Мнемозина написа:
Да, обаче.
Като ще си познаваме в общи линии световната, колко часа ще отделим на руската - щото може да са два, но може да са и двайсет? А различните периоди в равен брой часове ли трябва да са разпределени или все пак на някои трябва да се погледне по-сериозно?
Сега. За това си има работни групи от разни хора, дето в това са специализирали и за да ги решат тези неща им плащат. Колко информация може да поеме мозъка на определена възраст, на какви порции разпределена и т.н.
Мен ако питаш, след 7 клас ти стига да знаеш основното за Русия (както и за Франция и Англия) - Петър направил реформа, Екатерина Велика, Ататюрк сменил азбуката и т.н. Такива неща. Сега, според някои експеркти в образованието - това може да е много или малко, не знам, да кажат, да го обсъдят с родителите, с гимназиите и университетите, щото те ще поемат дечурлигата след даскалото и трябва да знаят откъде ги поемат, каква база имат и откъде трябва да донадграждат. Помежду си да ги съгласуват тия неща егати, що аз да им върша работата?
Мнемозина написа: А за българската история - как точно? Ония пет века турско робство ли ще бъдат или просто сме били част от империята? На войните и победите ли да наблегнем или на други неща - защото всичкото това количествено се измерва в брой часове. И се залага в образователните програми.
На фактите. Що трябва да наблеягаме на едното или другото? Това за робството и империята ще има още време дълго да се спори, и на мен не ми се влиза в този дебат тук.
Мнемозина написа: За изкуствата да не ти разказвам пък изобщо. В часовете по рисуване само да рисуват ли децата или и да им се разказва малко история на изкуството? А по музика? Да пеят ли или само да слушат?
Ми тук свобода на избир трябва да има може би. Някой може да не обича музика, друг може да не обича да рисува. Не е лошо да понаучат малко от историята на изкуството, но ако някой не знае в подробности биографията на Бах, едва ли ще е по вина на учебните програми.