Мнемозина написа:Точно затова и не е нужно да се измерва по този начин. И всъщност е абсолютно противопоказно да се измерва така.
Много ми се иска да можех, да имах знанията и времето да разкажа някакви основни принципи в културологията, да ти кажа кои от тях са оспорвани и защо. Това би било много дълго.
Но най-общото е, че в тая наука под "култура" не се разбира това, което първо си представяш ти - и това, с което би трябвало да се занимава министерството на културата, а нещо много по-цялостно. Всъщност "култура" означава, накратко казано, споделените смисли на нещата за определена група хора.
В тази цялостна представа за култура съответно се включва не само музиката и поезията и прочее, а изкуствата са неразделна част от някаква обща система на мислене и на разбиране за света. И така в културата се включват такива неща като спазване на общите правила/закони, чистенето на тротоарите и тоалетните, типа поведение на обществени места, споделянето или придържането към някакви етически норми, удържането на ценности и т.н.
Затова и от културата на една общност зависи това дали тя е общност и какъв е нейният живот.
Днес много културолози казват, че няма цялостни култури, а само парчета от култури - защото идеята за човешка общност е разпадната.
Аз обаче ти казвам: теоретически е възможно един човек да слуша само чалга (примерно казано, макар че имам предвид слушането на музика да е само за забавление и развлечение) и да живее добре.
За цяла човешка общност обаче не е възможно идеалът, висшата ценност да е в развлечението и в телесната долница - и в общността като цяло да се живее добре. Огледай се около себе си, жив пример сме за това.
Ето така се измерват ползите от (високата) култура. Която не изключва съществуването на чалгата по принцип. Но някак стана така, че чалгата я загробва все повече, поглъща я, маскира се като нея (мога да ти дам куп примери от симфонични концерти дори) и т.н.
Защо не можеш да ми кажеш за основните принципи в културологията? Аз имам супер много време. По шейсет минути в час.
Мнемозина написа: идеалът, висшата ценност
Не вярвам за масовия българин чалгата да е висша ценност. Някаква ценност е, но не мога да приема че е много напред. Мисля, че е малко преди народната музика и това е. Има шанс за нас.
Приемам това, което казваш. За това, че е невъзможно цяло общество да просъществува без култура. Но мисля, че преувеличаваш случващото се в момента. Мисля, че кича винаги се е маскирал, промъквал и живял на гърба на качественото и талантливото в културата.
Честно казано мисля, че не виждаш цялата картина. Културата все пак ни вади от положение. Имаме си я, има ни и нас. Без нея щяхме да изчезнем.
Корена на злото са си парите и това, че станаха мярка за всичко. Нео-дет викаш- либерализма. Хич не е хубава тая работа и няма изход от нея.
Как да планираш, как да управляваш, как изобщо можеш да говориш пред хората, ако не посочваш техните измерими парични ползи днес? Ти ще обърнеш ли внимание на човек, който иска властта за да търси културния пъп на нацията?