Обсебена съм!

Все същите
Аватар
Мнемозина

Обсебена съм!

Мнение от Мнемозина »

Чувала бях за това и преди, така, отдалеч - че го има.

Днес обаче се потопих в него и... не мога да изплувам.

Отделете 15-тина минутки и вижте това:

http://www.youtube.com/watch?v=amSqQ5XNaGE

От тази презентация обаче не става ясно за какво става въпрос, затова се налага да пообясня.

Децата в този оркестър са възпитаници на нещо, което се нарича El Sistema и се прави във Венецуела.
Не свивайте устни сега. Чавес прегръща идеята, да, но всичко е започнало преди 35 години.
От Жозе Антонио Абреу - икономист и любител музикант, който събрал деца от улицата, проблемни деца, дал им инструменти - легендата гласи, че им казал "Тези инструменти ще променят живота ви" - и започнали да свирят.
После успели да отидат в Абърдийн на един конкурс и да се представят блестящо, и тогава им обръщат внимание, държавата - а и разни банки, в това число американски - ги взимат под крилото си. И Системата започва да се разраства, първо е била към социалното министерство. В момента тя обхваща май над 150 младежки и детски състава във Венецуела.
Направени най-вече от деца от рискови групи - бедни, наркомани, с криминални прояви. Дават им инструменти, учители, зали, всичко каквото им трябва.

Това е най-най-оркестърът им, естествено. Диригентът - който прави в момента страхотна кариера в Щатите, а и не само там - също е плод на Системата. Това тук в линка, доколкото разбрах, е когато връчват Годишната наградата на TED за 2009 г. на Абреу - той е и човекът, когото Дудамел поздравява между двете пиеси.

Чуйте, но преди всичко гледайте тези деца, вижте лицата им! Те свирят с целия си живот, неописуемо е! И разбира се най-хубавото е накрая... Ужасно им завиждам!
Последно промяна от Мнемозина на 09.07.10, 22:40, променено общо 2 пъти.
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: Обсебена съм!

Мнение от Ън »

Ей, много цигулки, много нещо... :lol:
Ами, свирят- ко шъ праат...
И аз свирих на кларинет, пууууу, колко го мразех! Исках на тромпет, ама баща ми каза, че кларинета бил по- сложен инструмент и ме записа на кларинет. :mad: И досега си мечтая да свиря на тромпет...
А нашият оркестър беше по- добър. Без майтап...

П.П. Знаеш ли, че от всички професии, диригентите живеят най- дълго?! Щото всичките си негативни емоции изкарват навън.
А знаеш ли как крещят на репетиции? :lol:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Мнемич,
изгледах го - разбирам ентусиазма ти :bigsmile: Стягам багаж за поредния многокилометражен маратон и чутото ме зареди страхотно :-)
Абе...без думи....:bigsmile:

Ън,
чувал ли си за проф. Петко Радев?
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

windcolours написа:
Ън,
Чувал съм. Доволно известен е...

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:Ей, много цигулки, много нещо... :lol:
Ами, свирят- ко шъ праат...
И аз свирих на кларинет, пууууу, колко го мразех! Исках на тромпет, ама баща ми каза, че кларинета бил по- сложен инструмент и ме записа на кларинет. :mad: И досега си мечтая да свиря на тромпет...
А нашият оркестър беше по- добър. Без майтап...

П.П. Знаеш ли, че от всички професии, диригентите живеят най- дълго?! Щото всичките си негативни емоции изкарват навън.
А знаеш ли как крещят на репетиции? :lol:
Виж сега, те тия неща трудно се мерят, но децата свирят страхотно.
Обаче не това е важното за мен в случая, а нещо друго.

Ти пък... тоя диригент можеш ли да си го представиш да крещи? :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа:Мнемич,
изгледах го - разбирам ентусиазма ти :bigsmile: Стягам багаж за поредния многокилометражен маратон и чутото ме зареди страхотно :-)
Абе...без думи....:bigsmile:
Ужас, ужас, такава енергия и радост излъчват... :lol:
Panta rhei...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Ън написа:
windcolours написа:
Ън,
Чувал съм. Доволно известен е...
вилите ни бяха една до друга и цяло детство съм го слушала докато се упражнява....:-)безплатни kонцерти един вид:winkw:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:

Не е толкова трудно. Аз имам школован слух, не казвам, че свират лошо- напротив :lol:

А за диригента- Ооо, и още как! :lol:

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

windcolours написа: вилите ни бяха една до друга и цяло детство съм го слушала докато се упражнява....:-)безплатни kонцерти един вид:winkw:
Светът е малък! :-)
Аз пък слушах с часове Д-р Горялов \не този, който е наблъскал интернет с името си и информация за себе си, а баща му\ Свиреше божествено на тромпета си, когато нямаше пациенти...

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:
Мнемозина написа:

Не е толкова трудно. Аз имам школован слух, не казвам, че свират лошо- напротив :lol:

Изгледа ли го цялото?

Аз понеже продължавам да съм обсебена от тия деца, ще си напиша и другото, което мисля.
И то не е за това дали свирят добре или не свирят добре и от кого свирят по-добре, пък от кого - не.

Мисля си за социалната сила на изкуството.
Мисля си за това как тази Система е куршум в сърцето на онова схващане, че изкуството е за богати и спокойни хора, пък бедните и нещастните нямат нужда от него и не могат нито да го правят, нито да го разберат. Само да има кой да им го даде.
Мисля си за това, че най-добре усещат изкуството тези, които са били в опасност, застрашени...
Мисля си за изкуството като избавление.
Мисля си за това как тези деца не са само научени да свирят, а им е дадена възможност за принадлежност, за среда, за интеграция с другите - "нормалните" (каквито също има сред тях). И неслучайно идеята е да свирят заедно, а не просто да се научат да свирят.

Мисля си и за това какво излъчва към тях този диригент - който всъщност е едно от тия същите деца.
Преди това го гледах с Берлинска филхармония - и не беше същият.

И още много, много неща. И дълго ще ги мисля...

П.П. Само да кажа - съставите в Системата са не само симфонични оркестри, има и други - джазови, бигбенди и т.н. И още нещо - започнали са да правят същото в затворите.
Последно промяна от Мнемозина на 11.07.10, 16:13, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

да, нещо като нашите читалища, но по-хубаво и с повече пари
днес само милостини се раздават, спонсорства се правят, а най-важното никой не им дава - перспектива, шанс да се измъкнат от гетото
как да повярваш че е възможно като не познаваш или поне не са ти разказвали за някой на който се е случило?
бил е точно като теб, но е учил, правил е това и това и е успял

п.п. много противоречиви чувства изпитвам към благотворителността, въпреки че навремето давах дрешки и играчки.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Да, точно.

Това не е благотворителност, това е социална политика - дефинитивно, грубо казано.

Обаче толкова красива политика... Сега пък искам да се върна към това как свирят - за този, който е създал всичко това.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
Ън написа:
Мнемозина написа:

Изгледа ли го цялото?

Аз понеже продължавам да съм обсебена от тия деца, ще си напиша и другото, което мисля.
И то не е за това дали свирят добре или не свирят добре и от кого свирят по-добре, пък от кого - не.

Мисля си за социалната сила на изкуството.
Мисля си за това как тази Система е куршум в сърцето на онова схващане, че изкуството е за богати и спокойни хора, пък бедните и нещастните нямат нужда от него и не могат нито да го правят, нито да го разберат. Само да има кой да им го даде.
Мисля си за това, че най-добре усещат изкуството тези, които са били в опасност, застрашени...
Мисля си за изкуството като избавление.
Мисля си за това как тези деца не са научени просто да свирят, а им е дадена възможност за принадлежност, за среда, за интеграция с другите - "нормалните" (каквито също има сред тях). И неслучайно идеята е да свирят заедно, а не просто да се научат да свирят.

Мисля си и за това какво излъчва към тях този диригент - който всъщност е едно от тия същите деца.
Преди това го гледах с Берлинска филхармония - и не беше същият.

И още много, много неща. И дълго ще ги мисля...

П.П. Само да кажа - съставите в Системата са не само симфонични оркестри, има и други - джазови, бигбенди и т.н. И още нещо - започнали са да правят същото в затворите.
Айде да си направим и тука Система!!!!
Ама Мнемо - току виж пуснали "държавните" деца да общуват наравно с твоето...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа: Айде да си направим и тука Система!!!!
Е да де, точно това е целта.
Не сме ли против сегрегацията и гетоизирането? :lol:

Не бих имала нищо против децата ми да участват в нещо такова. Даже напротив - бих искала.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
pocti_bezobidna написа: Айде да си направим и тука Система!!!!
Е да де, точно това е целта.
Не сме ли против сегрегацията и гетоизирането? :lol:

Не бих имала нищо против децата ми да участват в нещо такова. Даже напротив - бих искала.
Тц, тц, тц... :winkw:
разбира се, разбира се, повЕрвах ти.

Много великодушно от твоя страна. :-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Тц, тц, тц... :winkw:
разбира се, разбира се, повЕрвах ти.

Много великодушно от твоя страна. :-)
Е, не мога да те заставя да ми вярваш. Аз съм либерално устроен човек. :blum:

О, не, изобщо не е великодушие това. Мисля, че би било много добре за тях. Даже това е слабо казано - "би било добре".
Само че ще ми е трудно да ти го обясня, пък и в това едва ли би ми повярвала, тъй както си тръгнала. :lol:
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа: Аз понеже продължавам да съм обсебена от тия деца, ще си напиша и другото, което мисля.
Аз най-накрая успях да го изгледам и чуя, щото имам в събота и неделя нямах възможност да пусна звук.
Харесва ми как свирят, но аз съм дилетант по отношение на музиката, особено на симфоничната и не мога да кажа дали е добре, супер или стандартно.
Втората пиеса (като музика) ми хареса повече.

Това с изкуството дето е за богати и спокойни ме изуми обаче. Кой изобщо твърди такова нещо?
У нас си имаме сходни модели - е, не е Система, но вършат някаква работа.
Фонансирането е предимно проектно, държавата не участва, въпреки че си мисля, че ако се включи, ще придаде малко стабилност и дългосрочност на нещата, защото сега с изчерпване на средствата проектите спират и постигнатото се губи. Не че трябва всичко да мине на държавна издръжка, аз по принцип не смятам, че нещо финансирано само от държавата е ефективно, защото отговорността се размива и оттам нататък всичко тръгва надолу.
Та, има театрални трупи, които ходят по домовете за деца и ги учат на театър, целта е да разиграват и ситуации от живота "навън", за да ги подготвят за него. Не знам дали знаете, но един от големите проблеми е именно излизането на детето от дома - на 18 то се оказва на улицата без работа, без дом, без придобити социални умения за интеграция в един нов за енго свят, който освен това съвсем не гледа на него дружелюбно. Кое дете, расло в нормална семейна среда, с подкрепата и обичта на родителите си на 18 може да започне да се грижи изцяло само за себе си? А тези са лишени от много неща...

Има и дългосрочни програми като тази.
Не знам какво са качили на сайта като откъси от филма, но той завърши с карнавал по улиците.

Музиканти от "Карандила" пък учат деца от ромските гета да свирят.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Аз най-накрая успях да го изгледам и чуя, щото имам в събота и неделя нямах възможност да пусна звук.
Харесва ми как свирят, но аз съм дилетант по отношение на музиката, особено на симфоничната и не мога да кажа дали е добре, супер или стандартно.
Втората пиеса (като музика) ми хареса повече.

Това с изкуството дето е за богати и спокойни ме изуми обаче. Кой изобщо твърди такова нещо?
У нас си имаме сходни модели - е, не е Система, но вършат някаква работа.
Фонансирането е предимно проектно, държавата не участва, въпреки че си мисля, че ако се включи, ще придаде малко стабилност и дългосрочност на нещата, защото сега с изчерпване на средствата проектите спират и постигнатото се губи. Не че трябва всичко да мине на държавна издръжка, аз по принцип не смятам, че нещо финансирано само от държавата е ефективно, защото отговорността се размива и оттам нататък всичко тръгва надолу.
Та, има театрални трупи, които ходят по домовете за деца и ги учат на театър, целта е да разиграват и ситуации от живота "навън", за да ги подготвят за него. Не знам дали знаете, но един от големите проблеми е именно излизането на детето от дома - на 18 то се оказва на улицата без работа, без дом, без придобити социални умения за интеграция в един нов за енго свят, който освен това съвсем не гледа на него дружелюбно. Кое дете, расло в нормална семейна среда, с подкрепата и обичта на родителите си на 18 може да започне да се грижи изцяло само за себе си? А тези са лишени от много неща...

Има и дългосрочни програми като тази.
Не знам какво са качили на сайта като откъси от филма, но той завърши с карнавал по улиците.

Музиканти от "Карандила" пък учат деца от ромските гета да свирят.
Естествено, че втората ще ти хареса повече... първата е Шостакович. :lol:

Виж сега, тук - така, както си ги изложила нещата - направо трябва да играем не на "открий стоте разлики", ами на търсене на някаква прилика.

Да ме прощаваш, обаче тия инцидентни проекти са точно циганска работа. В смисъл - ден за ден, докато има. И като няма - айде обратно у киреча.
Когато нещо е системно, последователно и с поглед в бъдещето, се получава друго.
С тия деца на Абреу са работили Клаудио Абадо и Саймън Ратъл. Това е като да дойде Форман да се поработи с някоя сиропиталищна театрална трупа... Или Фелини примерно.

Както и да е, тук вече става твърде сложно като че ли. Как искаме да сме цивилизовани, без да сме цивилизовани.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
Да ме прощаваш, обаче тия инцидентни проекти са точно циганска работа. В смисъл - ден за ден, докато има. И като няма - айде обратно у киреча.
Ами очевидно е, че Държавата не върши работа.
Ако искаш да го върши Държавата - ще трябва да ти пернат данък, специално за тази цел (нали това финансиране идва от бюджета все пак), а бас държа, че само някой да спомене за такова нещо, ще настане вой до бога, защо трябва да хрантутим децата на мангалите. Примерно. И още куп стройни доводи, защо не трябва да взимат от гладния български данъкоплатец и се опитват да му натрапят чужди тегоби.

Принципно погледнато - и това е позицията на част от НПОтата е - че трябва да се работи съвместно с Държавата, именно за да се постигне постоянство.
Съгласна съм, че НПОтата много се дискредитираха (и затова си има съвсем конкретни причини), но има и такива, които работят.
имаше и футболни проекти в Лом (където нещата са много зле) - от циганетата се искаше успех над 4, за да ги пуснат да играят в отбора.
ОК, ама Държавата просто не си вършжи работата.
Или - ако трябва да сме точни - хората, които градят държавната политика в тази сфера (а и не само в нея) не си вършат работата. Или защото не стават, или защото им е през оная работа.

И е страшно мотивиращо да ти кажа, когато си положил усилия да направиш нещо добро, и то е сработило макар и за малко, да ти рекнат че е "циганска работа".
Ми може, ама аз пък не виждам Държавата нещо свястно да е направила в дългосрочен план.

ПП.
Ей са се сещам за швабско - по принцип си плащат специален данък за църквата, можеш да се освободиш от него, ако се декларираш като атеист или не-католик, нали. :-) Малко странно на пръв поглед, ама нЕкои си плащат.
А и данък "солидарност" имат - него вече всички го плащат, за бившите Източни провинции отива. Големи писъци са срещу този данък :-)

"Системата" как се финансира?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Мнемозина написа:
Ами очевидно е, че Държавата не върши работа.
Ако искаш да го върши Държавата - ще трябва да ти пернат данък, специално за тази цел (нали това финансиране идва от бюджета все пак), а бас държа, че само някой да спомене за такова нещо, ще настане вой до бога, защо трябва да хрантутим децата на мангалите. Примерно. И още куп стройни доводи, защо не трябва да взимат от гладния български данъкоплатец и се опитват да му натрапят чужди тегоби.

Принципно погледнато - и това е позицията на част от НПОтата е - че трябва да се работи съвместно с Държавата, именно за да се постигне постоянство.
Съгласна съм, че НПОтата много се дискредитираха (и затова си има съвсем конкретни причини), но има и такива, които работят.
имаше и футболни проекти в Лом (където нещата са много зле) - от циганетата се искаше успех над 4, за да ги пуснат да играят в отбора.
ОК, ама Държавата просто не си вършжи работата.
Или - ако трябва да сме точни - хората, които градят държавната политика в тази сфера (а и не само в нея) не си вършат работата. Или защото не стават, или защото им е през оная работа.

И е страшно мотивиращо да ти кажа, когато си положил усилия да направиш нещо добро, и то е сработило макар и за малко, да ти рекнат че е "циганска работа".
Ми може, ама аз пък не виждам Държавата нещо свястно да е направила в дългосрочен план.
Мда, пустата му Държава.

Още две неща ще ти кажа - че проблемът не е само с циганетата. И че ако се обърне нещо такова само към тях, то и сега оркестър "Карандила" ги учи да свирят, нали? Не разделяй нещата.

И другото е, че всичко, което Държавата речЕ да прави в дългосрочен план, се обявява за комунистическо.
Донякъде подобна на тая Система е била някогашната наша система на художествената самодейност. Тя беше първата в областта на културата, която беше закрита след промените. Моментално, безапелационно и без никакво съмнение и замисляне.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
Мда, пустата му Държава.

Още две неща ще ти кажа - че проблемът не е само с циганетата. И че ако се обърне нещо такова само към тях, то и сега оркестър "Карандила" ги учи да свирят, нали? Не разделяй нещата.

И другото е, че всичко, което Държавата речЕ да прави в дългосрочен план, се обявява за комунистическо.
Донякъде подобна на тая Система е била някогашната наша система на художествената самодейност. Тя беше първата в областта на културата, която беше закрита след промените. Моментално, безапелационно и без никакво съмнение и замисляне.
Не разделям нещата. Просто съм се уморих от безуспешни опити (включително и тук) да обясня за какво става дума и системно думите ми да се преиначават.
Ще се почне как в домовете са предимно циганета, следователно държавата се грижи за циганите, че е това е обратна дискриминация и пр. и пр. и пр. Ето . и ти казваш "ако се обърне това нещо само към тях". Да съм казвала такове нещо? Че подобни схеми трябва да се насочат само към циганетата? Нямам такъв спомен.

Поразрових се из нета - изцяло държавно финансиране от 1977, тоест - 2 години след създаването й. Аз също съм за участието на държавата, но не изцяло - първо, защото държавното е общо и следователно ничие. Оттам нататък грижата за него е ей тъй на, през пръсти и колкото да се отбие номера. Държавата трябва да участва, но като гарант ако щеш. Пък и парите от бюджета не стигат за всичко. Виждаш, че с обикновените училища ен могат да смотнат, кво остава за другите...
Попитай хората около теб - колко от тях биха се съгласили да дават 1лв. задължителен данък месечно, който да отива във фонд, за образование на деца от домовете. Чуй реакциите. Колко души ще ти кажат, че в домовете има само циганета? Колко ще скочат, че Дянков иска да смуче от бедния данъкоплатец?
И ще видиш как тук може да се направи такава система.
Ми няма в Държавата прави за всичкии всичко. Ролята и трябва да се ограничава според мен до това да разпредели наличните най-справедливо и да осигури възможности за попълване на дупките било на проектен принцип, било от дарения, било от други форми на набиране на средства.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Невероятно е това. Невероятно.
Първото (Шостакович било, мерси, Мнемо) ми хареса повече на мен. Не, че второто не ми хареса и то - напротив.
Но първото е .....
Мислех си, че не трябва да пиша нищо след като чух и видях и може би проумях каквото чух и видях.
И вероятно щеше да е по-добре да бях възпрял логореята си, но не съм и затова ще кажа още едно нещо

Иска ми се да можех да свиря....
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ето го самия Абреу какво казва, уникален човек
чест, достойнство, благородство и.... вълшебството на музиката
световете на музиката
приказките на музиката

http://www.ted.com/talks/lang/eng/jose_ ... music.html

има и субтитри на български
а тед наистина са великани на великаните
хвала им
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Не разделям нещата. Просто съм се уморих от безуспешни опити (включително и тук) да обясня за какво става дума и системно думите ми да се преиначават.
Ще се почне как в домовете са предимно циганета, следователно държавата се грижи за циганите, че е това е обратна дискриминация и пр. и пр. и пр. Ето . и ти казваш "ако се обърне това нещо само към тях". Да съм казвала такове нещо? Че подобни схеми трябва да се насочат само към циганетата? Нямам такъв спомен.
Ама чакай сега, ние като кажем, че ще ги учим циганетата да свирят Малер и Шостакович, и всички ще плеснат с ръце и ще ни прегърнат. Няма начин просто, ще видиш... :lol::lol::lol:

Горчива шега е това, но пак ще ти кажа, че начинът, по който се правят сега опити за интеграция, е погрешен в основата си.
А причината за това е, че държава просто няма... Не защото тя няма пари да финансира нещо подобно, а защото и да имаше, не би го направила. Днешната наша държава. Управляващите ни, елитът ни (каквото и да значи това) и т.н.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:ето го самия Абреу какво казва, уникален човек
чест, достойнство, благородство и.... вълшебството на музиката
световете на музиката
приказките на музиката

http://www.ted.com/talks/lang/eng/jose_ ... music.html

има и субтитри на български
а тед наистина са великани на великаните
хвала им
Благодаря! Още вчера го намерих и това, но не посмях да го пусна и него...
Наистина страхотен човек, от тези с невероятни мечти - мечти, свързани с другите - които са си ги и сбъднали.
Толкова е хубаво, че такива хора все пак има...

Както и ТЕД, да, наистина. :lol:

И всичко е толкова простичко и естествено, стига само да иска да го види човек.
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Едва ли сте чували нещо за този човек. Даже и сайт няма. И в Уики го няма. И Гугъл малко казва за него. И оркестъра му го няма в нета. Нито в ютубето, нито във вибокса...никъде. Затова се възхищавате на венецуелците... А те не са измислили "топлата вода"...
Даваха ни инстуремни, унифирми, уроци и турнета без пари. Нито стотинка не са плащали родителите. За всичко този човек намираше пари. Посвети си живота на това. Но няма сайт, намя го в нета, няма нищо... Значи е никой.

Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Едно левче давам само за фонд който ще действа като в Индия или Китай - след третото бебе скопяване и за майката и за бащата!

И за да не ме упрекнете в нечовешка жестокос ето и линк към един законопроект в съседна нам държава: www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=1640&sectionid=4&id=00002 - Иншалах, дано го приемат някога!
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Невероятни са, наистина! Колко труд седи зад всичко това!

Не помня дали съм пускала в клуба нещо за Системата или само съм имала намерение да пусна :huhthink:.
Това беше едно от нещата, което най-силно ме вчепетли в тази страна. Много потенциал има в децата, на който ако се даде шанс, виждате какво се получава :-) Идеята може да не е нова /имаше например един американски филм със 7 Оскара от 1944 г. - "Going My Way"/, но важното е, че някой е приложил тази идея в реалността и че Системата все още оцелява в една все по-жестока, мизерна и опасна действителност.

Тъжното е, че и от Венесуела има голямо изтичане на мозъци и таланти. Който може, гледа да се измъкне. Главно към САЩ, но и към други страни. Докато не захлопнат съвсем портите. :twisted:
Последно промяна от Stranniche на 13.07.10, 15:45, променено общо 1 път.
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа: Горчива шега е това, но пак ще ти кажа, че начинът, по който се правят сега опити за интеграция, е погрешен в основата си.
А причината за това е, че държава просто няма... Не защото тя няма пари да финансира нещо подобно, а защото и да имаше, не би го направила. Днешната наша държава. Управляващите ни, елитът ни (каквото и да значи това) и т.н.
Ти какво предлагаш? Сатурн, скопяване, други екстри?
Държавата не прави нищо, обществото не ще да плаща, ми сори, другарки и другари, свърши лесното.
Шега било! Аман от тия шегички, последствията от шегичките тепърва ще се проявяват.
И ни ще продължаваме да ги наричаме шегички и да обръщаме глава на другата страан, че е по-лесно.
Откъде пари у държавата бе, Мнемо? Нали от данъци идват, инвестици, ДДС та и прочее проза.
Чакайте си на държавата :winkw:
Я се огледай на улицата - изтрещяха всички, а трудното тепърва почва...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Stranniche написа:Невероятни са, наистина! Колко труд седи зад всичко това!

Не помня дали съм пускала в клуба нещо за Системата или само съм имала намерение да пусна :huhthink:.
Това беше едно от нещата, което най-силно ме вчепетли в тази страна. Много потенциал има в децата, на който ако се даде шанс, виждате какво се получава :-) Идеята може да не е нова, имаше един американски филм от 1944 г. например - "Going My Way". Но важното е, че някой е приложил тази идея в реалността и че Системата все още оцелява в една все по-жестока, мизерна и опасна реалност.

Тъжното е, че и от Венесуела има голямо изтичане на мозъци и таланти. Който може, гледа да се измъкне. Главно към САЩ, но и към други страни. Докато не захлопнат съвсем портите. :?
Не, не си, аз поне не съм виждала...
Ако си имала личен досег с това, ще ми е много интересно да ми разкажеш някой път, всъщност много те чаках в тая тема. :lol:

Дано оцелее, такива неща колкото и стабилни да изглеждат, са много, много крехки... :(
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:Едва ли сте чували нещо за този човек. Даже и сайт няма. И в Уики го няма. И Гугъл малко казва за него. И оркестъра му го няма в нета. Нито в ютубето, нито във вибокса...никъде. Затова се възхищавате на венецуелците... А те не са измислили "топлата вода"...
Даваха ни инстуремни, унифирми, уроци и турнета без пари. Нито стотинка не са плащали родителите. За всичко този човек намираше пари. Посвети си живота на това. Но няма сайт, намя го в нета, няма нищо... Значи е никой.
О, и това го чаках и не смеех да те питам.
Да, за този човек точно не бях чувала, но пък знам за много други като него.
Не съм казала, че са измислили топлата вода, даже напротив - аз си го написах по-горе, върни се да прочетеш.

Въпросът е в това, че тези хора за повечето от съвременниците ни тук, в България, принадлежат на миналото. И то на комунистическото минало. Защото тоя човек е намирал държавни пари (сякаш е имало други тогава), за да ви осигури каквото е трябвало и никой не се интересува с колко дървени партийни глави се е борил, за да ги осигури.
И никой не се сеща, че такива е имало и преди великия девети септември. Или че ги има и сега...
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Ън написа:Едва ли сте чували нещо за този човек.
Чак сега отворих линка. Той не водеше ли мажоретките в последните години?!
Де не почнат да се смеят сега всички - не са футболни мажоретки, а съвсем истински, за паради, вървят с оркестъра комплект...
:(
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа: Ти какво предлагаш? Сатурн, скопяване, други екстри?
Държавата не прави нищо, обществото не ще да плаща, ми сори, другарки и другари, свърши лесното.
Шега било! Аман от тия шегички, последствията от шегичките тепърва ще се проявяват.
И ни ще продължаваме да ги наричаме шегички и да обръщаме глава на другата страан, че е по-лесно.
Откъде пари у държавата бе, Мнемо? Нали от данъци идват, инвестици, ДДС та и прочее проза.
Чакайте си на държавата :winkw:
Я се огледай на улицата - изтрещяха всички, а трудното тепърва почва...
Тук пишеш ядосано и няма да ти отговарям.
Във всички случаи тая система доказва, че една държава може да направи нещо, и че то не винаги е несмислено.
Това с нямането на пари е добре известно, както и за какво у нас винаги няма пари.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
Тук пишеш ядосано и няма да ти отговарям.
Във всички случаи тая система доказва, че една държава може да направи нещо, и че то не винаги е несмислено.
Това с нямането на пари е добре известно, както и за какво у нас винаги няма пари.
Ами да, ядосана съм.
Знам много добре, ме ануката и изкуствата са непечеливши области,
които трябва да се дотират от държавата.
Но не изцяло.
От изкуства и наука също може да се печели, трябваше досега да сме понаучили нещо по въпроса. :winkw:
Изкуствата пак са в мааалко по-добра ситуация от чистата наукса, която има нужда от инвестиции, за дае конкурентноспособна. Нашата не е такава, надявам се поне да оцелее.

Преди доста време - около 6 месеца може би - четох едно интервю с шефа на института по органична химия - те май са сравнително успешен модел за справяне на фона на всичко останало. Имат частни проекти, по които бачкат поръчково и така. Не чакат само на държавата.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Ами да, ядосана съм.
Знам много добре, ме ануката и изкуствата са непечеливши области,
които трябва да се дотират от държавата.
Но не изцяло.
От изкуства и наука също може да се печели, трябваше досега да сме понаучили нещо по въпроса. :winkw:
Изкуствата пак са в мааалко по-добра ситуация от чистата наукса, която има нужда от инвестиции, за дае конкурентноспособна. Нашата не е такава, надявам се поне да оцелее.

Преди доста време - около 6 месеца може би - четох едно интервю с шефа на института по органична химия - те май са сравнително успешен модел за справяне на фона на всичко останало. Имат частни проекти, по които бачкат поръчково и така. Не чакат само на държавата.
Да, така е.
Въпросът е как да научим газоразпределителните компании (примерно) да финансират проекти в областта на кинознанието (пак примерно). :lol:
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

pocti_bezobidna написа:
Де не почнат да се смеят сега всички - не са футболни мажоретки, а съвсем истински, за паради, вървят с оркестъра комплект...
:shocked:
Мажоретките са придатък към оркестъра и като такива- да, водил ги е Мечев, но това е все едно да кажеш, че овчарят води бълхите на паша. Той всъщност води овцете, а това, че бълхите са накацали по овцете е друг въпрос...
И не в последните години, а от създаването на оркестъра.
Всъщност, той е главният инициатор и причина оркестара да го има. Имаше...сега не е това, което беше по мое време...

Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
Да, така е.
Въпросът е как да научим газоразпределителните компании (примерно) да финансират проекти в областта на кинознанието (пак примерно). :lol:
Грешка. "Мисия Лондон" е правен с пари от "Загорка". Не примерно, а си е така. Мислете в тази посока, а не за газопреносните и газоразпределителните компании.
има и европейски програми финансиращи.
Огледай кой спонсорира концерти класическа музика, фестивала в Балчик или СФФ във Варна.
И така.
Е, верно, че за да се съгласят от едно място трябва да напишеш към 20 писма, ама пак е по-добре, отколкото Държавата.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа:Ами да, ядосана съм.
.
аз ви влизам грубо в разговора като найджъл де йонг на серхио рамос... каква е разликата от това да свирят шостакович или яки гюбеци в най-добрия цигански оркестър?!? талантливите изплуват и се реализират. реализация от наша гледна точка, разбира се.
just perfect
annonymus

Мнение от annonymus »

Ън написа:
pocti_bezobidna написа:
:shocked:
Мажоретките са придатък към оркестъра и като такива- да, водил ги е Мечев, но това е все едно да кажеш, че овчарят води бълхите на паша. Той всъщност води овцете, а това, че бълхите са накацали по овцете е друг въпрос...
И не в последните години, а от създаването на оркестъра.
Всъщност, той е главният инициатор и причина оркестъра да го има. Имаше...сега не е това, което беше по мое време...
Значи за същия човек говорим.
Жалко, не знаех, че е починал...
исках да кажа не че е водил само мажоретките, грештно писах, както и да е.
Ми, понеже стана дума за финансиране и други такива неща - мажоретките ги канеха (сигурно и сега ги канят) да маршируват тук-там. Плащат им. И парите отиват ен само за техните парцалки, но и за оркестъра... Ма що бълхи, не бяха лоши мажоретките, парадни мажоретки, с жезлите му и сичките му неща като по филмите :-)
Беше ходил целия оркестър (със се мажоретките) на парад в Париж преди няколко години, нали? По специална покана. И по разни конкурси ходеха. :-)
Последно промяна от annonymus на 13.07.10, 13:11, променено общо 1 път.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Мнемозина написа:
Да, така е.
Грешка. "Мисия Лондон" е правен с пари от "Загорка". Не примерно, а си е така. Мислете в тази посока, а не за газопреносните и газоразпределителните компании.
има и европейски програми финансиращи.
Огледай кой спонсорира концерти класическа музика, фестивала в Балчик или СФФ във Варна.
И така.
Е, верно, че за да се съгласят от едно място трябва да напишеш към 20 писма, ама пак е по-добре, отколкото Държавата.
Ами значи всичко е супер. Положението е точно такова, каквото трябва да бъде, в това число и с циганетата. :lol:
Panta rhei...
Публикувай отговор