Кое е това, което сме ние?
Кое е това, което сме ние?
Петъчна философска дрямка. Във връзка с едни ментални скокове от друга тема.
Кое е това, което сме ние? Коя е онази част, без която ние няма да бъдем ние, или няма да бъдем въобще?
Можем да живеем без ръце и крака. Да не дава Господ. Но не можем без сърце и мозък (и не само) примерно. Но пък не можем и само с тях. Ние не сме тялото. Това е пределно ясно. Но не сме съвсем и само душата. Или по-точно, какво е душата? Освен мистерия, де?
Замислял съм се. Докога можем да раздробяваме един индивид и той да остане себе си? Докога можем да отнемаме от едното и то да продължава да е едно?
Мисля си на клавиатура просто. Както и да е.
Кое е това, което сме ние? Коя е онази част, без която ние няма да бъдем ние, или няма да бъдем въобще?
Можем да живеем без ръце и крака. Да не дава Господ. Но не можем без сърце и мозък (и не само) примерно. Но пък не можем и само с тях. Ние не сме тялото. Това е пределно ясно. Но не сме съвсем и само душата. Или по-точно, какво е душата? Освен мистерия, де?
Замислял съм се. Докога можем да раздробяваме един индивид и той да остане себе си? Докога можем да отнемаме от едното и то да продължава да е едно?
- Света вода ненапита
Re: Кое е това, което сме ние?
прекалено много мислиш...Remmivs написа:Мисля си на клавиатура просто. Както и да е.
Виж подводницата!
Преди време бях сравнила човека с лукова глава (то не, че е не, то е да
). Раличните му пластове са да кажем влиянието на баба му, образованието, уменията, езика му, възпитанието от семейната среда, абе каквото там се сетиш, което той от раждането си е трупал ли трупал върху себе си и се е увивал като един пашкул, такова де, лук. 
И така, ако махнем всички предразсъдъци, традиции, обществени влияния и каквото там се сетиш, какво би останало от нас? Ми че ние изобщо не сме ние, така да се каже. Поне аз не съм аз (има такава книга даже).
И така, ако махнем всички предразсъдъци, традиции, обществени влияния и каквото там се сетиш, какво би останало от нас? Ми че ние изобщо не сме ние, така да се каже. Поне аз не съм аз (има такава книга даже).
- Dark Angel
ние все сме си ние
каквато и гадост да се случи
само че тогава виждаш неща, които те карат да се съмняваш че човечеството изобщо има бъдеще.....
или виждаш неща които връщат вярата ти
каквато и гадост да се случи
само че тогава виждаш неща, които те карат да се съмняваш че човечеството изобщо има бъдеще.....
или виждаш неща които връщат вярата ти
Ох, до много. Ако човекът е човек. Ако е лукова глава, дет вика Верка, е друго...Remmivs написа:Докога можем да раздробяваме един индивид и той да остане себе си? Докога можем да отнемаме от едното и то да продължава да е едно?
Знаеш ли на мен кое ми е странно?? Колкото повече ме/се раздробява (т) м, толкова по-цялостна ставам...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Това, което ни прави НИЕ е избирателното трупане на тези пластове и влияния.vyara написа:И така, ако махнем всички предразсъдъци, традиции, обществени влияния и каквото там се сетиш, какво би останало от нас? Ми че ние изобщо не сме ние, така да се каже. Поне аз не съм аз (има такава книга даже).
Съзнателно или не.
онова кето е било преди нас е песъчинкатаRemmivs написа:Не, не отричам важността на слоевете ни. Напротив, те са много и важни. Но. Не е това, което търся.
Кое е песъчинката, която ражда този бисер - нас?
Последно промяна от Quid на 12.09.08, 14:37, променено общо 1 път.
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Енергия

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Зависиfrisky lioness написа:Енергия
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не зависи4avdar4e написа:Зависиfrisky lioness написа:Енергия
или всъщност
кое зависи?

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Света вода ненапита
нали знаеш: отговора е 42 (тоз въпрос влиза в трета част на въпроса - демек "всичко останало)... 
Виж подводницата!
- Stranniche
- Обратна връзка:
Правилният въпрос е "за кого". Аз съм енергия, в чист вид, любов, във всякакъв вид, в мен няма грам, ама грам омраза (кълна се в децата си!!), няма обида, няма омерзение... Като вода съм. И все пак - зависи.. (чакай да сложа още една точка, че после Мнемо...frisky lioness написа: кое зависи?
Remmivs написа:Петъчна философска дрямка. Във връзка с едни ментални скокове от друга тема.
до 80% .. предполагам... понеже няма цифри в темата
говоря си ...
докато той може да разпознава себе си или докато другите?
дъно не е ли когато осъзнаеш, че си се изгубил и .. в добрия случай се изстрелваш нагоре?
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Знаех си, че рано или късно ще стигнем до любимата ми тема за търсенето на себе си.Semiramis написа:
дъно не е ли когато осъзнаеш, че си се изгубил и ..
Делото на даващите се е в ръцете на самите давещи сеSemiramis написа: дъно не е ли когато осъзнаеш, че си се изгубил и .. в добрия случай се изстрелваш нагоре?
П.П. ДавЕщите се, ама и така е гот
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Так или иначе сме енергия4avdar4e написа:Правилният въпрос е "за кого". Аз съм енергия, в чист вид, любов, във всякакъв вид, в мен няма грам, ама грам омраза (кълна се в децата си!!), няма обида, няма омерзение... Като вода съм. И все пак - зависи.. (чакай да сложа още една точка, че после Мнемо...frisky lioness написа: кое зависи?).
Може би различна по заряд или посока, но ...
енергия

Не само ние, всичко. Нищо го няма.frisky lioness написа:
Так или иначе сме енергия
Може би различна по заряд или посока, но ...
енергия
-
Дядо Капинчо
хахахаха.....4avdar4e написа:Делото на даващите се е в ръцете на самите давещи сеSemiramis написа: дъно не е ли когато осъзнаеш, че си се изгубил и .. в добрия случай се изстрелваш нагоре?
П.П. ДавЕщите се, ама и така е гот
цитирай ги на руски...
да е още по-смешно...
въпрос на прочит....Remmivs написа:Петъчна философска дрямка. Във връзка с едни ментални скокове от друга тема.
като например
Прибира се Иванчо от училище и има двойка по български.
"Защо бе ,Иванчо?" пита баща му
"Ми,тате ,другарката даде следното изречение:"Марийка влее в гората с Петърчо и излезе със Стоянчо." Каква е Марийка?"
Бащата:"К...рва".
Иванчо:"И аз това казах ,тате,ама другарката твърди че Марийка е подлог"...
например
Някой от умните хора беше казал, че човекът е това, което му остане, когато загуби всичко.Remmivs написа:Петъчна философска дрямка. Във връзка с едни ментални скокове от друга тема.
Иначе моят отговор за това докога можем да отнемаме от едното и то да продължава да е едно е - докато човек може да се самоосъзнава.
И си мисля, че самоосъзнаването е свързано с думите, защото щом наречеш нещо, ти се отделяш от него, обективираш го. (Това всъщност не е съвсем вярно, но си е така.
Логосът е в началото.
И от тук вече пътищата на разговор са много, защото Логос е и логика, взаимовръзка между нещата и какво ли още не.
Имам и други отговори, разбира се.
Panta rhei...
самоосъзнаване е думата, която ми трябваше, за да си я свържа с онова за дъното.Мнемозина написа:
Иначе моят отговор за това докога можем да отнемаме от едното и то да продължава да е едно е - докато човек може да се самоосъзнава.
И си мисля, че самоосъзнаването е свързано с думите, защото щом наречеш нещо, ти се отделяш от него, обективираш го. (Това всъщност не е съвсем вярно, но си е така.)
Логосът е в началото.
И от тук вече пътищата на разговор са много, защото Логос е и логика, взаимовръзка между нещата и какво ли още не.
Имам и други отговори, разбира се.
хм...
обаче .. ако самоосъзнаването е свързано с думите, то къде отива това, което никога не изричаме, вътрешното?
Зависи дали говориш за несъзнаваното или за другото, което осъзнаваш (тоест обличаш в думи), но не изричаш.Semiramis написа:
самоосъзнаване е думата, която ми трябваше, за да си я свържа с онова за дъното.
хм...
обаче .. ако самоосъзнаването е свързано с думите, то къде отива това, което никога не изричаме, вътрешното?
Може да се "говори" и на ум.
Panta rhei...
говоря за онова, което не можем точно да назовем, но знаем че е там
бързия отговор е, че можем да го наричаме "бисерът на Рем"
обаче то е по-скоро поток, сливане с едното ... усещане за единение, не за дефиниране...
как само ме размисляш и затрудняваш...
обаче то е по-скоро поток, сливане с едното ... усещане за единение, не за дефиниране...
ахам.Капинчо написа:Всичко е едно.
Когато спре да се съкращава сърцето...
и преставаш да съществуваш като организъм.
като спре да ти работи мозъка-спираш да съществуваш като индивид.( дори да си още органически жив)
за души в нашите учебници нищо не пише.
а и нищо не се вижда.
просто сърцето спира.
ама може и да си пофилософстваме на тема енергия,вълни и пр литературни красоти.
Но помисли кое е едното, с което се слива това неназоваемото.Semiramis написа:говоря за онова, което не можем точно да назовем, но знаем че е там
А понякога му казват божествена същност май.
Има неща, които не бива - а не не могат - да бъдат назовани, за да не изчезва магията.
Обаче разговорът отиде на друго място вече.
И ти ме затрудняваш.
Panta rhei...
Егати, пак нищо не разбрах.Мнемозина написа:Но помисли кое е едното, с което се слива това неназоваемото.Semiramis написа:говоря за онова, което не можем точно да назовем, но знаем че е там
Има неща, които не бива - а не не могат - да бъдат назовани, за да не изчезва магията.
И ти ме затрудняваш.
Толкова хубаво си го казала... че даже не ми се спори. А имам за какво.
Ако нарека едно чувство Любов, ще се отделя ли??
Последно промяна от 4avdar4e на 13.09.08, 13:58, променено общо 1 път.
- Глас в пустиня
esti написа:Егати, пак нищо не разбрах.Мнемозина написа:Но помисли кое е едното, с което се слива това неназоваемото.Semiramis написа:говоря за онова, което не можем точно да назовем, но знаем че е там
И ти ме затрудняваш.:lol:
а Мнемо - че се държим, ако съзнаваме че това е инат.
Горното също ми беше трудно за формулиране
Ести, сънувала съм те. Много дълъг и подробен сън - знам как иизглеждаш
цели сме в емоцията, да ....4avdar4e написа:
Толкова хубаво си го казала... че даже не ми се спори. А имам за какво.
Логос викаш, а??? Съзнание, мисли, мъдрост....
Semiramis написа:Ести, сънувала съм те. Много дълъг и подробен сън - знам как иизглеждаш, бях у вас, даже гардеробите ти оглеждах ......
:lol::lol: а колко ми е точен сънят - може да се сетиш щом в него имаш 4 момчета. Понеже 2 пъти си раждала близнаци ...
:lol:
И как изглеждах?