Религия & празници.

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Религия & празници.

Мнение от Глас в пустиня »

Днеска цял ден се шматках из сокаците около джамията на турската махала в издирване на едни люде.
Какво ми направи впечатление - множество къщи украсени с картонени дядоколедовци с надписи "мери кристманс" гирлянди, венци, свещички и др. атрибути характерни за християнският празник.
Явно много от празниците се освобождават от баш религиозното и се набляга на общото, всенародно веселие.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Re: Религия & празници.

Мнение от Kent »

БоЕВ написа:Днеска цял ден се шматках из сокаците около джамията на турската махала в издирване на едни люде.
Какво ми направи впечатление - множество къщи украсени с картонени дядоколедовци с надписи "мери кристманс" гирлянди, венци, свещички и др. атрибути характерни за християнският празник.
Явно много от празниците се освобождават от баш религиозното и се набляга на общото, всенародно веселие.
метрорелигиозността е на мода :rotfl24: а Джамията стара ли е, интересна ли е , вътре пускат ли...немусульмани... що не я снимаш...освен ако не е от онея кукувичи гнезда, по бедните села дето ...приличат на ракетки от детски площадки
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Добре, де, Боев, глей кво дават по празниците по телевизията, примерно, най-достъпното забавление: САМО американски филми, с украсени отвън къщи, с венци и т.н. С пеенето по площадите и пред къщите. Не мога да отрека: има нещо очарователно в това, ама си е чуждо, не е нашият си празник. Не че нямаме коледари и песни, и украси, и ядене, и пиене... :winkw: И в крайна сметка, както писа и Рема тия дни, всичко иде от мнооого отдавна от древността, когато се е чествало слънцето:winkw: Религията после е "закопчана" за древните празници.

Пък и може в тия турски квартали вече отдавна да не живеят турци :dunno:

Виж, мен лично по ме вълнува как да избягам от празничния кич :crying:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Кент написа: метрорелигиозност
Хе-хе, много готин термин тва:grin:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

4avdar4e написа:
дай ми термини да измислям на мене
направо съм цял терминатор :rotfl24:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Глас в пустиня

Кент написа:
БоЕВ написа:Днеска цял ден се шматках из сокаците около джамията на турската махала в издирване на едни люде.
метрорелигиозността е на мода :rotfl24: а Джамията стара ли е, интересна ли е , вътре пускат ли...немусульмани... що не я снимаш...освен ако не е от онея кукувичи гнезда, по бедните села дето ...приличат на ракетки от детски площадки
Няма чалъм, много стълбове, много жици, къщи наоколо, сокак. Минарето е мижаво, правиха го в началото на 90-те, отвън не блести с нищо, надничал съм и вътре - нищо особено, няма стенописи, голи стени и само едни килимчета по пода...няма за какво да ми се закачи окото та да ми придоиде да снимам, пък и не знам как ще реагират хората, може да им се види обидно нещо...

За метрорелигиозността - как да обясниш на Метин-чо, например, че е различен от другите деца и няма да има елха и подарък за него!!!

Голям мерак днеска две циглета да ме развеждат из едни бараки за временно настаняване - ок, припкаха покрай мене, ама накрая си удариха дупцетата о асфалта като бръкнах и им дадох стинки за черпене щото са ми помогнали и са свършили нещо.:lol:
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:Добре, де, Боев, глей кво дават по празниците по телевизията, примерно, най-достъпното забавление: САМО американски филми, с украсени отвън къщи, с венци и т.н. С пеенето по площадите и пред къщите. Не мога да отрека: има нещо очарователно в това, ама си е чуждо, не е нашият си празник. Не че нямаме коледари и песни, и украси, и ядене, и пиене... :winkw: И в крайна сметка, както писа и Рема тия дни, всичко иде от мнооого отдавна от древността, когато се е чествало слънцето:winkw: Религията после е "закопчана" за древните празници.

Пък и може в тия турски квартали вече отдавна да не живеят турци :dunno:

Виж, мен лично по ме вълнува как да избягам от празничния кич :crying:
Балига! Бил съм веднъж, на рамазан ли, на байрам ли, не помня. Но ми направи силно впечатление, че страшно си прилича с наши празници - децата с нарисувани, къносани пръсти и ръчички ходят от къща на къща и викат, после пеят, а стопанина излиза и раздава бонбони и сладка...гледах ей така:shocked: А, големите с едни кани, като най-първа работа отиват на гробищата да прелеят и да искат прошка от мъртвите...:shocked:

А, Барието чистачка във фирмата дето работех, задължително носеше сладки и ни черпеше всички зарад празника...:shocked:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

За метрорелигиозността - как да обясниш на Метин-чо, например, че е различен от другите деца и няма да има елха и подарък за него!!!

mi evreite poneje sa hitri...sa si izmislili praznik tochno po wreme na Koleda
( da utochnq-amerikanskite evrei)
znachi Hannukah-ta e nqkva pulna izmishliotina( ima si go po knigite).. ima sveshtichki ,ima podaryci ,ima ukrasa i si e tehen religiozen praznik.
nqma bratche-:"nie praznuvame s hristiqnite"...te si praznuvat tehen si praznik..a decata im si imat podaryci i vlizat v obshtiq ton na koledata...
ta taka.

a musulmanite tuk ne praznuwat Koleda i ne si ukrasqwat ky]ite.
Vij indijcite ( ne musulmani) sa druga rabota..te nqmat nishto protiv praznicite-stiga da e praznik.
Аватар
Глас в пустиня

doktorka написа: Vij indijcite ( ne musulmani) sa druga rabota..te nqmat nishto protiv praznicite-stiga da e praznik.
Абе и при нас е така - като сме безделници, да не сме без празници!:lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Аз всъщност мисля, че за много малко хора това са истински религиозни празници. Като цяло всичко това е външно, опаковка с панделка.
Ние тепърва ще търсим религията отново. Под "ние" имам предвид народът, масата, не знам вече как да го кажа.
Малцинствените групи повече са съхранили своето религиозно чувство. Вероятно, не съм съвсем сигурна, но е логично да е така. И тогава за тях техните си празници са едни, а тези нашите - също опаковка с панделка.
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Живеех на 300-400 метра от джамията.
Ходжата живееше в нашия блок на първия етаж, аз на четвъртия.
Много умен и начетен човек.
Много пъти сме спорили на всякакви теми.
На Велик ден съм му носил яйца и козунак. На байрамите ми е давал локум и други вкусотии.
Мисля, че винаги може да се живее в толерантност.
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
Аз всъщност мисля, че за много малко хора това са истински религиозни празници.
Май това е истината!
Наследство от социализъма и новогодишните празници.
Аватар
Глас в пустиня

сър Айвънхоу написа:Живеех на 300-400 метра от джамията.
Фанах те!
Е, те тука излъга - познавам града метър по метър и сокак по сокак.:grin:

Най-близкият блок е на ул. Алеко Константинов №33, а другите са на Екзарх Антим І и идат малко по в страни.:cool:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: Май това е истината!
Ооо, неее, далеч не само у нас е така.

Знаеш ли, примерно, че в Чехия и Полша вярващите (тоест - ходещите на църква, спазващите ритуали и т.н., че то това не се мери на кило), в постсоциалистическите години са намалели с хиляди?!? С което искам само да ти кажа, че дори тенденцията е обратна. Има социализъм - има съпротива - има религия. Няма социализъм - няма нищо :rotfl24:

Не, не, закачам се, играя си... Просто религиозността в световен мащаб някак отстъпва, а в България специално огромна вина има самата църква. Ама коя точно???:winkw:

Метрорелигиозната?? :huhthink:
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:
БоЕВ написа: Май това е истината!
Ооо, неее, далеч не само у нас е така.

Знаеш ли, примерно, че в Чехия и Полша вярващите (тоест - ходещите на църква, спазващите ритуали и т.н., че то това не се мери на кило), в постсоциалистическите години са намалели с хиляди?!? С което искам само да ти кажа, че дори тенденцията е обратна. Има социализъм - има съпротива - има религия. Няма социализъм - няма нищо :rotfl24:

Не, не, закачам се, играя си... Просто религиозността в световен мащаб някак отстъпва, а в България специално огромна вина има самата църква. Ама коя точно???:winkw:

Метрорелигиозната?? :huhthink:
Права си отново.
У нас за съжаление има една псевдорелигиозност и голяма доза фарисейска показност.
Рядко влизам в църква, освен "големите" религиозни празници други не знам, но това не ми пречи да нося Бог в сърцето си и да го чувствам така, както го разбирам...и това ако не е ерес-здраве му кажи.:lol:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

БоЕВ написа:
Фанах те!

Най-близкият блок е на ул. Алеко Константинов №33, а другите са на Екзарх Антим І и идат малко по в страни.:cool:
Добре бре... хвана ме... за... :grin:

Абе, в блока срещу гробищата живея! Сега там направиха Топливо или некъф склад...

Може и да не са 400 метра... може и повече да са... ама са достатъчно близо, за да виждам джамията от балкона си! :blum:
Bella Ciao
Аватар
Глас в пустиня

сър Айвънхоу написа:
БоЕВ написа:
Фанах те!

Добре бре... хвана ме... за... :grin:

Абе, в блока срещу гробищата живея! Сега там направиха Топливо или некъф склад...

Може и да не са 400 метра... може и повече да са... ама са достатъчно близо, за да виждам джамията от балкона си! :blum:
Аха! П. Р. Славейков №7 или №9. Отсреща е склад за строителни материали на Ангел Беляков(бивш, вече кандидат за кмет от листата на БСП) води се на ПРС№2.:blum:

Близо е, верно, по Киряк Цанков и си там.:-)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: Права си отново.
У нас за съжаление има една псевдорелигиозност и голяма доза фарисейска показност.
Рядко влизам в църква, освен "големите" религиозни празници други не знам, но това не ми пречи да нося Бог в сърцето си и да го чувствам така, както го разбирам...и това ако не е ерес-здраве му кажи.:lol:
Баш сега дочитам една книга... И съм се спряла 5 страници преди края и не искам да я свърша. Сякаш ще приключа една любов, или един живот :shy: Цяла тема даже мислех да пускам как не искам да й дочета края.... Познай, Мнемо ми я даде :rotfl24: Книгата не е известна (в общоприетия смисъл на думата), разказва за едно село - Павликянско Каминище, село на стари павликяни. Цитирах я вече веднъж преди време... Само ще намекна, че автор е Константин Илиев... Кво исках да кажа, чакай да се сетя... а, да, че в много случаи ереста е по-силна вяра от правата :winkw:
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:... разказва за едно село - Павликянско Каминище, село на стари павликяни.
Тея никак не са ми ясни. В една краеведска книжка, католиците от с. Ореш извеждат корените си от павликяни и богомили, а истината е съвсем друга и много проста, но това е предмет на друга тема.
Ересите здраво са се преплели с християнството.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: Ересите здраво са се преплели с християнството.
Всъщност, ересите (християнските, не разните съвременни Следовници на нам-си-кого-си и Църква на ... - добави каквото се сещаш) според мен са били по-чистият вид на християнството (в ония, старите векове) и начин на противопоставяне на казионната религия и църквата. И, есстествено, с огън и меч, дет се вика в клишето:winkw:, са били унищожени или сведени до "санитарния минимум" :(
І

Мнение от І »

БоЕВ написа: У нас за съжаление има една псевдорелигиозност и голяма доза фарисейска показност.
Като ми остане малко повечко време, може да поразкажа и личен опит...от първа ръка. За опушения таван в кухнята от иконата и ...некво съвсем "разделно хранене" от онва дето уж Оня е писал... :winkw: Ма иначе се ходи по църкви и се палят некви кандила.
Аз също нямам нужда да ходя в "институции" разни за да ми превеждат молбите, пожеланията или СМС-ите към Тоя, дето следва да е винаги вътре в нас. :winkw:
Но сега си е къснина...ще се ляга. :-)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Кент написа:
4avdar4e написа:
дай ми термини да измислям на мене
направо съм цял терминатор :rotfl24:
генератор, искаш да кажеш :cool:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
4avdar4e написа:... разказва за едно село - Павликянско Каминище, село на стари павликяни.
Тея никак не са ми ясни. В една краеведска книжка, католиците от с. Ореш извеждат корените си от павликяни и богомили, а истината е съвсем друга и много проста, но това е предмет на друга тема.
Ересите здраво са се преплели с християнството.
до Никейският събор, когато неколцина избрани решават кое е правилно и кое не (а не кое е баш християнството) хич не е било ясно кое точно е ерес. Аз го оприличавам на конгрес на ЦК на КПСС, дето решава кое е уставът на партията, кой трябва да се порицае и убие/изгори и каква е истинската права линия. Богомилите са били гностици по същност.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:до Никейският събор, когато неколцина избрани решават кое е правилно и кое не (а не кое е баш християнството) хич не е било ясно кое точно е ерес. Аз го оприличавам на конгрес на ЦК на КПСС, дето решава кое е уставът на партията, кой трябва да се порицае и убие/изгори и каква е истинската права линия. Богомилите са били гностици по същност.
Ами декларацията за независимост на шепата умни мъже каква е по същността си? :cool:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
ELBI написа:до Никейският събор, когато неколцина избрани решават кое е правилно и кое не (а не кое е баш християнството) хич не е било ясно кое точно е ерес. Аз го оприличавам на конгрес на ЦК на КПСС, дето решава кое е уставът на партията, кой трябва да се порицае и убие/изгори и каква е истинската права линия. Богомилите са били гностици по същност.
Ами декларацията за независимост на шепата умни мъже каква е по същността си? :cool:
не е религия и е търпяла промени. Едно е политическа платформа на принципи (за даденото време), друго е заместване на божествеността (която НЕ СЕ оспорва - както не се оспорваше член 1-ви).

Има много примери на политически принципи - декларации, харти, възвания, незнамкво си, но да определяш какво е казал и искал Господ е просто друго ниво...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:не е религия и е търпяла промени. Едно е политическа платформа на принципи (за даденото време), друго е заместване на божествеността (която НЕ СЕ оспорва - както не се оспорваше член 1-ви).

Има много примери на политически принципи - декларации, харти, възвания, незнамкво си, но да определяш какво е казал и искал Господ е просто друго ниво...
Е то и устава на партията уйде заедно с член първи на конституцията. Така, че по това си приличаме с хамериканците. Но аз говорех за свещенодействието, за което и ти говориш. Търчете, тамо са тавите с баклавите... :cool:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
ELBI написа:не е религия и е търпяла промени. Едно е политическа платформа на принципи (за даденото време), друго е заместване на божествеността (която НЕ СЕ оспорва - както не се оспорваше член 1-ви).

Е то и устава на партията уйде заедно с член първи на конституцията. Така, че по това си приличаме с хамериканците. Но аз говорех за свещенодействието, за което и ти говориш. Търчете, тамо са тавите с баклавите... :cool:
днес не си нося обяд... някой...:cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа: не е религия и е търпяла промени. Едно е политическа платформа на принципи (за даденото време), друго е заместване на божествеността (която НЕ СЕ оспорва - както не се оспорваше член 1-ви).

Не си съвсем прав.
Религиозните институции са били и политически. И политическите - религиозни. И то до много късно.

А и "глас народен - глас Божи"?
Всичко е в простата подмяна на основанията за властта.
Вярата си е съвсем отделно.
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа: не е религия и е търпяла промени. Едно е политическа платформа на принципи (за даденото време), друго е заместване на божествеността (която НЕ СЕ оспорва - както не се оспорваше член 1-ви).

Не си съвсем прав.
Религиозните институции са били и политически. И политическите - религиозни. И то до много късно.

А и "глас народен - глас Божи"?
Всичко е в простата подмяна на основанията за властта.
Вярата си е съвсем отделно.
прав съм :blum:

Не става въпрос дали си влияят и дали са взаимносвързани. Става въпрос, че едното се решава от хора, но се приписва на Господ (че той дава тези правила/разпоредби/т.н.), а другото се решава от хора и това се знае и признава. Говорим, че има политически (де факто) документ, който регламентира религия. Подобна (но друга технология) е с Корана.

Християнството и мюсюлманството започват като чисто религиозни течения. По-късно стават политически.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:прав съм :blum:

Не става въпрос дали си влияят и дали са взаимносвързани. Става въпрос, че едното се решава от хора, но се приписва на Господ (че той дава тези правила/разпоредби/т.н.), а другото се решава от хора и това се знае и признава. Говорим, че има политически (де факто) документ, който регламентира религия. Подобна (но друга технология) е с Корана.

Християнството и мюсюлманството започват като чисто религиозни течения. По-късно стават политически.
А... не! Не, не, не и не! Абсолютна политика си е било още от начало. Петър и Павел. Ти самият си говорил за това ей, момченце! И да ти кажа освен комунизЪма всичко друго се е приписвало на Господ, а се е решавало от хора.

Иначе си прав вероятно когато ъ-ъ таковата...
annonymus

Мнение от annonymus »

На Велик ден съм му носил яйца и козунак. На байрамите ми е давал локум и други вкусотии.
пише се "Великден", бе!
Ийй! Какви сте ми толерантни с Боев! Ах-ах! :grin: Деца за пример!
annonymus

Мнение от annonymus »

Боев, за пореден път си противоречиш.
как така празниците се "се освобождават от баш религиозното и се набляга на общото" след като си видял, (интересно що пък точно край джамията) "и др. атрибути характерни за християнският празник"?
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

pocti_bezobidna написа:
пише се "Великден", бе!
Ийй! Какви сте ми толерантни с Боев! Ах-ах! :grin: Деца за пример!
Ами, неграмотен съм, какво да се прави. :blum:

Толерантен съм към всеки, който е толерантен към мен! А който не е бил толерантен към мен, го...
Bella Ciao
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

сър Айвънхоу написа:Ами, неграмотен съм, какво да се прави. :blum:

Толерантен съм към всеки, който е толерантен към мен! А който не е бил толерантен към мен, го...
Всички сме неграмотни. Ти да видиш Лейди Почти от рода на Безобидните кви ги пише понякога... А пък аз.... Ум да ти зайде! Та, всички сме невежи, но (за щастие мисля си) в различни области.

Това с толерантността не го разбрах обаче. Нещо малко като "който не е с мен е против мен ми прозвуча". Според мен всеки може да побеждава, но не всеки се научава да губи (а загубите всъщност по ирония на онази перверзница - Съдбата, ти дават най-много и поводи и материал за учене, победите почти никога и на нищо не те учат). Не знам каква е точно връзката, но това е част от мен - скокообразността. Скоко. Образността. :blum:
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:
сър Айвънхоу написа:Ами, неграмотен съм, какво да се прави. :blum:

Всички сме неграмотни. Ти да видиш Лейди Почти от рода на Безобидните кви ги пише понякога...
Малииии! Чак се плашим като си видя писанията понякога, верно е това... Срам, срам :shy:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
ELBI написа:прав съм :blum:

А... не! Не, не, не и не! Абсолютна политика си е било още от начало. Петър и Павел. Ти самият си говорил за това ей, момченце! И да ти кажа освен комунизЪма всичко друго се е приписвало на Господ, а се е решавало от хора.

Иначе си прав вероятно когато ъ-ъ таковата...
А така!
И аз сега какво да кажа, м? :twisted:
Освен да добавя, че Господ може да има много лица, когато служи за оправдаване на политиката.
И като народ може да се маскира даже - което намеквах по-горе.
В името на Бога, в името на народа... Съвсем отплеснахме темата май. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Боев, за пореден път си противоречиш.
как така празниците се "се освобождават от баш религиозното и се набляга на общото" след като си видял, (интересно що пък точно край джамията) "и др. атрибути характерни за християнският празник"?
Атрибутите са си атрибути, но самите те не са същността на религиозното. :lol:
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Remmivs написа:Това с толерантността не го разбрах обаче. Нещо малко като "който не е с мен е против мен ми прозвуча". Според мен всеки може да побеждава, но не всеки се научава да губи (а загубите всъщност по ирония на онази перверзница - Съдбата, ти дават най-много и поводи и материал за учене, победите почти никога и на нищо не те учат). Не знам каква е точно връзката, но това е част от мен - скокообразността. Скоко. Образността. :blum:
Един от основните принципи на демокрацията е (грубо казано): Прави каквото искаш, стига да не пречиш на останалите.

Точно това казах, но с малко по-различни думи...
Т.е. ако човека не ми пречи, то и аз няма да му преча, но започне ли да пречи, ще направя всичко възможно да спре да ми пречи...
Bella Ciao
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

сър Айвънхоу написа:Един от основните принципи на демокрацията е (грубо казано): Прави каквото искаш, стига да не пречиш на останалите.

Точно това казах, но с малко по-различни думи...
Т.е. ако човека не ми пречи, то и аз няма да му преча, но започне ли да пречи, ще направя всичко възможно да спре да ми пречи...
Кант. Вариации. На неговите вариации. :cool:

PS
Добре, че не написах варици...:2tooth:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

PS
Добре, че не написах варици...:2tooth:[/quote]

да нямаш проблеми с хемориодите? че варици са ти в акъла?
само питам ,де! :blum: :blum:
Публикувай отговор