Пристрастяване

Все същите
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:...Но, извинявай, просто имам друга гледна точка. За човек, който изначално, ама никога не си е и помислял, че може да предвиди нещо в областта на икономиката или политиката, е смешно да бъде убеждаван, че то и без това няма смисъл да се опитва (поне с такова впечатление останах от думите ви за него, иначе не съм го чела, ами просто се опитвах да ви провокирам да поразкажете още).
:-)
Да различни са ни гледните точки. Аз все се мъча да предвиждам. На себе си най- много се подигравам като говоря за Талеб.

Ще разкажа. Ще попрочета повече и ще разкажа. Гаспод е чел повече от мене, може той да допълни туй онуй.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:
Ще разкажа. Ще попрочета повече и ще разкажа. Гаспод е чел повече от мене, може той да допълни туй онуй.
А, чел е Гаспод. То това с едно (голо) четене не става :). Но пише интересни неща. И верни според мен. Основното като цяло май е, че наш`те мозъци не са пригодени да оценяват правилно вероятностите. И винаги грешим в преценките си. Като в същото време сме убедени, че "сега е различно" и нашата оценка е вярна. Говори за Черния Лебед* - това е събитие, което 1. е рязко отдалечено и извън сверата на очакванията ни, защото нищо в миналото не ни е дало идея, че може да се случи; 2. има огромен ефект и 3. става обяснимо и предвидимо след като се случи, благодарение на способността ни и склонноста ни да намираме обяснения пост-фактум.
Пример за такова събитие е Коледа от гледната точка на прасето (Грийна май спомена нещо по темата). Всеки ден в продължение на година (или повече) прасето получава храна и грижи. Целият му жизнен опит го кара да мисли, че се е родило един вид бог - лежи си, грухти си и всичко му идва наготово. До Коледа - когато едно събитие преобръща цялата му представа за света. За радост - негова и наша - за кратко :rotfl24: Пцулютно неочаквано събитие, с голям ефект (за прасето) и, вероятно, напълно обяснимо от гледната точка на луканката :bigsmile:

Говори още и за ролята на случайността. Във всичко - от ежедневния ни живот до развитието на световните икономики или знам ли и аз какво. Например за успеха на един бизнес. Не, че уменията на конкретния бизнесмен нямат значение. Или че не е необходим упорит труд, знания и прочее. А в смисъл, че на всеки успял бизнесмен, който е ставал рано и работил упорито за да успее, има множество неуспели, които са правели същото, но не са успели по чиста случайност. Или пък той е успял по случайност. И понеже човеците имаме свойството да виждаме успеха и да забравяме неуспелите, се получава така, че този един успял бизнесмен пише автобиография, в която обяснява, че за да успееш е необходимо да ставаш рано и да работиш упорито. И ако въупште спомене нещо за късмет (или случайност) го нарича усет, интуиция, склонност към риск и прочее. Нещо такова разправях като беше се появило тук видето със Стив Джобс - свързването на точките. Дето той обясняваше как точките му се вързали отзад напред погледнато... А сигурно има много други хора, които са правели същите глупости, но точките не са се вързали накрая по чиста случайност... Такива ми ти работи.

Струва си да се прочете Талеб... А сега чета една писанка на Канеман и Тверски за вземането на решения в условия на неопределеност... Интересни неща пишат, отново за това, че когато интуитивно оценяваме вероятности правим предсказуеми грешки. Казината го ползват това от години...

* Нарича го така, защото до откриването на Австралия населението на Стария свят е било убедено, че всички лебеди са бели. Доказано от сумати години емпирични наблюдения. Непоклатимо твърдение. Докато видели първите черни лебеди...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Интересно беше и това за неизбежната и вредна роля на разказа. В смисъл как сами себе си лъжем, като виждаме логическа връзка между събитията. Защо е неизбежно? Ами много просто - за нас е единствено възможно да си обясним случките, дена си, света изобщо като виждаме(несъщесвуваща) връзка. Невъзможно(или поне много трудно) е живеем, без да навързваме събития и да правим изводи.
Представете си казва, че трябва да преразкажете книга от 100 страници. В единия случай книгата разказва за историята на преуспял писател, бивш моряк, който разочарован от безсмисления си живот решава да се удави в морето. А в другия имаме 100 страници от случайни думи.
Значи нашият мозък без усилие ще запомни и предаде историята на моряка и с дай да преброя колко съм написал - 12 думи. Доокато в другия преразказа трябва да съдържа всяка една от хилядите думи. Мозъка ни трябва да положи титанично усилие.
Не можем да живеем, без да навързваме събитията около нас логически. Без логическа връзка ние просто не виждаме нещото. Дори да е пред очите ни.
Ако видим трамвая да се задава идейки към нас, а в следващия момент се появи на ОТСРЕШНАТА спирка, ние ще премигнем, ще разтъркаме очи и ще решим че ни се е привидяло. Няма логика да е така, значи не е.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Green Light написа:
А, чел е Гаспод. То това с едно (голо) четене не става :). Но пише интересни неща. И верни според мен. Основното като цяло май е, че наш`те мозъци не са пригодени да оценяват правилно вероятностите. И винаги грешим в преценките си. Като в същото време сме убедени, че "сега е различно" и нашата оценка е вярна. Говори за Черния Лебед* - това е събитие, което 1. е рязко отдалечено и извън сверата на очакванията ни, защото нищо в миналото не ни е дало идея, че може да се случи; 2. има огромен ефект и 3. става обяснимо и предвидимо след като се случи, благодарение на способността ни и склонноста ни да намираме обяснения пост-фактум.
Пример за такова събитие е Коледа от гледната точка на прасето (Грийна май спомена нещо по темата). Всеки ден в продължение на година (или повече) прасето получава храна и грижи. Целият му жизнен опит го кара да мисли, че се е родило един вид бог - лежи си, грухти си и всичко му идва наготово. До Коледа - когато едно събитие преобръща цялата му представа за света. За радост - негова и наша - за кратко :rotfl24: Пцулютно неочаквано събитие, с голям ефект (за прасето) и, вероятно, напълно обяснимо от гледната точка на луканката :bigsmile:

Говори още и за ролята на случайността. Във всичко - от ежедневния ни живот до развитието на световните икономики или знам ли и аз какво. Например за успеха на един бизнес. Не, че уменията на конкретния бизнесмен нямат значение. Или че не е необходим упорит труд, знания и прочее. А в смисъл, че на всеки успял бизнесмен, който е ставал рано и работил упорито за да успее, има множество неуспели, които са правели същото, но не са успели по чиста случайност. Или пък той е успял по случайност. И понеже човеците имаме свойството да виждаме успеха и да забравяме неуспелите, се получава така, че този един успял бизнесмен пише автобиография, в която обяснява, че за да успееш е необходимо да ставаш рано и да работиш упорито. И ако въупште спомене нещо за късмет (или случайност) го нарича усет, интуиция, склонност към риск и прочее. Нещо такова разправях като беше се появило тук видето със Стив Джобс - свързването на точките. Дето той обясняваше как точките му се вързали отзад напред погледнато... А сигурно има много други хора, които са правели същите глупости, но точките не са се вързали накрая по чиста случайност... Такива ми ти работи.

Струва си да се прочете Талеб... А сега чета една писанка на Канеман и Тверски за вземането на решения в условия на неопределеност... Интересни неща пишат, отново за това, че когато интуитивно оценяваме вероятности правим предсказуеми грешки. Казината го ползват това от години...

* Нарича го така, защото до откриването на Австралия населението на Стария свят е било убедено, че всички лебеди са бели. Доказано от сумати години емпирични наблюдения. Непоклатимо твърдение. Докато видели първите черни лебеди...
А чии мозъци са пригодени да преценяват правилно вероятностите?
Аз тук не съм съгласна, защото има едно нещо, което обикновено наричат интуиция и точно то е, което би му объркало сметката.
Защото "интуиция" и "късмет" често си имат приказка.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Интересно беше и това за неизбежната и вредна роля на разказа. В смисъл как сами себе си лъжем, като виждаме логическа връзка между събитията. Защо е неизбежно? Ами много просто - за нас е единствено възможно да си обясним случките, дена си, света изобщо като виждаме(несъщесвуваща) връзка. Невъзможно(или поне много трудно) е живеем, без да навързваме събития и да правим изводи.
Представете си казва, че трябва да преразкажете книга от 100 страници. В единия случай книгата разказва за историята на преуспял писател, бивш моряк, който разочарован от безсмисления си живот решава да се удави в морето. А в другия имаме 100 страници от случайни думи.
Значи нашият мозък без усилие ще запомни и предаде историята на моряка и с дай да преброя колко съм написал - 12 думи. Доокато в другия преразказа трябва да съдържа всяка една от хилядите думи. Мозъка ни трябва да положи титанично усилие.
Не можем да живеем, без да навързваме събитията около нас логически. Без логическа връзка ние просто не виждаме нещото. Дори да е пред очите ни.
Ако видим трамвая да се задава идейки към нас, а в следващия момент се появи на ОТСРЕШНАТА спирка, ние ще премигнем, ще разтъркаме очи и ще решим че ни се е привидяло. Няма логика да е така, значи не е.
А защо да е вредна пък ролята на разказа и каква алтернатива предлага той, за да не си вредим? Неговата книга от свързани изречения ли е написана или от отделни думи?

Но като се изключи това, много е смешно - ядосва ме това, че общата му позиция като цяло много съвпада с моите си нагласи - освен онова за случайностите и това за разказа.
Щом ви е интерено, супер - но аз пък да ви кажа, идвайки от другата посока: това може да бъде само и единствено индивидуална нагласа. Стане ли групова, отиваме директно в Ориента.

Между другото, тия дни си мислех, че и с толерантността е така. И тя е по-добре да бъде само индивидуална. Стане ли групова, започват проблеми.

Честно казано, направо ви завиждам. Чете ми се нещо, което да ми промени мисленето, но... нищо де, то все ще ме намери.
И няма да е случайно, бъдете сигурни. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа: А чии мозъци са пригодени да преценяват правилно вероятностите?
Аз тук не съм съгласна, защото има едно нещо, което обикновено наричат интуиция и точно то е, което би му объркало сметката.
Ми знам ли чии? Може би имя някоя бубулечка-късметлийка. А може и да няма. Но не това е същността на нещата...
Точно интуитивната преценка на вероятностите е обикновено погрешна. Това, обаче, е в областта на Канеман и Тверски повече. Например според теб и на пръв поглед кое е по-вероятно да се получи при подхвърляне на монета - ези-тура-ези-ези-тура-ези-тура-тура-ези-тура или ези-ези-ези-ези-тура-тура-тура-тура-тура-ези? Какво ти казва интуицията?
А това, че късмет и интуиция си имат приказката е обяснениято постфактум. Като няма с какво друго да се обясни случайността и хоп-интуиция, риш`ли. Бтв, не става дума за късмет, а за случайност.

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: Не можем да живеем, без да навързваме събитията около нас логически. Без логическа връзка ние просто не виждаме нещото. Дори да е пред очите ни.
Това директно кореспондира с Пратчет и неговата главология :bigsmile:
Човешкият мозък, според него, е адски добър в това да ни показва това, което искаме да видим или смятаме, че виждаме вместо това, което действително е. СМЪРТ често ползва този факт. Само децата (и котките) го виждат. Децата защото още не знаят, че такова нещо като СМЪРТ няма :)

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:
Честно казано, направо ви завиждам. Чете ми се нещо, което да ми промени мисленето, но... нищо де, то все ще ме намери.
И няма да е случайно, бъдете сигурни. :blum:
Серсем случайно ще бъде. Ако се замислиш :blum:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Мнемозина написа: А чии мозъци са пригодени да преценяват правилно вероятностите?
Ми знам ли чии? Може би имя някоя бубулечка-късметлийка. А може и да няма. Но не това е същността на нещата...
Точно интуитивната преценка на вероятностите е обикновено погрешна. Това, обаче, е в областта на Канеман и Тверски повече. Например според теб и на пръв поглед кое е по-вероятно да се получи при подхвърляне на монета - ези-тура-ези-ези-тура-ези-тура-тура-ези-тура или ези-ези-ези-ези-тура-тура-тура-тура-тура-ези? Какво ти казва интуицията?
А това, че късмет и интуиция си имат приказката е обяснениято постфактум. Като няма с какво друго да се обясни случайността и хоп-интуиция, риш`ли. Бтв, не става дума за късмет, а за случайност.
Една уважаваща себе си интуиция в никакъв случай не би се занимавала с нещо такова като подхвърляне на монети. :wbee:
Интуицията също работи с връзки между нещата. А вероятностите и вероятните случайности са все пак не съвсем еднакви неща - или поне би трябвало.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа: Една уважаваща себе си интуиция в никакъв случай не би се занимавала с нещо такова като подхвърляне на монети. :wbee:
Интуицията също работи с връзки между нещата. А вероятностите и вероятните случайности са все пак не съвсем еднакви неща - или поне би трябвало.
Не ми отговори за монетите. Интересно ми е какво мислиш. Както и всички останали, разбира се :)

Кво ще рече вероятна случайност? Всяко събитие е случайно в някаква степен и вероятно в някаква (друга) степен. Размиваме темата...

Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Gaspode написа: Не ми отговори за монетите.
Кво ще рече вероятна случайност?...
те филолозте не четат литература от рода на "Този случаен, случаен свят.." :grin:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Мнемозина написа: Една уважаваща себе си интуиция в никакъв случай не би се занимавала с нещо такова като подхвърляне на монети. :wbee:
Не ми отговори за монетите. Интересно ми е какво мислиш. Както и всички останали, разбира се :)

Кво ще рече вероятна случайност? Всяко събитие е случайно в някаква степен и вероятно в някаква (друга) степен. Размиваме темата...
Темата е за пристрастяването към идеята за различните гледни точки, така че няма как да я размием по никакъв начин.

Ами отказвам да мисля за монетите, това е. И то не за друго, а защото не бих казала, че всичко е закономерно.

Виж сега, наистина има и случайни неща или поне такива, на които не можем да им хванем логиката. Но не забравяй, че човекът става човек тогава, когато започне да придава смисъл или да вижда смисъл в определени неща.
Въпросът не е как ще падне монетата, а как после ще изтълкуваме това - и от една по определен начин монета може да почне примерно война. И това няма да е случайност, защото този, който я е метнал с ей такъв въпрос със сигурност има склонност към войни, има властта да ги започе - и все някога някоя монета ще падне така, както му пасва на него.
Да приемем всичко, ама всичко за случайност, би значело да отречем човешкото.

А вероятна случайност е вероятно нещо, което може и да е случайност, но може и да не е. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

WALL-E написа:
Gaspode написа: Не ми отговори за монетите.
Кво ще рече вероятна случайност?...
те филолозте не четат литература от рода на "Този случаен, случаен свят.." :grin:
Ей на това сигурно Талеб му вика "епистемологична арогантност". :lol:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа: Темата е за пристрастяването към идеята за различните гледни точки, така че няма как да я размием по никакъв начин.

Ами отказвам да мисля за монетите, това е. И то не за друго, а защото не бих казала, че всичко е закономерно.

Виж сега, наистина има и случайни неща или поне такива, на които не можем да им хванем логиката. Но не забравяй, че човекът става човек тогава, когато започне да придава смисъл или да вижда смисъл в определени неща.
Въпросът не е как ще падне монетата, а как после ще изтълкуваме това - и от една по определен начин монета може да почне примерно война. И това няма да е случайност, защото този, който я е метнал с ей такъв въпрос със сигурност има склонност към войни, има властта да ги започе - и все някога някоя монета ще падне така, както му пасва на него.
Да приемем всичко, ама всичко за случайност, би значело да отречем човешкото.

А вероятна случайност е вероятно нещо, което може и да е случайност, но може и да не е. :lol:
Значи Грийна, както винаги, не е прав :bigsmile: Т.е. поставил е темата неправилно. Гледната точка... тук май имаше неква тема преди време за Бтв и тяхното "Истината е въпрос на гледна точка", като мненията бяха много отрицателни май. А то си е баш така - няма универсална истина, всяка такава е пречупена през погледа на наблюдателя и, съответственнно, е неговата версия на истината.
Темата всъШноС е много широка. Неизчерпаема. За мен интересното е влиянието на случайностите в живота ни. Човешко е да си мислим, че контролираме живота си. Че всичко постигнато е плод на нашите умения и усилия (неуспехите, обаче, винаги се дължат на кофти случайност :bigsmile:). Но дали е така? Дори в съвсем личен план - професия, работа, семейство - какво от тези неща се е случило по план?
А проблемът, ако се приеме за проблем де, е в това, че не осъзнаваме ролята на случайностите. Предоверяваме се на преценката си и се самозалъгваме в прогнозите си. И винаги сме много изненадани, когато нещата не станат по план. Ей такива неща... Човещинка :bigsmile:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Значи Грийна, както винаги, не е прав :bigsmile: Т.е. поставил е темата неправилно. Гледната точка... тук май имаше неква тема преди време за Бтв и тяхното "Истината е въпрос на гледна точка", като мненията бяха много отрицателни май. А то си е баш така - няма универсална истина, всяка такава е пречупена през погледа на наблюдателя и, съответственнно, е неговата версия на истината.
Темата всъШноС е много широка. Неизчерпаема. За мен интересното е влиянието на случайностите в живота ни. Човешко е да си мислим, че контролираме живота си. Че всичко постигнато е плод на нашите умения и усилия (неуспехите, обаче, винаги се дължат на кофти случайност :bigsmile:). Но дали е така? Дори в съвсем личен план - професия, работа, семейство - какво от тези неща се е случило по план?
А проблемът, ако се приеме за проблем де, е в това, че не осъзнаваме ролята на случайностите. Предоверяваме се на преценката си и се самозалъгваме в прогнозите си. И винаги сме много изненадани, когато нещата не станат по план. Ей такива неща... Човещинка :bigsmile:
Ох.
Не си ме разбрал.
Не казвам, че владеем нещо и че всичко е резултат на планиране. Точно обратното мисля.

Но това изобщо не значи, че всичко е случайност. И казвам също, че от гледната точка на Вселената едва ли има случайности. Само че ние нейните логики още не ги знаем докрай. (Още :lol::lol::lol: - колко нахално, нали?) Което е различно.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа: Ох.
Не си ме разбрал.
Не казвам, че владеем нещо и че всичко е резултат на планиране. Точно обратното мисля.

Но това изобщо не значи, че всичко е случайност. И казвам също, че от гледната точка на Вселената едва ли има случайности. Само че ние нейните логики още не ги знаем докрай. (Още :lol::lol::lol: - колко нахално, нали?) Което е различно.
Ох.
Ама ние спорим ли нещо? Ни съм тъ разбрал, както казваш :blum:
Начи не е резултат на планиране, а обратното. Но пък не е случайно, а обратното. И въупште, всичко е обратното явно.
Мдам.
:bigsmile:

Аватар
Sweety

Re: Пристрастяване

Мнение от Sweety »

Gaspode написа:
Sweety написа:...
Енда питанка към теб като понастоящем живееща на Острова - ти самата или някой от познатите ти (или пък от непознатите) беше ли предвидил събитията в Лондон в момента? А какво предвиждаш/т сега? Искаш ли (може би в отделна тема) да направим предвиждания за това как ще се развият събитията там и след месец/година/повече да видим колко сме грешали? :bigsmile:
И друга питанка - можеш ли да кажеш, че твоят личен живот (нещо, върху което би трябвало да имаш контрол все пак) се е случил по план и каква част от него е резултат на случайности?
да, бунтовете не могат да предвидени кога тояно ще се случат, но в никаккъв случай не са неочаквани...особено пък в случая с англия...
от две години тука бучи, ври и кипи, но съвсем обяснимо политиците се опитват да не вдигат паника...

орязаха пенсиите на учителите-те стачкуваха, вдигнаха таксите за университетите-те протеститираха

това е очаквано и предвимо защоо така е създадена тази обществена система-демократичната...така е измислена, но факторите които и и влият са променят, появяват се нови, други изчезват...науките все още не могат да ги опишат тези неща адекватно за да бъдат предсказуеми..с някаква вероятност обаче...просто задачата е такава, че нъма такова решение което да е с вероятност 100% и да е предсказуемо с точност до дни, кога ще се случи...
в линка правят паралел със земетреснията...100 природен феномен...но и той не може да бъде предсказа..както казва Мнемозина за сега

ами прогнозата за времето-друго велико технологично откритие btw...7 дневните прогнози са вече доста точни и с добра вероятност предсказват времето...за дългосрочните обаче-по-добре да се мълчи...нищо не са измислили още в тази област...
а бунтовете на бедните в едно капиталистическо общество хич не са неочаквани да ти кажа..виж какво пише...
Martin Luther King Jr. had a similar take on the psychology of the disenfranchised: "There is nothing more dangerous than to build a society with a large segment of people in that society who feel that they have no stake in it; who feel that they have nothing to lose. People who have a stake in their society, protect that society, but when they don't have it, they unconsciously want to destroy it."

http://www.lifeslittlemysteries.com/lon ... ence-1929/

P.S А да, много по-добре е така с картинката...благодаря, но ако ти си я харесваше нямаше нужда да си я сменяш, това етвой избор...аз само си казах мнението и описах чувствата си :winkw:

za li4niya jivot-drug pyt ili kato napi6a kniga :lol:
i za predvigdaniyata, kato si namerya nyakoj mastiti matematik da mi napi6e script na model i togava 6te ti kaja i daje mojem i da zalagame :winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Green Light написа:
Gaspode написа:
Sweety написа: а да сори, не е била думата неочаквани която го е притеснила,
думата само пред неочаквани го е притеснила...така е написал Green...
а за самолета какво казваш?
а за химикалката?
...пък и някак си не върви да се връзвам за някакви случайности точно на човека дето предсказва финансови кризи...
той пари направил предсказвайки, пък посленапсла книха че всичко било слуачайно...и неочаквано
P.С. Не ти ли свърши водата да ги правиш тия фонтанчета с вода
хич не ми харесва големия корем на човека във ваната, да ти кажа
Така по-ли ти харесва? Кво да правим като си имаме нЕкои от нас вместилища за бира :blum:
Чела ли си го Талебчо? Или коментиргаш на общо основание? Той, бтв, точно за прогнозирането на кризите и прочее финансови показатели има особено високо мнение. За стойността на прогнозите имам предвид.
Самолетът, че и химикалката, са следствие на поредица целенасочени (някои дори планови) действия, започнали най-вероятно с някое напълно случайно събитие. За съжаление общата ми некултура не е достатъчно богата за да посоча кое точно събитие е породило тази нишка...
Още едно от твърденията на Талеб - много неща изглеждат лесни, ясни, неизбежни и т.н. от гледната точка на бъдещето. Т.е. гледайки нананазад. Но от гледна точка на миналото не са нито ясни, нито прости, нито неизбежни. Може би нямаше да имаме самолети ако по чиста случайност първият летящ човек не е бил изяден от тигър преди хиляди години преди да остави потомство :bigsmile:
И аз вече зъб не обелвам за политика, Гасподе. Малко по малко ни наби клинците Суити и вече няма начин. Никви кореми, тва онова. Освен това, ако забелязваш единствено Кента си позволява да ме-ка. Но и той го прави на и.
За химикалката единствено помня Бик. Бик е този, който е намазал най- здраво от цялата поредица. Имало, риш, едно време един английски кожар. Той търсил начин да пише върху кожа за неговите си кожарски нужди. В ателието си използвал писалка за други неща но за кожата не ставала, защото острия писец я разкъсвал. Измислил да сложи топче накрая. По този начин кожата не се късала, обаче след пет минути мастилото засъхвало и писалото не ставало за нищо. Патетнтовал нещата за да не е съвсем валат и забравил за цялата история. Това обаче топче (или сачма) продължила да се върти в главата на един унгарец. Човека имал позната съседка, щастливо женена за печатар и още по- щастливо съседка. Наш човек вързал две и две. Печатарското мастило е направено да изсъхва съвсем бавно. Унгареца го вкарал в тръбичка, сложил на края на тръбичката кожарската сачма и света за пореден път се убедил, че западняците само мислят, докато действието е присъщо на източноевропейците. Следващите стъпки на унгареца са съвсем обясними. Съседката била оставена много дълго без внимание заради всякакви тръбички и топчета, а нашия унгарец далеч не бил самичък мъж в тоя квартал. Така че той продал изобретението си на някакъв французин мосю Бик и престанал да се разсейва. Историята мълчи по въпроса кой е живял в съседство на Бик.

Като прочета "винаги", "никога", "само" и такива разни думи и веднага се хващам за кобура на съмнението. Хич не ги обичам.
:rotfl24: :lol: :grin: :-) :P
голяма си скица както си знаеш
много си сладък..etc (аз само да ти припомня ако случайно случайно не са ти го казвали в последните 15 мин)
:winkw:
..тва за химикалката не го знаех...та по повод на хималката малко не ти личи на коя страна си като я разказваш тази история, на моя или на Гасподова...ама то е ясно, ама кажи си го направо де...

и що пък да не обелваш дума за политика...ти си пиши...на мене не ми пречи. Но то май след ББ на власт няма много много какво да се каже май, нали...
Блажени са бедните духом
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Мнемозина написа: Ох.
Не си ме разбрал.

Ох.
Ама ние спорим ли нещо? Ни съм тъ разбрал, както казваш :blum:
Начи не е резултат на планиране, а обратното. Но пък не е случайно, а обратното. И въупште, всичко е обратното явно.
Мдам.
:bigsmile:
Ми да, точно така. Не планиране, а закономерности, причини и следствия, логика и т.н. А може и да има планиране, но не е наше. И затова и не е случайно.

Чакай да ти дообясня обаче истинската разлика между моя възглед и твоя.
Според теб всичко е случайно, поради което е излишно да се напряга човек и да организира разни работи, да устройва света около себе си и т.н., защото това няма смисъл.

В моя случай нещата са до голяма степен предначертани и няма нужда да се напряга човек, достатъчно е просто да ги следва, защото смисълът може да е неясен, но във всички случаи съществува.
Тоест - моят мързел е по-смислен от твоя.

Друг е въпросът, че и моят, и твоят мързел са недотам реализуеми. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Sweety написа:
много си сладък..etc (аз само да ти припомня ако случайно случайно не са ти го казвали в последните 15 мин)
..тва за химикалката не го знаех...та по повод на хималката малко не ти личи на коя страна си като я разказваш тази история, на моя или на Гасподова...ама то е ясно, ама кажи си го направо де...

и що пък да не обелваш дума за политика...ти си пиши...на мене не ми пречи. Но то май след ББ на власт няма много много какво да се каже май, нали...
Бе на гасподова страна съм. Знам, че е много неочаквано, затова специално му се обадих, преди да го пусна тоя пост. Седнал е.
Иначе за всичко изцяло и по принцип в тоя живот съм на твоя страна. Само тука, но то тва е дреболия, без значение и си струва да се спомене само защото питаш. Ако не питаше, щеше да си отмине.

Терипратчетизъм е "ако някое изречение беше прекалено сложно, тя автоматично забравяше, че го е чула". Мисля че така се държим всички ние когато става въпрос за случайните събития, които променят живота ни. Планираме ли планираме, изведнъж пада социализма - е това е еднократно, не можех да го предвидя, рабърка всичко, но аз ще продължа да планирам наново, банкова криза - случайно стана загубих, но пак почвам плановете, масова приватизация- нищо, наново... това не го предвидих, по- добре да забравя за него. 11ти септември, криза 2008, война с Ирак, сега граждански войни из Азия... колко често трябва да се сриват предвижданията ни за да разберем, че трябва да ъъъ да се смирим пред Неочакваното. Как? Ами СПОРЕД МЕН, като престанем да го обясняваме.
Войната в Либия е много пресен пример. Прочети обясненията защо е предизвикана. Има ги купища и продължават да извират. Или са смешни, или неграмотни. Но не престават. "Свободаи демокрация търсят, племената се мразят, Кадафи краде...." или пък може би призрака на комунизма броди, нали
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:
Ми да, точно така. Не планиране, а закономерности, причини и следствия, логика и т.н. А може и да има планиране, но не е наше. И затова и не е случайно.

Чакай да ти дообясня обаче истинската разлика между моя възглед и твоя.
Според теб всичко е случайно, поради което е излишно да се напряга човек и да организира разни работи, да устройва света около себе си и т.н., защото това няма смисъл.

В моя случай нещата са до голяма степен предначертани и няма нужда да се напряга човек, достатъчно е просто да ги следва, защото смисълът може да е неясен, но във всички случаи съществува.
Тоест - моят мързел е по-смислен от твоя.

Друг е въпросът, че и моят, и твоят мързел са недотам реализуеми. :lol:
Ми не, не е такъв моят възглед. Не съм сигиурен, че имам изграден такъв за момента.- Просто си хортуваме тука. Но въупште не става дума за това да не се напрягаме да организираме и подреждаме. Без усилия няма да се получи нищо. По-скоро идеята е да имаме едно на ум, че квото и да правим няма сигурност, че нещата ще станат така, както очакваме. Да видим местата, където една ебентуална изненада може не просто да промени леко плановете ни, а да направи планирането безсмислено. Да опитаме да предвидим непредвидимото един вид :).
И малко анти на всички отзаднапредни обяснения за нечий успех ми е възгледът. Талеб дава един интересен пример с руската рулетка - играеш за 10К. Или за 10М, все едно. Печелиш веднъж, продължаваш... Ако започнат няколко хиляди человека при тези условия, вероятно след 10-тина години ще има поне един, който е натрупал баснословно състояние само от руска рулетка. И тогава, ако тоз човек седне и напише автобиографиь, ще се окаже, че е успял благодарение на смелостта си и склонността да поема рискове. Журналята биха лапнали такава история веднагически и скоро вестниците биха писали, че за да успееш в живота просто трябва да имаш смелостта да играеш руска рулетка 10 години. Само дето всички останали, които са се гръмнали някъде по пътя към успеха, остават в сянка един вид... И докато фактът, че да играеш на руска рулетка за пари е очевидна глупост (за повечето хора, предполагам), то борсовите машинации не са чак толку очевидна глупост. А според Талеб печалбата и загубата при борсови спекулации е също толкова случайно събитие, колкото и празната или пълна дупка на револвера, може би само с различни вероятности. И въпреки това хиляди хора се занимават с борсови спекулации... и са върло очудени като нацелят патрона...
Почнах да си ги препрочитам книжките на Талеб... само заради вас тук начи :)

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Ми не, не е такъв моят възглед. Не съм сигиурен, че имам изграден такъв за момента.- Просто си хортуваме тука. Но въупште не става дума за това да не се напрягаме да организираме и подреждаме. Без усилия няма да се получи нищо. По-скоро идеята е да имаме едно на ум, че квото и да правим няма сигурност, че нещата ще станат така, както очакваме. Да видим местата, където една ебентуална изненада може не просто да промени леко плановете ни, а да направи планирането безсмислено. Да опитаме да предвидим непредвидимото един вид :).
И малко анти на всички отзаднапредни обяснения за нечий успех ми е възгледът. Талеб дава един интересен пример с руската рулетка - играеш за 10К. Или за 10М, все едно. Печелиш веднъж, продължаваш... Ако започнат няколко хиляди человека при тези условия, вероятно след 10-тина години ще има поне един, който е натрупал баснословно състояние само от руска рулетка. И тогава, ако тоз човек седне и напише автобиографиь, ще се окаже, че е успял благодарение на смелостта си и склонността да поема рискове. Журналята биха лапнали такава история веднагически и скоро вестниците биха писали, че за да успееш в живота просто трябва да имаш смелостта да играеш руска рулетка 10 години. Само дето всички останали, които са се гръмнали някъде по пътя към успеха, остават в сянка един вид... И докато фактът, че да играеш на руска рулетка за пари е очевидна глупост (за повечето хора, предполагам), то борсовите машинации не са чак толку очевидна глупост. А според Талеб печалбата и загубата при борсови спекулации е също толкова случайно събитие, колкото и празната или пълна дупка на револвера, може би само с различни вероятности. И въпреки това хиляди хора се занимават с борсови спекулации... и са върло очудени като нацелят патрона...
Според мен, най- важната крачка е да спрем да обясняваме или още по точно ама съвсем вече прецизно казано - да спрем да извличаме закономерности. "Комунизма дойде заради революционна ситуация", бе ай умирай бе, може да е дошъл заради махмурлук, "вълненията в Англия са заради разглезените емигранти", не нам, другарю- като нищо е класова борба това. Или по- бурен рожден ден.
Стига вече "исторически закономерности"! Повече ум имаме.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Green Light написа:
Gaspode написа:
Според мен, най- важната крачка е да спрем да обясняваме или още по точно ама съвсем вече прецизно казано - да спрем да извличаме закономерности. "Комунизма дойде заради революционна ситуация", бе ай умирай бе, може да е дошъл заради махмурлук, "вълненията в Англия са заради разглезените емигранти", не нам, другарю- като нищо е класова борба това. Или по- бурен рожден ден.
Стига вече "исторически закономерности"! Повече ум имаме.
бе другари :winkw: , не се подценявайте толкова де :winkw:
сега вие си бъдете солидарни по мъжки ама си имайте и едно наум
може пък случайно и аз да се окажа права... :winkw:
та казва Талеб на борсата всичко било случайно, и за губата и печалбата...хехехе
не случайно се казва играее се на борсата, това е игра и освен хвърляне на зарове има и елемент в който играча взима решения. Играча на борсата използвайки мозъка си в играта не генерира случайни величини..определено
ефекта на случаен резултат идва от другаде...ма Талеб да си ви каже
И като доказателство...в послдените дни на миналата седмица когато борсите се сринаха..бяха забранени short sellings
Именно за да се предотвратят едни неслучайни явления и спекулации
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Green Light написа:
Sweety написа:

Бе на гасподова страна съм. Знам, че е много неочаквано, затова специално му се обадих, преди да го пусна тоя пост. Седнал е.
Иначе за всичко изцяло и по принцип в тоя живот съм на твоя страна. Само тука, но то тва е дреболия, без значение и си струва да се спомене само защото питаш. Ако не питаше, щеше да си отмине.

Терипратчетизъм е "ако някое изречение беше прекалено сложно, тя автоматично забравяше, че го е чула". Мисля че така се държим всички ние когато става въпрос за случайните събития, които променят живота ни. Планираме ли планираме, изведнъж пада социализма - е това е еднократно, не можех да го предвидя, рабърка всичко, но аз ще продължа да планирам наново, банкова криза - случайно стана загубих, но пак почвам плановете, масова приватизация- нищо, наново... това не го предвидих, по- добре да забравя за него. 11ти септември, криза 2008, война с Ирак, сега граждански войни из Азия... колко често трябва да се сриват предвижданията ни за да разберем, че трябва да ъъъ да се смирим пред Неочакваното. Как? Ами СПОРЕД МЕН, като престанем да го обясняваме.
Войната в Либия е много пресен пример. Прочети обясненията защо е предизвикана. Има ги купища и продължават да извират. Или са смешни, или неграмотни. Но не престават. "Свободаи демокрация търсят, племената се мразят, Кадафи краде...." или пък може би призрака на комунизма броди, нали
бе не знам
божа работа и каквото ни е писано са хубави приказки, успокояват, не ни се налага да ходим на терапии
ама нещо, поне при мене, взеха да се изтъркват вече...
решила съм да поопитам по по-различн начин :-)
Блажени са бедните духом
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Sweety написа: бе другари :winkw: , не се подценявайте толкова де :winkw:
та казва Талеб на борсата всичко било случайно, и за губата и печалбата...хехехе
не случайно се казва играее се на борсата, това е игра и освен хвърляне на зарове има и елемент в който играча взима решения. Играча на борсата използвайки мозъка си в играта не генерира случайни величини..определено
И като доказателство...в послдените дни на миналата седмица когато борсите се сринаха..бяха забранени short sellings
Понякога се чудя колко (безсмислен) труд би се спестил ако хората си правеха труда да погледнат в 3о4о :bigsmile: А те, риш`ли, пишат, бришат и някои печелят Нобелови награди. Луди хора :blum:
Понеже си се хванала за борсите - никой (дори и аз:cool:) не казва, че всичко на борсите е случайно. Когато другарят Сорос пусне в продажба големи количества от нещо си сутринта за да предизвика паника и падане на цените и да си го изкупи на по-ниска цена вечерта, реализирайки милиони печалба, това не е случайно. За него. И въпреки това е серсем случайно и непредвидимо за средния борсов играч.
А това за играча и вземането на решения - в хазарта е отработено това - играчът играе, взема решения та се къса, а печели казиното :bigsmile:
Все едно де. Мога само да те помоля да споделиш това за ефекта на случаен резултат и от къде идва той, понеже Талеб явно не го знае, пък аз искам да обогатявам общата си (не)култура :blum: Тен кюта ин адванс, както казват в Русия :blum:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Извинявай, чак сега виждам това...
Значи, първо - кажи му на Талеб за мен да не се притеснява, нямам проблем нито с борсовите спекулации, нито с руската рулетка.

А пък на теб бих ти разказала за съдържанието на едни думи в древногръцкия.

Мороса (moros) е значело съдба, участ, смърт, предопределен път, необходимост.
Но неин подраздел е tuhe/Τύχη или латинското alea - играта на случая, хвърлянето на заровете. Тюхе била олицетворение на изменчивостта, на непредвидимо доброто или непредвидимо злото. Фортуна е била покровителката на това чудо всичкото в древен Рим.
А плетките са ги плетяли мойрите, които пък били дъщери на Ананке, а ананке значело "принуда, правило, пораждащо неизбежно следствие".
Та така...
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа: Извинявай, чак сега виждам това...
Значи, първо - кажи му на Талеб за мен да не се притеснява, нямам проблем нито с борсовите спекулации, нито с руската рулетка.

Но неин подраздел е tuhe/Τύχη или латинското alea - играта на случая, хвърлянето на заровете. Тюхе била олицетворение на изменчивостта, на непредвидимо доброто или непредвидимо злото. Фортуна е била покровителката на това чудо всичкото в древен Рим.
А плетките са ги плетяли мойрите, които пък били дъщери на Ананке, а ананке значело "принуда, правило, пораждащо неизбежно следствие".
Та така...
Интересно ми се вижда това - случайното като подразделение на съдбата :)...
Може па древногърците да са имали по-добра представа за нещата. Науката, оказва се, е една от причините да не виждаме ролята на случайността. Особено гаусовото разпределение, което по дефиниция изключва резките отклонения.

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Мнемозина написа: Извинявай, чак сега виждам това...

Та така...
Интересно ми се вижда това - случайното като подразделение на съдбата :)...
Може па древногърците да са имали по-добра представа за нещата. Науката, оказва се, е една от причините да не виждаме ролята на случайността. Особено гаусовото разпределение, което по дефиниция изключва резките отклонения.
Да, все повече си мисля, че е така - за древните. Не че можем да се ограничим само с това, разбира се, но все пак...

Жребият е също добра илюстрация за връзката съдба-случайност. Да теглиш жребий, да ти се падне нещо...
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Тва древните са големи гадове. Да се съдере човек, пак не може да ги учуди.
Почете, почете, помисли па млъкне.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Gaspode написа:
Sweety написа: бе другари :winkw: , не се подценявайте толкова де :winkw:
Понякога се чудя колко (безсмислен) труд би се спестил ако хората си правеха труда да погледнат в 3о4о :bigsmile: А те, риш`ли, пишат, бришат и някои печелят Нобелови награди. Луди хора :blum:
Понеже си се хванала за борсите - никой (дори и аз:cool:) не казва, че всичко на борсите е случайно. Когато другарят Сорос пусне в продажба големи количества от нещо си сутринта за да предизвика паника и падане на цените и да си го изкупи на по-ниска цена вечерта, реализирайки милиони печалба, това не е случайно. За него. И въпреки това е серсем случайно и непредвидимо за средния борсов играч.
А това за играча и вземането на решения - в хазарта е отработено това - играчът играе, взема решения та се къса, а печели казиното :bigsmile:
Все едно де. Мога само да те помоля да споделиш това за ефекта на случаен резултат и от къде идва той, понеже Талеб явно не го знае, пък аз искам да обогатявам общата си (не)култура :blum: Тен кюта ин адванс, както казват в Русия :blum:
:grin: уффф...ма не съм се хванала аз за борсите, ти ги разпрявяш какви ги писал Талеб за борсите и сега вие между вас си решете ти ли нещо не си разбрал или той нещо се е омотал...
А според Талеб печалбата и загубата при борсови спекулации е също толкова случайно събитие, колкото и празната или пълна дупка на револвера, може би само с различни вероятности
за борсите: ми е там е работата , че не е само Сорос, явно доста маймуни са на клона...ми няма нужда да доуточнявате с Талеб, че не всичко било случайно. кое е всичко, кое е част отнего, па как са навързани, па как ги факторизираш...бла бла...и едно малко неслучайно нещо да има в борсите-това е край за случайността на борсата като цяло и най-вече за спекулациите.
После гледам споменаваш средни играчи, значи има и големи така ли? а не може ли да са просто добри и лоши? А понякога има и велики играчи явно. Но знаеш ли, точно тези великите хич, ама хич не са случайни, те са явно умни, гениални, живеят по мезонетите на небостъргачите, те са топ of the world....и Талеб е един от тях

за хазарта: колкото можеш да сравняваш мойта коремна обиколка с твойта коремна обиколка толкова можеш да сравняваш хазарта с борсите. :blum: :winkw: :winkw: Хазарта и борсата са доста различни неща...ама мислех че това е ясно :winkw: ...А говерех за играчите на борсата и как те взимат решения, не за играчите в хазарта...това ти си го импровизира и явно верно ти е малко кашаво в главата с тези случайности...
там всяка рулетка и руска и не руска, и ротатативка е генератор на слуачайности, краен брой случайни събития, червено -черно, някави числа, лотарии. Когато залага, играчът по никакъв начин не влияе на въртящата се рулетка, дори когато играе на покер и избира там някакви карти, условието за краен брой карти и събития които се случват с тях е изпълнено отново. Във втория случай играчът на покер е част от генратора на случайности..

при борсите нищо не така...
борсите са най-елегантния начин за печелене на пари,
който го е измислил е бил гениален
измислили са го с цел да взимат пари от други хора, после другите хора от първите, да се въртят парите, нали така...

това което става по борсите е най-интересната игра досега, измислена от съвременния човек и аз съм очарована от начина по който тя се развива и променя, с всички тия математици и компютри, наети от банки, Соровси и т.н.
:-)
Блажени са бедните духом
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Sweety написа:
...и явно верно ти е малко кашаво в главата с тези случайности...
Кашаво ми е, признавам си. И кашата става все по-голяма колкото повече чета. Радващото е, че при теб в главата явно всичко е равно, подредено, без една гънка дори* :blum::rotfl24::rotfl24: Аз мога само тихичко да си чета с надеждата да постигна същото... вероятно ще си дойде с възрастта :blum::rotfl24:

Това за добрите и лоши играчи, за гениалните, дето живеят по мезонетите, това точно е ретроспективното мислене. От хилядите един е успял, значи е гениален. Случайността няма нищо общо. Особено на борсите... Коремните ни обиколки ако и да са различни все пак са сравними :blum: Също и гръдните, там може би дори с по-малка разлика :blum:
Има доста писано за математическите модели и анализаторите, наети от банки, сороси и прочее... Да са живи и здрави... :bigsmile:

*ПП. Не се заяждам, бъзикам се само. Казваш - спирам.

Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Gaspode написа:
Sweety написа:
...и явно верно ти е малко кашаво в главата с тези случайности...
...
Това за добрите и лоши играчи, за гениалните, дето живеят по мезонетите, това точно е ретроспективното мислене. От хилядите един е успял, значи е гениален. Случайността няма нищо общо. Особено на борсите... Коремните ни обиколки ако и да са различни все пак са сравними :blum: Също и гръдните, там може би дори с по-малка разлика :blum:
Има доста писано за математическите модели и анализаторите, наети от банки, сороси и прочее... Да са живи и здрави... :bigsmile:

*ПП. Не се заяждам, бъзикам се само. Казваш - спирам.
боже господи как не разбираш?! :mad: :winkw:
тия хилядите не са никакви играчи, тия средните, дребаните или както искаш ги наречи играчи са 'преносителите'...те пренасят 'парите' от компаниите до мсятото където играчите могат да ги лапнат-борсата!
много лесно можеш да накраш някой дето е спестил някой лев да си купи акции някакви блазнейки го че може да спечели...алчност...толкова е е предвидимо...
но не, те не са играчите, те са част от играта...
P.S.
бъзикането е даже по-лошо от заяждането, но няма против и двете, свикнала съм, даже сами омръзнали и бих се зарадвала, ако някой ме изненада...с кавото и да е :winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Sweety написа: боже господи как не разбираш?! :mad: :winkw:
тия хилядите не са никакви играчи, тия средните, дребаните или както искаш ги наречи играчи са 'преносителите'...те пренасят 'парите' от компаниите до мсятото където играчите могат да ги лапнат-борсата!
много лесно можеш да накраш някой дето е спестил някой лев да си купи акции някакви блазнейки го че може да спечели...алчност...толкова е е предвидимо...
P.S.
бъзикането е даже по-лошо от заяждането, но няма против и двете, свикнала съм, даже сами омръзнали и бих се зарадвала, ако някой ме изненада...с кавото и да е :winkw:
Боже господи как не разбираш? :blum:
На хилядите преносители един успява и става играч. Чиста случайност. След което някой идва и почва да обяснява, че той, видите ли, бил Играч с голямо И, а останалите са само преносители (с малки п-та :bigsmile:). А разните му там анализатори обясняват, че, с помощта на техния математически апарат, всеки преносител може да бъде играч. С голямо И дори. И народа пренася ли пренася пари в очакване на голямото И...
Това, разбира се, ако вярваш в равнопоставеността на всички играчи на борсата. В противен случай отиваме в теорията за световната кон-спирация...

ПП. Така като те чета, едва ли някой с нещо може да те изненада... :bigsmile:

Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Gaspode написа:
Sweety написа: боже господи как не разбираш?! :mad: :winkw:
P.S.
Боже господи как не разбираш? :blum:
На хилядите преносители един успява и става играч. Чиста случайност. След което някой идва и почва да обяснява, че той, видите ли, бил Играч с голямо И, а останалите са само преносители (с малки п-та :bigsmile:). А разните му там анализатори обясняват, че, с помощта на техния математически апарат, всеки преносител може да бъде играч. С голямо И дори. И народа пренася ли пренася пари в очакване на голямото И...
Това, разбира се, ако вярваш в равнопоставеността на всички играчи на борсата. В противен случай отиваме в теорията за световната кон-спирация...

е всичко е игра и е чиста случайност, че ти си това, което си...
семейството ти, децата ти, жена ти...те са случайни...образованието ти, работата ти, книгите, които четеш...на твое място можеше да бъде всеки един мангал от любимата ни родина :winkw:

може би е и чиста случайност е, че Талеб издава Black swan през 2007 (нали така) и че най верроятно :lol: идеите му за несъстоятелността на съвременните дотогава математическите модели използвани във финансите са се родили още по-рано, значи това прави поне две години преди 2008.
И че в вики пише, че той е един от критиците на теориите и практиките използвани дотогава...

The next major revolution in mathematical finance came with the work of Fischer Black and Myron Scholes along with fundamental contributions by Robert C. Merton, by modeling financial markets with stochastic models. For this M. Scholes and R. Merton were awarded the 1997 Nobel Memorial Prize in Economic Sciences. Black was ineligible for the prize because of his death in 1995.

More sophisticated mathematical models and derivative pricing strategies were then developed but their credibility was damaged by the financial crisis of 2007–2010. Bodies such as the Institute for New Economic Thinking are now attempting to establish more effective theories and methods.[2]

Contemporary practice of mathematical finance has been subjected to criticism from figures within the field notably by Nassim Nicholas Taleb in his book The Black Swan[3] and Paul Wilmott. Taleb claims that the prices of financial assets cannot be characterized by the simple models currently in use, rendering much of current practice at best irrelevant, and, at worst, dangerously misleading. Wilmott and Emanuel Derman published the Financial Modelers' Manifesto in January 2008[4] which addresses some of the most serious concerns.

Излиза че компютрите, колкото и да могат да смятат, нямат човешката интуиция...доколко случайна е тя?
...
(закъснях за работа
:crying: )
Блажени са бедните духом
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

оспамили сте цяла тема за секс, ШЛ (ПОЧВА!!!) и вино! И мастика. На нищо не прилича! А Гаспод говори само за жени! Баси...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Sweety написа: Излиза че компютрите, колкото и да могат да смятат, нямат човешката интуиция...доколко случайна е тя?
...
(закъснях за работа
га излизат, га влизат... що е то интуиция и има ли почва? В последния нолидж имаше статия за дежа-вютата и случайностите. А по-предния брой бяха правили проучване на 2000 родени по едно и също време (за зодиите беше проучването). Та ... много случайности, много неща, много проблеми, много кризи. Каква скука щеше да е ако всички бяха усмихнати, с големи заплати, жени-лика-прилика-на-вие-знаете-кой, в гаража Ламборджини, Бентли и Ферари, яхатата с платена пристанищна такса за Монако за следващите 20 години и 2-ри в списъка на следващите космонавти-туристи. И тишина по нощните улици на София :) Примерно
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Sweety написа: ...
(закъснях за работа
Не успях да разбера какво искаш да ми кажеш...

Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Gaspode написа:
Sweety написа: ...
(закъснях за работа
Не успях да разбера какво искаш да ми кажеш...
е нищо...важното е, че аз разбрах :winkw:
само казвах, че още нещо щях да пиша ама закъснях за работа...

с една дума нали :-) ..живота е пълен със стохастични събития и явления които имат детерминистичен резултат с някава неопределеност...и в наукити ги има, и в работата ми, и в това какви точно количества и видове зеленчуци поръчват супермаркетите в зависимост от времето-метереологичното и т.н.
И да не се забравя, че живота определя какво се случва в науките, а не обратното...и как всичко е свързано...причинно следствените връзки за които Мнемозина говори някак поетично и т.н.
...
а одеве се опитах да си представя съществуването на Талеб, неговата теория и неговата книга, като едно Black swan event...тези събитя съществуват и изобщо не съм съгласна, че само ретроспективно човек може да ги изучи и осъзнае...та самият той е доказателство за това...
просто трябва още да се пише и смята...това май казва Талеб...
знам, знам, че не си съгласен, пък аз съм...
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

ELBI написа:
Sweety написа: Излиза че компютрите, колкото и да могат да смятат, нямат човешката интуиция...доколко случайна е тя?
...
(закъснях за работа
га излизат, га влизат...
не успях да разбера какво искаш да ми кажеш? :winkw:
...
а ти къде ходи това лято? още нищо не си се похвалил :-)
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Gaspode написа:Боже господи как не разбираш? :blum:

друга гледна точка (със сигурност са написани томове вече де)...истината е че трябва да се каже не 'разните му там анализатори обясняват че, с помощта на техния математически апарат'
а 'разните му там анализатори злоупотребяват с помощта на техния математически апарат'

хич даже не им е било дори любопитно тоя математически апарат работи ли, не работи...поне малко
класически блъф щото много по-лесно е да се излъге като замъглиш погледа на някого с математика

покрай твоя Талебчо, както му казваш си мислих за Световната консирация...и за гобализацията...
Нали Талеб казва, колко кофти била тази глобална финансова система, като удари един, всички ги удря и т.н....
ама след Гърция, Исландия, Испания, Италия (не помня Португалия беше ли и тя там) май глобализацята в рамките на Европата ще е за добро, и ще неутрализираме всички американски конспирации!
...
В този смисъл Талебчо и той е измамник...
Блажени са бедните духом
Публикувай отговор