Определено и на мен.Kent написа: . Тази песня е нещо като Характеристика/Харакиртстика на Мен
............
Re: Щастливи ли сте?????????????????????????????????????????
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- поручик Ржевски
Липсва отговор "На"[unknown] написа:Ха- ха..... изнендах ли ви? Тъп/шибан/скапан въпрос, ама кво пък толкоз.... Има анкета- отговаряйте.:blum::blum:
Той се съдържа в "Де". Не ли?поручик Ржевски написа: Липсва отговор "На"
Re: Дефинирай щастие
Щастие Душевно доволство и успех в живота; чест, доброчестие, благополучие. /Туй според тълковният речник/Remmivs написа:

На.4avdar4e написа:Той се съдържа в "Де". Не ли?поручик Ржевски написа: Липсва отговор "На"

Трезв ли съм - не зная радост, ставам тъжно мълчалив.[unknown] написа:Щастие Душевно доволство и успех в живота; чест, доброчестие, благополучие. /Туй според тълковният речник/Remmivs написа:
А пиян - светът за мен е като винен свят мъглив.
Ала някъде в средата, имам малък светъл миг,
дето просто го обичам, че съм в него още жив.
Омар Хаям
- поручик Ржевски
На! Всъщност е пълното му отрицание.4avdar4e написа:Той се съдържа в "Де". Не ли?поручик Ржевски написа: Липсва отговор "На"
- Piqndurnik
Анкетата е интересна, макар и леко подвеждаща...[unknown] написа:Ха- ха..... изнендах ли ви? Тъп/шибан/скапан въпрос, ама кво пък толкоз.... Има анкета- отговаряйте.:blum::blum:
В смисъл - както се каза в "Преследване на щастието" - то идва (най-често) в дадени моменти... И те са прекрасни.
На мен лично ми е доста трудно да обявя (макар и да отговорих с "Да"), че през цялото време съм щастлив. Даже ще излъжа. Но повече ще излъжа, че съм все нещастен. Не рядко съм споделял, че животът според мен си е низ от сиви, даже досадни или неприятни моменти, но неговата красота и стойност е в моментите на щастие - както в стремежа си към тях, така и в кратките глътки, които отпиваш и които обгръщат цялата ти същност.
Не - не пръхтя от щастие всяка секунда, но харесвам живота и съм щастлив, че го има (макар и засипващ с проблеми и неприятности). Обичам го и защото знам с какво Той може да ме зарадва и с какво аз мога да се зарадвам (на което Той ме научи). И (може и глуповато да е) вярвам,че макар и да предстоят повече (и вероятно и повече тъжни) трудни моменти, ще има много прекрасни, извисяващи или просто ... въздушни и огнени моменти. Докосването до тях означава, че си жив. Те може да са в любовта, в някоя дума, в някой миг, в разменена реплика, в някоя победа... няма дефиниция, но знам, че ги има и ще ги има.
Такива ми ти работи.
- Stranniche
- Обратна връзка:
Мнемозина написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."[unknown] написа:
Като се замисля, точно когато не те интересува това, си щастлив.
Обаче едно е да кажеш "не ме интересува", а друго - щастлив съм. Нито може да ти завиди някой, нито да предизвикаш съдбата...
Затова - не ме интересува.
Не знаех как да преведа и обясня това.
Замислих се. Разпитах приятели, но в никой друг език не открихме подобни изрази.
Каква е тази черта от нашата народопсихология - да не смеем да кажем че сме щастливи от страх да не ни се развали щастието?
- поручик Ржевски
Stranniche написа:В западните може и да го няма, ама в източните (славянските) си го има.Мнемозина написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."[unknown] написа:
Обаче едно е да кажеш "не ме интересува", а друго - щастлив съм. Нито може да ти завиди някой, нито да предизвикаш съдбата...
Замислих се. Разпитах приятели, но в никой друг език не открихме подобни изрази.
Каква е тази черта от нашата народопсихология - да не смеем да кажем че сме щастливи от страх да не ни се развали щастието?
- Stranniche
- Обратна връзка:
докТоркаТа
Stranniche написа:е как:"knock on wood".."God forbids"...Мнемозина написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."[unknown] написа:
твърде ми се спи ,за да измислям още...ама ги има...и се използват всеки ден...
Ама те американците са предимно тъпи..и нискоЕнтЕлЕгентни...;)
- Green Light
Като каза народопсихология и се сетих за сутрешните си мисли. Те сутрин мислите текат малко заспало та беше нещо от сорта. -Бе къде да си намеря такава лентичка "Не сте сами"? Всичко живо има, да не ги раздават с вестниците, аз па що не си купя вестник, толко отдавна не съм купувал, че не мога да се сетя къде има сергия наблизо.. Не сте сами, не сте сами ама са си баш самички в оная дупка в Либия, горките сигурно ще ги убият накрая и тогава ще си мислят ли за тия надписи претенциозни "Не сте сами" Слави Трифонов е с вас, надут пуяк, смотан. Ама с лентите показваме как сме единни и впечатлява така някак всички по улиците с лентички. Сигурно не сме единни понеже е така се замисляме завсяко нещо и трудно е да ни накара всеки да се съберем накуп, без да направи разбор и изчерпателно да отговори на всички въпроси и пак няма да стане неговото. Е така са се опитвали да ни подкарат и византийците и турците сигурно навремето и сигурно и тогавашния българин се е замислял за някоя тогавашна лентичка и си е викал откъде и защо и е така напук не се е хващал на тогавашната игра. И си е останал българин, не е станал турчин. Ще излезе май накрая, че верно сичко живо се е пребоядисало, само ние едничките дървени глави сме си останали българи от оня корен от 681ва.Stranniche написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."
Ама лентичката хич не е лоша и трябва да си взема най- накрая. Все със закъснение ги правя работите
- Stranniche
- Обратна връзка:
Между "да" и "не". Допреди половин година можех да кажа със сигурност "да".[unknown] написа:Ха- ха..... изнендах ли ви? Тъп/шибан/скапан въпрос, ама кво пък толкоз.... Има анкета- отговаряйте.:blum::blum:
Сега - щастлива съм в мигове, в които не мисля за миналото, за общата ситуация и за бъдещето. Мигове на забрава - между трезвеността и пиянството, както цитира Рем. (Пиянството в преносния смисъл, де
От известно време усещам, че не съм вече оня жизнерадостен и хуморобълващ човек, който бях. Признавам си, сграбчило ме е шубето: http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/6246219.stm
Надявам се да е временно
Последно промяна от Stranniche на 12.01.07, 13:58, променено общо 1 път.
-
почти безобидна
Мойта се скъсА, трябва да си взема нова - от сайта nestesami.bgGreen Light написа: Като каза народопсихология и се сетих за сутрешните си мисли. Те сутрин мислите текат малко заспало та беше нещо от сорта. -Бе къде да си намеря такава лентичка "Не сте сами"? Всичко живо има, да не ги раздават с вестниците, аз па що не си купя вестник, толко отдавна не съм купувал, че не мога да се сетя къде има сергия наблизо.. Не сте сами, не сте сами ама са си баш самички в оная дупка в Либия, горките сигурно ще ги убият накрая и тогава ще си мислят ли за тия надписи претенциозни "Не сте сами" Слави Трифонов е с вас, надут пуяк, смотан. Ама с лентите показваме как сме единни и впечатлява така някак всички по улиците с лентички. Сигурно не сме единни понеже е така се замисляме завсяко нещо и трудно е да ни накара всеки да се съберем накуп, без да направи разбор и изчерпателно да отговори на всички въпроси и пак няма да стане неговото. Е така са се опитвали да ни подкарат и византийците и турците сигурно навремето и сигурно и тогавашния българин се е замислял за някоя тогавашна лентичка и си е викал откъде и защо и е така напук не се е хващал на тогавашната игра. И си е останал българин, не е станал турчин. Ще излезе май накрая, че верно сичко живо се е пребоядисало, само ние едничките дървени глави сме си останали българи от оня корен от 681ва.
Ама лентичката хич не е лоша и трябва да си взема най- накрая. Все със закъснение ги правя работите
Ако трябва да съм честна - чудя се - какво им пука на хората там, дето толкова години ги мачкат, как ние тука сме единни и как се гордеем колко сме единни и дъра-бъра - красиви приказки.
Това изобщо с нищо няма да им помогне.
Ама напарво ме е срам от тази лентичка понякога, щото имам неприятонто усещане, че освен чуство за тва кви сме единни полза от нея - никаква
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Като гледам се се събрали едни много щастливи хора тук. Което доказва една моя теория, ама сега не ми се пише на дълго и широко.[unknown] написа:Ха- ха..... изнендах ли ви? Тъп/шибан/скапан въпрос, ама кво пък толкоз.... Има анкета- отговаряйте.:blum::blum:
Отговорих "да", но по-скоро съм ....доволна:-)или както каза чаве омиротворена
Щастие е много силна дума, бих казала абсолютизъм:-)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не го подкрепям това на 100%. Може да имаш успехи в живота, благополучен да си, но не е задължително това да те кара да се чувстваш щастлив[unknown] написа:Щастие Душевно доволство и успех в живота; чест, доброчестие, благополучие. /Туй според тълковният речник/Remmivs написа:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Абе знам си аз, че ти си моята загубена сестраfrisky lioness написа: Като гледам се се събрали едни много щастливи хора тук. Което доказва една моя теория, ама сега не ми се пише на дълго и широко.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
То се разбра отдавна. Зат'ва не можем да говорим, когато сме двете, защото нито една от нас не млъква достатъчно дълго време, за да може да се изкаже другата4avdar4e написа:Абе знам си аз, че ти си моята загубена сестраfrisky lioness написа: Като гледам се се събрали едни много щастливи хора тук. Което доказва една моя теория, ама сега не ми се пише на дълго и широко.

Stranniche написа:То идва - ако го броим като част от народопсихологията - от усещането, че сме обкръжени от някакви невидими същества (или сили, но и двете са опростен израз всъщност), които чуват и реагират на това, което говорим.Мнемозина написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."[unknown] написа:
В моя случай става дума за яснота, че не всичко в живота зависи само от мен и че понякога наистина с изричането на нещо можеш да докараш някакви последствия.
Имаме по-друг усет за енергиите около нас, все още ги усещаме.
Нещо подобно.
Panta rhei...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Суеверия има навсякъде и всякакви - това с черните мацки е класика в жанра4avdar4e написа:И плюенето през ляво рамо, и избягването на черни котки, и прескачането на постелката пред вратата, и да не се връщаш, ако си забравил нещо..... за други не се сещам райт наупоручик Ржевски написа: В западните може и да го няма, ама в източните (славянските) си го има.
Обаче така и не можах да преведа онова за подслушването на дявола при изразяването на щастието чрез речта. Казах нещо от рода на: "Надявам се нещата да продължат да вървят добре." Което не е същото, но...
Както и да е.
поручик Ржевски написа:На това се казва (excuse my French) "Drun, drun ta plyas" - Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity - Martin Luther KingStranniche написа:В западните може и да го няма, ама в източните (славянските) си го има.Мнемозина написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."[unknown] написа:
Много често използван израз (не източен, а съвсем "западен") е touch wood, който е почти 1:1 "Да чукам на дърво" (ама не е "чукам", а е "да докосна")
Италианска поговорка е "Speak of the devil and he appears" (според едно бързо търсене - също с "нашенското" 'Да не чуе дяволът' значение..)
Такива ми ти работи...
Псолютно си права - както и една вариация на това, което казваш - може и да нямаш големи успехи или кой знае какво благополучие, но да си щастлив.frisky lioness написа:Не го подкрепям това на 100%. Може да имаш успехи в живота, благополучен да си, но не е задължително това да те кара да се чувстваш щастлив[unknown] написа:Щастие Душевно доволство и успех в живота; чест, доброчестие, благополучие. /Туй според тълковният речник/Remmivs написа:
Разбира се, един речник не е в състояние да предаде в 1-2 изречения подобни етични/естетически/морални/т.н. категории... Както не може в 1-2 изречения да опишеш "любов" ...
Примерно.
- Stranniche
- Обратна връзка:
ELBI написа:Тханкс! Мерси боку! Грацие!поручик Ржевски написа:На това се казва (excuse my French) "Drun, drun ta plyas" - Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity - Martin Luther KingStranniche написа:В западните може и да го няма, ама в източните (славянските) си го има.Мнемозина написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."[unknown] написа:
Много често използван израз (не източен, а съвсем "западен") е touch wood, който е почти 1:1 "Да чукам на дърво" (ама не е "чукам", а е "да докосна")
Италианска поговорка е "Speak of the devil and he appears" (според едно бързо търсене - също с "нашенското" 'Да не чуе дяволът' значение..)
Такива ми ти работи...
Мислех, че не знам италиански, а всичко разбрах! Странно!:rotfl24::rotfl24:
Последно промяна от Stranniche на 12.01.07, 16:02, променено общо 1 път.
не може да ме изненада такова въпросче[unknown] написа:Ха- ха..... изнендах ли ви? Тъп/шибан/скапан въпрос, ама кво пък толкоз.... Има анкета- отговаряйте.:blum::blum:
щастието е ....
човек или изпитва радост от живота или не
щастието е нещо преходно и мимолетно
мисловна абстракция някаква си
Кът прескоча 2-те изречения свързани с историческото ни минало - БРАВОС за точността на мислите и липсата на евтинджойска пропаганда. Има още един почти (инак съмнително) 100% дет го мисли така...Green Light написа:Като каза народопсихология и се сетих за сутрешните си мисли. Те сутрин мислите текат малко заспало та беше нещо от сорта. -Бе къде да си намеря такава лентичка "Не сте сами"? Всичко живо има, да не ги раздават с вестниците, аз па що не си купя вестник, толко отдавна не съм купувал, че не мога да се сетя къде има сергия наблизо.. Не сте сами, не сте сами ама са си баш самички в оная дупка в Либия, горките сигурно ще ги убият накрая и тогава ще си мислят ли за тия надписи претенциозни "Не сте сами" Слави Трифонов е с вас, надут пуяк, смотан. Ама с лентите показваме как сме единни и впечатлява така някак всички по улиците с лентички. Сигурно не сме единни понеже е така се замисляме завсяко нещо и трудно е да ни накара всеки да се съберем накуп, без да направи разбор и изчерпателно да отговори на всички въпроси и пак няма да стане неговото. Е така са се опитвали да ни подкарат и византийците и турците сигурно навремето и сигурно и тогавашния българин се е замислял за някоя тогавашна лентичка и си е викал откъде и защо и е така напук не се е хващал на тогавашната игра. И си е останал българин, не е станал турчин. Ще излезе май накрая, че верно сичко живо се е пребоядисало, само ние едничките дървени глави сме си останали българи от оня корен от 681ва.Stranniche написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."
Stranniche написа:И аз не знам, но ползвам преводи...ELBI написа:Тханкс! Мерси боку! Грацие!поручик Ржевски написа:На това се казва (excuse my French) "Drun, drun ta plyas" - Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity - Martin Luther KingStranniche написа:В западните може и да го няма, ама в източните (славянските) си го има.Мнемозина написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."[unknown] написа:
Такива ми ти работи...
Мислех, че не знам италиански, а всичко разбрах! Странно!:rotfl24::rotfl24:
И се надявам в случая - истински добри преводачи
Ако бъркам - сори.
- поручик Ржевски
Казах "може и да го няма", щото не знам дали ги има. Допускателно един вид. Не знам нито испански, нито френски (с изключение на устен), нито немски, нито какъв да е западен език до степен идиоми, поговорки, народни приказки и прочие (с изключение на технически английски за да си чета даташитовете, а там такива изрази не се употребяват). Така, че Мартин Лутър си го задръж за собствена употреба ша ма прощаваш за клачианския.ELBI написа:На това се казва (excuse my French) "Drun, drun ta plyas" - Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity - Martin Luther KingStranniche написа:В западните може и да го няма, ама в източните (славянските) си го има.Мнемозина написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."[unknown] написа:
Такива ми ти работи...
Последно промяна от поручик Ржевски на 12.01.07, 16:44, променено общо 2 пъти.
поручик Ржевски написа:Хи-хи-хи, както се объркали цитатите, излиза, че аз съм казала точно това, с което всъщност Странниче ме укоряваше...ELBI написа:Казах "може и да го няма", щото не знам дали ги има. Допускателно един вид. Не знам нито испански, нито френски (с изключение на устен), нито немски, нито какъв да е западен език до степен идиоми, поговорки, народни приказки и прочие (с изключение на технически английски за да си чета даташитовете, а там такива изрази не се употребяват). Така, че Мартин Лутър си го задръж за собствена употреба ша ма прощаваш за клачианския.поручик Ржевски написа:На това се казва (excuse my French) "Drun, drun ta plyas" - Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity - Martin Luther KingStranniche написа:В западните може и да го няма, ама в източните (славянските) си го има.Мнемозина написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."[unknown] написа:
Такива ми ти работи...
Panta rhei...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Ама аз не съм искала да те укорявам!!! Нищо лично - sorry, ако е прозвучало така! Само се сетих за нещо и го написах. А иначе и аз ги употребявам тези изрази...Мнемозина написа: Хи-хи-хи, както се объркали цитатите, излиза, че аз съм казала точно това, с което всъщност Странниче ме укоряваше...
Последно промяна от Stranniche на 12.01.07, 16:38, променено общо 1 път.
- поручик Ржевски
Бъгавиня! (Ржевски)Мнемозина написа:Хи-хи-хи, както се объркали цитатите, излиза, че аз съм казала точно това, с което всъщност Странниче ме укоряваше...поручик Ржевски написа:Казах "може и да го няма", щото не знам дали ги има. Допускателно един вид. Не знам нито испански, нито френски (с изключение на устен), нито немски, нито какъв да е западен език до степен идиоми, поговорки, народни приказки и прочие (с изключение на технически английски за да си чета даташитовете, а там такива изрази не се употребяват). Така, че Мартин Лутър си го задръж за собствена употреба ша ма прощаваш за клачианския.ELBI написа:На това се казва (excuse my French) "Drun, drun ta plyas" - Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity - Martin Luther KingStranniche написа:В западните може и да го няма, ама в източните (славянските) си го има.Мнемозина написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."[unknown] написа:
Такива ми ти работи...
Последно промяна от поручик Ржевски на 12.01.07, 16:52, променено общо 2 пъти.
- поручик Ржевски
Бъгавиня! (Ржевски)Мнемозина написа:Хи-хи-хи, както се объркали цитатите, излиза, че аз съм казала точно това, с което всъщност Странниче ме укоряваше...поручик Ржевски написа:Казах "може и да го няма", щото не знам дали ги има. Допускателно един вид. Не знам нито испански, нито френски (с изключение на устен), нито немски, нито какъв да е западен език до степен идиоми, поговорки, народни приказки и прочие (с изключение на технически английски за да си чета даташитовете, а там такива изрази не се употребяват). Така, че Мартин Лутър си го задръж за собствена употреба ша ма прощаваш за клачианския.ELBI написа:На това се казва (excuse my French) "Drun, drun ta plyas" - Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity - Martin Luther KingStranniche написа:В западните може и да го няма, ама в източните (славянските) си го има.Мнемозина написа:Веднъж превеждах и нашенецът отвреме-навреме казваше: "Да не чуе дяволът...", "Да чукам на дърво...", "Да не предизвикам съдбата..."[unknown] написа:
Такива ми ти работи...
Аре оправих го
Последно промяна от поручик Ржевски на 12.01.07, 16:51, променено общо 2 пъти.
Да бе, знам, просто ме домързя да се изразя по-точно.Stranniche написа:Ама аз не съм искала да те укорявам!!! Нищо лично - sorry, ако е прозвучало така! Само се сетих за нещо и го написах. А иначе и аз ги употребявам тези изрази...Мнемозина написа: Хи-хи-хи, както се объркали цитатите, излиза, че аз съм казала точно това, с което всъщност Странниче ме укоряваше...
Panta rhei...
- поручик Ржевски