ЕЙ, има ли някой тук?

Все същите
АВе
Обратна връзка:

ЕЙ, има ли някой тук?

Мнение от АВе »

Че нещо изпуших от нерви и да си бъбрим малко, мамка му.

Аз съм насреща с всички останки от менталната си и интелектуална немощ и закърнелите ми наченки на чувство за хумор. Начи...:crying:
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: ЕЙ, има ли някой тук?

Мнение от bead_ »

докато дойдем ти сигурно си отишъл на обяд...
just perfect
Неф

Мнение от Неф »

bead_ написа:докато дойдем ти сигурно си отишъл на обяд...
да, и вече те е налегнала следобедната дрямка. :winkw:
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Бе 4 е! Направо си е време за запивка вече
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Green Light написа:Бе 4 е! Направо си е време за запивка вече
а, наздраве!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Понеделникът плавно се слива със съботата и неделята.
Седмицата започва да започва от вторник. :grin:
Panta rhei...
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

bead_ написа:докато дойдем ти сигурно си отишъл на обяд...
Тук съм си! казвай за кво ти се бърбори!
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Нефертити написа:да, и вече те е налегнала следобедната дрямка. :winkw:
Налегнало ме е желание да си ходя вече, ама, пусто..., работа, мамка и!:mad:
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Green Light написа:Бе 4 е! Направо си е време за запивка вече
Наздраве! Аз си купих една бира да не съм капо. :beer:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

наздраве. Аз още малко бач. Ма после...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Глей са ко стаа тука! :cool: Ей тва е работа- нема бири- мири... :grin:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Ън написа:Глей са ко стаа тука! :cool: Ей тва е работа- нема бири- мири... :grin:
Аа, гледах по Дискавъри ли, по НГ ли, филмче за тези яки бачкери. В този клип много готин е тембъра на мъжа, който го озвучава. И финалните фрази, че го било страх от три неща: от високо, от ток и от жени, но въпреки това си е женен, де.:blum:

Нэкой да свирне на модовете да оправят часовникана клуба. Кво е тва лятно време, бе...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

АВе написа: Нэкой да свирне на модовете да оправят часовникана клуба. Кво е тва лятно време, бе...
Тук модове няма! :2tooth:
А часовника трябва сам да си го оправиш от профила :-)
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Ън написа:
АВе написа: Нэкой да свирне на модовете да оправят часовникана клуба. Кво е тва лятно време, бе...
Мързи ме.

Но мога да те светна кво значи "спа"!

СПА и спа - лат. SPA (Sanus per aquam) – здраве чрез вода (наименование на балнеолечебни курорти и програми – процедури с минерална, морска вода, водорасли и др.) СПА-процедури; СПА-хотел
Последно промяна от АВе на 06.10.09, 12:53, променено общо 1 път.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

АВе написа:
Ън написа:
Мързи ме.

Но мога да те светна кво значи "спа"?!

СПА и спа - лат. SPA (Sanus per aquam) – здраве чрез вода (наименование на балнеолечебни курорти и програми – процедури с минерална, морска вода, водорасли и др.) СПА-процедури; СПА-хотел
Това е градче в Белгия май. През по- миналия век там са ходели на минерални бани. От там иде
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Green Light написа:Това е градче в Белгия май. През по- миналия век там са ходели на минерални бани. От там иде
Бе, Грийни, нали съм ти писал откъде идва!
Имай ми малко вяра, когато говоря в качеството си на Главен републикански експерт по абревиация, акронимия и масово съкратителство, ся...

И да има такова градче, това не е особ. важно - пореден случай на омонимия или паронимия.
Последно промяна от АВе на 06.10.09, 12:49, променено общо 1 път.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

АВе написа:
Green Light написа:Това е градче в Белгия май. През по- миналия век там са ходели на минерални бани. От там иде
Имай ми малко вяра,когато говоря в качеството си на Главен републикански експерт по абревиация и акронимия и масово съкратителство, ся...

И да има такова градче, това не е особ. важно - пореден случай на омонимия или паронимия.
Сори, сори! Даже вече и читател не съм, риш. Ти си написал "Но мога да те светна какво значи спа" Пък аз прочетох "Не мога да светна какво значи спа"
Аз преди време се зачудих същото и потърсих в интернет. И това за белгиската връзка изскочи. Но разбира се не само че не оспорвам, ами обратното мерси за пояснението!
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Green Light написа:
АВе написа:
Имай ми малко вяра,когато говоря в качеството си на Главен републикански експерт по абревиация и акронимия и масово съкратителство, ся...

Сори, сори! Даже вече и читател не съм, риш. Ти си написал "Но мога да те светна какво значи спа" Пък аз прочетох "Не мога да светна какво значи спа"
Аз преди време се зачудих същото и потърсих в интернет. И това за белгиската връзка изскочи. Но разбира се не само че не оспорвам, ами обратното мерси за пояснението!
Нищо, де! Голяма работа!

Браво за дарителската идея за детските домове!
Аз, за съжаление, няма да мога да се включа - моят е вече на 23 г., а финансово съм много притиснат от издаването на речника си.

Успех!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

АВе написа: Нищо, де! Голяма работа!

Браво за дарителската идея за детските домове!
Аз, за съжаление, няма да мога да се включа - моят е вече на 23 г., а финансово съм много притиснат от издаването на речника си.

Успех!
Ти беше първия, който организира такова нещо.

П.П. Що не им пишеш и на дъртаците в дира? Те са си от наш'те. Може да се включат. Предлагам само
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Green Light написа:Ти беше първият, който организира такова нещо.

П.П. Що не им пишеш и на дъртаците в дира? Те са си от наш'те. Може да се включат. Предлагам само
Ти там персона нон грата ли си? Ако да, то няма проблеми, аз ще им пиша и ще посоча теб като лице за контакти. Само ми прати своя поща на ave@trbg.net
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

АВе написа:
Green Light написа:Ти беше първият, който организира такова нещо.

Ти там персона нон грата ли си? Ако да, то няма проблеми, аз ще им пиша и ще посоча теб като лице за контакти. Само ми прати своя поща на ave@trbg.net
Ти пък. Всички ме обичат мене.
да не изброявам
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Green Light написа: Ти там персона нон грата ли си? Ако да, то няма проблеми, аз ще им пиша и ще посоча теб като лице за контакти. Само ми прати своя поща на ave@trbg.net
Ти пък. Всички ме обичат мене.
да не изброявам[/quote]

Що не праснеш предложението си и в Дир.бг?!

Има си клубове, подходящи за целта. Преди това ми прати текста, за да го поошлайфам, моля.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

АВе написа: Преди това ми прати текста, за да го поошлайфам, моля.
ти се появяваш тук от време на време, та може би си пропуснал някои от творенията на Грийна - неговите писания никой не трябва да ги пипа, камо ли ошлайфва.:-)
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

latrevw написа:
ти се появяваш тук от време на време, та може би си пропуснал някои от творенията на Грийна - неговите писания никой не трябва да ги пипа, камо ли ошлайфва.:-)
Аве има предвид граматически. Тука няма какво да кажеме, риш
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Green Light написа:
latrevw написа:
Аве има предвид граматически. Тука няма какво да кажеме, риш
абе, ти не чуеш ли какво ти се казва? НЕ МОЖЕ да са пипат твоите творения... а пък граматически - абсолютно никак!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

АВе написа:
Що не праснеш предложението си и в Дир.бг?!

Има си клубове, подходящи за целта. Преди това ми прати текста, за да го поошлайфам, моля.
Мерсаж! Ма едно дет се вика, толко съм се излагал досега с тия запетайки, че сега ако тръгна да се пазя ще е малко - след дъжд качулка. И второ - бе, няма да взема да правя кампании. Понеже, нали си офишъл мембър в 40-50 та за'тва ти ги написах. ЗАбрави!
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Green Light написа: Аве има предвид граматически. Тука няма какво да кажеме, риш
глупости! ако на всеки пост се връщаме да проверяваме къде сме пропуснали пълен член или не сме сложили запетая по цял ден ще се мотаме в клубовете
а и това са клубове все пак, не е писмо до контрагент или до министерството, че да се зверим. много по-важно е съдържанието
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

сър Айвънхоу написа:
абе, ти не чуеш ли какво ти се казва? НЕ МОЖЕ да са пипат твоите творения... а пък граматически - абсолютно никак!
Кой не ме уважава, нема ффкус! А наздрае!
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Green Light написа:
сър Айвънхоу написа:
Кой не ме уважава, нема ффкус! А наздрае!
Уважавам те, бе, Грийн! Мноо те уважавам!
Не съм искал да те засегна в никъф слючай.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Green Light написа: Кой не ме уважава, нема ффкус! А наздрае!
Наздраве с кафето :-)

бай дъ уей, да ти кажа каква идиотска система имам и тя ми създава мнение за това дали даден човек е грамотен. Който оставя интервал след запетайката, а не залепя за нея следващата дума, обикновено се справя доста добре с граматиката, а този, който ги лепи, много по-често прави и други граматически грешки. Мое да е идиотското обаче така ми е влязло в тиквата...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

АВе написа: Уважавам те, бе, Грийн! Мноо те уважавам!
И не си. Бе аре, 'сичко е ток, идеално те разбрах и ти благодаря за предложението! Като нищо ще се възползвам някой ден
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Green Light написа:
И не си. Бе аре, 'сичко е ток, идеално те разбрах и ти благодаря за предложението! Като нищо ще се възползвам някой ден
Хуйсвен това, аз те разбрах, че говориш за другия Зо4о клуб - дъртаняните, а не за 40-50 в Дира. Пак сори.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

АВе написа:
Green Light написа:
Хуйсвен това, аз те разбрах, че говориш за другия Зо4о клуб - дъртаняните, а не за 40-50 в Дира. Пак сори.
:grin: Ако беше Шекспир, да каже(тва е от Тодор Колев) щеше, риш, като нищо да му драсне някоя комедия. И примерно да я кръсти Комедия от грешки. Хехехе.
При другия 3о4о клуб до сега не знаех че изобщо си. Изобщо не знаех, че знаеш, че има.
Сюжет та дрънка. :grin:
Но не вярвам да съм персона нон грата, където и да е.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Green Light написа::grin: Ако беше Шекспир, да каже(тва е от Тодор Колев) щеше, риш, като нищо да му драсне някоя комедия. И примерно да я кръсти Комедия от грешки. Хехехе.
При другия 3о4о клуб до сега не знаех че изобщо си. Изобщо не знаех, че знаеш, че има.
Сюжет та дрънка. :grin:
Но не вярвам да съм персона нон грата, където и да е.
Съм, бе, съм! Нали, като се разцепи този клуб, пращаха покани разни.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа: При другия 3о4о клуб до сега не знаех че изобщо си. Изобщо не знаех, че знаеш, че има.
.
аз пъ изобщо не знаех, че не знам, че има. кви покани, кви пет лева?!?
опс, значи съм персона нон грата. хубаво е, че съм персона, ма па не е мноо гот, че съм нон грата... :crying:
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа:
Green Light написа: При другия 3о4о клуб до сега не знаех че изобщо си. Изобщо не знаех, че знаеш, че има.
.
аз пъ изобщо не знаех, че не знам, че има. кви покани, кви пет лева?!?
опс, значи съм персона нон грата. хубаво е, че съм персона, ма па не е мноо гот, че съм нон грата... :crying:
:rotfl24:
баси

Тъжните неща са най- смешни.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:
Тъжните неща са най- смешни.
аз затова никога не пропускам да си кажа болката. за да зарадвам истиските си приятели.
just perfect
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Green Light написа:... Ма едно дет се вика, толко съм се излагал досега с тия запетайки, ...
Въй-въй-въй! Да казвам ли изобщо нящо?! Това е дилема-това е въпроса.:roll:
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

bead_ написа: опс, значи съм персона нон грата. хубаво е, че съм персона, ма па не е мноо гот, че съм нон грата... :crying:
Ако това ще те успокои и аз съм нон грата... даже граната.:-)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

БоЕВ написа:
Green Light написа:... Ма едно дет се вика, толко съм се излагал досега с тия запетайки, ...
Въй-въй-въй! Да казвам ли изобщо нящо?! Това е дилема-това е въпроса.:roll:
Бе, поне се амбицирах да пиша правилно. Тоест да се науча.

Българската пунктуация е обвързана както с предавания смисъл, така и със структурата на простото и сложното изречение и отбелязването на границите на съставящите изречения. Затова някои я намират за сложна. Изучаването на чужди езици допълнително води до грешки при усвояването на българската пунктуация. Младите хора бързо придобиват компетентност по чужди езици, като пренасят от тях върху българския най-различни правила. „Английската пунктуация е по-скоро смислова, отколкото силно синтактична, докато българската пунктуация се съобразява със синтактичния строеж на изреченията“, казва доц. Алексова.
Запетайките пазят границите на простите изречения в състава на сложното. Обособените и вметнатите части, които се отделят с пауза при говорене, се ограждат със запетаи писмено. Един от съществените проблеми за учениците е писането на т.нар. затваряща запетая.

Сред честите грешки в практиката е да се отделя със запетая обстоятелственото пояснение, когато се намира преди сказуемото (по аналогия с английския). Българският език има сравнително свободен словоред. Обстоятелственото пояснение може да се намира и отпред, и отзад, и в средата на изречението. Дори да е изнесено отпред, това не означава, че трябва да се обособи задължително със запетая. Например: „В петък сутринта Иван отиде на кино” – не е необходимо да има запетая след „петък сутринта”, защото няма условия за обособяване .

Има ли запетаи след „например“ и „обаче“?

„В българския правописен речник се прави разлика между вметнати и въвеждащи части, но учебната програма не предвижда въвеждането й в училище “, казва доц. Алексова. Вметнатите изрази не са части на изречението, а показват отношението на говорещия към цялостното съдържание на изказването: „Той, както по всичко личеше, се готвеше да замине”. Това е вметната част и винаги се отделя със запетая.

Въвеждащите думи и изрази обикновено стоят в началото на изречението, изразяват се с наречия (за логическо уточняване, модалност и др). и не се отделят със запетая. „Например” и „обаче“ не се отделят със запетая, когато са в началото на изречението. „Според мен“, „вероятно“ и ред други наречия за логическо уточняване, които правят връзка с предходното изречение, показват последователност и ред на мислите, също не се отделят със запетая. Някои от въвеждащите части могат да бъдат отделени със запетаи, ако се противопоставят по-силно на останалия текст на изречението – тогава те функционират като вметнати. След изрази от типа „от една страна - от друга страна” има запетая. „Първо”, „второ”, „трето” също се отделят, защото се смята, че са вметнати думи.

Това горното ми се струва, че го знам. Защо не се помъча да го спазвам?

статията е от линк на Геврека:
http://e-vestnik.bg/7259
Публикувай отговор