Какво е
Какво е
професионализмът?
Че е определено ниво на компетентност, това е ясно.
Но дали значи и способност да не влагаш емоция в това, което имаш да вършиш?
Panta rhei...
- Глас в пустиня
- Stranniche
- Обратна връзка:
Re: Какво е
Майка ми е професор.Мнемозина написа:професионализмът?
/Или може би трябва да се казва "професиор"?
Но без емоции не може.
Значи, от тва, че е професор, не следва автоматично, че е професионалист. Особено в БГ...Stranniche написа:Майка ми е професор.Мнемозина написа:професионализмът?
/Или може би трябва да се казва "професиор"?/
Но без емоции не може.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- Stranniche
- Обратна връзка:
Една любима интерпретация на студентския химн: /Мисля че и без превод се разбира за какво става дума./[unknown] написа:Значи, от тва, че е професор, не следва автоматично, че е професионалист. Особено в БГ...Stranniche написа:Майка ми е професор.Мнемозина написа:професионализмът?
Но без емоции не може.
Защо да ходя на училище, като така и така всичко ще забравя
понякога Е и това. Но не е задължително да присъства в дефиницията.Мнемозина написа:професионализмът?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Stranniche написа:Майка ми е професор.Мнемозина написа:професионализмът?
Но без емоции не може.
Вупросът е обаче, че тгава професионалистите стават твърде малко.
С тоя глад за кадри...
Не.Мнемозина написа: Но дали значи и способност да не влагаш емоция в това, което имаш да вършиш?
Актоьрите трябва да влагат емоции даже и да не им пука.
- Green Light
Ами, ако позволиш, тука нещата също могат да се разделят "хоризонтално" и "вертикално".Мнемозина написа:професионализмът?
Хоризонтлното делене ще е деленото на професиите: Артистите от всякакъв вид би трябвало да са емоционални в работата си, защото емоциите са това, което най- силно ни различава, а те изразявт себе си. Докато техниците- обратно, трябва да изключат всяка емоция, защото в края на уравнението трябва да се получи не това което им се иска, а това което законите на математиката или механиката налагат.
Вертикалното е по- интересно, според мен. То ще е това делене, което дели работата на същинска или сърцевината на професията и всичко което я обгражда. Един архитект може би пее одата на радостта докато осъществява полета на фантазията си и вижда как се ражда на хартия, а после наяве. Може би гори от положителни и отрицателни емоции, когато търси пътища за решение. Но в отношенията с колеги, партньори, инвеститори, строители, доставчици трябва да е безстрастен за да може да направи нещата по най- лесния начин. Това важи и за актьора.
С две думи, твоето определение е точно. Способността да не влагаш емоция трябва да бъде в арсенала на идеалния професионалист.
Това професия ли е?Stranniche написа:Майка ми е професор.Мнемозина написа:професионализмът?
Но без емоции не може.
Да, знам, че съвсем без емоции не може, но трябва ли да може в определени моменти? А когато никога не може, непрофесионално ли е това?
Panta rhei...
Не е точно така.vyara написа:Не.Мнемозина написа: Но дали значи и способност да не влагаш емоция в това, което имаш да вършиш?
Актоьрите трябва да влагат емоции даже и да не им пука.
Актьорите имат техники, с които да изобразяват емоции - но далеч не винаги ги изпитват. Разбира се, тяхното съвършенство в професията е изразявайки тези емоции да "влязат" в тях и да се получи единство. Но да се постига това винаги май не е по силите на никого.
Точно затова им трябва техника, на която ги учат.
Panta rhei...
Да, това ме успокоява донякъде.ELBI написа:понякога Е и това. Но не е задължително да присъства в дефиницията.Мнемозина написа:професионализмът?
Panta rhei...
- Green Light
Е, в моя арсенал не е. Така се оказва, много странно.Green Light написа:Ами, ако позволиш, тука нещата също могат да се разделят "хоризонтално" и "вертикално".Мнемозина написа:професионализмът?
Хоризонтлното делене ще е деленото на професиите: Артистите от всякакъв вид би трябвало да са емоционални в работата си, защото емоциите са това, което най- силно ни различава, а те изразявт себе си. Докато техниците- обратно, трябва да изключат всяка емоция, защото в края на уравнението трябва да се получи не това което им се иска, а това което законите на математиката или механиката налагат.
Вертикалното е по- интересно, според мен. То ще е това делене, което дели работата на същинска или сърцевината на професията и всичко което я обгражда. Един архитект може би пее одата на радостта докато осъществява полета на фантазията си и вижда как се ражда на хартия, а после наяве. Може би гори от положителни и отрицателни емоции, когато търси пътища за решение. Но в отношенията с колеги, партньори, инвеститори, строители, доставчици трябва да е безстрастен за да може да направи нещата по най- лесния начин. Това важи и за актьора.
С две думи, твоето определение е точно. Способността да не влагаш емоция трябва да бъде в арсенала на идеалния професионалист.
Говоря за емоцията, докато вършиш нещо в сърцевината. Щото отношенията с колеги и пр. са важни, но не са центъра някак... макар че често изглежда другояче.
Но сте прави ти и Вяра, че зависи от това от коя сфера е професията.
Panta rhei...
- Green Light
Моля ти се! В ничий арсенал не е. Аз се имам за спокоен и пресметлив човек, а имаше един случай, когато, с всичка сила, разбих GSMa си в стената на един фургон. Емоциите сме ние и ние сме емоциите си, за зло и добро.Мнемозина написа:
Е, в моя арсенал не е. Така се оказва, много странно.
Говоря за емоцията, докато вършиш нещо в сърцевината. Щото отношенията с колеги и пр. са важни, но не са центъра някак... макар че често изглежда другояче.
мда - Ботев Криводол беше сериозен казусGreen Light написа:Моля ти се! В ничий арсенал не е. Аз се имам за спокоен и пресметлив човек, а имаше един случай, когато, с всичка сила, разбих GSMa си в стената на един фургон. Емоциите сме ние и ние сме емоциите си, за зло и добро.Мнемозина написа:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Не за това говоря.Green Light написа:Моля ти се! В ничий арсенал не е. Аз се имам за спокоен и пресметлив човек, а имаше един случай, когато, с всичка сила, разбих GSMa си в стената на един фургон. Емоциите сме ние и ние сме емоциите си, за зло и добро.Мнемозина написа:
Оказва се, че каквото и да започна да върша, емоцията ме хваща.
Ужас.
Към нищо не мога да подходя ей така, без да ми пука.
Panta rhei...
- Green Light
Разбрах най- после. Бавно стоплям, но не се отказвам, както виждаш. Ако ще е "сърцевината" на работата тогава емоцията би трябвало да е полезна. Така съм и написал горе.Мнемозина написа:Не за това говоря.Green Light написа:Моля ти се! В ничий арсенал не е. Аз се имам за спокоен и пресметлив човек, а имаше един случай, когато, с всичка сила, разбих GSMa си в стената на един фургон. Емоциите сме ние и ние сме емоциите си, за зло и добро.Мнемозина написа:
Оказва се, че каквото и да започна да върша, емоцията ме хваща.
Ужас.
Към нищо не мога да подходя ей така, без да ми пука.
На тебе пречи ли ти?
- Green Light
Не, бе! Въобще не беше за Ботев Криводол. За Ботев Криводол набих децата.ELBI написа:мда - Ботев Криводол беше сериозен казусGreen Light написа:Моля ти се! В ничий арсенал не е. Аз се имам за спокоен и пресметлив човек, а имаше един случай, когато, с всичка сила, разбих GSMa си в стената на един фургон. Емоциите сме ние и ние сме емоциите си, за зло и добро.Мнемозина написа:
Ей това е, което не мога да преценя.Green Light написа:
Разбрах най- после. Бавно стоплям, но не се отказвам, както виждаш. Ако ще е "сърцевината" на работата тогава емоцията би трябвало да е полезна. Така съм и написал горе.
На тебе пречи ли ти?
От гледна точка на работата - няма никаква логика да ми пречи. В едно вече свършено нещо винаги си личи, когато е работено с емоция.
Обаче е адски изтощително така. И притесняващо, и... доста минуси има от други гледни точки.
Panta rhei...
внимавай само някой да не изнесе пианотоМнемозина написа:Не било задължително да е, ти така каза и аз ти повярвах, щото така ми изнася.ELBI написа:ще е непрофесионалноМнемозина написа:Буквалист!ELBI написа:чудех се за едно диагонално деление
Вложи малко емоция, де...
Грешка. Можеше съседа Мариш. Ала минала. Начи ако и тази година се разлигавиш, догодина, като имам къде да те каня ще чакам ти да молиш. А преди това може да те извикам да сложиш и някой тапет. ПримерноGreen Light написа:Не, бе! Въобще не беше за Ботев Криводол. За Ботев Криводол набих децата.ELBI написа:мда - Ботев Криводол беше сериозен казусGreen Light написа:Моля ти се! В ничий арсенал не е. Аз се имам за спокоен и пресметлив човек, а имаше един случай, когато, с всичка сила, разбих GSMa си в стената на един фургон. Емоциите сме ние и ние сме емоциите си, за зло и добро.Мнемозина написа:
о, износът - при теб, вносът - при менМнемозина написа:... и да внесе г-жа Саркози.ELBI написа:внимавай само някой да не изнесе пианотоМнемозина написа:
Не било задължително да е, ти така каза и аз ти повярвах, щото така ми изнася.
Предлагам споразумение: давам ти г-жа Саркози, може ли да ми оставиш пианото?ELBI написа:о, износът - при теб, вносът - при менМнемозина написа:... и да внесе г-жа Саркози.ELBI написа:внимавай само някой да не изнесе пианотоМнемозина написа:
Panta rhei...
г-н Саркози остава значи при тебМнемозина написа:Предлагам споразумение: давам ти г-жа Саркози, може ли да ми оставиш пианото?ELBI написа:о, износът - при теб, вносът - при менМнемозина написа:... и да внесе г-жа Саркози.ELBI написа:внимавай само някой да не изнесе пианотоМнемозина написа:
- Света вода ненапита
хм... много уместен въпрос.Мнемозина написа:професионализмът?
за мен определено професионалист е човек, който знае границите на своите компетенции.
и ги спазва! е, нормално е в течение на времето да разширява обхвата на компетенциите си, но все пак всичко си има своите граници, нали?
и друго нещо... много често съм се сблъсквал с хора, на които им се казва, че в момента не съм в състояние да свърша дадена работа, защото, например съм болен, преуморен или нещо друго и вероятността да направя грешка е голяма, а те ми заявяват, че не съм професионалист, защото, ако съм професионалист, трябва да мога да се справям при всякакви обстоятелства... незнам аз ли съм прав, или те... но все си мисля, че ако една машина е развалена или недобре настроена, се спира, за да не произвежда брак, та и човек е така - когато не е "настроен" както трябва е по-добре да го каже и да спре, отколкото да провали нещо и да даде брак в работата си...
Виж подводницата!
Според мен ти си правият.Метаморф написа:хм... много уместен въпрос.Мнемозина написа:професионализмът?
за мен определено професионалист е човек, който знае границите на своите компетенции.
и ги спазва! е, нормално е в течение на времето да разширява обхвата на компетенциите си, но все пак всичко си има своите граници, нали?
и друго нещо... много често съм се сблъсквал с хора, на които им се казва, че в момента не съм в състояние да свърша дадена работа, защото, например съм болен, преуморен или нещо друго и вероятността да направя грешка е голяма, а те ми заявяват, че не съм професионалист, защото, ако съм професионалист, трябва да мога да се справям при всякакви обстоятелства... незнам аз ли съм прав, или те... но все си мисля, че ако една машина е развалена или недобре настроена, се спира, за да не произвежда брак, та и човек е така - когато не е "настроен" както трябва е по-добре да го каже и да спре, отколкото да провали нещо и да даде брак в работата си...
Мисля, че част от професионализма е да откажеш да направиш нещо, ако не си в състояние да го направиш истински добре. Нещо като професионална почтеност е това.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Напротив - професионализъм е, да направиш нещо както трябва, въпреки възможността да го не.Мнемозина написа:
Мисля, че част от професионализма е да откажеш да направиш нещо, ако не си в състояние да го направиш истински добре.
Имам познат, който свири в оркестър, наложи му се да свири три дни след като е погребал майка си.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Според мен не е задължителноМнемозина написа:професионализмът?
Може да си перфектен в една работа и без да преливаш от емоции

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Green Light
преливам от емоции кат гледам някой романтичен филм. Или като гледам Сашо Томовfrisky lioness написа:Според мен не е задължителноМнемозина написа:професионализмът?
Може да си перфектен в една работа и без да преливаш от емоции