Урвич - специално за Грийна.

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Урвич - специално за Грийна.

Мнение от Глас в пустиня »

Грин, преди време говорихме за Шишман и крепостта Урвич, за легендите и делата. Та, порових и открих нещо интересно - във всеки мит или легенда има и частица истина. Оказва се, че Иван Шишман е имал по-малък брат Ясен - Иван Асен V-ти, тъкмо той е водил отбраната на софийското поле и е намерил смъртта си в битка.

<<<Статията>>>

Изображение

Цар Иван Александър със синовете си Иван Шишман и Иван Асен V (вдясно).
Миниатюра от Лондонското четвероевангелие

Много неща предстоят да се "открият" след като години наред са били старателно скрити. Днес, например, гледах "пътя на българите" - за изгубеният град и предположението на водещия, че е възможно част от гражданите да са напуснали града преди битката и като последна крепост от воложка българия да са потърсили спасение при роднини в дунавска и по тоя начин да е създаден град Бургас, защото по непотвърдени данни изгубеният град се индетифицира с град Буртас. Часове след филма четох статия(не мога да дам линк, защото достъпът до там е платен) от някой си доцент Степанов в СУ, която буквално бълваше жупел и огън по адрес на предаването и водещия...
Та, така, ако ти е интересно - “По следите на Волжка България”

Цитат от статията:
За сражението говорят намерените оръжия. Проф. Белорибкин смята, че едва ли някъде по света има място, запазило толкова много следи от една жестока битка. Екипът му е открил повече от 2 хиляди стрели, а при това е разкопан едва един процент от обекта, който се простира на 13 хектара.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Благодаря ти, поласкан съм наистина, от това, че в твоите търсения се сещаш за мене. Аз, самия далеч не се чувствам на нивото на знанията ти по история. Това, което прочетох от линковете ти е супер интересно, едва ли има българин, който да не се заинтригува.
Това, което си спомням от прочетенето от "100 мита за българската история" за цар Шишман е опровергаване на теорията, че е зарязал отбраната и е избягал в Никопол. Автора- Веселин Игнатов там аргументирано(аз не мога да преценя колко струват аргументите му, може да са прах в очите) обяснява дипломатическите и военните ходове на Шишман и излиза със заключението, че е едновременно хитър, но и достоен владетел, удължил до крайност отбраната на България. В крайна сметка се стига до отказ от негова страна да изпрати войска в помощ на турците срещу сърбите, нещо което се е изисквало от нас, кйато васали, открита война и поробване. Бягството в Никопол, Игнатов обяснява с тактическо отстъпление, което дава възможност за протакане на войната и привличане на съюзници отстрана на сърби и мир и съюз с власите. Уви власите воюват на страната на Турция, според васалните си договори, пък и нали сме си били във бойна с тях. Сложна работа, не се наемам да давам оценки. Елби каза в един постинг, че Веселин Игнатов не му е познат, като име, представен е като гимназиален учител.
Доколкото разбирам обяснението на тактиката на Мурад, той е побеждавал даден владетел в битка, после го е приемал, като васал, писал го е управител вместо цар и го е оставял да си управлява страната на воля. Но твърдо е изисквал да воюва на страната на турците. Това очевидно не е устройвало българите и затова Шишман лъже, маже и протака.

Ако пиша глупости, не се връзвай.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Всъщност сравнително лесното завоюване на Балканите и Визанития от османците се дължи на няколко важни фактора, един от които Грийн споменава (за това, че са давали шанс на местни владетели да останат на позициите си, а не да ги убиват и да плячкосват всичко и да убиват безразборно...другите са много силната военна и адм. организация на османците, много слабите Балкани и чумата в региона). Разбира се липсата на писмени документи ни възпира да имаме повече аргументация кой, кога и защо, което за жалост остава доста място за спекулации.

Относно филма на Битиви - и на мен ми е много интересен, но е определено правен от аматьор. Това с Бургас е също може би спекулация, защото е известно, че Бург значи крепост в германските езици и се използва към много градове...та това име си има връзка с Европа и по-новата история... Все пак е ценна насока за историците, които за жалост дълго време (особено след 1944) не обръщаха внимание на тази история, а там очевидно има много и интересни факти и неща. Връзката на тези древни Българии с днешната е не по-малко силна и налична исторически от колкото на днешните гърци с древните. Да не говорим, че от към военна гл. точка и администрация, нищо чудно древните българи да са били доста по-развити от гърците. Само дето има проблем с писмеността (или няма, или не е разчетена).

С историческите неща и необяснени от професионалисти факти трябва да се внимава много - едно е желанието на някои хора (типичен пример П. Добрев) за една национална кауза, но друго е непрофесионалния и спекулативния подход.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ELBI написа:Всъщност сравнително лесното завоюване на Балканите и Визанития от османците се дължи на няколко важни фактора, един от които Грийн споменава (за това, че са давали шанс на местни владетели да останат на позициите си, а не да ги убиват и да плячкосват всичко и да убиват безразборно...другите са много силната военна и адм. организация на османците, много слабите Балкани и чумата в региона). Разбира се липсата на писмени документи ни възпира да имаме повече аргументация кой, кога и защо, което за жалост остава доста място за спекулации.

Относно филма на Битиви - и на мен ми е много интересен, но е определено правен от аматьор. Това с Бургас е също може би спекулация, защото е известно, че Бург значи крепост в германските езици и се използва към много градове...та това име си има връзка с Европа и по-новата история... Все пак е ценна насока за историците, които за жалост дълго време (особено след 1944) не обръщаха внимание на тази история, а там очевидно има много и интересни факти и неща. Връзката на тези древни Българии с днешната е не по-малко силна и налична исторически от колкото на днешните гърци с древните. Да не говорим, че от към военна гл. точка и администрация, нищо чудно древните българи да са били доста по-развити от гърците. Само дето има проблем с писмеността (или няма, или не е разчетена).

С историческите неща и необяснени от професионалисти факти трябва да се внимава много - едно е желанието на някои хора (типичен пример П. Добрев) за една национална кауза, но друго е непрофесионалния и спекулативния подход.
Тоя филм, ще взема да го намеря и да го гледам най- накрая.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Green Light написа:
ELBI написа:Всъщност сравнително лесното завоюване на Балканите и Визанития от османците се дължи на няколко важни фактора, един от които Грийн споменава (за това, че са давали шанс на местни владетели да останат на позициите си, а не да ги убиват и да плячкосват всичко и да убиват безразборно...другите са много силната военна и адм. организация на османците, много слабите Балкани и чумата в региона). Разбира се липсата на писмени документи ни възпира да имаме повече аргументация кой, кога и защо, което за жалост остава доста място за спекулации.

Тоя филм, ще взема да го намеря и да го гледам най- накрая.
аз си купих всичките епизоди на дивиди-та, та ако решиш някой ден да ги гледаш - знаеш кой може да ти ги даде за гледане.

Апропо, дай някакъв скайп или кю адрес на биляжка, плийз...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
annonymus

Мнение от annonymus »

ELBI написа: Относно филма на Битиви - и на мен ми е много интересен, но е определено правен от аматьор. Това с Бургас е също може би спекулация, защото е известно, че Бург значи крепост в германските езици и се използва към много градове...та това име си има връзка с Европа и по-новата история... Все пак е ценна насока за историците, които за жалост дълго време (особено след 1944) не обръщаха внимание на тази история, а там очевидно има много и интересни факти и неща. Връзката на тези древни Българии с днешната е не по-малко силна и налична исторически от колкото на днешните гърци с древните. Да не говорим, че от към военна гл. точка и администрация, нищо чудно древните българи да са били доста по-развити от гърците. Само дето има проблем с писмеността (или няма, или не е разчетена).

Тази игра на думи никога не ми е изглеждала сериозна.
Между другото "бург" на албански е затвор.
П. Добрев по скромното ми мнение е точно спекулант. Познанията ми по история не са особено задълбочени, но аргументацията ми в книгите на Добрев, на които съм попадала е несериозна - според мен, повртарям. Аналогиите в думи, букви и форми не са еднозначни.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

pocti_bezobidna написа:
ELBI написа: Относно филма на Битиви - и на мен ми е много интересен, но е определено правен от аматьор. Това с Бургас е също може би спекулация, защото е известно, че Бург значи крепост в германските езици и се използва към много градове...та това име си има връзка с Европа и по-новата история... Все пак е ценна насока за историците, които за жалост дълго време (особено след 1944) не обръщаха внимание на тази история, а там очевидно има много и интересни факти и неща. Връзката на тези древни Българии с днешната е не по-малко силна и налична исторически от колкото на днешните гърци с древните. Да не говорим, че от към военна гл. точка и администрация, нищо чудно древните българи да са били доста по-развити от гърците. Само дето има проблем с писмеността (или няма, или не е разчетена).

П. Добрев по скромното ми мнение е точно спекулант. Познанията ми по история не са особено задълбочени, но аргументацията ми в книгите на Добрев, на които съм попадала е несериозна - според мен, повртарям. Аналогиите в думи, букви и форми не са еднозначни.
Точно за това говоря!!!
Аватар
Глас в пустиня

Green Light написа:
Голяма мешавица е било-спор няма.
Проблемът е там, че никой не се е занимавал подробно с генеалогия на царските родове на полуострова.
Мурад е син на Орхан І и византийската принцеса Елена, което ще рече че е бел най-малкото братовчед с половината царе и деспоти. А, кой коли роднина без да има основателна причина?!:winkw:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
Green Light написа:
Голяма мешавица е било-спор няма.
Проблемът е там, че никой не се е занимавал подробно с генеалогия на царските родове на полуострова.
Мурад е син на Орхан І и византийската принцеса Елена, което ще рече че е бел най-малкото братовчед с половината царе и деспоти. А, кой коли роднина без да има основателна причина?!:winkw:
в повечето държави го е имало това. Основателната причина - да не би този роднина някой ден да ти вземе престола.

Макар и да има забавни изключения. Братът на Отон 1-ви направо е тръгнал да сваля брат си от власт (дето навсякъде се наказва със смърт), но оня пич решава да играе добър крал (след като го побеждава и хваща, разбира се) и го прави некъф шеф там и оня му е верен до края (ама при други подобни случаи верността е изчезвала). В повечето случаи - под ножа, да не му иска властта...
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
Относно филма на Битиви - и на мен ми е много интересен, но е определено правен от аматьор.
Естествено, филма не претендира за нАучност.:lol:
И автора може да изказва каквито си иска предположения - който не е доволен да отиде там късето е той и да направи опровержение.
Кво общо има немското Бург с Бургас?:blink: Варна ,Шумен и Мадара са български наименования, макар че съм сигурен, ако се порови човек може да излязат "разумни" обяснения на имената и на немски и на френски та и на патагонски ако щеш.:cool:

Говориш за спекулации и профита - кои са профитата? Златарски излиза голям шегаджия, около преписването на саксонското преселение в британия - всичко е едно към едно, дори и островът "онглос".:lol:
Пък и вече стана безпощадно ясно, че българите обикалят балканите и европа още преди 500 година, това го пишат и Паисий и Раковски, но за гусина Златарски първият българин стъпва отсам дунава през 681г.
За какво си говорим?:cool:
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа:
Благодаря, нямах представа че Бургас води началото си от албански затвор.:-)
Кой сега си играе на думи?!:grin:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
ELBI написа:
Относно филма на Битиви - и на мен ми е много интересен, но е определено правен от аматьор.
Естествено, филма не претендира за нАучност.:lol:
И автора може да изказва каквито си иска предположения - който не е доволен да отиде там късето е той и да направи опровержение.
Кво общо има немското Бург с Бургас?:blink: Варна ,Шумен и Мадара са български наименования, макар че съм сигурен, ако се порови човек може да излязат "разумни" обяснения на имената и на немски и на френски та и на патагонски ако щеш.:cool:

Говориш за спекулации и профита - кои са профитата? Златарски излиза голям шегаджия, около преписването на саксонското преселение в британия - всичко е едно към едно, дори и островът "онглос".:lol:
Пък и вече стана безпощадно ясно, че българите обикалят балканите и европа още преди 500 година, това го пишат и Паисий и Раковски, но за гусина Златарски първият българин стъпва отсам дунава през 681г.
За какво си говорим?:cool:
аз казах, че филма ми е интересен. Даже си закупих дивидитата, което правя сравнително рядко.

Бургас като е била крепост е повече от логично да е била Бург.

Варна съвсем не знам от къде произхожда. Май от поляка, дето я стигнал, но нека кажат варненци

Шумен и Мадара по-може да са български. не знам. Което не знам - не знам. Ако се поровя малко ще ти дам отговори.

Златарски си е признат учен, макар и тук-таме да му намират грешки (Островски или други, но това не е така важно). И е определено по-сведущ от Паисий и Раковски.

Ми говорим си, че трябва да се внимава с творби на аматьори. Не че е невъзможно да съдържат истини.

И си говорим, че тази история - преди 681 трябва наистина да се разрови повече от учените и да се напише като хората. Щото сега е един хаос там.

:cool:
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа: Основателната причина - да не би този роднина някой ден да ти вземе престола.
Ами твойто "основателна" никак не е основателна в случая за който говоря.:lol:
Първо - роднинството е по женска линия и Второ - религиите са различни.
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа:
Боев, не ми изкривявай думите!!!! :mad::mad:
Много добре знаеш, че не това имах предвид. :mad::mad:
Последно промяна от annonymus на 10.12.07, 12:36, променено общо 1 път.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа:
има явна връзка между думите затвор и крепост - нещо, което е пазено и с труден достъп до / от него. Къф ви е проблема?
annonymus

Мнение от annonymus »

ELBI написа:
БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа:
има явна връзка между думите затвор и крепост - нещо, което е пазено и с труден достъп до / от него. Къф ви е проблема?
Проблема ми е да не ми изкривяват думите, това ми е проблема на мен.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

pocti_bezobidna написа:Проблема ми е да не ми изкривяват думите, това ми е проблема на мен.
Погледни от добрата страна - като се изкривят, може пък да станат кука, за да се закачи нещо с тях. :blum:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
annonymus

Мнение от annonymus »

сър Айвънхоу написа:
pocti_bezobidna написа:Проблема ми е да не ми изкривяват думите, това ми е проблема на мен.
Погледни от добрата страна - като се изкривят, може пък да станат кука, за да се закачи нещо с тях. :blum:
Аха. Не, не ми се вярва. Да се закачи нещо, имам предвид.
Боев конкретно, мисля, вече веднъж-дваж учтиво му казах, че това не ми е приятно.
Ти да не си му станал адвокат?
:mad:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

pocti_bezobidna написа:Аха. Не, не ми се вярва. Да се закачи нещо, имам предвид.
Боев конкретно, мисля, вече веднъж-дваж учтиво му казах, че това не ми е приятно.
Ааа, не! Аз адвокат не ставам никому!
Просто се закачах с теб! :blum:
Bella Ciao
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
Що?:blink:
Обясни ми като на идиот, щото аз нещо не вдевам! Защо името на български град трябва да си го обясняваме, чрез значението на чужди и далечни езици?!:shocked:
Доколкото знам Бургас никога не е бил крепост(Бург или бургия), сведенията за него са доста късни и се говори първо за малко село.:cool:
Няма нищо научно и академично в усложняването на прости неща със стотици аналози - изселниците по време на робството, освен покъщнина, към руските степи на хиляди километри са носели и имената на селата/районите от които са тръгнали. Та не виждам какво му е толкова еретичното на предположеното от В. Петков.
annonymus

Мнение от annonymus »

сър Айвънхоу написа:
pocti_bezobidna написа:Аха. Не, не ми се вярва. Да се закачи нещо, имам предвид.
Би ли престанал да се плезиш, ако не ти представлява голяма трудност.
Ако обичаш.
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа:
Истината е, че нямам представа за какво говориш!
След като се изказа в дискусия около произхода на името на един град, не виждам как да тълкувам думите ти...или ти така си говориш - ни в клин, ни в ръкав.
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа:
След като се изказа в дискусия около произхода на името на един град, не виждам как да тълкувам думите ти...или ти така си говориш - ни в клин, ни в ръкав.
Прекали.
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа:
Прекали.
Пак ли?!:lol:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
ELBI написа:
Що?:blink:
Обясни ми като на идиот, щото аз нещо не вдевам! Защо името на български град трябва да си го обясняваме, чрез значението на чужди и далечни езици?!:shocked:
Доколкото знам Бургас никога не е бил крепост(Бург или бургия), сведенията за него са доста късни и се говори първо за малко село.:cool:
Няма нищо научно и академично в усложняването на прости неща със стотици аналози - изселниците по време на робството, освен покъщнина, към руските степи на хиляди километри са носели и имената на селата/районите от които са тръгнали. Та не виждам какво му е толкова еретичното на предположеното от В. Петков.
не мога да обяснявам неща, които не познавам. Беше предположение. Логично такова. може и да не е.

еретичното му е, че има по-близки и сякаш нормални обяснения. И не искам да изпадам в положението на Добрев, дето всяка дума с б значи българин и т.н. и т.н.

нека някой направи проучване или някой от Бургас да каже от кога носи съвременото си име града им? Това ще даде някаква представа за какво става въпрос

в момента преливаме от пусто в празно - нито ти, нито Петков сте правили проучване дали и от кога Бургас носи това име и какви са писмените доказателства за това.

В науката си има принципи и подходи. В момента тук сме на етап как слънцето се върти около земята. Не е кой знае какво еретично предположение. За преди новата ера.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

pocti_bezobidna написа:
сър Айвънхоу написа:
Би ли престанал да се плезиш, ако не ти представлява голяма трудност.
Ако обичаш.
Слушам, мадам! :-)

П.П. Други желания? :winkw:
Bella Ciao
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Може и да беше интересна темата, може и да ми се четеше.
Не знам дали някой цели пробуждане на заспали чувства патриотични, но ефектът е обратния - отщява ми се! Но вие не се ангажирайте.
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа: Беше предположение.
Както и във филма.
Аватар
Глас в пустиня

Semiramis написа: Не знам дали някой цели пробуждане на заспали чувства патриотични, но ефектът е обратния - отщява ми се!
Ако визираш мен - да знаеш, че не целя нищо, просто коментирам неща които ме интересуват и търся винаги по особената гледна точка. Няма смисъл да се вкопчвам в нещо което вече здраво издиша, а и времето на единствената и единствено права истина отминава, откриват се нови хоризонти и лично аз нямам нищо против да тълкуваме "спорните" въпроси така като ни изнася на нас, а не както уйдисва на други...

пп Малко като гузен негонен...ама...гледам и темата "възмездие", ама как да се обадя...като вече ме е страх и развивам комплекси.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
ELBI написа: Беше предположение.
Както и във филма.
и за да не дрънкаме още глупости, поглеждайки на първото, най-лесно и логично място виждаме колко авторът на филма е правил исторически справки:

най-бързата справка сочи, че
Бургас е основан от гръцкия град Аполония под името Пиргос, като военна и търговска колония в периода на съперничество с другия голям гръцки град в областта Месемврия 6. Според сведенията на френския консул по Черноморието Шарл дьо Пейсонел (1727-1790) градът започва да се разраства благодарение на търговията и зърноизноса за Цариград в средата на 18 век. До 19 век е известен и с името Пиргос.

Аз лично, ако правех филм и правех твърдения, щях да правя поне подобни справки преди това...а не да твърдя, че има сходство между незнамкойси незнамкъдеси град с такъв в България, който не се е наричал така на територията на страната ни над 10 века...

Такива ми ти работи.

Както казах - темата е супер интересна, на мен филма ми хареса, но е очевидно, че с изключение на моментите, когато говорят историци, останалото е много малко повече от непроучени предположения. Което не трябва да се прави, когато излизаш по националната телевизия.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

дай да направиме един филм за бургас
500-600 мил евро мисля че бюджет ще стигнат
с тия пари може да стигнеме доста далеч
в
търсенията:cool:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Глас в пустиня

Quid написа:дай да направиме един филм за бургас
в
500-600 цирея да ти избият на гъза!:lol:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

в
И Ести по без прашки в главната роля :rotfl24:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

в
мда. нави ме. може и допълнително филмче за Варна и едно още по-малко за Елин Пелин да врътнем.

Да има future projects...
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
Както казах - темата е супер интересна, на мен филма ми хареса, но е очевидно, че с изключение на моментите, когато говорят историци, останалото е много малко повече от непроучени предположения. Което не трябва да се прави, когато излизаш по националната телевизия.
Ами тогава за какво да правят филм! Да седнат на по чаша кафе в някой кабинет и "историците" да разкажат. То така се пише цялата ни история, от кабинет в кабинет и оскъдица от теренни проучвания.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
ELBI написа:
Ами тогава за какво да правят филм! Да седнат на по чаша кафе в някой кабинет и "историците" да разкажат. То така се пише цялата ни история, от кабинет в кабинет и оскъдица от теренни проучвания.
айде сега... по битиви имаше една чудесна поредица за Фердинанд и филм за Ляпчев. Те бяха доста по-добре исторически издържани.

Що не признаеш, че филма само щеше да спечели, ако имаше исторически консултанти по повечето въпроси, а не авторски измишльотини. Просто го е мързяло пича да си даде труда да провери разни факти, преди да прави бомбастични журналистически предположения.

интересно е да предположиш, че земята е плоска или е в центъра на вселената, но просто не е.
annonymus

Мнение от annonymus »

,,,
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
БоЕВ написа:
ELBI написа:
айде сега... по битиви имаше една чудесна поредица за Фердинанд и филм за Ляпчев. Те бяха доста по-добре исторически издържани.

Що не признаеш, че филма само щеше да спечели, ако имаше исторически консултанти по повечето въпроси, а не авторски измишльотини. Просто го е мързяло пича да си даде труда да провери разни факти, преди да прави бомбастични журналистически предположения.

интересно е да предположиш, че земята е плоска или е в центъра на вселената, но просто не е.
Ами виж, има разлика. Едното е документален филм и няма мърдане - само факти. А, това е една съвременна приказка - приказка без ангажименти и на мен ми харесва така, защото повдига въпроса за обмен на хора, за контакти, за които до сега нищо не се казва, тема табу, а най-верните съюзници на българите са били куманите/половците, живяли са със и до воложките българи, толкова ли е трудно едните да идват когато има зор по време на война...абе сигурен съм, че надеждите свързани с "големия" брат имат доста дълбок(във времето) корен и нямат нищо общо с матушка рус.

поживьом - увидим!
Публикувай отговор