Който не е с мен е против мен
- Green Light
Който не е с мен е против мен
Хесе: (Степния вълк чета сега.)
....Те всички обаче са привързани към бюргерството с инфантилни чувства и са доста заразени от отслабването и угасването на жизнеността му, но въпреки това са някак приковани към него и остават зависими, задължени и подвластни, защото за бюргерството е валидна максимата на великите, но обърната: „Който не е против мен, той е с мен“.
За себе си не намери отговора, коя от двете максими е мойта. Като че ли в работата който не е с мен е против мен. Но как бих могъл да кажа такова нещо за съседите си например.
В последните може би пет анкети не гласувах, защото не намерих отговор, който да е мой. Или по- точно защото бяха много конкретни. Анкети по определен повод, а с общи въпроси. Объркващо. Тук повода са отвлечените ми мисли. Изобщо нямам предвид развод, раздяла, национализъм или пък приятелството в интернет. Мисля изцяло за характеристиките на буржоазната или средната класа. И за Херман Хесе.
....Те всички обаче са привързани към бюргерството с инфантилни чувства и са доста заразени от отслабването и угасването на жизнеността му, но въпреки това са някак приковани към него и остават зависими, задължени и подвластни, защото за бюргерството е валидна максимата на великите, но обърната: „Който не е против мен, той е с мен“.
За себе си не намери отговора, коя от двете максими е мойта. Като че ли в работата който не е с мен е против мен. Но как бих могъл да кажа такова нещо за съседите си например.
В последните може би пет анкети не гласувах, защото не намерих отговор, който да е мой. Или по- точно защото бяха много конкретни. Анкети по определен повод, а с общи въпроси. Объркващо. Тук повода са отвлечените ми мисли. Изобщо нямам предвид развод, раздяла, национализъм или пък приятелството в интернет. Мисля изцяло за характеристиките на буржоазната или средната класа. И за Херман Хесе.
- сър Айвънхоу
Re: Който не е с мен е против мен
Хесе критикува безличността на бюргерството, като не "подкрепя" доктрината: Който не е с мен, е против мен.
А под "велики" има предвид "утвърдените за велики". по принцип друга форма на "величие" изповядва той (справка - прочети "Сидхарта")...
А под "велики" има предвид "утвърдените за велики". по принцип друга форма на "величие" изповядва той (справка - прочети "Сидхарта")...
- сър Айвънхоу
- сър Айвънхоу
За да разбереш от такива максими кой къде е, трябва да знаеш къде си самият ти.Green Light написа:Хесе: (Степния вълк чета сега.)
Така че - не работят вече тия ориентации.
Последно промяна от Мнемозина на 14.05.10, 14:29, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Hesse е готин. И аз почнах със Степния вълк, после няколко пъти препрочитах Сидхарта, но с огромна радост се отнесох, като завърших Игра на стъклени перли. Сега кат ме мързи да препрочитам Игра-та, преглеждам Сидхарта (за живота на Буда - книга, според мен задължителна за четене).Green Light написа:Хесе: (Степния вълк чета сега.)
На Хесе му се кефи на посланията и духа - може и да не намираш решения, макар и той много да обръща внимание на съзерцанието (неслучайно - бил е доста време в Индия или наоколо някъде там).
Такива ми ти работи. И сетя обичаше много Хесе!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
гласувах, мъ няма да коментирамGreen Light написа:В последните може би пет анкети не гласувах, защото не намерих отговор, който да е мой. Или по- точно защото бяха много конкретни. Анкети по определен повод, а с общи въпроси. Объркващо. Тук повода са отвлечените ми мисли. Изобщо нямам предвид развод, раздяла, национализъм или пък приятелството в интернет. Мисля изцяло за характеристиките на буржоазната или средната класа. И за Херман Хесе.
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
- сър Айвънхоу
доколкото знам, баща му е работил в немска търговска фирма в Индия... или... нещо към търговското аташе на Германия ли беше... бе не помня много... ама у Индия май е отраснал... Херман Хесе де, не баща му...ELBI написа:- бил е доста време в Индия или наоколо някъде там
п.п. олелеее... чета таз биография и се оказва, че нищо верно не съм написал за неговото пребиваване в Индия... ужас... кво съм чел аз едно време... незнам...
Последно промяна от сър Айвънхоу на 14.05.10, 14:40, променено общо 1 път.
Ясно. Забаботвате допълнително като анкетьори. 
Искам и аз!
Сега по същество - нямам отговор в анкетата.
Хората имат различия, к`во значи това - или-или? не съм аз по тия разграничения.
ПП. Хесе е тотален депресар. Едно верме беше хит в компанията. "Вълка" ми докара суицидни мисли
Обаче аз съм инат, мазохист някакъв. продължих със "Сидхарта", че и "Курортист"... Не, не е мой автор.
Бе по принцип не ми понасят северняците на мене в нито една област на изкуството.
С малки изключения, разбира се.
ПП. гласувАх! Че е погрешна макисмата завъртяна и така, и иначе.
ПП. Още нещо се сетих - никога не съм се чуствала така клаустрофобично, както докато четох "Степния вълк". Доста реално усещане беше.
Искам и аз!
Хората имат различия, к`во значи това - или-или? не съм аз по тия разграничения.
ПП. Хесе е тотален депресар. Едно верме беше хит в компанията. "Вълка" ми докара суицидни мисли
Обаче аз съм инат, мазохист някакъв. продължих със "Сидхарта", че и "Курортист"... Не, не е мой автор.
Бе по принцип не ми понасят северняците на мене в нито една област на изкуството.
ПП. Още нещо се сетих - никога не съм се чуствала така клаустрофобично, както докато четох "Степния вълк". Доста реално усещане беше.
- Green Light
- Green Light
pocti_bezobidna написа:Ясно. Забаботвате допълнително като анкетьори.
Искам и аз!
ПП. Хесе е тотален депресар. Едно верме беше хит в компанията. "Вълка" ми докара суицидни мисли![]()
Бе на мене ми харесва засега.
Сидхарта прочетох без да ме вчпетли толкова, колкото Елби, ма си я спомням с добро тая книга. Сега тоя вълк ного мъ кефи. Все едно ми е говорител, ше знаеш. Ма вече за втори път днеска ще кажа вкус, бе, баси, вкус.
- Green Light
прочел съм я. Мерси ти за акълите, много добре ми идва като си приказваме за книги.сър Айвънхоу написа:Хесе критикува безличността на бюргерството, като не "подкрепя" доктрината: Който не е с мен, е против мен.
Тука ще кажа че е не само до вкус, обаче ами и до ъъъ око ли, що ли. Аз не мисля че осмива бюргерството. Подиграва му се с гледната точка на човек, който намира опора само там. Мисля че Хесе вярва в тая "овча" класа. И мисля че не я смята за "овча" Всичките му анализи и обиди към бюргерите водят до там та да не се съгласяваш, да спориш. Аз поне така мисля. Супер умен автор, който смята и мен за умен. Тва си мисля.
- сър Айвънхоу
прекалено много мислиш!Green Light написа:Тва си мисля.
добрият вкус си личиGreen Light написа:pocti_bezobidna написа:Ясно. Забаботвате допълнително като анкетьори.
Искам и аз!
ПП. Хесе е тотален депресар. Едно верме беше хит в компанията. "Вълка" ми докара суицидни мисли![]()
Сидхарта прочетох без да ме вчпетли толкова, колкото Елби, ма си я спомням с добро тая книга. Сега тоя вълк ного мъ кефи. Все едно ми е говорител, ше знаеш. Ма вече за втори път днеска ще кажа вкус, бе, баси, вкус.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- snowprincess
какво ли означава този лапсус 
за мен не е важно дали някой си мисли, че е против мен или че е с мен, важно е да чуя неговата гледната точка, да получа повече информация, да усетя емоционалното му състояние и да предвидя реакциите
в друга тема вече казах, че не всеки, който сере върху теб ти е враг и не всеки, който те вади от лайната ти е приятел
приятелите ти могат да ти противоречат и пак да те обичат
но до теб може да върви някой, който да се съгласява с всичко казано и направено от теб, да те глади по косъма и въпреки това да не ти мисли доброто
за мен не е важно дали някой си мисли, че е против мен или че е с мен, важно е да чуя неговата гледната точка, да получа повече информация, да усетя емоционалното му състояние и да предвидя реакциите
в друга тема вече казах, че не всеки, който сере върху теб ти е враг и не всеки, който те вади от лайната ти е приятел
приятелите ти могат да ти противоречат и пак да те обичат
но до теб може да върви някой, който да се съгласява с всичко казано и направено от теб, да те глади по косъма и въпреки това да не ти мисли доброто

Не е въпрос на вкус, разбира се - "вкусът" е поетичният начин да отбележим неразбирането си за някои процеси. Естествено, че вярва таз класа, иначе що ще се хаби да пише за тях. Ама вие с него наистина си приличате, ей сега ми светна, като те прочетох.Green Light написа:прочел съм я. Мерси ти за акълите, много добре ми идва като си приказваме за книги.сър Айвънхоу написа:Хесе критикува безличността на бюргерството, като не "подкрепя" доктрината: Който не е с мен, е против мен.
Тука ще кажа че е не само до вкус, обаче ами и до ъъъ око ли, що ли. Аз не мисля че осмива бюргерството. Подиграва му се с гледната точка на човек, който намира опора само там. Мисля че Хесе вярва в тая "овча" класа. И мисля че не я смята за "овча" Всичките му анализи и обиди към бюргерите водят до там та да не се съгласяваш, да спориш. Аз поне така мисля. Супер умен автор, който смята и мен за умен. Тва си мисля.
Колкото до максимите, сега вече имах време да помисля:
Авторът на първата: "Който не е с мин е против мен" е Исус и на пръв поглед звучи твърде войнствено от устата на създателя на учението за прошката. Но няма противоречие - той има предвид определени взаимно - изключващи се състояния, например: не може да си всеопрощаващ, и в същото време да съдиш някои хора за някои неща; не можеш да си тотално вярващ и отдаден, и същевременно скептик и търсещ доказателства.
Втората максима изразява една дълбоко конформистка позиция, която съдържа огромен потенциал за оцеляване по пасивен начин. И в този смисъл също е вярна - не може да е погрешно нещо, което има толкова добро практическо приложение.
Третия ти отговор в анкетата също е верен, защото всичко зависи от целта и гледната точка.
Ама и анкета си пуснал...Хесе!:blum:
Мислех си снощи дали да не се върна пак към Хесе, може би сега ще го възпроема от различна гледна точка - повече жизнен опит натрупан ако щеш, по-различно възприятие на света. Чела съм го доста отдавна, спомените ми не са добри. Не че не харесвам кингата или самия Хесе. Емоцията, която излъчва цялостно като автор ме подтиска. Самота, изолираност, крайна интровертност, тотална липса на близост с околния свят. Ако трябва да изобразя Хесе визуално ще имам дълъг тесен коридор на бюргерски пансион сниман от много ниска гледна точка, в дъното му ще има мръсен малък прозорец, единствената светлина ще идва от жълтеникавата улична лампа и ще вали. Това си представям като чуя Херман Хесе.Green Light написа:
вредно четиво, бих казала.Green Light написа:Хесе: (Степния вълк чета сега.)
стряска те и без да искаш се дистанцираш и ..подмладяваш
относно
умея да мисля, да чакам и да постя ...
почтиииии...умея
но аз бих казала, че отделих време да мисля и как да гласувам
.. при този избор
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.