Изпитвали ли сте

Все същите
Аватар
Мнемозина

Изпитвали ли сте

Мнение от Мнемозина »

това?

Знам, че ще си навлека гнева на теоретиците и ще бъда упрекнат в пълно неразбиране на естетиката, но въпреки това се изкушавам да нарека хубавия разговор изкуство. Помислете си - не изисква ли и той и опит, и вдъхновение, а може би и малко дарование; не разкрива ли свой ритъм, мелодия, композиция и колорит; не напомня ли нещо в него на това, което наричаме "творчески момент"; развоят му не донася ли някакво подобие на художествена наслада; най-после не представлява ли своеобразно познание на живота, пречупено през индивидуалността на неговите създатели! Наистина, в много други отношения хубавият разговор не може да се сравнява с основните родове изкуство, но затова пък той има пред тях едно голямо предимство, на пръв поглед незабелязвано и подценявано - създава се не от един, а най-малко от двама души.
Това възнаграждава творците му с радост, която липсва и в най-великолепните прояви на отделния, самотен дух - радостта на съзвучието. Малко неща са по-приятни от усещането, че човекът до вас ви разбира напълно, че душите ви като двама влюбени се прегръщат и побеждават разстоянията и преградите помежду си. Хубавият разговор е истински концерт. Отначало тоновете прозвучават малко плахо и нерешително, но постепенно взаимната симпатия и патосът на сближаването все по-сигурно размахват диригентската си пръчица. Вие с щастливо учудване забелязвате, че мислите ви, тръгнали поотделно, вече вървят в обща посока, настигат се и се отминават, после пак се догонват и със смях си стискат ръцете, удивени и опиянени от постоянната си близост. Не е нужно вече да довършвате изреченията си - половин дума е достатъчна, за да ви разбере събеседникът ви, защото същата мисъл е съзрявала и у него самия... Вашите намеци и алегории, вашите несвързани и противоречиви изрази, които при друг случай биха изглеждали словесни ребуси и за най-проницателните слушатели, сега той проумява с яснотата на човек, получил откровение... В думите, между думите, зад думите идеите вече не пълзят с онази ленива сдържаност на обикновения говор - те сега бликат, пеят, те танцуват! - и този им танц само външно изглежда, че се прекъсва от честите, наситени с безмълвни гласове паузи - всъщност и тогава разговорът през тишината продължава, още по-вглъбен и проникновен.

Това е от едно есе на Цветан Стоянов, писано, естествено, пр.н.е. (в смисъл "нетската ера")
Всъщност нищо не ви питам, само ви го показвам... :lol:
Panta rhei...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Много хубаво е написано. :-)
Изпитвала съм го много пъти - преди години.
Отдавна не ми се е случвало.
Аватар
holi_day

Re: Изпитвали ли сте

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа:Това е от едно есе на Цветан Стоянов, писано, естествено, пр.н.е. (в смисъл "нетската ера")
Някак не ми хареса. Заради изказа - може би... защото са претрупани изреченията.
"с щастливо учудване забелязвате" - и неточно, но "звучащо" добре, "изискано"
Хем опит да е казано по оригинален начин, а всъщност тривиални изрази са украсени
"половин дума е достатъчна" = разбираме се от половин дума (разг.)
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

на мен ми хареса, даже много, може би защото съм го изпитвала

и да ти кажа, Мнемо, и в нета съм го изпитвала, скоро не, но определено е изкуство и го чувствам като изкуство, а хората, които го умеят за мен за щастливо надарени
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

holi_day написа: Някак не ми хареса. Заради изказа - може би... защото са претрупани изреченията.
Хем опит да е казано по оригинален начин, а всъщност тривиални изрази са украсени
Забравяш кога е писано това.

Струва ми се че в последните десетилетия сме загубили нещо...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Мнемозина написа:това?

Това е от едно есе на Цветан Стоянов, писано, естествено, пр.н.е. (в смисъл "нетската ера")
Мисля, че всеки го е изпитвал по един или друг начин,
по едно или друго време,
с един или с друг човек

Всъщност нищо не казах, но това, което си пуснала ми хареса:-)
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа:
Мнемозина написа:Това е от едно есе на Цветан Стоянов, писано, естествено, пр.н.е. (в смисъл "нетската ера")
Някак не ми хареса. Заради изказа - може би... защото са претрупани изреченията.
Е да, ама "разбираме се от половин дума" няма да стои по същия начин като "половин дума е достатъчна" в това точно изречение... всичко си има значение. Иначе не би било цялостно. :lol:

Много обичам да потъвам в различни стилове на писане.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

latrevw написа:на мен ми хареса, даже много, може би защото съм го изпитвала

и да ти кажа, Мнемо, и в нета съм го изпитвала, скоро не, но определено е изкуство и го чувствам като изкуство, а хората, които го умеят за мен за щастливо надарени
Да. И тук се е получавало... затова го пуснах. :lol:
Дали пак ще ни се случва?
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Stranniche написа:
holi_day написа: Някак не ми хареса. Заради изказа - може би... защото са претрупани изреченията.
Забравяш кога е писано това.

Снощи захванах за приспивка "Бунтът на масите" на Ортега-И-Гасет.
За пореден път установих, че нещата, писани през 30-те години, страшно подхождат на днешния ден. Чудя се дали не е плашещо това.
Всъщност исках да ти кажа, че начинът му на писане много ме изненада и зарадва.
Да си призная, не бях го чела досега (то пък като че ли може човек всичко да прочете)... :shy:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Мнемозина написа:това?

Мисля, че всеки го е изпитвал по един или друг начин,
по едно или друго време,
с един или с друг човек

Всъщност нищо не казах, но това, което си пуснала ми хареса:-)
Благодаря!
Всъщност каза много. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

щом е преди нетската ера........
кой сега чете
щом има субтитри никой не гледа филма:blum:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Quid написа: щом има субтитри никой не гледа филма:blum:
ох, ей на това ужасно се ядосвам; толкова пъти съм чувала - оооо, щом е със субтитри няма да го гледам; ибахти простотията, дори синът ми вече предпочита филми със субтитри, за да чува гласовете на актьорите, а големи хора отказват да гледат хубав филм, защото бил със субтитри

и народа гледа тъпите сериали
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Stranniche написа:Забравяш кога е писано това.

Не забравям. Просто не ми е близко по тоя начин написано.

Загубили или намерили...
Шъ дойдем на моята "теория" за докосване на души и струни:lol:
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Публикувай отговор