Дали говорим на един език и за едно и също? Какво са всичките тия фондове за развитие на изостаналите региони в ЕС, селски, планински...инфраструктурни?, ако не са един вид кейнсианство! - пренасочват едни средства по административен път с цел предотвратяване на недостатъците на икономическите закони и премахване на последствията от тях.Green Light написа:Едното е недостатък. Европеизацията(като глобализация, само че в Европа) или прилагането на кейсианството.
Интересен поглед върху кризата
- Глас в пустиня
- Green Light
Re: Интересен поглед върху кризата
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=795540Мнемозина написа: Не мога да се отърва от усещането, че глобалната финансова криза дойде от глобалното мислене или от имитацията на глобално мислене. Което си значеше глобална лакомия.
Така или иначе нямам как да се мотивирам убедително, но ми се струва, че правилните решения могат да бъдат само локални. И няма как да не бъдат локални.
Тука един англичанин те е прочел и ти е написал отговор.
Нито е анализ, нито рецепта, даже и размишление не е кой знае какво, има стойност само като отговор на твоя постинг.
И аз го пускам, защото бих написал същото
- Green Light
Не, аз не говоря за това.Ивайло написа:Дали говорим на един език и за едно и също? Какво са всичките тия фондове за развитие на изостаналите региони в ЕС, селски, планински...инфраструктурни?, ако не са един вид кейнсианство! - пренасочват едни средства по административен път с цел предотвратяване на недостатъците на икономическите закони и премахване на последствията от тях.Green Light написа:Едното е недостатък. Европеизацията(като глобализация, само че в Европа) или прилагането на кейсианството.
Дори не смятам, че това което даваш като пример е правилно, нито че целите на фондовете са тези. Направо казано говорим на различни езици, за различни неща и въпреки тва сме много категорични в това, че не сме съгласни един с друг.
- Green Light
Айвънхоу да си каже за него си.Мнемозина написа:
Гледай пък аз на какво попаднах, без да искам:
http://avtorski.pogled.info/article/244 ... globalizma
Айвъне, това прилично ли ти звучи или не е много смислено?
Че не е готова още и зелевата чорба да ти помогнем...
Аз го намирам за фраш от категории и квалификации, но въпреки това е верно до частта с прогнозите. След това е съчинение по картинка, ама без картинката.
П.П.Класацията на икономиките все пропуска ЕС. Не знам що така. ЕС ако се вземе като цяло е преди САЩ
- сър Айвънхоу
много благодаря! статията е прекрасна. това си е пълноценна публикация. наистина задълбочен анализ на ситуацията.Мнемозина написа:
за съжаление изводите в нея никак не ми харесват... явно ще преживеем "много интересни времена"...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
мдааам... като идея тези фондове са прекрасни... въпросът е дали са достатъчно ефективни...Ивайло написа:Дали говорим на един език и за едно и също? Какво са всичките тия фондове за развитие на изостаналите региони в ЕС, селски, планински...инфраструктурни?, ако не са един вид кейнсианство! - пренасочват едни средства по административен път с цел предотвратяване на недостатъците на икономическите закони и премахване на последствията от тях.Green Light написа:Едното е недостатък. Европеизацията(като глобализация, само че в Европа) или прилагането на кейсианството.
Bella Ciao
Bella Ciao
Ама защо пък да не говорите на един език?Ивайло написа:Дали говорим на един език и за едно и също? Какво са всичките тия фондове за развитие на изостаналите региони в ЕС, селски, планински...инфраструктурни?, ако не са един вид кейнсианство! - пренасочват едни средства по административен път с цел предотвратяване на недостатъците на икономическите закони и премахване на последствията от тях.Green Light написа:Едното е недостатък. Европеизацията(като глобализация, само че в Европа) или прилагането на кейсианството.
Те вероятно СА вид кейнсианство, обаче - както казва Грийн - май не работят кой знае колко на европейско ниво. Нашето селско стопанство откакто взеха да го развиват с еврофондове съвсем се зави горкото.
Panta rhei...
Re: Интересен поглед върху кризата
Грийне, не си ми ти на мен икономически приятел и това е.Green Light написа:http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=795540Мнемозина написа: Не мога да се отърва от усещането, че глобалната финансова криза дойде от глобалното мислене или от имитацията на глобално мислене. Което си значеше глобална лакомия.
Така или иначе нямам как да се мотивирам убедително, но ми се струва, че правилните решения могат да бъдат само локални. И няма как да не бъдат локални.
Тука един англичанин те е прочел и ти е написал отговор.
Нито е анализ, нито рецепта, даже и размишление не е кой знае какво, има стойност само като отговор на твоя постинг.
И аз го пускам, защото бих написал същото
Това, което не харесвам на американския тип глобализация, който влияе и на европейския, е във възприемането на света само и единствено като пазар. По хоризонтал и по вертикал.
Отказът от глобалност е нещо, свързано с истинска загриженост и с реална работа. И с тенденция към задълбочено мислене и такива и решения.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
грешиш, селското стопанство изобщо НЕ е развивано с еврофондове. с пари от еврофондовете се направиха предимно преработвателни предприятия (справка - рекламите на разни кренвирши, наденици и подобни нещица)... истинските пари за селскостопанските производители все още не са пипвани, защото от предприсъединителните фондове няколко "фермера" награбиха много нещо и сега, или нямат интерес, или нямат право да ползват еврофондовете (там има едни ограничения за ползване на помощи за определен брой години).Мнемозина написа:Нашето селско стопанство откакто взеха да го развиват с еврофондове съвсем се зави горкото.
тук трябва да вметна няколко неща, които, може би, не са много пряко свързани с темата:
1. през мандата на "триглавата ламя" обработваемите площи рязко се увеличиха. не ме питай защо... не съм много сигурен, просто казвам факт.
2. при това управление, още на следващата година настъпи отлив от обработката на площи. защо... ами сетете се...
3. за съжаление, вместо да се произвежда предимно фураж, в момента в България селскостопанските площи са заети предимно с "технически" култури. при това с една-едничка цел - биогорива. всичките тези огромни площи от царевица, слънчоглед и рапица, които се виждат от магистралите са насочени изцяло към рафинериите в Румъния, където се превръщат, или в олио, или в биогориво... те затова и нямаме развито животновъдство в момента...
Bella Ciao
Bella Ciao
Радвам се.сър Айвънхоу написа:много благодаря! статията е прекрасна. това си е пълноценна публикация. наистина задълбочен анализ на ситуацията.Мнемозина написа:
за съжаление изводите в нея никак не ми харесват... явно ще преживеем "много интересни времена"...
И сега като я зачетох пак - вярно, че общото усещане си е гадничко.
Обаче и аз като Грийн няма да се съглася с прогнозите и ще си мисля, че и на това махало му е време да се люшне в друга, по-добра посока.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
мдааам... най-хубаво си е главата да ти е добре заровена в пясъка...Мнемозина написа: Радвам се.
Обаче и аз като Грийн няма да се съглася с прогнозите и ще си мисля, че и на това махало му е време да се люшне в друга, по-добра посока.
Bella Ciao
Bella Ciao
Ми в този случай (глобален) само това ми е възможно.сър Айвънхоу написа:мдааам... най-хубаво си е главата да ти е добре заровена в пясъка...Мнемозина написа: Радвам се.
Е, от време на време поглеждам и над пясъка, но така с премрежен поглед да не ми влизат песъчинки. За по-успокояваща видимост.
Panta rhei...
Не греша бе, само дето съм била убедена, че кавичките на онова "развиват" горе си се подразбират.сър Айвънхоу написа:грешиш, селското стопанство изобщо НЕ е развивано с еврофондове. с пари от еврофондовете се направиха предимно преработвателни предприятия (справка - рекламите на разни кренвирши, наденици и подобни нещица)... истинските пари за селскостопанските производители все още не са пипвани, защото от предприсъединителните фондове няколко "фермера" награбиха много нещо и сега, или нямат интерес, или нямат право да ползват еврофондовете (там има едни ограничения за ползване на помощи за определен брой години).Мнемозина написа:Нашето селско стопанство откакто взеха да го развиват с еврофондове съвсем се зави горкото.
тук трябва да вметна няколко неща, които, може би, не са много пряко свързани с темата:
1. през мандата на "триглавата ламя" обработваемите площи рязко се увеличиха. не ме питай защо... не съм много сигурен, просто казвам факт.
2. при това управление, още на следващата година настъпи отлив от обработката на площи. защо... ами сетете се...
3. за съжаление, вместо да се произвежда предимно фураж, в момента в България селскостопанските площи са заети предимно с "технически" култури. при това с една-едничка цел - биогорива. всичките тези огромни площи от царевица, слънчоглед и рапица, които се виждат от магистралите са насочени изцяло към рафинериите в Румъния, където се превръщат, или в олио, или в биогориво... те затова и нямаме развито животновъдство в момента...
Но, разбира се, е нямало как да го мотивирам толкова детайлно като теб.
Каквито и да са конкретните причини европейските фондове да не работят, те просто не работят. Ако едно държавно управление няма интерес само да се грижи за държавата си, никакви фондове не могат да помогнат. Тоест - локалните проблеми трябва да имат първо локално решение.
Нещо такова, не мога да го обясня както трябва.
Panta rhei...
Още един поглед... не съм го дочела още, но все за някого ще е интересно.
http://www.librev.com/prospects-world/1 ... 7-08-25-44
http://www.librev.com/prospects-world/1 ... 7-08-25-44
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
Ще доведе ли сегашната криза до война?
твърде интересни паралели с първата и втората световни войни...
Bella Ciao
Bella Ciao
Омрях от смях.WALL-E написа:business.actualno.com/news_370496.html
Какво всъщност очаквахме в замяна на финансовата си примерност? Ръкостискане пред строя?
Panta rhei...
ами... ако се наблюдават текущи състояния може даже да си потвърдиш паралеласър Айвънхоу написа:Ще доведе ли сегашната криза до война?
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
еле ко четем как на сцената се появява пушкаWALL-E написа:ами... може даже да си потвърдиш паралеласър Айвънхоу написа:Ще доведе ли сегашната криза до война?
значи ако не у 2-ро
то поне у 3-то действие пушката гръмва
dnes.dir.bg/news/USA-iran-rusia-izael-10128646?nt=9
предполагам заради www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4267811
някъде бех писал за 3-та всв
само се чудех от де точно ще почне конфликта
и бях изброил 3 възможни точки
аман
имам стройното чувство че скоро всички ще скърцаме със зъби..
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
много сериозно звучи това - дано да са вестникарски раздувкиWALL-E написа:еле ко четем как на сцената се появява пушкаWALL-E написа:ами... може даже да си потвърдиш паралеласър Айвънхоу написа:Ще доведе ли сегашната криза до война?
значи ако не у 2-ро
то поне у 3-то действие пушката гръмва
dnes.dir.bg/news/USA-iran-rusia-izael-10128646?nt=9
предполагам заради www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4267811
някъде бех писал за 3-та всв
само се чудех от де точно ще почне конфликта
и бях изброил 3 възможни точки
аман
имам стройното чувство че скоро всички ще скърцаме със зъби..