ELBI написа:Тъжното е, че има много общи приказки и малко конкретни решения, които работят в образователните системи другаде. Което позволява да се увеличава хаоса. Добре е да се каже ясно кой за какво отговаря, каква е цената на това, кой носи за какво отговорността и как да може да бъдат разкарани тези, които не си вършат работата.
Къде другаде? И защо точно от там? И как това е било въведено там?
Струва ми се, че навсякъде тече промяна в целите на образованието и то това е и най-лошото.
ELBI написа:Пълна идиотщина е само и единствено МОН да е отговорен за всичко. Аз кусурите и хаосът в МОН ги познавам вероятно по-добре от всички тук, та изобщо не говоря, че няма такива - има, при това много, но в момента хаосът е в други сфери - основната от които е доказването на няколко синдикални лидерченца.
Синдикалните лидерченца - ясно.
Обаче ако и при нас ще става цялостна промяна в образователната система, кой би трябвало да подготви и зададе новата система? Учителите? Родителите? Кой изобщо ги чува тях?
ELBI написа:Да не говорим, че до 2001 някъде, делът от БВП отделян за образование беше май около 2 пъти по-малък от сега. Компютри нямаше почти никъде, повечето училища течаха и бяха в окаяно състояние... обаче стачки ... нямаше. Какво излиза?
Излиза, че просто материалната база е по-важна от хората, които работят в нея. Това излиза.
ELBI написа:Трябва едно сериозно съкращаване на учителския щат, сериозни критерии за взимане на голяма заплата и съответното диференциране на заплатите. Да е възможно (за повечето) - избор на училище и директор/учители (или поне влияние за това от страна на родителите). Тогава - който си го може и го докаже на изпити (и нека има и други критерии) - взима. Който не може - не взима. Ще има заплати и по 1000 лева, ще има и по 220.
Иначе може да си пишем от тук до края на света. И аз бих писал, ако знам какво ме чака там

Броят на учителите и сега е съответен на броя на обучаваните деца.
Щом има деца, трябва да има и учители.
С випуска на сина ми изпосъкратиха сума ти и паралелки - и съответно учители.
Сега разкриват паралелки, защото децата са повече.
Със закриването на училища в малките градчета и селца знаеш ли какво се постига? Още по-бързото им обезлюдяване.
Работата на управляващите е да намерят баланса между идеалното дългосрочно стратегическо решение и възможното в дадена конкретна ситуация, с конкретните й хора.