За културния когнитус
За културния когнитус
Тази статия разглежда един експеримент показващ как хората взимат под внимание не толкова фактите колкото личното си схващане и вяра как нещата би трябвало да са. Из статията: В един от експериментите, Брамън дискутирал с групите нещо напълно непознато за тях - нанотехнологиите - клон от науката занимаващ се с изключително дребни обекти (с размера на молекула), които може би ще ни донесат напълно нови продукти и чудеса (бахти, все едно ние сме американоси и на нас също трябва да ни се обяснява какво аджеба са нанотехнологии, б.пр.). Двете групи започнаха да се поляризират веднага след като им били описани някои от възможните предимства или недостатъци, казва Брамън. Индивидуалистите общо взето харесали нанотехнологиите, докато комунитаристите ги виждали по-скоро като опасни. И двете групи направили своите заключения на базата на една и съща информация. Няма значение дали им показвам негативна или позитивна информация, те отхвърлят информацията, която противоречи на това, в което им се иска да вярват и прегръщат информацията, която подкрепя разбиранията им, казва още Брамън.
http://www.culturalcognition.net/projec ... tions.html
Re: За културния когнитус
познай ко прочетох като заглавиеНяма значение дали им показвам негативна или позитивна информация, те отхвърлят информацията, която противоречи на това, в което им се иска да вярват и прегръщат информацията, която подкрепя разбиранията им, казва още Брамън.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
- windcolours
и аз,и аз ....KENT написа:познай ко прочетох като заглавиеНяма значение дали им показвам негативна или позитивна информация, те отхвърлят информацията, която противоречи на това, в което им се иска да вярват и прегръщат информацията, която подкрепя разбиранията им, казва още Брамън.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- сър Айвънхоу
извратеняци! пияници долни!windcolours написа:и аз,и аз ....KENT написа:познай ко прочетох като заглавиеНяма значение дали им показвам негативна или позитивна информация, те отхвърлят информацията, която противоречи на това, в което им се иска да вярват и прегръщат информацията, която подкрепя разбиранията им, казва още Брамън.
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
- windcolours
- windcolours
Глей ся как не щеш да си признаеш и тисър Айвънхоу написа:извратеняци! пияници долни!windcolours написа:и аз,и аз ....KENT написа:познай ко прочетох като заглавиеНяма значение дали им показвам негативна или позитивна информация, те отхвърлят информацията, която противоречи на това, в което им се иска да вярват и прегръщат информацията, която подкрепя разбиранията им, казва още Брамън.
мда имаше такъв виц
говорят си лекар, архитект и политик
пият си червено вино, хапват си синьо сирене и слушат.... каквото им се слуша
и лекарят вика, първата професия е лекарската, и в Библията е казано, че Бог е сътворил Ева от реброто Адамово, а това, ще ме прощавате, си е чисто медицинска интервенция
пийват и хапват пак и се обажда архитекта, така е, но преди да сътвори Адам, че от него Ева, да се поживи сам, инак бяхме загубени хомосексуалисти, Той е създавал света от хаоса цели 6 дни, а това, както сами разбирате е архитектура в най-чистия и дълбок смисъл, така че архитект е по-стара и следователно първа професия
политикът глътнал една дълга глътка от рубинената течност омайна и се усмихнал
а вие, момчета, кой си мислите, че е създал хаоса...?
говорят си лекар, архитект и политик
пият си червено вино, хапват си синьо сирене и слушат.... каквото им се слуша
и лекарят вика, първата професия е лекарската, и в Библията е казано, че Бог е сътворил Ева от реброто Адамово, а това, ще ме прощавате, си е чисто медицинска интервенция
пийват и хапват пак и се обажда архитекта, така е, но преди да сътвори Адам, че от него Ева, да се поживи сам, инак бяхме загубени хомосексуалисти, Той е създавал света от хаоса цели 6 дни, а това, както сами разбирате е архитектура в най-чистия и дълбок смисъл, така че архитект е по-стара и следователно първа професия
политикът глътнал една дълга глътка от рубинената течност омайна и се усмихнал
а вие, момчета, кой си мислите, че е създал хаоса...?
- windcolours
- windcolours
- сър Айвънхоу
ц... не позна... макроикономистите...windcolours написа:чакам Айвъна да се включи и да даде отговор: "жените!Те и никой друг!":blum:Remmivs написа: а вие, момчета, кой си мислите, че е създал хаоса...?
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
от позицията на жена го приемам като комплимент! Поне този товар падна от плещите ни...сър Айвънхоу написа:ц... не позна... макроикономистите...windcolours написа:чакам Айвъна да се включи и да даде отговор: "жените!Те и никой друг!":blum:Remmivs написа: а вие, момчета, кой си мислите, че е създал хаоса...?
- сър Айвънхоу
права си - доста "товар" си носите...windcolours написа:Поне този товар падна от плещите ни...
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
- сър Айвънхоу
така си мислите... щото ви е страх от истината...windcolours написа:да-вас!!!!:blum:сър Айвънхоу написа:права си - доста "товар" си носите...windcolours написа:Поне този товар падна от плещите ни...
Bella Ciao
Bella Ciao
Хубава тема, а само глюпости из нея.
Много интересна тема, пак казвам. Това е свързано с познанието въобще. Защо човек избира все познатото или най-малкото онова, което може да свърже с инфо в базите си данни и сиреч с електромагнитните импулси из мозъчните си неврони, м? Що така? Не може да изгради чисто нова мозъчна пътечка. Няма как да се случи. Или поне не набързо.
Аз пак се сещам за онзи шаман, дето седял и гледал вълните, а кораби не виждал. Ама накрая от много взиране и желание ги видял. И другите ги "видели", ама защото му повярвали и защото той им обяснил какво да видят. Да.
Много интересна тема, пак казвам. Това е свързано с познанието въобще. Защо човек избира все познатото или най-малкото онова, което може да свърже с инфо в базите си данни и сиреч с електромагнитните импулси из мозъчните си неврони, м? Що така? Не може да изгради чисто нова мозъчна пътечка. Няма как да се случи. Или поне не набързо.
Аз пак се сещам за онзи шаман, дето седял и гледал вълните, а кораби не виждал. Ама накрая от много взиране и желание ги видял. И другите ги "видели", ама защото му повярвали и защото той им обяснил какво да видят. Да.
- сър Айвънхоу
vyara написа:Хубава тема, а само глюпости из нея.
Bella Ciao
Bella Ciao
о, можем, можемvyara написа:Хубава тема, а само глюпости из нея.
и непрекъснато го правим
поне някои
строим мостове и пътуваме с кораби надлъж и нашир
безкрайни калейдоскопи
животът е прекрасен
PS
ти по-добре изгледай онези филмчета на BBC
ако вече не си
умрях от смях как повиха бебета мъжете и жените
Това, че е възможно е едно, а това, че човек върти и суче около едно и също и рядко разширява периметър е просто факт.Remmivs написа:о, можем, можемvyara написа:Хубава тема, а само глюпости из нея.
и непрекъснато го правим
поне някои
строим мостове и пътуваме с кораби надлъж и нашир
безкрайни калейдоскопи
животът е прекрасен
PS
ти по-добре изгледай онези филмчета на BBC
ако вече не си
умрях от смях как повиха бебета мъжете и жените
Кои са тез филми, дай да си разширя кръгообзора, че да изляза от кюпа.
per aspera ad astravyara написа:Това, че е възможно е едно, а това, че човек върти и суче около едно и също и рядко разширява периметър е просто факт.
Кои са тез филми, дай да си разширя кръгообзора, че да изляза от кюпа.
не можем да прескачаме огромни разстояния мисловни
поне повечето от нас не могат де
така че неизбежно е да се движим по разширяваща се спирала криво-ляво
и да обемаме незнанието по ръба като зенони същи
аз така се чувствам, а мисля, че и ти
само се праиш
ето
http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?t=7956
- windcolours
е тука вече не съм съгласна... Наскоро в ненам си коя тема пуснах нещо за кръговете на позннаието на Сократ. Поствам го и тука,защото мисля,че има връзка.vyara написа: Това, че е възможно е едно, а това, че човек върти и суче около едно и също и рядко разширява периметър е просто факт.
"Ако човешкото знание се изрази чрез кръг, то с нарастването на това знание, на кръга, допирните ни точки с непознатото (окръжността) ще стават все повече. Т.е. с увеличаването на знанието ни, постоянно ще възникват нови и нови въпроси. Знанието и съзнанието са в процес на постоянно разширяване (поне що се отнася до по-дългосрочен план). Това знание, което е в кръга, което човек съзнава пак е истинско, то обяснява света доколкото това позволява развитието на съзнанието на въпросния човек, но това знание е непълно."
Мисля, че за да разширим мирогледа си, за да бъде приведено в продуктивно движение моторчето на мисълта ни, са нужни желание и донякъде информираност. ако тъпчехме все на едно и също място, без да разширяваме периметъра на позннаието, човечеството още щеше да обитава единствено пещерите и да се репчи на мамутите с дървени копия ....
Друг е въпросът, че както беше писала ти в една от темите /и ръкопляскам с две ръце за което/ “Разкъсването на всеки омагьосан кръг е лично дело и мъчиелен процес на осъзнаване на неща, които не сме искали да видим до този момент”
Правилно е казал човека. Но ти не внимаваш. Аз казах "рядко".windcolours написа:е тука вече не съм съгласна... Наскоро в ненам си коя тема пуснах нещо за кръговете на позннаието на Сократ. Поствам го и тука,защото мисля,че има връзка.vyara написа: Това, че е възможно е едно, а това, че човек върти и суче около едно и също и рядко разширява периметър е просто факт.
"Ако човешкото знание се изрази чрез кръг, то с нарастването на това знание, на кръга, допирните ни точки с непознатото (окръжността) ще стават все повече. Т.е. с увеличаването на знанието ни, постоянно ще възникват нови и нови въпроси. Знанието и съзнанието са в процес на постоянно разширяване (поне що се отнася до по-дългосрочен план). Това знание, което е в кръга, което човек съзнава пак е истинско, то обяснява света доколкото това позволява развитието на съзнанието на въпросния човек, но това знание е непълно."
Мисля, че за да разширим мирогледа си, за да бъде приведено в продуктивно движение моторчето на мисълта ни, са нужни желание и донякъде информираност. ако тъпчехме все на едно и също място, без да разширяваме периметъра на позннаието, човечеството още щеше да обитава единствено пещерите и да се репчи на мамутите с дървени копия ....
Друг е въпросът, че както беше писала ти в една от темите /и ръкопляскам с две ръце за което/ “Разкъсването на всеки омагьосан кръг е лично дело и мъчиелен процес на осъзнаване на неща, които не сме искали да видим до този момент”
Може ли да кажеш нещо повече за тази теория? Или поне заглавието й на български.jazz написа:според теорията за spooky entanglementRemmivs написа: не можем да прескачаме огромни разстояния мисловни
може и да можемама ние да не знаем ;)
няа на български:lol:vyara написа:Може ли да кажеш нещо повече за тази теория? Или поне заглавието й на български.jazz написа:според теорията за spooky entanglementRemmivs написа: не можем да прескачаме огромни разстояния мисловни
ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%8F_%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8C
ене точно по темата...
аз стигнах до спина и се уплаших:blink:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
да, мъчила го е айнщайн и я е нарекъл спукиjazz написа:според теорията за spooky entanglement
правят редица опити и май вече телепортиргат разни нещица насам-натам
аз викам да телепортираме някои винце в стомасите си
наздраве!
много ме кефи това, че не могат да намерят пустия хигс
Благодаря! Не че руският ми е по-добър от английския, но поне изглежда по-разбираемо на пръв поглед.KENT написа:няа на български:lol:vyara написа:Може ли да кажеш нещо повече за тази теория? Или поне заглавието й на български.jazz написа:според теорията за spooky entanglementRemmivs написа: не можем да прескачаме огромни разстояния мисловни
ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%8F_%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8C
ене точно по темата...
аз стигнах до спина и се уплаших:blink:
Това е т.нар. АПР парадокс - Айнщайн-Подолски-Розен
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B5%D0%BD
Е на български не я намерих тази теория за "spooky entanglement", но поне на английски можете да я видите онагледена и обяснена по-разбираемо тук 
п.п. Това клипче, междувпрочем е откъс от филма What the Bleep!?: Down the Rabbit Hole (2006)
Ако ви се стори любопитно, можете да гледате целия филм на адрес www.kolibka.com, както и доста други интересни научно-популярни филми (повечето от тях със субтитри).
п.п. Това клипче, междувпрочем е откъс от филма What the Bleep!?: Down the Rabbit Hole (2006)
Ако ви се стори любопитно, можете да гледате целия филм на адрес www.kolibka.com, както и доста други интересни научно-популярни филми (повечето от тях със субтитри).
Последно промяна от wild_moon на 25.02.10, 14:22, променено общо 1 път.
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
Язе от кога го чакам пустия му телепорт. Даже и визия си имам за следващото си обиталище:Remmivs написа: правят редица опити и май вече телепортиргат разни нещица насам-натам
аз викам да телепортираме някои винце в стомасите си
Тва е от "Хиперион" на Дан Симънс. Става като първоначална скица, но си иска доизкусуряване. Иначе тва за банята ми е мечтаДомът ми се състои от тридесет и осем стаи на тридесет и шест свята. Без никакви врати: сводестите входове са телепортали, няколко от които — затъмнени със завеси за уединеност, повечето — отворени за наблюдение и за достъп. Всяка стая има прозорци навсякъде и поне две стени с портали. От просторната трапезария на Ренесанс Вектор съм в състояние да видя бронзовите небеса и зелените, с цвят на меден окис кули на крепостта Инейбъл в долината под моя вулканичен връх, а като си обърна главата, мога да гледам през телепортала и оттатък ширналия се бял килим към официалната жилищна площ, в чието дъно се вижда морето Едгар Алън, което се блъска в шпиловете на Пойнт Просперо на Невърмор. Библиотеката ми гледа към ледниците и зелените небеса на Нордхолм, като е достатъчно да направя само десет крачки, за да се спусна по една къса стълба до своя кабинет в кулата — уютна открита стая, заобиколена от поляризирано стъкло, което предлага триста и шестдесет градусов изглед към най-високите върхове на Къшпат Каракорам, една планинска верига на две хиляди километра от най-близкото селище в най-източните части на Република Ямну на Денеб Драй.
Огромната спалня, която споделяме двамата с Хеленда, се полюшва в клоните на тристаметров Дървосвят на храмерската планета Божията горичка и е свързана със солариум, разположен самотно върху безплодното плато на Хеброн. Не всичките ни изгледи са към пустинни места: помещението за медиите гледа към решетеста стая на сто тридесет и осмия етаж в една от арковите кули на Тау Сети Сентър, а вътрешното ни дворче е разположено на тераса с изглед отгоре към пазара в старата част на гъмжащия Нови Йерусалим. Архитектът, ученик на легендарния Мийон Де-Ха-Вре, е включил няколко дребни шеги в конструкцията на къщата: стъпалата слизат надолу към стаята на кулата, естествено, но също толкова шеговит е изходът от върха на кулата, който води към залата за упражнения на най-ниското равнище в най-дълбокия Кошер на Лусус, или може би банята за гости, която се състои от тоалетна, биде, мивка и кабина за душ върху един открит безстенен сал посред водите на виолетовия морски свят на Mare Infinitum[8].
Отначало промените в гравитацията от стая в стая бяха обезпокоителни, но скоро се адаптирах, като подсъзнателно се вкопчвах в притеглянето на Лусус, Хеброн и Сол Дракони Септем, очаквайки по-малката от едно стандартно g свобода на повечето от помещенията.
А за винцето - малко е като спина и пирона - има и по-приятни начини
Благодаря!Remmivs написа:Това е т.нар. АПР парадокс - Айнщайн-Подолски-Розен
Интересно, шаманът за който говорех по-горе е от онова филмче за квантовата физика.
Да, разбрах за коя теория говорите. Нали и вие като мен разбирате, че когато няма измерване... теоретично няма съвпадения в състоянията. Няма измерване, няма свързаност. Или как да го кажа и аз...
Та да се върна на тезата на Шуши. Да, така излиза. Даже по-бързо от телепортация получаването на инфо. Аз нали скоро ви казах за честотата, с която вибрира тва инфо? Трябва само да завибрираме изцяло с алфа вълни от около 8 херца и цялата база данни ще е отворена книга за нас....