Кентъки, скучното общество ли е идеалното?! ахахахKent написа:не вярвам че има
а и да има ше е много скучно
в идеалното о-ство
боев ше се ожени за безобидна:lol:
ше се омъжи по-точно:rotfl24:
а рема за елби:lol:
грийна ше кара трактор, ше мирише на анасон
и на самардала нонстоп:lol:
и ше псува на майка
за щяло и обратно
ааа....
и ше има две грозни жени и една хубава, ама глухоняма
с малки ръце, изгиризани нокти и оранжеви прашки
с дантела покрай баджака:rotfl24:
черна
/дантелата/
и сория сополиви деца впридачу
аз ше живея в килера
щото прилича на пещера:lol:
ще снимам гащите на жена ми
и ше си мисля, че са прилепи:lol:
мнемозина ше си дава заплатата
за сурови кебапчета и тоалетна хартия
а холидей ще отвори кръчма
и ше отрови с менте половин българия:lol:
пияндурника ше стане примиер
а змея - суфражетка:lol:
тва е идеалното общество
ибаси
скуката:lol:
Идеално общество
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
обратното не казах ли май:lol:Кентъки, скучното общество ли е идеалното?! ахахах
общество без брауново движение
не можеш да обуеш крака върху чорапа
поне аз не мога де:lol:
Последно промяна от Kent на 04.05.10, 18:14, променено общо 1 път.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
весела фантазия
пак прочетох
ми как няма да продавам ментета, като не пия алкохол и шъ мъ прелъгват търговците на едро
шъ изтровя народа с пиене, се ено не мога с приказки
или пъ да им сготвя нещо
пак прочетох
ми как няма да продавам ментета, като не пия алкохол и шъ мъ прелъгват търговците на едро
или пъ да им сготвя нещо
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
Ф.Песоа
кръчмарите не пият и те:mad:holi_day написа:весела фантазия
пак прочетох
или пъ да им сготвя нещо
те са изследователи:lol:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
- Green Light
Вярвам че е възможно. Мисля че без тая увереност ще настъпи анархия. Дали го има- не. Кой е виновника? Тука отговор ще дам по айвънхоновия начин- с въпроси. Холидей, можеш ли да ми отговориш на следното:
Идеалното общество задължително ли ще е справедливо?
Задължителноа ли е да е свободно "за личността"?
Трябва ли да отговаря на демократичните принципи за разделение на властите?
Според мен едно идеално общество ще бъде това, което се управлява безпристрастно. Това е нещото което ни липсва.
Тери Пратчет мисли като мен.
... А кой е господар в живота навън?
— Ако говорим за този град, значи е Патрицият — лорд Ветинари — малко по-сдържано отговори Кардинг.
— А той справедлив и почтен владетел ли е?
Кардинг поумува. Според мълвата шпионската мрежа на Патриция беше безупречна.
— Бих казал — започна внимателно, — че е несправедлив и непочтен, но напълно безпристрастен. Тоест той е несправедлив и непочтен към всекиго, без да се бои от някого или да го покровителства.
Това общество- в Анкх Морпорк е идеално
Според мен едно идеално общество ще бъде това, което се управлява безпристрастно. Това е нещото което ни липсва.
— Ако говорим за този град, значи е Патрицият — лорд Ветинари — малко по-сдържано отговори Кардинг.
— Бих казал — започна внимателно, — че е несправедлив и непочтен, но напълно безпристрастен. Тоест той е несправедлив и непочтен към всекиго, без да се бои от някого или да го покровителства.
Re: Идеално общество
утре евентуално ще я изчета тая темаholi_day написа:съществува ли?
Възможно ли е?
Идеалната държава на Платон!
"Спаси си деня!" - Green Light
- snowprincess
lol...вчера аз гласувах с 'да' и тъкмо почнах да де се обобосновавамSemiramis написа::shocked:
кой е гласувал с ДА?!
това в този живот ли
на този човешки род
или някога някъде
теоретично
1 към ен нули
ужас
и нещо спешно трябваше да направя, и после писах в други теми:shy:
бе с голямо приближение и с няколко 'ако', мисля, че има идеално общество...хмммм, аз лично се колебая между Люксембур и (Южна) Франция
...
аз съм 'луда' по процентите, всичко искам да ми казват в проценти и аз се харесвам, когато мога да кажа точен процент, или интервал от проценти. Напр. като се каже много е вероятно, аз (се) питам, колко процента е вероятността това да стане (ако съм в настроение, мога да попитам за грешки, и доверителни интервали, и expanded standard deviation, щото с такива работя)
Та ако, някъде около 60% от хората в едно общество, се 'определят' или чувстват щастливи с вероятност около 75%, обществото може да се нарече идеално
П.С.
това да не е ефекта на овцата?
Блажени са бедните духом
Kent написа:не вярвам че има
...
аз ше живея в килера
...тва е идеалното общество
ибаси
скуката:lol:
Блажени са бедните духом
- windcolours
да, ама нали се сещаш, че щастието на едни е нещастие за други...или поне така гласи народната мъдрост...и какво се случва тогава с идеалното общество?:winkw:Sweety написа:
Та ако, някъде около 60% от хората в едно общество, се 'определят' или чувстват щастливи с вероятност около 75%, обществото може да се нарече идеално
Абе...знам си аз, че там, където живееш, хората са по-склонни да вярват в подобни работи, защото е по-лесно.
Ама пусто, като не мога да си вредя детето за детски ясли, никак не мога да повярвам в идеалното.....
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Идеално общество могат да имат само мравките, пчелите и други подобни твари. Ние сме по-долу от тях.
Гаспод май имеше подпис - никой не е толкова глупав, колкото всички ни взети заедно. И за обществото важи - никой не е толкова несъвършен, колкото обществото, което съставляваме. Не мога да си представя съвършено общество. Единици хора мога, но общество не.
Гаспод май имеше подпис - никой не е толкова глупав, колкото всички ни взети заедно. И за обществото важи - никой не е толкова несъвършен, колкото обществото, което съставляваме. Не мога да си представя съвършено общество. Единици хора мога, но общество не.
- Green Light
Действително че думите имат различно значение за всички. "Идеално" може да значи стерилно, без конфликти и без развитие. Или работещо и премахващо ограниченията пред предприемачество или талант. Аз бих заменил "Идеално" с "По- добро" Превъзходната степен прави въпроса детски. По- добро общество възможно ли е, Сноу?snowprincess написа:Не вярвам, че изобщо някъде е възможно да се изгради
Според мен, да не "вярваме че изобщо е възможно" такова работещо общество означава да сме завършени циници. Пък такива хора няма.
Работещо общество са "развитите демокрации" Англия, Франция, Германия. Феодалния строй- ясен, прост. Най- лесната за разбиране дума е била "честност" Има по- добре работещи общества от сегашното. Сега сме в преход. Имаме шанс да създаваме, макар самите ние да сме без здрава почва под краката си. Пак ще лепна цитат.
От Степния вълк, сега го чета по препоръката на Айвънхоу и Елби.
Веднъж, след като бяхме говорили за така наречените жестокости на Средновековието, той ми каза:
— Всъщност това не са никакви жестокости. На един средновековен човек целият стил на нашия днешен живот би се видял не само жесток, но ужасен и варварски. Всяко време, всяка култура, всички нрави и традиции си имат свой стил, свои нежности и суровости, красоти и ужаси, които му съответстват, приемат известни страдания за естествени, известни злини за търпими. Но човешкият живот се превръща в истинско мъчение, в ад там, където се пресичат две времена, две култури и религии, Ако би трябвало да живее в Средновековието, човекът от античността би се задушил мъчително, също както дивакът ще се задуши сред нашата цивилизация. Има и времена, когато едно цяло поколение попада между две епохи, между два стила на живот така, че загубва всичко, което се разбира от само себе си — всички нрави, всяка защитеност и невинност. Естествено не всеки долавя това еднакво силно. Една натура като Ницше трябваше да изстрада бедата на днешния ден преди повече от едно поколение — това, което той изпита самотен и неразбран, днес изживяват хиляди.
Ще стигнем до някакво общество след тоя преход. И според мен, всички тук(и въобще всички) мислим, че ще бъде най- доброто от досегашните. Тва е част от абсолютната ни убеденост, че ни чака нещо хубаво. Вярна или глупава тя е част от нас и заради нея ставаме сутрин
Хесе е прав, но не докрай, разбира се. Преходът между античността и средновековието е бил като че ли по-плавен и е давал възможности за пренагласяне.Green Light написа: Действително че думите имат различно значение за всички. "Идеално" може да значи стерилно, без конфликти и без развитие. Или работещо и премахващо ограниченията пред предприемачество или талант. Аз бих заменил "Идеално" с "По- добро" Превъзходната степен прави въпроса детски. По- добро общество възможно ли е, Сноу?
Според мен, да не "вярваме че изобщо е възможно" такова работещо общество означава да сме завършени циници. Пък такива хора няма.
Работещо общество са "развитите демокрации" Англия, Франция, Германия. Феодалния строй- ясен, прост. Най- лесната за разбиране дума е била "честност" Има по- добре работещи общества от сегашното. Сега сме в преход. Имаме шанс да създаваме, макар самите ние да сме без здрава почва под краката си. Пак ще лепна цитат.
Веднъж, след като бяхме говорили за така наречените жестокости на Средновековието, той ми каза:
— Всъщност това не са никакви жестокости. На един средновековен човек целият стил на нашия днешен живот би се видял не само жесток, но ужасен и варварски. Всяко време, всяка култура, всички нрави и традиции си имат свой стил, свои нежности и суровости, красоти и ужаси, които му съответстват, приемат известни страдания за естествени, известни злини за търпими. Но човешкият живот се превръща в истинско мъчение, в ад там, където се пресичат две времена, две култури и религии, Ако би трябвало да живее в Средновековието, човекът от античността би се задушил мъчително, също както дивакът ще се задуши сред нашата цивилизация. Има и времена, когато едно цяло поколение попада между две епохи, между два стила на живот така, че загубва всичко, което се разбира от само себе си — всички нрави, всяка защитеност и невинност. Естествено не всеки долавя това еднакво силно. Една натура като Ницше трябваше да изстрада бедата на днешния ден преди повече от едно поколение — това, което той изпита самотен и неразбран, днес изживяват хиляди.
Ще стигнем до някакво общество след тоя преход. И според мен, всички тук(и въобще всички) мислим, че ще бъде най- доброто от досегашните. Тва е част от абсолютната ни убеденост, че ни чака нещо хубаво. Вярна или глупава тя е част от нас и заради нея ставаме сутрин
Има една закономерност, за която напоследък много се говори - едновременност на неедновременното, това е идея на Козелек.
Тогава като че ли е имало по-голяма възможност за разслояване на времената и през средновековието в Европа е имало твърде много "пространство" за представи, останали от античността, че и от по-рано. И е имало хора, които изцяло са си живеели в този слой, почти недокоснати от другите.
Сега като че ли всички времена са се стоварили отгоре ни, едновременно, във всеки един от нас. Затова се лутаме.
Panta rhei...
- snowprincess
какво очакваш да ти кажа след това, което ми написаGreen Light написа:Действително че думите имат различно значение за всички. "Идеално" може да значи стерилно, без конфликти и без развитие. Или работещо и премахващо ограниченията пред предприемачество или талант. Аз бих заменил "Идеално" с "По- добро" Превъзходната степен прави въпроса детски. По- добро общество възможно ли е, Сноу?snowprincess написа:Не вярвам, че изобщо някъде е възможно да се изгради
Англия, Франция, Германия или Америка не са за мен примери за идеално общество или дори за по-добро, просто не им знаем техните проблеми
за мен е важна приспособимостта на хората и тяхното настроение, как те се чувстват, ако вечно бързаш и гониш някакви идеали като цел, ти пропускаш да изживееш момента, какъвто и да е той
ако трябва/искам да мечтая за място и хора, от всичко което съм чувала и чела, бих мечтала за о. Бали, където хората са бедни и щастливи, наричат го "Островът на любовта"
но аз се чувствам добре навсякъде и не мечтая за идеални отношения и общество

Бе пак си го е нагласил за него да е най-хубавото, ама карай.Sweety написа:Kent написа:не вярвам че има
...
аз ше живея в килера
...тва е идеалното общество
ибаси
скуката:lol::rotfl24::rotfl24:
Panta rhei...
Луис Карол
Алиса и Черната Царица
Точно в този миг, неизвестно по каква причина, те започнаха да тичат.
Като размисляше по-късно, Алиса все не можеше да разбере как се случи така, че започнаха да тичат. Всичко, което си спомняше, беше, че тичаха уловени за ръце, а Царицата тичаше толкова бързо, че Алиса само се стремеше да не изостава. Въпреки това Царицата все викаше:
— По-бързо! По-бързо!
Но Алиса усещаше, че не може да тича по-бързо, макар че не й достигаше дъх да го каже.
Най-любопитното от всичко беше, че дърветата и другите неща около тях изобщо не променяха местата си — колкото и бързо да се движеха Алиса и Царицата, те сякаш не отминаваха нищо.
„Дали пък всички неща тичат заедно с нас?“ — помисли бедната, озадачена Алиса.
Но Царицата сякаш отгатна мислите й, защото извика:
— По-бързо! Не се опитвай да говориш.
На Алиса и през ум не й беше минало такова нещо. Напротив, струваше й се, че никога вече няма да проговори отново — така се беше запъхтяла. А Царицата пак извика:
— По-бързо! По-бързо! — и я повлече напред.
— Близо ли сме вече до там? — успя да изпъшка най-после Алиса.
— Близо до там! — повтори Царицата. — Ами че ние го отминахме преди десет минути! По-бързо!
Те продължиха да тичат известно време мълчаливо.
Вятърът свиреше в ушите на Алиса и почти изтръгваше косите от главата й, както тя си въобразяваше.
— Сега! Сега! — извика Царицата. — По-бързо! По-бързо! — И те затичаха толкова бързо, че полетяха във въздуха, като едва докосваха земята с краката си, докато изведнъж спряха, тъкмо когато Алиса остана съвсем без сили. Тя се намери седнала на земята, задъхана и замаяна.
Царицата я подпря на едно дърво и каза любезно:
— Сега можеш да си починеш малко.
Алиса се огледа крайно учудена.
— Какво! Възможно ли е да сме стояли под това дърво през цялото време? Всичко е така, както беше.
— Разбира се, така е — каза Царицата. — Как искаш да бъде иначе?
— В нашата страна — каза Алиса все още запъхтяна — обикновено ще стигнете някъде другаде, ако тичате много бързо, дълго време, както тичахме ние.
— Много е бавна вашата страна! — отвърна Царицата. — У нас, виждаш ли, тичаш, колкото можеш, за да останеш на същото място. Ако пък искаш да идеш другаде, трябва да тичаш два пъти по-бързо.
— Моля ви се, нека по-добре да не опитваме! — каза Алиса. — Аз съм много доволна, че седя тука, само че ми е много горещо и съм жадна.
— Знам какво ще ти хареса! — каза добродушно Царицата и извади една кутийка от джоба си. — Вземи си една бисквита.
Алиса и Черната Царица
Точно в този миг, неизвестно по каква причина, те започнаха да тичат.
Като размисляше по-късно, Алиса все не можеше да разбере как се случи така, че започнаха да тичат. Всичко, което си спомняше, беше, че тичаха уловени за ръце, а Царицата тичаше толкова бързо, че Алиса само се стремеше да не изостава. Въпреки това Царицата все викаше:
— По-бързо! По-бързо!
Но Алиса усещаше, че не може да тича по-бързо, макар че не й достигаше дъх да го каже.
Най-любопитното от всичко беше, че дърветата и другите неща около тях изобщо не променяха местата си — колкото и бързо да се движеха Алиса и Царицата, те сякаш не отминаваха нищо.
„Дали пък всички неща тичат заедно с нас?“ — помисли бедната, озадачена Алиса.
Но Царицата сякаш отгатна мислите й, защото извика:
— По-бързо! Не се опитвай да говориш.
На Алиса и през ум не й беше минало такова нещо. Напротив, струваше й се, че никога вече няма да проговори отново — така се беше запъхтяла. А Царицата пак извика:
— По-бързо! По-бързо! — и я повлече напред.
— Близо ли сме вече до там? — успя да изпъшка най-после Алиса.
— Близо до там! — повтори Царицата. — Ами че ние го отминахме преди десет минути! По-бързо!
Те продължиха да тичат известно време мълчаливо.
Вятърът свиреше в ушите на Алиса и почти изтръгваше косите от главата й, както тя си въобразяваше.
— Сега! Сега! — извика Царицата. — По-бързо! По-бързо! — И те затичаха толкова бързо, че полетяха във въздуха, като едва докосваха земята с краката си, докато изведнъж спряха, тъкмо когато Алиса остана съвсем без сили. Тя се намери седнала на земята, задъхана и замаяна.
Царицата я подпря на едно дърво и каза любезно:
— Сега можеш да си починеш малко.
Алиса се огледа крайно учудена.
— Какво! Възможно ли е да сме стояли под това дърво през цялото време? Всичко е така, както беше.
— Разбира се, така е — каза Царицата. — Как искаш да бъде иначе?
— В нашата страна — каза Алиса все още запъхтяна — обикновено ще стигнете някъде другаде, ако тичате много бързо, дълго време, както тичахме ние.
— Много е бавна вашата страна! — отвърна Царицата. — У нас, виждаш ли, тичаш, колкото можеш, за да останеш на същото място. Ако пък искаш да идеш другаде, трябва да тичаш два пъти по-бързо.
— Моля ви се, нека по-добре да не опитваме! — каза Алиса. — Аз съм много доволна, че седя тука, само че ми е много горещо и съм жадна.
— Знам какво ще ти хареса! — каза добродушно Царицата и извади една кутийка от джоба си. — Вземи си една бисквита.
Да, точно.Remmivs написа: — Много е бавна вашата страна! — отвърна Царицата. — У нас, виждаш ли, тичаш, колкото можеш, за да останеш на същото място. Ако пък искаш да идеш другаде, трябва да тичаш два пъти по-бързо.
Утоляваме после жаждата с бисквити и продължаваме.
Panta rhei...
- Green Light
- snowprincess
ето един рай, където хората не са ултрабогати, слугуват на белите хора, а изглеждат щастливи, сякаш за тях всичко е просто, ухилени са без изключения, дечицата – също, кучетата не те лаят, въртят опашка насреща ти, сякаш също ти се радватАВе написа:Всяко общество е идеално за малцината, които са ултрабогати в него.
Останалите само се гърчим за да им е добре на тях.
това е само един пътепис, но съм слушала и разкази на приятели, които са ходили там
http://poblizo.com/?p=7863
http://poblizo.com/?p=8142

Анкх е забавно място.Green Light написа:Вярвам че е възможно. Мисля че без тая увереност ще настъпи анархия. Дали го има- не. Кой е виновника? Тука отговор ще дам по айвънхоновия начин- с въпроси. Холидей, можеш ли да ми отговориш на следното:
Но за идеално общество ще трябва не само напълно безпристрансте управник, но и хора, които са безпристрастни. Без желания, без стремеж към промяна, напълно доволни от това което са били, са и ще бъдат. Страшничко звучи.
- snowprincess
Абе, това е параван. Курортна държавица. Отишъл белият човек и им подредил всичко, че и течаща вода и канализация им прокарал. Общество от сървове, обслужващ персонал.snowprincess написа:ето един рай, където хората не са ултрабогати, слугуват на белите хора, а изглеждат щастливи, сякаш за тях всичко е просто, ухилени са без изключения, дечицата – също, кучетата не те лаят, въртят опашка насреща ти, сякаш също ти се радват
това е само един пътепис, но съм слушала и разкази на приятели, които са ходили там
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
"изглеждало" в случая е ключовата дума.snowprincess написа:не говоря за туристите, за тях е ясно, че природа плюс добро обслужване ще им направи почивката незабравима, а че местното население изглеждало щастливоjazz написа:не бъркай туристическите брошури
с имиграцията :)
не е ли вярно
Лесно (и самоуспокояващо) е да кажеш те са бедни, но щастливи, ето, по-добре са от мен, въпреки, че стандарта им е много по-нисък. Истината е в проситите неща, малките щастия и т.н.
И кубинците "изглеждат" щастливи - море, музика, песни и танци, пури, времето спряло някъде в 60те. Пачанга като цяло, дреме им, че са бедни.
Ама отвътре не изглежда точно така.
Е тъй де, на съровете всичко им е перфектно.АВе написа:Абе, това е параван. Курортна държавица. Отишъл белият човек и им подредил всичко, че и течаща вода и канализация им прокарал. Общество от сървове, обслужващ персонал.snowprincess написа:ето един рай, където хората не са ултрабогати, слугуват на белите хора, а изглеждат щастливи, сякаш за тях всичко е просто, ухилени са без изключения, дечицата – също, кучетата не те лаят, въртят опашка насреща ти, сякаш също ти се радват
- windcolours
А туй общество от гледна точка на жените?! Пияници и курвари.windcolours написа:Аз имам конструктивно предложение
вместо да чепкате въпроса дали е или не е възможно идеалното общество- вземете да се опитате да построите такова. И отговорът ще си дойде с гръм и трясък.
И пак ще опрете до бирата, виното и жените.
Ма никак не мислиш за нас, може ли така?!