са им руси душите... :winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

АВе написа:
Remmivs написа:
Оста-а-ави! Важното е да не са изрусени.
Разкажи как стана християнин. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Директни, ерго мъжки. :lol:
Пък и суб специе етернитатис си е така, няма какво да се лъжем. Тоест обратното.
всичко е едно
:blum:

виж как хубаво го е казал философът

не е като калъп
не е като пангар
не е нещо като нож, нещо като птица, нещо като нищо на света

всичко е едно

прекрасна картина на сливането при хората

:winkw:
Аватар
ПЪТник

Re: Тъмно средновековие

Мнение от ПЪТник »

Мнемозина написа:или как боговете стават хора. :lol:

Има един особен жанр в средновековната литература на ХІІІ век - т.нар. сборници с "примери", които свещениците давали от амвона, за да докажат и онагледят проповедта си. Всички те, разбира се, са морално-назидателни, с дидактична цел, да затвърдят християнската вяра и ценности.
Обаче пък за да са достъпни за хората, са направени много интересно.

Този първия пример ви го показвам като "стандарт", по-интересни са другите след него. Преразказани са, естествено.
Та.

Дотук - добре.
Обаче има цял куп примери, в които Христос, Богородица и светците се държат много интересно. Много са им присъщи любовта и милосърдието, обаче понякога се държат малко странно...

Веднъж Христос, например, слизайки от олтара, така ударил в челюстта един монах, който заспал по време на нощната молитва, че на третия ден монахът умрял.

В друг пример Христос, разгневен от това, че клисарят на Кьолнската църква не го почитал по подобаващ начин, му се явил веднъж през нощта и с горещи псувни го приковал с гвоздеи. И това чудно и ужасяващо събитие се разчуло из града и разпятието било обградено с още по-голяма почит. :blink:

Йоан Кръстител, недоволен от бонския каноник, който носел неговото име, а не го почитал, не понесъл обидата и ритнал оскърбителя в корема с такава сила, че каноникът, събуждайки се от болка и ужас, заболял и умрял.

Та... май прекален светец и човеку не е драг. :lol:
От къде измъкна тези компромати на Сатаната?:bigsmile:
------------------------------------------------------
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Директни, ерго мъжки. :lol:
всичко е едно

виж как хубаво го е казал философът

не е като калъп
не е като пангар
не е нещо като нож, нещо като птица, нещо като нищо на света

всичко е едно

прекрасна картина на сливането при хората

:winkw:
Винаги успяваш да стигнеш докъдето трябва. :bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ПЪТник написа: От къде измъкна тези компромати на Сатаната?:bigsmile:
От една книга, разбира се.
"Културата на мълчащото мнозинство" се казва. :bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Мнемозина написа: Пустите му римляни, всичко са казали, че и накратко.
Щото са си давали сметка, че ще се изчуква по колони разни.
Наздраве :cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Piqndurnik написа:Щото са си давали сметка, че ще се изчуква по колони разни.
Хахахахаха!
Писали са на асемблер!
Малей!
Сега разбрах всичко!
Ей! Великан си, Пияндурник! Великан!
:grin:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Мнемозина написа:Разкажи как стана християнин. :blum:
За него не зная, но да кажа за мен. Напиха се една вечер Жената и Кумата и "Тоя що не е кръстен?", "Кога ще го кръстим?", "Другата неделя." и сега имам документирано на снимка как Кумата ми мие краката. :grin:
Наздраве :cool:
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Мнемозина написа:Разкажи как стана християнин. :blum:
По принуда. (Това са глупости, разбира се) Жената искаше и църковен брак. Мнооого важен за нея. Не и за мен.

Ставането на християнин е нещо си, което е изцяло светски акт за мен. Такава е господстващата религия, приемаш правилата. Там 100-200 кинта за церемониите по кръщаване и бракуване не са кой знае кво. За нея е важно, защо не? Разбира се, играеш по Станиславски. Избрах и за двете церемонии "гилдийната църква" на преводачите - Св. Седмочисленици.

Или там жена ти почва да се тръшка, че в новия офис не и вървял бизнеса. Тогава най-близо до офиса ми беше Св. Неделя. Отидох, избрах си на подходяща възраст, за да е достатъчно посребрен в косите, хубав, висок, слаб, с дълги пръсти свещеник и с плътен глас и добра дикция, и го поканих да и направи водосвет в офиса и. Половин час работа. Закарах го при нея. Без предупреждение.

Човекът си изнесе представлението с горе-долу необходимото и изискуемо професионално ниво, жена ми се успокои, освободи се от притеснението и бизнесът и тръгна. Поговори си той с нея и със служителките и, успокои ги, цитира неоткриваеми за неподготвения слушател мъдрости от стария и новия завет и... така.

50 кинта разход за ликвидиране на напрежението. Без да включваме бензина.

Такивамитиработи.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Remmivs написа:
windcolours написа:Няма такава опера. Една жена едва ли би избрала да се прави на опълченец, вместо да се грижи за семейството си!
Брей, че го каза. Че то семейството на Иисус е цялото човечество бе. И като сме на темата онази Жана от Д'Арк каква е? Жена или не? :winkw:
аз не знаех,че е имала семейство..деца и мъж... :cool::blum:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

много дълга станала тази тема...немам сили да чета...и като знам,че никой тука не прави резюмета....:(
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Мнемозина написа:
ПЪТник написа: От къде измъкна тези компромати на Сатаната?:bigsmile:
От една книга, разбира се.
"Културата на мълчащото мнозинство" се казва. :bigsmile:
Възможно ли е да се оприличи, че все едно аз съм питал радио Ереван кой е баща ми и ви давам доказателствата си за мнение?
Да, имаме такова свойство хората, да обличаме възприеманията си в доказателства, въпреки, че най- нормалното нещо, ако искам да узная истината е да питам майка си.
Мнението ми е, че и в средновековието и сега има хора в тъмнина.
Нищо ново под слънцето, нито в хората нито в боговете.
В Библията е написано, че ние хората имаме много богини, богове и боговци.
За Христос никъде не пише, че е псувал, но щом радио Ериван казва че е псувал, значи е редно да се облечем с доказателствата, че религията не е нищо друго освен инструмент за манипулиране на хората.
По -светнатите осъзнават, че не само религията, а всичко е инструмент на хората и че използването му не прави инструмента добър или лош, а употребата му от хората.
С инструментта нож престъпникът отнема човешки живот, а лекаря понякога с нож дарява живот.
Мненето ми за нас, религията, книгата "Културата на мълчащото мнозинство" и привържениците на логичната логика.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

@windcolours

имала е най-малкото родители, за които би могла, като добра дъщеря да се грижи
и да се задоми и да им народи внуци да се грижат за тях
а тя - развей-прах
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Remmivs написа:
windcolours написа:имала е най-малкото родители, за които би могла, като добра дъщеря да се грижи
и да се задоми и да им народи внуци да се грижат за тях
а тя - развей-прах
говоря за децата, Ремчо! Няма нещо, което една жена да цени повече от собствените си децаизключение прави може би себеуважението/. Но питай коч жена би рискувала децата си, за да спаси родителите си.......я направи референдум сега да видим...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

windcolours написа:говоря за децата, Ремчо! Няма нещо, което една жена да цени повече от собствените си децаизключение прави може би себеуважението/. Но питай коч жена би рискувала децата си, за да спаси родителите си.......я направи референдум сега да видим...
Да ти цитирам ли една наша народна песен?
Щото презумпираш, че мъжете ги оставят децата.

Жена ке уморам, дечиня ке гледам
Вечно твоя ке бидем...

Щот представи си какво ще се случи на лирическата героиня ако посегне на дечинята му....
А нейните де са, мълчи песента....
Но за неговите е ясно...

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ПЪТник написа:
Възможно ли е да се оприличи, че все едно аз съм питал радио Ереван кой е баща ми и ви давам доказателствата си за мнение?
Да, имаме такова свойство хората, да обличаме възприеманията си в доказателства, въпреки, че най- нормалното нещо, ако искам да узная истината е да питам майка си.
Мнението ми е, че и в средновековието и сега има хора в тъмнина.
Нищо ново под слънцето, нито в хората нито в боговете.
В Библията е написано, че ние хората имаме много богини, богове и боговци.
За Христос никъде не пише, че е псувал, но щом радио Ериван казва че е псувал, значи е редно да се облечем с доказателствата, че религията не е нищо друго освен инструмент за манипулиране на хората.
По -светнатите осъзнават, че не само религията, а всичко е инструмент на хората и че използването му не прави инструмента добър или лош, а употребата му от хората.
С инструментта нож престъпникът отнема човешки живот, а лекаря понякога с нож дарява живот.
Мненето ми за нас, религията, книгата "Културата на мълчащото мнозинство" и привържениците на логичната логика.
За всичко си прав, освен за едно.
Това, че в една книга (много сериозна, между другото) пише, че в ХІІІ век са писали, че Христос е псувал, не значи че приемам за сигурно, че Христос е псувал.
Приемам за вярно (защото книгата е наистина сериозна) само това, че хората тогава са мислели И така. Това е, което ми е интересно.
Panta rhei...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Remmivs написа:
windcolours написа:говоря за децата, Ремчо! Няма нещо, което една жена да цени повече от собствените си децаизключение прави може би себеуважението/. Но питай коч жена би рискувала децата си, за да спаси родителите си.......я направи референдум сега да видим...
Да ти цитирам ли една наша народна песен?

Вечно твоя ке бидем...

Щот представи си какво ще се случи на лирическата героиня ако посегне на дечинята му....
Но за неговите е ясно...

тя няма.
пък и да. в краткия ми 34 годишен живот съм родила две деца на двама мъже. единият, да е жив и здрав, се грижи за сина си. другият 6 месеца не се е обадил да разбере, живо ли е детето и какво яде, с какво се облича и прочее, щото не е дал 1 лев за него.
нека не продължаваме темата, щото съм наистина чувствителна по въпроса..
плзззз!!
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Мнемозина написа:
За всичко си прав, освен за едно.
Това, че в една книга (много сериозна, между другото) пише, че в ХІІІ век са писали, че Христос е псувал, не значи че приемам за сигурно, че Христос е псувал.
Приемам за вярно (защото книгата е наистина сериозна) само това, че хората тогава са мислели И така. Това е, което ми е интересно.
Разбирам, не обвинявам никой и никога не желая да променям или да убеждавам противно на убежденията му.
Искам само да си кажа свободно мнението за нас хората и темите, които обсъждаме. Съвършено и прекрасно е.
Ето аз също като теб обличам Библията с красиво и логично облекло /че е най -сериозната книга в света за Христос/ и че никоя друга книга не може да се равнява с нея като сериозна, много сериозна книга. И ако трябва да коментираме Христос то аз бих се доверил на Библията.
С теб двамата вършим еднакви действия, не е ли така?

Пак в Библията е написано, че ангел небесен е диктувал на човеци и те са написали общо 94 книги, от които първите за за четене от всички, а последните 70 са за избрани. Допускам, че една от книгите е цитираната от теб, но не допускам в тези книги да е написана силно противоречива информация, което ме кара да мисля за книгата като за силно несериозна книга.
Но не съм сигурен в нищо, само предполагам.
Надявам си ти да ме убедиш, че книгата е наистина много сериозна, защото темата ми хареса.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Remmivs написа:Да ти цитирам ли една наша народна песен?

Вечно твоя ке бидем...

Но за неговите е ясно...

Рем, ти си различен, мъжете тук са различни, обожавате си децата
но статистиката показва, че след развод всеки 5-ти мъж не иска да вижда децата си
Изображение
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

snowprincess написа: Рем, ти си различен, мъжете тук са различни, обожавате си децата
но статистиката показва, че след развод всеки 5-ти мъж не иска да вижда децата си
така си е
хубаво е поне, че има разведени мъже, които "виждат" децата си повече от много неразведени

Усмихнат аватар! Честито! :bigsmile:
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ПЪТник написа: Разбирам, не обвинявам никой и никога не желая да променям или да убеждавам противно на убежденията му.
Искам само да си кажа свободно мнението за нас хората и темите, които обсъждаме. Съвършено и прекрасно е.
Ето аз също като теб обличам Библията с красиво и логично облекло /че е най -сериозната книга в света за Христос/ и че никоя друга книга не може да се равнява с нея като сериозна, много сериозна книга. И ако трябва да коментираме Христос то аз бих се доверил на Библията.
С теб двамата вършим еднакви действия, не е ли така?

Пак в Библията е написано, че ангел небесен е диктувал на човеци и те са написали общо 94 книги, от които първите за за четене от всички, а последните 70 са за избрани. Допускам, че една от книгите е цитираната от теб, но не допускам в тези книги да е написана силно противоречива информация, което ме кара да мисля за книгата като за силно несериозна книга.
Но не съм сигурен в нищо, само предполагам.
Надявам си ти да ме убедиш, че книгата е наистина много сериозна, защото темата ми хареса.
Не си ме разбрал, чакай пак да опитам.
Книгата не е за Христос, така че няма шансове да е една от тези, които ти приемаш за сериозни. Но за мен е сериозна и й се доверявам.

И не са еднакви действията ни.
Ти говориш за Христос.
Аз говоря за хората. Това е темата и на книгата - как са мислели и възприемали света хората от простолюдието през Средновековието. Какви са били представите им за време и пространство, за правилно и погрешно, за свещено и смешно...
Те са виждали всичко това различно от нас сега. Според своите си възможности и познания. И тази книга е една от онези, които почтено описват как са мислели те. Без да ги осъжда.
Хората са различни и това им е най-интересното. :bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

ПЪТник написа: За Христос никъде не пише, че е псувал, но щом радио Ериван казва че е псувал, значи е редно да се облечем с доказателствата, че религията не е нищо друго освен инструмент за манипулиране на хората.
много примери има, че и така се използва религията.
ПЪТник написа: По -светнатите осъзнават, че не само религията, а всичко е инструмент на хората и че използването му не прави инструмента добър или лош, а употребата му от хората.
това много ми харесва :-)
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Semiramis написа:
мерси :bigsmile:
реших, че мога да си сложа снимката (по примера на Пияндурник и Кент), след като се познаваме от толкова години
а и така повече ще внимавам какви ги приказвам :lol:
Изображение
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Мнемозина написа:
Не си ме разбрал, чакай пак да опитам.
Книгата не е за Христос, така че няма шансове да е една от тези, които ти приемаш за сериозни. Но за мен е сериозна и й се доверявам.
Аз те попитах откъде са компроматите:"В друг пример Христос, разгневен от това, че клисарят на Кьолнската църква не го почитал по подобаващ начин, му се явил веднъж през нощта и с горещи псувни го приковал с гвоздеи. И това чудно и ужасяващо събитие се разчуло из града и разпятието било обградено с още по-голяма почит. " и ти ми каза, че са от една сериозна книга....и досега върху това дискутирахме тук.
Чак сега ми казваш, че цитата за Христос не е от сериозната книга.
Сега вече те разбрах, ама не зная какво да кажа!:bigsmile:
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Semiramis написа:
ПЪТник написа: За Христос никъде не пише, че е псувал, но щом радио Ериван казва че е псувал, значи е редно да се облечем с доказателствата, че религията не е нищо друго освен инструмент за манипулиране на хората.
много примери има, че и така се използва религията.
ПЪТник написа: По -светнатите осъзнават, че не само религията, а всичко е инструмент на хората и че използването му не прави инструмента добър или лош, а употребата му от хората.
това много ми харесва :-)
И на мен, освен това ми прилича на истина!:bigsmile:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

windcolours написа:тя няма.
пък и да. в краткия ми 34 годишен живот съм родила две деца на двама мъже. единият, да е жив и здрав, се грижи за сина си. другият 6 месеца не се е обадил да разбере, живо ли е детето и какво яде, с какво се облича и прочее, щото не е дал 1 лев за него.
нека не продължаваме темата, щото съм наистина чувствителна по въпроса..
плзззз!!
Ако ми позволиш, бих искал да ти кажа само едно-две неща и спирам наистина, защото разбирам, че е болезнено за теб.
Може би, твърде вероятно е даже, да няма, наистина. Но все пак гадаем за това. Докато за него е ясно, че има. И че ги обича безкрай.
Прочее, казвал съм го и друг път, има два вида индивиди с първични и вторични мъжки полови белези - мъже и мъжки индивиди. Това съм разбрал аз за не много по-дългия си живот. А също, че и при жените е така. Благодаря!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ПЪТник написа: Аз те попитах откъде са компроматите:"В друг пример Христос, разгневен от това, че клисарят на Кьолнската църква не го почитал по подобаващ начин, му се явил веднъж през нощта и с горещи псувни го приковал с гвоздеи. И това чудно и ужасяващо събитие се разчуло из града и разпятието било обградено с още по-голяма почит. " и ти ми каза, че са от една сериозна книга....и досега върху това дискутирахме тук.
:bigsmile:
Сериозността на книгата гарантира, че такива неща наистина са писани, и че са преразказани коректно спрямо оригинала - защото, естествено, нямам достъп до оригиналните "примери". Това имах предвид.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Piqndurnik написа:
Мнемозина написа: Пустите му римляни, всичко са казали, че и накратко.
Щото са си давали сметка, че ще се изчуква по колони разни.
:lol::lol::lol:
То и ти така май.
Постингите да не си ги гравираш някъде после, та си толкоз лаконичен? :blum:
Panta rhei...
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Мнемозина написа:
ПЪТник написа: Аз те попитах откъде са компроматите:"В друг пример Христос, разгневен от това, че клисарят на Кьолнската църква не го почитал по подобаващ начин, му се явил веднъж през нощта и с горещи псувни го приковал с гвоздеи. И това чудно и ужасяващо събитие се разчуло из града и разпятието било обградено с още по-голяма почит. " и ти ми каза, че са от една сериозна книга....и досега върху това дискутирахме тук.
Сериозността на книгата гарантира, че такива неща наистина са писани, и че са преразказани коректно спрямо оригинала - защото, естествено, нямам достъп до оригиналните "примери". Това имах предвид.
Вярно е, че сериозността на книгата гарантира.
Критерият ни за сериозността е различен.
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Много сериозна статия от IV курс Политология.:shocked:
Публикувай отговор