за парите
- Dark Angel
за парите
имаме си приказка с един човек - много живял, много съградил, много успял,...
и си говорим за деца, възпитание, т.н. и естествено парите...
къде без парите....колко е важно децата да намерят пътя си в живота и да правят това което харесват и как, цитирам: "Лейди Дарк, Вие трябва да обясните и децата Ви да разберат добре, че парите не гарантират щастие, но тяхната липса прави живота нещастен"....
нда, а мама и тати, баба и дядо, всички те ме учиха как парите са едва ли не нищо...пък аз всекидневно, ежечасно установявам колко са важни......
и си говорим за деца, възпитание, т.н. и естествено парите...
къде без парите....колко е важно децата да намерят пътя си в живота и да правят това което харесват и как, цитирам: "Лейди Дарк, Вие трябва да обясните и децата Ви да разберат добре, че парите не гарантират щастие, но тяхната липса прави живота нещастен"....
нда, а мама и тати, баба и дядо, всички те ме учиха как парите са едва ли не нищо...пък аз всекидневно, ежечасно установявам колко са важни......
без пари - наистина не може. Обаче като се превърнат парите в самоцел (или голяма цел) е лесно да се правят компромиси в тяхно име. което води до ... да не говорим до какви последици
Според мен децата трябва да знаят, че е важно да работят (с което се изкарват пари) и че като се трудят и са честни, вероятно ще могат да са горди с изкараните така пари. Многото разговори и издигане в култ на парите (или тяхната важност) ми се струва, че ще изкриви и изкриява съзнанието на децата. Наблюдавал съм не малко такива примери от съученици на синовете ми, където благосъстоянието на родителите се мери с пари, джобните са по 50 лева и изобщо... Но за щастие не всички са така, има родители с доста пари, възпитали децата си както други хора, които нямат толкова.
Средство, но надали цел. Деликатно да се обясни на дете, но не и невъзможно.
Според мен децата трябва да знаят, че е важно да работят (с което се изкарват пари) и че като се трудят и са честни, вероятно ще могат да са горди с изкараните така пари. Многото разговори и издигане в култ на парите (или тяхната важност) ми се струва, че ще изкриви и изкриява съзнанието на децата. Наблюдавал съм не малко такива примери от съученици на синовете ми, където благосъстоянието на родителите се мери с пари, джобните са по 50 лева и изобщо... Но за щастие не всички са така, има родители с доста пари, възпитали децата си както други хора, които нямат толкова.
Средство, но надали цел. Деликатно да се обясни на дете, но не и невъзможно.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- сър Айвънхоу
Re: за парите
Дарки, най-важното нещо, поне според мен, е, че трябва ясно да се съзнава, че парите са средство, а не цел.
Парите позволяват да осигуриш необходимите и важни за теб неща. Но не трябва да се превръщат в единствената цел в живота ти.
Защото парите могат да бъдат най-жестокият поробител.
Но цялта тема би следвало да се разгледа и от един друг ракурс: човек много добре трябва да съзнава какво иска и какво му е нужно. Дали вещите са важни, дали "спомените" или някакво духовно средство за "извисяване". Е, по принцип е някаква комбинация от трите елемента. Въпросът е, че когато преобладава материалното, вероятността човек да стане един "роб на вещите" е голяма.
От друга страна издигането само на духовното може да превърне човека в един вид затворник на мислите си...
Абе, не знам до колко ясно се изразих. Надявам се да ме разберете.
За мен лично източните философии (специално дзен будизма) са прави поне в едно - истината е някъде по средата... Умереността във всичко е най-важното нещо.
П.П. Ох... защо ме караш в понеделник сутрин да философствам? Лека и успешна седмица ти желая!
Парите позволяват да осигуриш необходимите и важни за теб неща. Но не трябва да се превръщат в единствената цел в живота ти.
Но цялта тема би следвало да се разгледа и от един друг ракурс: човек много добре трябва да съзнава какво иска и какво му е нужно. Дали вещите са важни, дали "спомените" или някакво духовно средство за "извисяване". Е, по принцип е някаква комбинация от трите елемента. Въпросът е, че когато преобладава материалното, вероятността човек да стане един "роб на вещите" е голяма.
От друга страна издигането само на духовното може да превърне човека в един вид затворник на мислите си...
За мен лично източните философии (специално дзен будизма) са прави поне в едно - истината е някъде по средата... Умереността във всичко е най-важното нещо.
П.П. Ох... защо ме караш в понеделник сутрин да философствам? Лека и успешна седмица ти желая!
Последно промяна от сър Айвънхоу на 10.12.07, 10:01, променено общо 1 път.
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
децата са наясно с кинтите
какво да го коментираме
достататъчно е човек да позагледа някоя анимация по тв
вътре в тези рисувани филмчета съвсем ясно е обяснено за какво става дума
не е задължително децата да работят
може па да не искат да работят
какво да го коментираме
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
- сър Айвънхоу
Ей, меркантил!Quid написа:децата са наясно с кинтите
какво да го коментираме
Bella Ciao
Bella Ciao
- Dark Angel
с умереност ще направи човек умерени кинти и ще има умерена свобода и всичко ще му е умереносър Айвънхоу написа:Дарки, най-важното нещо, поне според мен, е, че трябва ясно да се съзнава, че парите са средство, а не цел.
ако един човек иска да е умерен то това е добре
ако не иска да е умерен умереноста изобщо не е подходяща
не съм меркантилсър Айвънхоу написа:Ей, меркантил!Quid написа:децата са наясно с кинтите
какво да го коментираме
аз съм реалист:-)
тази гледна точка не е често срещанаDark Lady написа:бих желала да отбележа, че аз не търся съвети как да възпитаваме децата си
просто темата ми харесва
за кви пари става дума
- сър Айвънхоу
Аз пък ще отбележа, че не искам да те уча как да си гледаш децата. Мисля, че си достатъчно добра майка. (Хм, не ти правя комплименти!!!) Просто обясних, какво мисля по въпроса.Dark Lady написа:бих желала да отбележа, че аз не търся съвети как да възпитаваме децата си
просто темата ми харесва
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Quid написа:не съм меркантилсър Айвънхоу написа:Ей, меркантил!Quid написа:децата са наясно с кинтите
какво да го коментираме
аз съм реалист:-)
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Ами... какво да ти кажа... Войната в Ирак започна няколко месеца, след като Ирак започна да продава нефта си в евро... Останалото си се сети сам.Quid написа:кажи кво мислиш за долара
не се плези са
защото ми е леко притеснително
иран спира продажбите на петрол за $
малииии
Bella Ciao
Bella Ciao
Пренебрежителното отношение (винаги ми е изглеждало позьорско) към парите идва от криворазбраното схващане, че едва ли не тези, които ги ценят са духовно бедни и нямат други стремежи освен материално благополучие.
А това е пълна глупост.
В много отношения точно с пари се постига и духовно усъвършенстване.
А това е пълна глупост.
- сър Айвънхоу
Добре де, позьор съм!esti написа:Пренебрежителното отношение (винаги ми е изглеждало позьорско) към парите идва от криворазбраното схващане, че едва ли не тези, които ги ценят са духовно бедни и нямат други стремежи освен материално благополучие.
А това е пълна глупост.
Bella Ciao
Bella Ciao
Ако шефа ти предложи да ти вдигне заплатата и ти откажеш, тогава ще ти повярвам, че не си.сър Айвънхоу написа:
Добре де, позьор съм!
По-скоро ми звучи като "гроздето е кисело".esti написа:Пренебрежителното отношение (винаги ми е изглеждало позьорско) към парите идва от криворазбраното схващане, че едва ли не тези, които ги ценят са духовно бедни и нямат други стремежи освен материално благополучие.
...
и в много отношения с пари се постига точно обратното...esti написа:Пренебрежителното отношение (винаги ми е изглеждало позьорско) към парите идва от криворазбраното схващане, че едва ли не тези, които ги ценят са духовно бедни и нямат други стремежи освен материално благополучие.
А това е пълна глупост.
темата наистина е интересна и деликатна.
Ясно е, че най-богатите хора не са щастливи поради фактът, че имат много пари. Парите не купуват щастие и духовност, но спомагат за по-високо качество на живот и възможности за повече избор (когато носиш духовност, парите ти помагат да я издигнеш и усъвършенстваш, когато не носиш - не можеш да си я купиш). Най-бедните не са също щастливи, щото нямат пари и най-често те виждат щастието в парите.
Определено парите помагат на много хора за по-качествен живот. От там нататък има милион и едно разклонения на темата.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Прав е човека, това няма нужда от коментар.Dark Lady написа: "Лейди Дарк, Вие трябва да обясните и децата Ви да разберат добре, че парите не гарантират щастие, но тяхната липса прави живота нещастен"....
Последно промяна от Амаранта на 10.12.07, 10:32, променено общо 1 път.
- сър Айвънхоу
Гледай сега... аз лично правя разлика между пари и ресурси...esti написа:Ако шефа ти предложи да ти вдигне заплатата и ти откажеш, тогава ще ти повярвам, че не си.сър Айвънхоу написа:
Добре де, позьор съм!
Все пак парите имат све много важни функции - запазват стойността и служат за разменно средство...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Колко си прав!...zmeu написа:пари
трябва да имам достатъчно за да не ги мисля
мислил съм си
ако работех не за пари а за бартер - дават ми всички неща дали щях да работя по същия начин
не
абе измислили са го та чак да ти се доработи
Bella Ciao
Bella Ciao
Парите не "развалят" хората - просто, когато имат повече пари, дребните душици имат възможност да се проявят в пълния си "блясък".ELBI написа:
и в много отношения с пари се постига точно обратното...
Може би освен във виното истината е и в парите.
ами говорим за едно и също с други думи само.esti написа:Парите не "развалят" хората - просто, когато имат повече пари, дребните душици имат възможност да се проявят в пълния си "блясък".ELBI написа:
и в много отношения с пари се постига точно обратното...
Може би освен във виното истината е и в парите.
Не случайно се казва "Дай на простака власт/пари, за да го видиш колко струва"
Та - и парите и властта развалят или дават простор на разваленото да се прояви.
Може да се направи аналогия и с писането по форуми (дай на еди-кой-си шанс да си покаже мижавата душичка и ...). Ама това е друга тема
Точно, затова казах, че парите не развалят, а само дават възможност да се проявим, като такива или онакива. Ако нямаш пари - нямаш избор, както казва и Елби.сър Айвънхоу написа:
Но това какво ще правя с парите вече е разликата между такива, като мен и по-материалистичните натури...
Парите са невинни.
Също много интересна тема.ELBI написа:
Може да се направи аналогия и с писането по форуми (дай на еди-кой-си шанс да си покаже мижавата душичка и ...). Ама това е друга тема
Дали да не я разнищим.....
- Dark Angel
аз като фен на всичко екстремно......Quid написа:
с умереност ще направи човек умерени кинти и ще има умерена свобода и всичко ще му е умерено
ако един човек иска да е умерен то това е добре
ако не иска да е умерен умереноста изобщо не е подходяща
като ще е гарга да е рошава, много рошава
да оспамим темата на даркиesti написа:Също много интересна тема.ELBI написа:
или нова ...
интересно - до тук, ни секс, ни зг, ни чв, ни обидени и обиждащи - само по темата
- Dark Angel
а мен направо си ме дразни пренебрежителното отношение към паритеesti написа:Пренебрежителното отношение (винаги ми е изглеждало позьорско) към парите идва от криворазбраното схващане, че едва ли не тези, които ги ценят са духовно бедни и нямат други стремежи освен материално благополучие.
А това е пълна глупост.
е кво им е интересно на некви голи охлювиesti написа:Също много интересна тема.ELBI написа:
та и душевноста да им се коментира:rotfl24:
- Dark Angel
спама е животELBI написа: да оспамим темата на дарки
или нова ...
интересно - до тук, ни секс, ни зг, ни чв, ни обидени и обиждащи - само по темата
спри им крана с кинтите на такива и ще ги видишDark Lady написа:а мен направо си ме дразни пренебрежителното отношение към паритеesti написа:Пренебрежителното отношение (винаги ми е изглеждало позьорско) към парите идва от криворазбраното схващане, че едва ли не тези, които ги ценят са духовно бедни и нямат други стремежи освен материално благополучие.
А това е пълна глупост.
като дупе у коприва са:rotfl24:
Ми как човек да се отскубне от такава притегателна сила, като парите и да започне да спами - не става.ELBI написа:
- Dark Angel
тогава те стават добри, а хората с пари са най-лошите под слънцетоQuid написа: спри им крана с кинтите на такива и ще ги видиш
това е общоприетата диагнозаDark Lady написа:тогава те стават добри, а хората с пари са най-лошите под слънцетоQuid написа: спри им крана с кинтите на такива и ще ги видиш
имаш кинти - лош си
нямаш кинти - добър си
пълни глупости
това е наистина според мен доста извратено мислене
Абе има тук едно такова нездравословно, някак деформирано отношение към парите. Толкова години соц, трудно се заличават.Dark Lady написа:тогава те стават добри, а хората с пари са най-лошите под слънцетоQuid написа: спри им крана с кинтите на такива и ще ги видиш
- Dark Angel
човека ми се струва прав за толкова много неща.... иска ми се да имаше повече свободно време....Mila написа:Прав е човека, това няма нужда от коментар.Dark Lady написа: "Лейди Дарк, Вие трябва да обясните и децата Ви да разберат добре, че парите не гарантират щастие, но тяхната липса прави живота нещастен"....
- Dark Angel
светът е пълен с извратеняциQuid написа: това е общоприетата диагноза
имаш кинти - лош си
нямаш кинти - добър си
пълни глупости
това е наистина според мен доста извратено мислене