За МВР и събирането на данни
А точно сутринта четох ето тази статия, в която се турга акцент върху това, че събирането на данни и самото създаване на инфраструктура, която дава възможност това да се прави, всъщност намалява сигурността. Щото същата тази инфраструктура може да бъде използвана от, да ги наречем "недоброжелатели". Това за Гърция, например, за мен бе тотално неизвестно, но определено повдига нЕкои въпроси...
Кратък превод - в Гърция, посредством легално инсталиран софт за подслушване, некои си интрудери били получили достъп до телефоните на премиера, министъра на отбраната и други подобни. И 10 месеца ги прослушвали. Мобилките им. Мдам.In Greece in 2004, parties still unknown gained access to legitimately-installed surveillance software on the country's Vodafone cell network. For ten months, the intruders were able to listen in on "cell phones belonging to the prime minister and ministers of defense, foreign affairs, justice, and public order—as well as opposition members in the Greek parliament."
- Green Light
пълна шитня е всичко това
и кинти отново
дойна крава за властите
престъпниците отново ще си плащат
а плебса ще го духа
да не говорим, че могат не само да не опазят информацията случайно збийш ли, но и съвсем целенасочено да я продават
никъде не се регламентира наказателна отговорност срещу злоупотреби
бе това си е просто оруел ама в доста по злокобен вариант
съвременен щото
и кинти отново
дойна крава за властите
а плебса ще го духа
да не говорим, че могат не само да не опазят информацията случайно збийш ли, но и съвсем целенасочено да я продават
съвременен щото
Ти прочети статията, дет` съм я дал горе и после ела пак се Обади за технологиите.Green Light написа:Не знам, хора! В технологиите е истината. Защото шпионирането така или иначе го има, поне да сведем човешкия фактор до минимум. Дано хората да пипат по- малко, а анализите и гледането да става от машините. Може да има тъпи случаи, но поне злоупотребите ще са по- малко.
Всяка технология е толкова "добра" или "лоша", колкото тия, дето я ползват - пушките не убиват, хората го правят.
- Green Light
Съгласе съм, бе!Gaspode написа:Ти прочети статията, дет` съм я дал горе и после ела пак се Обади за технологиите.Green Light написа:Не знам, хора! В технологиите е истината. Защото шпионирането така или иначе го има, поне да сведем човешкия фактор до минимум. Дано хората да пипат по- малко, а анализите и гледането да става от машините. Може да има тъпи случаи, но поне злоупотребите ще са по- малко.
Всяка технология е толкова "добра" или "лоша", колкото тия, дето я ползват - пушките не убиват, хората го правят.
Peace, бабке, peace!
Добре де, такива неща като TOR network, примерно, няма ли да помогнат за запазване на личното пространство?Remmivs написа:пълна шитня е всичко това
и кинти отново
дойна крава за властите
а плебса ще го духа
съвременен щото
Други варианти?
само дето
трампата само е шпионаж срещу несигурност
фабрика за пари
отново
фабрика за пари
отново
- Green Light
Кво да ти кажа. Толкова съм зажаднял за някакъв ред, че и аз накъм мнозинството клоня. За личните данни още не могат да ме навият, обаче за домови книги, здрави(може и общински или частни) квартални ченгета от тия дето питат какво правиш тука или защо си хвърляш угарката на земята, за тия неща съм отдавна "за"pocti_bezobidna написа:Ама то това е неизбежно, хора.
Искаш или не, портестираш или не, с "добри" или с "лоши" намерения все ще шпионират.
Пак ви казвам - мнозинството е съгласно на трабпата права срещу сигурност.
Винаги си е било така.
Бе знаеш ли какво си мисля, човече. Че наистина живеем в Оруел вече. И неща като TOR са само, за да се залъгваме като Нио, че ядем китайска храна. Примерно знаеш ли за скайпа, че непрекъснато жули криптиран трафик? М? И че е писан от хора наясно с p2p мрежите, едва ли не техни създатели. И че има опасения, че инфото тече към ББ в УСА. Т.е. получили са поръчка от него. И не е само това приложение.Gaspode написа:Добре де, такива неща като TOR network, примерно, няма ли да помогнат за запазване на личното пространство?
Други варианти?
Иначе да, принципно можем да криптираме, (бтв в новите алгоритми беше заложена бомба от момчетата в черно, май писах за това тук), да кодираме и да си мислим, че сме сейф. Ма ти ще прочетеш ли сорса и ще компилираш ли сам дори и отворения код. Бе я да спра да пиша, че съвсем черноглед станах.
- Green Light
Не споря бе човек! Все пак да ти кажа, е всяка крайност е вредна. Технологиите трябва да се използват. Може би трябва първо да се познават тия технологии, да се образова народа. Но за нашето поколоение това е кауза пердута. Малките да се светнат и всичко ще е ОКGaspode написа:Ш`ти дам аз на теб една бабкаGreen Light написа: Съгласе съм, бе!
Peace, бабке, peace!
Иначе точно това е проблема - хората се предоверяват на технологиите. И, както СъвсемНеБезобидна посочи, винаги са готови да трампят свобода за (псевдо)сигурност....
Уви
Брей, ти пък верно взе много черно да гледаш.Remmivs написа:Бе знаеш ли какво си мисля, човече. Че наистина живеем в Оруел вече. И неща като TOR са само, за да се залъгваме като Нио, че ядем китайска храна. Примерно знаеш ли за скайпа, че непрекъснато жули криптиран трафик? М? И че е писан от хора наясно с p2p мрежите, едва ли не техни създатели. И че има опасения, че инфото тече към ББ в УСА. Т.е. получили са поръчка от него. И не е само това приложение.Gaspode написа:Добре де, такива неща като TOR network, примерно, няма ли да помогнат за запазване на личното пространство?
Други варианти?
Иначе да, принципно можем да криптираме, (бтв в новите алгоритми беше заложена бомба от момчетата в черно, май писах за това тук), да кодираме и да си мислим, че сме сейф. Ма ти ще прочетеш ли сорса и ще компилираш ли сам дори и отворения код. Бе я да спра да пиша, че съвсем черноглед станах.
Неизбежен е контрола, каквото и да правиш. Най-много да те оставят да викаш "не съм съглсен!" Което все пак е нещо...
За угарката и аз съм съгласна.Green Light написа:Кво да ти кажа. Толкова съм зажаднял за някакъв ред, че и аз накъм мнозинството клоня. За личните данни още не могат да ме навият, обаче за домови книги, здрави(може и общински или частни) квартални ченгета от тия дето питат какво правиш тука или защо си хвърляш угарката на земята, за тия неща съм отдавна "за"pocti_bezobidna написа:Ама то това е неизбежно, хора.
Искаш или не, портестираш или не, с "добри" или с "лоши" намерения все ще шпионират.
Пак ви казвам - мнозинството е съгласно на трабпата права срещу сигурност.
Винаги си е било така.
Пък в наща махала редовно обикалят ченгета - след 22:30 си шари патрулка една до светло.
Представа нямам ще помогне ли, ако не дай си Боже стане нужда, ама си шари.
Скайпа отдавна го недолюбвам аз. Ползва го само големийо дзвер да си говори с твойта девойкаRemmivs написа:[Бе знаеш ли какво си мисля, човече. Че наистина живеем в Оруел вече. И неща като TOR са само, за да се залъгваме като Нио, че ядем китайска храна. Примерно знаеш ли за скайпа, че непрекъснато жули криптиран трафик? М? И че е писан от хора наясно с p2p мрежите, едва ли не техни създатели. И че има опасения, че инфото тече към ББ в УСА. Т.е. получили са поръчка от него. И не е само това приложение.
Обаче всичко друго, което ползвам, оставя следи... кю-та, мейли, форуми разни
Прав си за опънкода - не съм му чел сорса, не съм го компилирал аз. Въпреки това, има я поне тази надежда, че някой някъде някога го е правил... и ако беше открил разлика щеше отдавна да се знае. Малко, но по-добре от без хич, нали. Също и факта, че АКО ПОИСКАМ бих могъл да го направя. Няма нужда, предполагам, точно на теб да ти обяснявам :)
Тъпото е, че ако някой наистина има причина да крие нещо, ще намери начин далеч по-сигурен от ТОРове разни. Прецакавката остава за такива, дето си мислим, че няма какво да крием... или разчитаме някой друг да е свършил работата вместо нас... И сътовтетно горим... щото като не могат да фанат ония, дето имат за криене, ама си го и крият, се фащат за нас - план има да се гони :)
Я наздраве
И дай да си спретнем некой обеТ, че ако разчитаме да се видим по семейному...
И аз не го нелюбвайм скапето, но днешната младеж мож ли я удържа (по оня Грийни, на нея разчита бедния). Даже не иска да бачка от лаптопа като се карат със сестра си, щото там нямало скайп с иконки (:shocked::blink::shocked:), а някаква окастрена версия (ма върши работа де, кво като е линукс, не разбирам ей дай им шарено и да цъка).Gaspode написа:Скайпа отдавна го недолюбвам аз. Ползва го само големийо дзвер да си говори с твойта девойка
Обаче всичко друго, което ползвам, оставя следи... кю-та, мейли, форуми разни
Прав си за опънкода - не съм му чел сорса, не съм го компилирал аз. Въпреки това, има я поне тази надежда, че някой някъде някога го е правил... и ако беше открил разлика щеше отдавна да се знае. Малко, но по-добре от без хич, нали. Също и факта, че АКО ПОИСКАМ бих могъл да го направя. Няма нужда, предполагам, точно на теб да ти обяснявам :)
Тъпото е, че ако някой наистина има причина да крие нещо, ще намери начин далеч по-сигурен от ТОРове разни. Прецакавката остава за такива, дето си мислим, че няма какво да крием... или разчитаме някой друг да е свършил работата вместо нас... И сътовтетно горим... щото като не могат да фанат ония, дето имат за криене, ама си го и крият, се фащат за нас - план има да се гони :)
Я наздраве![]()
И дай да си спретнем некой обеТ, че ако разчитаме да се видим по семейному...
Не, няма смисъл точно на мен да обясняваш, друже. Аз някои неща съм ги чел даже преди да си ги компилирам, но все по рядко го правя. Та мисълта ми е, че покрай сухото, нали така там и разните кълки за лежане. Както и да е.
Аха. Еб.вка отсякъде е за плебса. Това казах и преди. И още нещо - пускал съм и тема за аргумента нямам нищо за криене и посегателствата върху свободата не:
http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?t=2177
Обяд казваш?!? На 7-ми?