БоЕВ написа:...Цъ! Колкото и да се напъвам няма да го разбера.

Ами в такъв случай просто не се напъвай
БоЕВ написа:Вярно, историята е универсална и точно начина по който е поднесена не ми се връзва. Просто са събрани много "послания" на едно място което прави филма трудноразбираем/смилаем, сигурно се изказвам елементарно, но по въпроса с безсмъртието имаше една чудесна приказка където един войник надхитри смъртта и се наложи старците да "подрънкват" стари и изнемощели кости и да се молят за "почивка".
Не се изказваш елементарно, просто са ти дошли много многото послания, а и вероятно този не е от "твоите" филми. Всеки човек си има неща, които ги смила (както за реална, така и относно духовната храна) и такива, които не. Ето - по една от темите, на теб е направила впечатление една приказка. Е - в този филм безсмъртието не бе основна тема, но тя определено бе сред важните, преплетени теми...
БоЕВ написа:А, по въпроса с помагането и умората - никога няма да забравя едно интервю с Баба Ванга преди да умре. В интервюто тя каза почти същото за тежкото бреме да виждаш и чуваш неща за които другите не подозират. И може би затова героят беше леко малоумен, защото ако помнеше всичко просто щеше да лудне, но на целия фон от доброта някак не ми се върза "изпълнението на присъдата" над Били хлапето и Пърси в ролята на божието наказание,
Аз не забелязах изкуствен фон на доброта, даже обратното - Кофи ясно казваше (друг е въпросът дали трябва) дали някой е добър или не. До колкото знам повечето такива хора (а и животните) добре усещат добрите и лошите (както искаш го тълкувай това). Не помня точно случая, но съм чувал и за Ванга, че не искала на някои да гледа, пъдила ги...
БоЕВ написа:защото ако единият беше наказан справедливо, то какво е наказанието за Пърси, да изживява дните си в някаква деменция и никога да не осъзнае какво е извършил...
той пък кат се бе засилил да осъзнава... Един зъл човек и това е. Доказа го на няколко пъти. Да не говорим, че ако идем толкова далеч, известно е, че има хора излезли излекувани от лудница. Все пак е 20 век, а не 17-ти, когато са ползвали лудите да ги показват като животни в зоопарк. А до преди това най-често са ги убивали. Човечност и милосърдие през вековете - какво да сториш?
БоЕВ написа:Възможно ли е "създание" призвано да помага и да върши добрини да бъде и съдник и екзекутор?
Този поне "вижда" душите и ума. Примерно, възхвалявания тук преди време Че Гевара е бил и съдник и екзекутор на стотици души, но за това, макар и документирано и не на художествен филм, почти се се говори, нито пък бе показано, че това има някакво значение за светлия му образ. И други примери мога да дам. Ала на темата - самият ти сочиш, че филмът дава и още една дълбока човешка дилема - за справедливостта и наказанието. Ето - замислил си се точно по този въпрос.
БоЕВ написа:Такива нелогизми ме човъркат.
Лошо няма - обсъждаме ги. Не е задължително да мислим еднакво, нито да харесваме едно и също. По-важни са добрината, човещината и други неща. Явно и те не са абсолютни, а относителни за повечето хора.
БоЕВ написа:А, зеленият път всеки го изминава и носи от всичко в себе си, просто много зависи от средата в която попада кое ще надделее.
Имаше една притча, дето сноу я пускаше по темата. Обаче както казваш - много зависи от средата, но забравяш да допълниш, че не малко зависи от гените. Защото във всички общества има убийци, както и милосърдни хора. А в общия случай са живяли в същата среда. Има и примери за хора станали много силни и свестни точно, защото са носили гена на доброто, а са раснали в "лоша" среда. Не говорим за типичните случаи, когато си има лоши хора, които са такива И поради средата, в която са израснали.
БоЕВ написа:И тук е другото ми несъгласие със сюжета, защото никой не се ражда зъл или лош или безкрайно добър и благ - иначе нямаше да я има притчата за блудният син
Ти пък от къде знаеш какво точно има и не? Ако съдим по това какво има като обективна и генетична даденост поради притчи на хората, трудно ще стигнем където и да е. Вероятно са много малко случаите на безкрайно зъл и добър, но не виждам кое пречи да ги има. Всъщност - май не знаем - нито ти, нито аз, но животът ни среща не рядко с хора, носещи отличителните черти на един от двата генотипа. Истина е, че най-често са хората с по нещо от всичко.
БоЕВ написа:- в какво ще се превърне човечеството, ако за всяка грешка следваше екзекуция без правото на покаяние и втори шанс? Това не е ли варварски призив - око за око...Такива работи...
Тук прекали малко с отдалечаването от филма... И Пърси и Били имаха не само 2-ри, но и 3-ти шанс... Аз по принцип съм срещу смъртното наказание, както и срещу "око за око", но според мен, ако във филма нямаше точно тези "дребни" несъответствия, щеше да е много сладникъв и блудкав. Не забравяй, че това си е една история, а всяка история си има своите тайни да е въздействаща. На теб и ести не е въздействала, но е повече от ясно, че на останалите, които са писали мнение тук - е.
Такива ми ти работи.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.