Gaspode написа:latrevw написа:
Дори Уоз казва, че идеята му за компютъра би останала само в къщи и като негово лично хоби, ако не е бил Джобс. Имай предвид, че благодарение на Джобс, всички тези велики хора са станали и богати и не мисля, че се оплакват.
Аз принципно не съм се месил в темата за епълката и другите. Не знам що и тук и в другата тема ме изкарвате епълкомразец. Истината е, че никога не съм работил с епълка и не мога да сравнявам. Ако някога добия вчепетления от първа ръка ще си изградя позиция. За сега мога да коментирам само неща, които съм чул, чел и прочее. Не ме кефи епълопоклонничеството, не мисля, че има нещо, което епълките да могат а другите не, и т.н. Може и да бъркам и да се обърна в правата вяра когато/ако някой ден се докопам до епълка... не знам... само времето ще покаже...
Все едно де, друго исках да пиша - за Возняк не си права ич. Той се е разделил с голяма част от собствените си акции за да ги даде на служители в епъл. Гуруто не го е направил - запазил е всичките си акции. Само като сравнение го казвам. Може и да бъркам де - говоря по памет от нещо отдавна прочетено, а паметтта ми ееех не е това, което беше

Предполагам, че може да се провери някъде в нетя :)
Що се отнася до Стив Джобс аз никога няма да забравя едно нещо. Как го мислех за изкукал заради обявения му проект да прави mp3 плеър. Ето върна се Джобс в Епък и какво прави кукувицата изкукала- айпод някакъв смешен. Тогава HP още беше в състезание, не беше хегемобн, тогава изгряваше ACER, DELL, всичко живо правеше решения за сървъри, Cisco реши да купи железата спам филти как се казваха айрон нещо. И на тоя фон създателите на макинтош какво правят? MP3 плеър. Викам ето пример за това как един глупак може да постигне реноме от световна класа и после да го затрие с последователност и решителност. Спомням си че пътувах от Ловеч към София и си говорех с един колега за идиотизма в бизнеса.
И какво стана две години по- късно?
Еми няма да го забравя това.
Да, САМО Джобс можеше някои неща. В бизнеса. ЕДИНСТВЕНО той и никой друг. Не е създал езици, не е технологичен пионер и след оня комп с Возняк едва ли е родил нещо, не е спасил мечки и едва ли е излекувал Африка от някой вирус, но само той можеш да си представи промяна на световния пазар и да я осъществи. А не да я следва. И го направи на три пъти. С трите ай неща.
Да не говорим за пиксар. Да не говорим къде и дали щеше да я има мишката. Ама били Ксерокс, е ксерокс били, браво за измислянето, ама кой я вкара в макинтош? Возняк ли? Логично ли ви изглежда компютъра да е с мишка. Щяхте да се сетите и вие нали? Много е елементарно, така ли?
Не разбирам много от холивуд, но имаше ли толкова анимации, преди пиксар? Готин ли е цар Лъв? Ама и за възрастни?
Той беше мечтател с план.
Вероятно безчовечен, но аз не пиша това защото е бил добряк. Или защото не е искал пари. Вярвам, че не е мислел само за пари, но пък да вземе да си раздава акциите само защото така е правилно? Ми той кое нещо е направил правилно?
Мразен мечтател.
Нямаше да се оженя за него, но да го уважавам мога.
Ми моите уважения.