БоЕВ написа:
Баси, тва много кофти! Няма ли начин да правите някакава реклама, някоя голЕма верига маг. да имат интерес от организиране на прояви...гледах в НГ снимки правени с дистанционно от хвърчило, с тия реактивни машини нямали да се получи. Не се предавай друже, почини, размисли и продължавай...та живота е пред нас, едва сега започва.

Може би не на точното място падна акцента.

Парите не са този "голям проблем". Проблема е в адекватното им използване.
Не, че ги няма, а че не са ми излишни. Защото сега заетостта на помещенията е максимум 1 път седмично.

От редовните дни вторник и четвъртък, успявам да отида само в 1 от тях /а децата стоят отвън и чакат и звънят по телефона../ Съботата или неделята /алтернативните дни, когато времето не става за летене или след като сме се налетяли/, гледам да се видя с децата ми или с приятели.
Идеята беше едната стая да е нещо като ВИП, в която по-опитни моделисти да си имат свои работни места и там да си правят птиците /вместо в къщи жените им да ги гълчат, че смърди или се правят боклуци

/. В големия коридор да стоят машините /струг, настолна бормашина, циркуляр, шмиргел, банциг- всичките са "Хоби" размер и съм ги осигурил/ за да са под ръка... не всеки може да си позволи да си ги накупи всичките, а още повече да си ги държи в къщи под ръка. Втората стая е за младите...да има къде да идват за да им предаваме опита си... Третата /малка стая/ е нещо като кабинет, където трябваше да стоят плотерите за чертане и компютъра /с него се програмират и различни ПИК-процесорчета за самоделните електроники/ с вкаран нет за да може от там да се теглят чертежи, да се пишат мнения из форумите и т.н. Както и аз да си чертая по моите работа докато съм там /все пак трябва и да работя

/.
В случая обаче от по-опитните моделисти...съм само аз. Иначе дечурлига и желаещи има достатъчно. Но цялата работа отиде към....изнесена моя работилница с елементи на случайни седмични занимания за деца....

И от тук използваемостта на помещението падна на има няма 1 път в седмицата. Просто се обезмисля инвестицията и ежемесечните средства хвърляни за поддържането и.
Иначе с парите много бързо може да се оправят нещата... една минимална такса 15-20 кинта на месец за младежите...и те ги парите. Но не беше това идеята. А и като се взима такса, следва в дните за работа наистина да има човек, който да води кръжока. А аз не мога всеки път. Има и още 2-ма от по-начинаещите /моя възраст със собствен бизнес/, които искат да си разделим парите за клуба...но и това не е решението.
Друго щеше да е ако по-опитните и те си работеха там. Тогава и парите няма да са проблем... просто натоварването /средства, отговорност, присъствие...т.н./ щеше да е малко и пропорционално разпределено за да си имаме свое удобно място за работа с всичко необходимо и да има място, където младежите да може да се срещат с нас за да получат отговори на въпросите си или да ги води някой през тъмните дебри на моделизма. Като фермена конструкция или окачен мост на въжета. Всяко въженце носи своята малка част от тежестта на огромния мост...
В това е проблема. Само 1 въже...мост не носи. Имам чувството, че в БГ сме твърде големи индивидуалисти и много трудно се сглобява отбор /същото е и в работата ми... нали все по огромни обекти се вра, но там имам икономически и други "инструменти" за да сглобя и поддържам "отбора" цял/.
Та тук е и отговора за Семира.

Благодаря ти за предложената помощ, но не там е ключето от бараката.

Преместването на дейността с младежите в централния клуб /който се въстанови преди година от няколко ентусиасти/ ще сгъсти използването и на него. Защото и там проблема е същия- ниска използваемост заради липсата на някой, който да води кръжоците.
Затварянето на "мястото" не затваря клуба по същност. Защото клуба се прави от хората...не от мястото.
Ние ще продължаваме да си се събираме на ливадата, да си правим неформални състезания гостувайки на моделисти из съседни градве, ...просто моята идея за "работно помещение" се опираше на явно недобре преценени фактори.