Личното пространство и довода "нямам нищо за

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Личното пространство и довода "нямам нищо за

Мнение от Remmivs »

криене".

Един от най-честите отговори на тези, които не се интересуват от държавните наблюдения или нахлуването в личното пространство е "Аз нямам какво да крия!". Според този довод (нямам нищо за криене) няма никаква заплаха за личното пространство, освен ако правителството не открие дейност в разрез със законите, в който случай човек няма никакви легални права да иска това да остане лично негова работа. Този довод е доста разпространен при това. Има ли начин да се отговори на такъв подход, който наистина ще резонира в хората и общественото мнение по въпроса? В едно кратко есе - "Нямам нищо за криене" и други погрешни разбирания на личното пространство - професор Даниъл Солов разсъждава по същността на довода "нищо за криене" и разкрива неговите грешни постановки, в основата на които лежи, както Брус Шнайер забеляза, погрешното схващане, че личното пространство е за криене на нещо лошо.

Статията е на Инглиш, ако ми остане време (едва ли тези дни) ще я преведа и за всички останали.

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm? ... _id=998565 - резюме
надолу има и един PDF :grin:
annonymus

Re: Личното пространство и довода "нямам нищо за

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:криене".

Един от най-честите отговори на тези, които не се интересуват от държавните наблюдения или нахлуването в личното пространство е "Аз нямам какво да крия!". Според този довод (нямам нищо за криене) няма никаква заплаха за личното пространство, освен ако правителството не открие дейност в разрез със законите, в който случай човек няма никакви легални права да иска това да остане лично негова работа. Този довод е доста разпространен при това. Има ли начин да се отговори на такъв подход, който наистина ще резонира в хората и общественото мнение по въпроса? В едно кратко есе - "Нямам нищо за криене" и други погрешни разбирания на личното пространство - професор Даниъл Солов разсъждава по същността на довода "нищо за криене" и разкрива неговите грешни постановки, в основата на които лежи, както Брус Шнайер забеляза, погрешното схващане, че личното пространство е за криене на нещо лошо.

Статията е на Инглиш, ако ми остане време (едва ли тези дни) ще я преведа и за всички останали.

Имам проблем с даунлоуда, Акробата ми е Про - седмица :dunno:
Изглежда интересно. Държавата няма никакво право да ме наблюдава. Ама го правят, пир това не нашата си държава, ами разни други. Избягвам тия работи да ги мисля, че ще развия параноя... И нищо не може да се направи, уви...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа:пир това не нашата си държава, ами разни други. Избягвам тия работи да ги мисля, че ще развия параноя... И нищо не може да се направи, уви...
и нашата, и нашата... отваряй си очите на четири като си правиш срещи с гаджета на ключови кръстовища, подлези, големи пазари. наблюдават с камери, записват и така нататък....:blum:
just perfect
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

хм... картко-кратко, няма и 25 страници. Включвам силогизмите по подразбиране и правя извода че ще чака. Обаче, Рем, много съм ти благодарна - в линковете, които пускаш си намирам по нещо, което палзвам за други работи, които пиша.. супер си!

По това предварително трябва да се направи една уговорка, според мен. Няма места, които не са подчинени на нормата /съответната или няколко/. Остава ти едното "вкъщи", което пък е нормализирано от друго - не може да ми кажеш ти, че излизаш с приятелки, които са ти приятелки и аз да не мога да те проверя. Ей това му е свободното. И да се тръгне от постановката, че е за криене на нещо хубаво до къде ще стигнем? До същото - мобилния оператор ще ми подслуша обясненията в любов, или админа ще ми прочете личните бележки. Ключовата думичка е свобода, не добро и лошо. В противовес на норма. Оттам нататък избора е къде можеш да си малко по-свободен. Преди да ти сложат нещо за отчитане на мозъчните импулси.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

нямам нищо против който иска да наблюдава
колкото иска когато иска и където иска
но да си плаща
прави си се договор и нека гледа биг брадъра
иначе да си ебава майката
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Да гледат бе. Само да ми кажат в коя посока са камерите, че да им покажа среден пръст. Воайори нещастни. (туй малко а ла калиостро звучи :lol:) Ми кат си нямат друга работа, да гледат. :cool:
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Semiramis написа: ... не може да ми кажеш ти, че излизаш с приятелки, които са ти приятелки и аз да не мога да те проверя. Ей това му е свободното. И да се тръгне от постановката, че е за криене на нещо хубаво до къде ще стигнем? До същото - мобилния оператор ще ми подслуша обясненията в любов, или админа ще ми прочете личните бележки. Ключовата думичка е свобода, не добро и лошо. В противовес на норма. Оттам нататък избора е къде можеш да си малко по-свободен. Преди да ти сложат нещо за отчитане на мозъчните импулси.
Не те разбирам нещо.
Противопоставяне на свобода-норма?
Мисля, че това са две различни категории, поне що се отнася до личния живот. то пак може да имъ тълкувания и тълкувания, зависи.
Как го свали това - при мен се опъва.
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа:Да гледат бе. Само да ми кажат в коя посока са камерите, че да им покажа среден пръст. Воайори нещастни. (туй малко а ла калиостро звучи :lol:) Ми кат си нямат друга работа, да гледат. :cool:
А, не! Никакви такива. И без това само ми се оправдават с разни анттерористични измишльотини. Докъде ще я докараме така?
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа:
vyara написа:Да гледат бе. Само да ми кажат в коя посока са камерите, че да им покажа среден пръст. Воайори нещастни. (туй малко а ла калиостро звучи :lol:) Ми кат си нямат друга работа, да гледат. :cool:
А, не! Никакви такива. И без това само ми се оправдават с разни анттерористични измишльотини. Докъде ще я докараме така?
И какво ще направиш? Аз друго не мога, освен да им тегля една майна и да ги оставя на параноята им.
Изображение
Аватар
Wishes

Мнение от Wishes »

Който иска да гледа и да следи - няма да му е интересно :grin:

А сериозно, мисля, че навсякъде по света е почти едно и също в това отношение...
If you wish to go fast - go alone, if you wish to go far - go together.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

pocti_bezobidna написа:
Semiramis написа: ... не може да ми кажеш ти, че излизаш с приятелки, които са ти приятелки и аз да не мога да те проверя. Ей това му е свободното. И да се тръгне от постановката, че е за криене на нещо хубаво до къде ще стигнем? До същото - мобилния оператор ще ми подслуша обясненията в любов, или админа ще ми прочете личните бележки. Ключовата думичка е свобода, не добро и лошо. В противовес на норма. Оттам нататък избора е къде можеш да си малко по-свободен. Преди да ти сложат нещо за отчитане на мозъчните импулси.
Не те разбирам нещо.
Противопоставяне на свобода-норма?
Мисля, че това са две различни категории, поне що се отнася до личния живот. то пак може да имъ тълкувания и тълкувания, зависи.
Как го свали това - при мен се опъва.
свалям Уиш..и той ми ги сваля.. Майтап, кликнах на Download from Social Science Research Network и ме попита веднага къде да ми го съхрани. Нормално си стана.

Те тези теории за противопоставяне на свобода и норма не са мои, просто ми харесват. Свързано е с теорията за паноптикумите - едни прозрачни затвори, с килии от стъкло. По средата има място за пазача с тъмни стъкла. И е криво, понеже дори да няма никой зад стъклата ти няма как да знаеш. Абсолютно приложимо е и за личния живот, понеже той ти е свит до минимум. Какво ти пука, че има камери по улиците? Свободен си само докато се съобразяваш с нормата - а си пресякъл границата - а те е ловнала машината/погледа/вътрешния поглед.
нещо такова.. малко разбъркано.
Последно промяна от Semiramis на 11.07.07, 13:12, променено общо 1 път.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

мисля да преекспонирам лекичко въпроса

има ли нещо за интересно за показване

и кой кво предлага за гледане :rotfl24:
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа:
pocti_bezobidna написа:
И какво ще направиш? Аз друго не мога, освен да им тегля една майна и да ги оставя на параноята им.
Да, не може да се направи много. Почти съм се отказала от акаунта си в Гугъл - там с търговски цели за момента филтиртат трафика, ама знае ли човек. Не че имам нещо за криене, де, ама откъде-накъде.
По принцип като ми поискат лични данни някъде по държавните институции, питам защо.
Тука оп някаква интертност го правят чиновниците, ама като са лични данни, не могат да ме накарат да ги дам.
Мисля си, че порсто трябва да се дава отпор от време на време, защото иначе няма да имат граници. Тука не е много яко още, ама в Европата с тоя тероризъм оправдават кво ли не.
Накрая ще стане като в Minority Report - дето арестуваха за "престъпление, което щяхте да извършите". Пръстови отпечатъци, ирисова идентификация - гадничко си е.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

caliostro написа:мисля да преекспонирам лекичко въпроса

е как да не е интересно
вчера слушах по радиото да обсъждат еди-какъв- си джип, видяли го редовно да минава по еди-кой-си булевард в толкова часа ..и му повториха пет пъти регистрационния номер
това всичко понеже на капака на резервната гума имал лика на Левски
и айде сега да видиме патриот ли е или е левскар - голяма тема!

:mad: свобода, майна
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

от есента /ако не греша/ започват да издават нови лични карти
:lol:
с биометрични данни
така че всеки който не му харесва да го клати биг брадър осстава без лична карта :cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Доста неща пише в статията

Мнение от Remmivs »

Вярно, че 25 страници са си 25 страници, но в тях открих доста интересни и добре казани неща, освен вечното щатско проблемче me, me, me (аз, аз, аз) в случая префасонирано като ние, ние, ние (демек те, т.е. Усато), тия верно си мислят, че са пъпа на света мамка му, край на лиричното отклонение.

Противопоставянето на свободата (личностната свобода, личното пространство) срещу сигурността е по-скоро. И наистина има храна за ума. Защото данните събирани по какви ли не начини малко по-малко се натрупват и водят до качествени изменения - профил на личността и други от сорта генерирани от сложни компютърни алгоритми, поведенчески модели, предсказване на бъдещи действия. И ако се опитват тези неща да се легитимират като правени в полза на обществото с цел предотвратяване на зло (тероризъм) то събраните данни могат да се ползват и за огромен куп други неща и съвсем различни от първоначалните цели. И това би довело до инхибиране на индивидите, намаляване на свободата на менията и гледните точки и в крайна сметка на прословутата (им) демокрация. Точно като прозрачен затвор ще стане (ако вече и не е). И от това ще пострада самото общество и в крайна сметка никой нищо няма да спечели. Напротив всички ще са загубили нещо ценно, съкровено и изконно като цитат от конституцията.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Semiramis написа:хм... картко-кратко, няма и 25 страници. Включвам силогизмите по подразбиране и правя извода че ще чака. Обаче, Рем, много съм ти благодарна - в линковете, които пускаш си намирам по нещо, което палзвам за други работи, които пиша.. супер си!

По това предварително трябва да се направи една уговорка, според мен. Няма места, които не са подчинени на нормата /съответната или няколко/. Остава ти едното "вкъщи", което пък е нормализирано от друго - не може да ми кажеш ти, че излизаш с приятелки, които са ти приятелки и аз да не мога да те проверя. Ей това му е свободното. И да се тръгне от постановката, че е за криене на нещо хубаво до къде ще стигнем? До същото - мобилния оператор ще ми подслуша обясненията в любов, или админа ще ми прочете личните бележки. Ключовата думичка е свобода, не добро и лошо. В противовес на норма. Оттам нататък избора е къде можеш да си малко по-свободен. Преди да ти сложат нещо за отчитане на мозъчните импулси.
Удоволствието е мое, Лейди Семирамис. Наистина. :cool:

Сега се сещам, че пропуснах май да отговоря на едно Ваше ъ-ъ питане :huhthink: в една друга тема. Ставаше въпрос за поздравите на конзолата. Доколкото успях да схвана питането не беше по същността на цитата, а по-скоро в техническата част. Или?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Как го свали това - при мен се опъва.
Пусни ЛБ (прайвъси спазваме са не е шега) с мейл да ти го пратя. :grin:
Аватар
Quid

Re: Доста неща пише в статията

Мнение от Quid »

Remmivs написа:Вярно, че 25 страници са си 25 страници, но в тях открих доста интересни и добре казани неща, освен вечното щатско проблемче me, me, me (аз, аз, аз) в случая префасонирано като ние, ние, ние (демек те, т.е. Усато), тия верно си мислят, че са пъпа на света мамка му, край на лиричното отклонение.

Противопоставянето на свободата (личностната свобода, личното пространство) срещу сигурността е по-скоро. И наистина има храна за ума. Защото данните събирани по какви ли не начини малко по-малко се натрупват и водят до качествени изменения - профил на личността и други от сорта генерирани от сложни компютърни алгоритми, поведенчески модели, предсказване на бъдещи действия. И ако се опитват тези неща да се легитимират като правени в полза на обществото с цел предотвратяване на зло (тероризъм) то събраните данни могат да се ползват и за огромен куп други неща и съвсем различни от първоначалните цели. И това би довело до инхибиране на индивидите, намаляване на свободата на менията и гледните точки и в крайна сметка на прословутата (им) демокрация. Точно като прозрачен затвор ще стане (ако вече и не е). И от това ще пострада самото общество и в крайна сметка никой нищо няма да спечели. Напротив всички ще са загубили нещо ценно, съкровено и изконно като цитат от конституцията.
не съм съгласен
някой може да загуби нещо ако го има
ако нямаш нещо то не може и да го загубиш
каква е тази свобода която са я имали масите та сега ще я загубят се чудя?
никога не го имало това нещо - свобода - откакто свят светува.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

caliostro написа: ако нямаш нещо то не може и да го загубиш
Мда. Пък да не говорим, че по природа човек не е свободолюбов. Сега ще ми скочите, но е така. Само дето ще стане сложно за обясняване.
Изображение
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Remmivs написа:Вярно, че 25 страници са си 25 страници, но в тях открих доста интересни и добре казани неща, освен вечното щатско проблемче me, me, me (аз, аз, аз) в случая префасонирано като ние, ние, ние (демек те, т.е. Усато), тия верно си мислят, че са пъпа на света мамка му, край на лиричното отклонение.

аман им от свободата! Точно това съм искала да кажа. Ей тази "полза за обществото" е въпросната норма, което е анонимна. Уж всички ние, а накрая не е ясно кой определи ползата. А за тяхното общество имам смътното усещане, че са толкова пречупени, че вече не ги интересува. Но е факт, че се имат нещо като децентрализация - криене в по-лако видими от "властта" места - клубове, секти, групи по интереси с илюзия за свобода в тях :grin:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

vyara написа:
Мда. Пък да не говорим, че по природа човек не е свободолюбов. Сега ще ми скочите, но е така. Само дето ще стане сложно за обясняване.

няма.
съгласна!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:
Не сте прави. Дори съм сигурен, че в момента и двамата сте седнали. Имам едни записи от едни камери. :blum:

Свободата винаги е била присъща на човешките същества. Ние не сме мравки, нито пък пчели (между другото много готина линк имаше в слаша миналата седмица за една статуя по въпроса за колективния разум в такива съобщества). Индивидът се определя от границите на личността. Самата дума личност е ЛИЧНА. За това говорим и това е поставено на карта.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Remmivs написа:
vyara написа:
Не сте прави. Дори съм сигурен, че в момента и двамата сте седнали. Имам едни записи от едни камери. :blum:

Свободата винаги е била присъща на човешките същества. Ние не сме мравки, нито пък пчели (между другото много готина линк имаше в слаша миналата седмица за една статуя по въпроса за колективния разум в такива съобщества). Индивидът се определя от границите на личността. Самата дума личност е ЛИЧНА. За това говорим и това е поставено на карта.
:-) а самата дума СВОБОДА върви с ИДЕЯ ЗА СВОБОДА която е ВЕЧНА

да си кажа, въпреки че и мисли четеш/м
Последно промяна от Semiramis на 11.07.07, 13:56, променено общо 1 път.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Semiramis написа:
vyara написа:

няма.
съгласна!
аха, и аз съм съгласна - хайде да се обади един "свободен", ние тричките ще му обясним сложните неща:winkw:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

latrevw написа:аха, и аз съм съгласна - хайде да се обади един "свободен", ние тричките ще му обясним сложните неща:winkw:
доброволец ли си търсите
ето, намерихте :grin:
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:
Мерси, ама стана - с прост клик върху Social и т.н. Network
Проба-грешка, проба-грешка, и накрая - успешен резултат!

Така. Тази тенденция - за ограничаване на граждански свободи в името на сигурността - е ясно забележима след 11.09. Повечето хора обаче нямат нищо против, като че ли.
Но ми прави впечетление друго - англичаните предотвратиха два автентата в последните няколко месеца, арестуват разни хора по подозрение, пък после нищо не се чува - кой и поръчителя, какво е станало с тия хора, виновни ли са или не (щото шанса на сровото да изгори покрай сухото хич не е малък).
Аз пък не ща да ме засичат оттук оттам къде ходя из нета, какви сайтове гледам, какво чета... Не че има какво да крия, порсто ми е неприятно.
Защо някой си трябва да има пълен профил? Да ми праща търговски рекламки порфилирано. С тях проблем няма - напарво ги трия, ама след 5 години кой ги знае какво ще им хрумне.
май разказвах тука как в Столична библиотека едва ме разпитваха за една книга каква е, какво толкова ми е интересно да я чета и т.н.
Аватар
Wishes

Мнение от Wishes »

latrevw написа: аха, и аз съм съгласна - хайде да се обади един "свободен", ние тричките ще му обясним сложните неща:winkw:
Всички заслужаващи си "свободата" сме вече заети :blum:
If you wish to go fast - go alone, if you wish to go far - go together.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Remmivs написа:
vyara написа:

бих ти предложил нещо
този разговор обикновенно протича по следната схема
- има свобода - няма свобода
- и се спори часове
- и накрая всеки си е с неговата философия
.....

ти си приел че има свобода
други - не
какъв е проблема?
ти искаш да пазиш своята свобода!
няма лошо!
ок!
за други този въпрос не стои защото няма кво да се губи в случая.
като с темата за принципите.
и дилемата продаваме ли си принципите или не
като че ли по важно е да дискутираме кво ни е останало за продан
цинично но ...
разликата в продажбата на принципи е само в цената и не стои дилемата продава ли човек или не
нещо такова вкратце :lol:
Последно промяна от Quid на 11.07.07, 13:34, променено общо 1 път.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Мерси, ама стана - с прост клик върху Social и т.н. Network

Така. Тази тенденция - за ограничаване на граждански свободи в името на сигурността - е ясно забележима след 11.09. Повечето хора обаче нямат нищо против, като че ли.
Но ми прави впечетление друго - англичаните предотвратиха два автентата в последните няколко месеца, арестуват разни хора по подозрение, пък после нищо не се чува - кой и поръчителя, какво е станало с тия хора, виновни ли са или не (щото шанса на сровото да изгори покрай сухото хич не е малък).
Аз пък не ща да ме засичат оттук оттам къде ходя из нета, какви сайтове гледам, какво чета... Не че има какво да крия, порсто ми е неприятно.
Защо някой си трябва да има пълен профил? Да ми праща търговски рекламки порфилирано. С тях проблем няма - напарво ги трия, ама след 5 години кой ги знае какво ще им хрумне.
май разказвах тука как в Столична библиотека едва ме разпитваха за една книга каква е, какво толкова ми е интересно да я чета и т.н.
Радвом се. Прочети статията. Там точно такива неща се дискутират. И още много други.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Wishes написа:
latrevw написа: аха, и аз съм съгласна - хайде да се обади един "свободен", ние тричките ще му обясним сложните неща:winkw:
Всички заслужаващи си "свободата" сме вече заети :blum:
това вдига цената двойно :rotfl24:
annonymus

Мнение от annonymus »

Semiramis написа:
caliostro написа:мисля да преекспонирам лекичко въпроса

е как да не е интересно
вчера слушах по радиото да обсъждат еди-какъв- си джип, видяли го редовно да минава по еди-кой-си булевард в толкова часа ..и му повториха пет пъти регистрационния номер
това всичко понеже на капака на резервната гума имал лика на Левски
и айде сега да видиме патриот ли е или е левскар - голяма тема!

:mad: свобода, майна
тоя дали не би могъл да ги осъди, питам се?
за прилична сумичка, не някакви си 200 евро.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Remmivs написа:
latrevw написа:аха, и аз съм съгласна - хайде да се обади един "свободен", ние тричките ще му обясним сложните неща:winkw:
доброволец ли си търсите
ето, намерихте :grin:
бях сигурна, че ти ще се обадиш

в случая с теб, мисля, че просто ще извъртим понятието свобода, или пък просто го разбираме различно

я, кажи в какво точно си свободен - според мен свободният ни избор е малко ограничен, подчиняваме се на правила, които не ни харесват винаги, ние налагаме правила, които на другите не им харесват; и цялото това нехаресване в крайна сметка ни допада.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

caliostro написа:бих ти предложил нещо
- и се спори часове
.....

други - не
какъв е проблема?
няма лошо!
ок!
цинично но ...
разликата в продажбата на принципи е само в цената и не стои дилемата продава ли човек или не
Виж, съгласен съм с теб, друже. Имаш правото като личност на свободата да имаш това мнение. :cool:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

pocti_bezobidna написа:
Remmivs написа:
Мерси, ама стана - с прост клик върху Social и т.н. Network

четох един репортаж преди време за юса
влизаш в библиотека
и пускаш питане по ключови думи - тва онова :lol:
и още търсачката на библиотеката търси и вече мъже в черно те чакат на вратата :rotfl24:
annonymus

Мнение от annonymus »

Semiramis написа: .... едни прозрачни затвори, с килии от стъкло. По средата има място за пазача с тъмни стъкла. И е криво, понеже дори да няма никой зад стъклата ти няма как да знаеш.
А, тва е абсолютна гадост!
Ама идеи ли са нечии или наистина го има?
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Remmivs написа:
caliostro написа:бих ти предложил нещо
- и се спори часове
.....

други - не
какъв е проблема?
няма лошо!
ок!
цинично но ...
Виж, съгласен съм с теб, друже. Имаш правото като личност на свободата да имаш това мнение. :cool:
на ниво конституция и държава е имало само за кратко свобода
преди севера да победи юга в юса е имало свобода
annonymus

Мнение от annonymus »

caliostro написа: четох един репортаж преди време за юса
влизаш в библиотека
и още търсачката на библиотеката търси и вече мъже в черно те чакат на вратата :rotfl24:
Смей се ти, ама знаеш ли колко идиотски се чуствах през цялото време?
Викам си "Са па кво стана?", начи...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

latrevw написа:бях сигурна, че ти ще се обадиш

в случая с теб, мисля, че просто ще извъртим понятието свобода, или пък просто го разбираме различно

я, кажи в какво точно си свободен - според мен свободният ни избор е малко ограничен, подчиняваме се на правила, които не ни харесват винаги, ние налагаме правила, които на другите не им харесват; и цялото това нехаресване в крайна сметка ни допада.
Обществото, или по-добре да кажа здравословното общество, се крепи на колкото и да е странно деликатния баланс на личната свобода и щастие и на обществените такива. Не можем, бидейки социални, но и индивидуални същества да бъдем напълно щастливи ако имаме неограничена свобода (това неминуемо ще накърни свободата на другите) нито пък ако сме напълно заковани (това пък ще ни обезличи и превърне в пионки).

Свободата да мислиш и говориш различно, свободата да не си съгласен с мнението на другите, пък било то и преобладаващо. Свободата да твориш, да откриваш, да търсиш нови хоризонти, да си любопитен и достатъчно смел да експериментираш и опитваш неща извън каноните на обществото. И свободата на честта и достойнството. Какви измерения имат те?
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

pocti_bezobidna написа:
caliostro написа: четох един репортаж преди време за юса
влизаш в библиотека
Смей се ти, ама знаеш ли колко идиотски се чуствах през цялото време?
Викам си "Са па кво стана?", начи...
:lol:
в щатите ги филтрират яко
за тва и тройно компресират рар файловете :cool:
иначе дърпаш мп3
един брой
и провайдера ти се обажда да пита - как си и дали не си се объркал нещо :rotfl24:
Публикувай отговор