Какво е чорбаджия
- Dark Angel
-
Дядо Капинчо
Re: Какво е чорбаджия
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 19.12.08, 22:45, променено общо 1 път.
- Dark Angel
Хъм, аз си спомням нещо, свързано с пилотите на самолети. Та нали на тях им показват с пръсти, че всичко е наред, та от там - визуално наподобяване на ОК. Уфф, че ми е трудно да го обясняDark Lady написа: войната във Виетнам, 0 killed = OK
чудесна новина ще да е било. може да не е истина, но ми харесва историята и я запомних...чух я в дупката до строителния преди години
- frisky lioness
- Обратна връзка:
4avdar4e написа:Хъм, аз си спомням нещо, свързано с пилотите на самолети. Та нали на тях им показват с пръсти, че всичко е наред, та от там - визуално наподобяване на ОК. Уфф, че ми е трудно да го обясняDark Lady написа: войната във Виетнам, 0 killed = OK
чудесна новина ще да е било. може да не е истина, но ми харесва историята и я запомних...чух я в дупката до строителния преди години

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
-
Дядо Капинчо
- frisky lioness
- Обратна връзка:
- frisky lioness
- Обратна връзка:
-
Дядо Капинчо
- Глас в пустиня
Е точно тоя знак в Германия, ако не се лъжа означава задник. Ама тва пиандурник ще каже.frisky lioness написа:4avdar4e написа:Хъм, аз си спомням нещо, свързано с пилотите на самолети. Та нали на тях им показват с пръсти, че всичко е наред, та от там - визуално наподобяване на ОК. Уфф, че ми е трудно да го обясняDark Lady написа: войната във Виетнам, 0 killed = OK
- snowprincess
ето и друго по въпросаDark Lady написа:войната във Виетнам, 0 killed = OKpocti_bezobidna написа: Отъкде идва?
"Американецът от Минесота, профеорът по английски език в Columbia University, Ален Волкер Рид решил научно да докаже американския произход на този термин. Професорът може да бъде наречен напълно основателно най-изтъкнатият експерт в областта на историята на ОК. За своя дълъг живот в науката Ален е изяснил произхода на много думи, преди всичко такива, които се отнасят до American English. По време на изследванията, свързани със знаменития слог, той изучил 12 различни версии. Една от тях е свързана със солетите Orrin Kendall, с които снабдявали войниците по време на Гражданската война в Америка. Според друга версия обаче, тази дума е терминът Open Key, исползван в телеграфния език.
В действителност, Ален доказал, че за първи път тази дума се е появила в сатирична статия за лошата орфография, публикувана във вестник Boston Morning Post в 1839 году, като акроним Oll Korrect (а не all correct). През 1840 година тя е използвана като инициали на Old Kinderhook, псевдоним на Мартин Ван Бурен, осмия президент на САЩ. В призивите си привържениците на неговото така и несъстояло се преизбиране, пишели: "Гласувайте за ОК".
Рид продемонстрирал, как стъпка след стъпка този израз завоювал Съединените щати и след това - целия свят.
Други изследователи на американската история отбелязват, че ОК може би има по-древен произход от появяването му в Morning Post. Възможно е той да принадлежи и на американските индианци, които използват термина "okeh" като утвърдителен отговор на вопрос."

- frisky lioness
- Обратна връзка:
- Глас в пустиня
Да, точно за него. Обаче кво издирих в нетя набързичко:frisky lioness написа: но ти си мислеше за това, нали?
.......................
Поправям се, Сноу е по-бърза от мен
Последно промяна от 4avdar4e на 29.11.07, 16:51, променено общо 1 път.
- Глас в пустиня
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Интересно. Благодаря и на Сноу също:-)4avdar4e написа:Да, точно за него. Обаче кво издирих в нетя набързичко:frisky lioness написа: но ти си мислеше за това, нали?
.......................
Поправям се, Сноу е по-бърза от мен

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Мойте дяца преди време гледаха едно много сладко филме за Торбалан. Та там той беше добър и симпатичен. Да не разказвам...БоЕВ написа: Торбалан е в мрежата, торбалан е мрежата...
Само дето имаше особен навик за поздрав: целуваше с целя език по цялото лице
Просто се сетих...
- сър Айвънхоу
Не обясни само буквичкара "р" какво е.pocti_bezobidna написа:Ами ако е тор-баланQuid написа: торба лан
е не стопляш ли че тоя е мрежар и лапа кинти
някакъв админ може да е:rotfl24:
Или то-р-бал-ан? "То" (по Стивън Кинг) "бал" (по Лермонтов примерно) и "ан" (за руските военно въздушни превозни товарни средства)
Те ти сега загадка...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
А, в "Дъга" на навермето имаше едно разказче, дето едни си представяха Торбалан не с торба, а спрахосмукачка...4avdar4e написа: Мойте дяца преди време гледаха едно много сладко филме за Торбалан. Та там той беше добър и симпатичен. Да не разказвам...
Само дето имаше особен навик за поздрав: целуваше с целя език по цялото лицеЕ, дребното Дзвер се опитваше няколко пъти така да ме целуне...
Гадост!
Просто се сетих...
За да има малко съспенс. Не може всичко да е ясно - така е скучно и банално.сър Айвънхоу написа:Не обясни само буквичкара "р" какво е.pocti_bezobidna написа:Ами ако е тор-баланQuid написа: торба лан
Или то-р-бал-ан? "То" (по Стивън Кинг) "бал" (по Лермонтов примерно) и "ан" (за руските военно въздушни превозни товарни средства)
Те ти сега загадка...
Примерно.
-
Дядо Капинчо
- Глас в пустиня
Те така представят и дете голомейче.4avdar4e написа:
Мойте дяца преди време гледаха едно много сладко филме за Торбалан. Та там той беше добър и симпатичен. Да не разказвам...
Ама срещата с него си е бая неприятна. Дядо ми е разказвал, а на него неговият дядо, а на неговия дядо неговият...и така докато не настанала революция в представите, че и най-окаяните създания си имат причина за състоянието в което са и имат право на човешко отношение.
- сър Айвънхоу
Аааа, ясно!pocti_bezobidna написа:За да има малко съспенс. Не може всичко да е ясно - така е скучно и банално.сър Айвънхоу написа:Не обясни само буквичкара "р" какво е.pocti_bezobidna написа:Ами ако е тор-баланQuid написа: торба лан
Те ти сега загадка...
Примерно.
Абе друго си е, когато ти гообясни специалист...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Глас в пустиня
-
Дядо Капинчо
snowprincess написа:ето и друго по въпросаDark Lady написа:войната във Виетнам, 0 killed = OKpocti_bezobidna написа: Отъкде идва?
пък аз съм учила друго -
навремето ни го преподаваха като онзи виц за полицаите, които щели да имат събрание. Вторник с В или с Ф? Абе пиши го в Сряда...
и за да внимаваме с правописа. ето това:
Another theory that surrounds 'OK' is that US President Andrew Jackson used it to approve legal documents. Jackson was not a good speller and 'ole korreck' was supposedly how Jackson spelled 'all correct'. When journalists heard about this, they wrote many stories about it in the newspapers. This is how 'OK', Andrew Jackson, and 'all correct' became fixed in American Folklore.
-
Дядо Капинчо
този филм е сладък, ама там Аристотел май се споменава, пък той не е грък..ма айде..Капинчо написа:Semiramis написа:snowprincess написа:ето и друго по въпросаDark Lady написа:войната във Виетнам, 0 killed = OKpocti_bezobidna написа: Отъкде идва?
пък аз съм учила друго -
навремето ни го преподаваха като онзи виц за полицаите, които щели да имат събрание. Вторник с В или с Ф? Абе пиши го в Сряда...
и за да внимаваме с правописа. ето това:
Another theory that surrounds 'OK' is that US President Andrew Jackson used it to approve legal documents. Jackson was not a good speller and 'ole korreck' was supposedly how Jackson spelled 'all correct'. When journalists heard about this, they wrote many stories about it in the newspapers. This is how 'OK', Andrew Jackson, and 'all correct' became fixed in American Folklore.
Гърците (справка My big, fat wedding) претендират, че идвало от гръцките емигранти, които използвали Ola Kala (всичко е добре, наред)
нахали!
тия па не пропускат да се втопят навсякъде
пфу...
от "ох, котьо" идва ... дан ти колов го използвал
ама ме ядоса