„Като всеки педагог,
- Nejimaki-dori
„Като всеки педагог,
... защото аз съм доктор на педагогическите науки, знам, че наказанието и поощрението са двата инструмента, с които се работи", аргументира се той. (Б.Б.)
Е това мен лично ме втрещи. ВЕрно ли бил доктор?!!!:shocked::shocked::shocked:
иСтОчник
иСтОчник
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
Кой смее да се съмнява в думите му? 
То си пише ей тука.
Но не му е много ясно какво е, защото не е доктор на науките.
То си пише ей тука.
Но не му е много ясно какво е, защото не е доктор на науките.
Panta rhei...
Имало, начи, едно правило на Галтон за регрес към средното. То гласи, в моя интерпретация, нещо такова: една величина се колебае около средната си стойност; значи при някое сравнително голямо отклонение в едната посока може да се очаква с голяма вероятност, че следващата и стойност ще е някъде в обратната посока. Що го пиша туй? Ми направи ми вчепетление, че хората сме били допускали много чести грешки при оценяването на вероятности разни, когато е намесен тоя пусти регрес. Едната грешка е неразпознаването на регреса, другата най-честа била грешно обяснение на причините. Във връзка с поощренията и наказанията беше даден един пример - в авиационна школа иснтрукторите се придържали към правилото за постоянното поощрение - демек след всяко добро представяне на пилотите ги хвалели. Забелязали, обаче, че обикновено след една или няколко похвали резултатите на пилотите се влошавали. Пробвали и с наказания и наблюдавали обратното - след смъмряне обикновено пилотите се представяли доста по-добре при следващ случай. Инструкторите заключили, че, противно на възприетата психологическа доктрина, поощренията пречат, докато наказанията помагат. Според авторите те са пропуснали да отчетат регреса и заключенията им са несъстоятелни. ББ ге знае тези работи, сигурен съм... но на мен ми беше (и още ми е) интересно...
Това не е ли нещо като махалоGaspode написа:Имало, начи, едно правило на Галтон за регрес към средното. То гласи, в моя интерпретация, нещо такова: една величина се колебае около средната си стойност; значи при някое сравнително голямо отклонение в едната посока може да се очаква с голяма вероятност, че следващата и стойност ще е някъде в обратната посока. Що го пиша туй? Ми направи ми вчепетление, че хората сме били допускали много чести грешки при оценяването на вероятности разни, когато е намесен тоя пусти регрес. Едната грешка е неразпознаването на регреса, другата най-честа била грешно обяснение на причините. Във връзка с поощренията и наказанията беше даден един пример - в авиационна школа иснтрукторите се придържали към правилото за постоянното поощрение - демек след всяко добро представяне на пилотите ги хвалели. Забелязали, обаче, че обикновено след една или няколко похвали резултатите на пилотите се влошавали. Пробвали и с наказания и наблюдавали обратното - след смъмряне обикновено пилотите се представяли доста по-добре при следващ случай. Инструкторите заключили, че, противно на възприетата психологическа доктрина, поощренията пречат, докато наказанията помагат. Според авторите те са пропуснали да отчетат регреса и заключенията им са несъстоятелни. ББ ге знае тези работи, сигурен съм... но на мен ми беше (и още ми е) интересно...
Мисленето за педагогиката като за система от наказания и поощрения сигурно е много популярна в средите на МВР и др.под.
А пък за мен педагогът е нещо съвсем друго. Моркови и тояги мога и аз да раздавам.
Panta rhei...
Не съвсем. Дори въупште неМнемозина написа: Това не е ли нещо като махало![]()
При махалото е ясно - раз натам, раз насам. Докато тук нещата са по-мътни... има някакво средно, но не е ясно какво е то в началоно... величината си се колебае насам-натам, връща се, задържа се на някакво ниво... С натрупването на данни може да се определи някакво временно средно... И да се очаква, че след някое голямо отклонение в едната посока ще следва отклонение в другата. Докато не дойде черният лебед на Талеб и не промени изцяло средната стойност
Тъъъъкмо щях да те подкача за черния лебед. Их, язък!Gaspode написа:Не съвсем. Дори въупште неМнемозина написа: Това не е ли нещо като махало![]()
При махалото е ясно - раз натам, раз насам. Докато тук нещата са по-мътни... има някакво средно, но не е ясно какво е то в началоно... величината си се колебае насам-натам, връща се, задържа се на някакво ниво... С натрупването на данни може да се определи някакво временно средно... И да се очаква, че след някое голямо отклонение в едната посока ще следва отклонение в другата. Докато не дойде черният лебед на Талеб и не промени изцяло средната стойност
Боже, много ме мързи да мисля...
Не знам колко е ясно при махалото от ваша гледна точка, обаче от моя много зависи кой накъде ще го побутне, преди на него да му дойде в повече и да перне някого, връщайки се в обратната посока.
Или по-скоро подобното на това, което си мисля, е опъването на струна, нормална струна.
Освен това не знам регресът към средното (нямам абстрактно мислене, знаеш)... колко са посоките спрямо евентуалното средно? Две?
Като си рекъл да ни ограмотяваш...
Panta rhei...
Re: „Като всеки педагог,
а ние в Пловдив сме най-напред, разбира се.Nejimaki-dori написа:... защото аз съм доктор на педагогическите науки, знам, че наказанието и поощрението са двата инструмента, с които се работи", аргументира се той. (Б.Б.)
иСтОчник
ако знаете какъв портрет на ББ може да се купи от главната!!!
трябва да се види!
класически портрет за стена...както висяха едно време...
малко по-пълен е вождът..и с една усмивка..като на Мона Лиза
аз лично виждам много сладко чувство за хумор ..и за ирония...
бих го купила за подарък.
също бих си го окачила в офиса.
о, да. и да живее демокрацията.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Re: „Като всеки педагог,
Това... има ли връзка с вдигането на другата темаSemiramis написа:
а ние в Пловдив сме най-напред, разбира се.
ако знаете какъв портрет на ББ може да се купи от главната!!!
трябва да се види!
масло.
класически портрет за стена...както висяха едно време...
малко по-пълен е вождът..и с една усмивка..като на Мона Лиза
:lol::lol: в мен предизвика възторг. върнах се, за да го огледам пак...
аз лично виждам много сладко чувство за хумор ..и за ирония...
да живее тоталитаризма.
бих го купила за подарък.
също бих си го окачила в офиса.
това - защото не очаквам посещение "отгоре"
о, да. и да живее демокрацията.
Panta rhei...