И вий ли тъй
И вий ли тъй
Да ви питам и вий ли тък кат мене или ЦЪ:)
Прави ме впечатление, че преди някак си много държах да си записвам и спомням датите. Това-онова, много важно, много яко и т.н...Албуми,снимки, и в компа дати и такива. разни..
Обаче сега вече-не...
Все мий таз.Кво ми става-увредих са нещу май;)
Вий как сти.
Прави ме впечатление, че преди някак си много държах да си записвам и спомням датите. Това-онова, много важно, много яко и т.н...Албуми,снимки, и в компа дати и такива. разни..
Обаче сега вече-не...
Вий как сти.
Re: И вий ли тъй
Никога не съм обичалаГлен написа:Да ви питам и вий ли тък кат мене или ЦЪ:)
Обаче сега вече-не...
Вий как сти.
Ама аз съм си башка луда, ти по мен не се води
4avdar4e написа:Оф,Глен написа:
Никога не съм обичалаАлбумите от сватбата и първородния са при свеки... Щото, тва нали, така де, важни събития
Винаги съм си мислела, че е важен моментът, сега, днес... Споменът е в главата ми. Ако го няма там, не е важен
Ама аз съм си башка луда, ти по мен не се води
пък да ти кажа, имам чувството, че вече нищо и не помня.
Останали са некви моменти, ама моменти-мигове и туй-то.
А сватбата хич не я помня вече.
А за любовните писма дето си ги пишехме, чудя се акъл имала ли съм, що ли...:)
Общъщам са назад и сякаш само мъгла ми е.
-
Дядо Капинчо
Датите, които трябва да бъдат запомнени, сами остават в главата ми.Глен написа:Да ви питам и вий ли тък кат мене или ЦЪ:)
Обаче сега вече-не...
Вий как сти.
Или обратното: само тези дати, които не забравям, са важни.
За другите ми е невъзможно да ги удържа в паметта си, каквито и усилия да полагам.
Panta rhei...
А, виж, някои писма пазя.. Макар че една голяма част (от цяла кутия!!) унищожих в един пристъп на яростГлен написа: А за любовните писма дето си ги пишехме, чудя се акъл имала ли съм, що ли...:)
Общъщам са назад и сякаш само мъгла ми е.
Няма лошо в мъглата, стига да виждаш поне на крачка пред себе си
Капинчо написа:Ми то аз искам да записвам, ама не ми иде отвътре вече:)Глен написа:
А ти номерирай и датирай. Не знам как си с децата, но всички чудновати думички, които изговарят и които си мислим, че ще помним цял живот, всъщност забравяме и остават само едн-две. Така че записвай.
Ето,обръщам се назад и се питам, кое остава най-важното и честно казано-не знам. И май вече и не искам да знам.
Мнемозина написа:Дам!Глен написа:
За другите ми е невъзможно да ги удържа в паметта си, каквито и усилия да полагам.
Точну тъй и с мне се получава:)
Знайш ли, аз и мъглата вземем да си заобичвам.4avdar4e написа:А, виж, някои писма пазя.. Макар че една голяма част (от цяла кутия!!) унищожих в един пристъп на яростГлен написа: А за любовните писма дето си ги пишехме, чудя се акъл имала ли съм, що ли...:)
Общъщам са назад и сякаш само мъгла ми е.![]()
Няма лошо в мъглата, стига да виждаш поне на крачка пред себе си
След мъгла по-се избистря погледа сякаш:)
То писмата и аз ги пазя, ама нищо не помня от тях:))))
Днес си мислех, преди време ми бяха попаднали едни писма между двама колеги и приятели от 40-те и 50-те години.Капинчо написа:
Лошото (а може би не) е, че баба ми от 87 години живот имаше петнайсетина снимки, майка ми и баща ми - към стотина, а моите вече са хиляди. Обезценяват се някак си. Като ги правиш щракаш по пет пъти, та поне една да стане и после от мързел или жалост ги оставяш всичките. А и с тези снимащи телефони ...
То май всичко се обезценява. Едно време цял живот се мечтаеше за една кола. Сега ги сменяме всяка година кажи-речи. Баща ми по всяко време имаше по 3-4 ризи, обръщаха яките им като се протрият. На моите не им знам броя. Тъжно е.
И двамата - големи личности, разбира се, и силни характери.
Никога няма да забравя усещането. Първо - хартията: специална за писма, меко жълта или бледосива, релефна и плътна - като фин плат.
И после - почерците. Замахът на ръката. Удоволствието от писането до приятел, което просто е пропито в хартията заедно с мастилото.
Страхотно.
От нас нищо такова няма да остане с тези мейли и телефони...
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
Писах, аз, писах, пък всичко се затриКапинчо написа:
С две думи, че ме мързи пак: не се обезценява, ако е в сърцето и в душата ни.
Не съм голяма личност, знаех сиМнемозина написа: И после - почерците. Замахът на ръката.
Йес, това е истинатаГлен написа: След мъгла по-се избистря погледа сякаш:)
И аз така правя.4avdar4e написа:....унищожих в един пристъп на ярост![]()
Опитвала съм се да запазя разни неща, но като ме хванат лудите и......
Ох, не ми напомняй.4avdar4e написа:Не съм голяма личност, знаех сиМнемозина написа: И после - почерците. Замахът на ръката.Пиша по-бетер от доктор, дори личните бележки от типа: Да купим хляб!!! (моля да се отбележи мн.ч.!!:winkw:), плащане - детска градина, и от тоя сорт вече са в Уърд и разпечатани
В последните години ако пиша без компютър, то е много дълго и бързо, и почеркът ми вече съвсем на нищо не прилича.
И ако се наложи да напиша нещо на ръка, умирам от срам!
Изобщо графолозите в наше време не знам как се справят.
Ама аз за друго говорех там и ти го знаеш, само ме поднасяш!
Ето, виждаш ли, заради компютрите няма да могат след 50 години да ни се възхищават какви големи личности сме...
Panta rhei...
Ама аз за друго говорех там и ти го знаеш, само ме поднасяш!
Ето, виждаш ли, заради компютрите няма да могат след 50 години да ни се възхищават какви големи личности сме...
[/quote]
pomnq az!
drug put!
samo wajni rojdeni dni.
koito se praznuwat wsqka godina.
wsichko drugo e mugla.
kato ostareem shte si spomnim wsichko ,koeto dori ne sme znaeli,che pomnim.
a shte zabrawqme koga sme qli i koj e toq chovek do nas...:)))))))
imam zapazeni belejki ot uchenicheskite si godini.
pazq si pismata ot muj mi ( togava gadje).
edni snimki zatrih w pristup na bqs...( sega syjalqwam)
vsichko,koeto pazq w sebe si ostawa.
pazq na deteto pismata do Dqdo Koleda.
a uchitelkata na sina mi v purvi klas kaza ( kogato se izvinqwah za grozniq pocherk na sushtiq tozi sin) :"sled 10 godini vsichki shte rabotqt s komp.Za kakvo mu e da pishe krasivo?"
kolkoto do pisaneto-imam operaciq zaradi nego...
i nqma kraj,nqma kraj...
pomnq az!
drug put!
samo wajni rojdeni dni.
koito se praznuwat wsqka godina.
wsichko drugo e mugla.
kato ostareem shte si spomnim wsichko ,koeto dori ne sme znaeli,che pomnim.
a shte zabrawqme koga sme qli i koj e toq chovek do nas...:)))))))
imam zapazeni belejki ot uchenicheskite si godini.
pazq si pismata ot muj mi ( togava gadje).
edni snimki zatrih w pristup na bqs...( sega syjalqwam)
vsichko,koeto pazq w sebe si ostawa.
pazq na deteto pismata do Dqdo Koleda.
a uchitelkata na sina mi v purvi klas kaza ( kogato se izvinqwah za grozniq pocherk na sushtiq tozi sin) :"sled 10 godini vsichki shte rabotqt s komp.Za kakvo mu e da pishe krasivo?"
kolkoto do pisaneto-imam operaciq zaradi nego...
i nqma kraj,nqma kraj...
И аз пазя много неща, които не разглеждам обаче. Чакам ги да отлежат и да се изненадвам после. 
Капинчо е прав, че всичко се обезценява с количественото натрупване, а и с времето нямам желание да снимам с камера, например и да трупам още и още записи. Някои мигове ми се е искало да запечатам, но тогава няма как и после все нещо ще забравя, но това не е най-важното.
По-важно е да изживяваме моментите. Така или иначе една снимка или един дневник не могат да предадат дори и малка част от истината. Аз затова не пиша вече в дневника на децата. Имам такъв уж да записвам разни неща, но го зарязах. Като го четат някой ден ще намерят там само частица от моите мисли и толкова.
Май не трябва да искаме да останем във времето или да запишем файлове със спомени, а просто да бъдем. Сега. Нищо не се губи, просто остава някъде под друга форма, дори когато няма да ни има.
Капинчо е прав, че всичко се обезценява с количественото натрупване, а и с времето нямам желание да снимам с камера, например и да трупам още и още записи. Някои мигове ми се е искало да запечатам, но тогава няма как и после все нещо ще забравя, но това не е най-важното.
По-важно е да изживяваме моментите. Така или иначе една снимка или един дневник не могат да предадат дори и малка част от истината. Аз затова не пиша вече в дневника на децата. Имам такъв уж да записвам разни неща, но го зарязах. Като го четат някой ден ще намерят там само частица от моите мисли и толкова.
Май не трябва да искаме да останем във времето или да запишем файлове със спомени, а просто да бъдем. Сега. Нищо не се губи, просто остава някъде под друга форма, дори когато няма да ни има.
:)
Ех, че готино си го казала:)!vyara написа:И аз пазя много неща, които не разглеждам обаче. Чакам ги да отлежат и да се изненадвам после.
Супееееер!
Благодаря ти:)!
-
Дядо Капинчо
Кога е писано това?Капинчо написа: Аз пък се радвам, че прадядо ми е писал дневници и спомени. На мен те ми бяха интересни и полезни години (и още са). Нищо, че никой друг от рода не се е поинтересувал, включително и тези, у които те са били - изхвърлилли са ги. Отдавна ви споменах за тези две-три изречения, които ме трогнаха. Ето ги пак.
Има някои пък в такива случаи спят. Спят като пъни. Но времето отива - днеска е 1 май, утре - 2-3,4,5... и историята се насуква. Ама все не е лошо, мисля си ази, дето ще спя или друго да върша, ще понадращя за някои случаи на някоя книжка и го захвърли някъде. И на него ще му бъде реда да се прочете след дълги години, ако не запали печката без да е студено.
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
Защото е с новия правопис - а аз си представях, че ще пуснеш нещо по-отдавнашно.Капинчо написа: Точно тази страница е от 1947 година. Предполагам, че е започнал да пише около 1938. Последната му тетрадка е от 1957, когато е починал. Тетрадка (голям формат, 80 стр) номер 11 е от 1949 година. Не знам колко са всичките - аз имам 4, една от които, най-ценната за мен, е първата част от автобиографията му, започваща 1874 г.
Ако гледаш почерка и правописа - прадядо ми е учил до второ отделение и през 1947 е бил на 73 години.
Затова се учудих.
Panta rhei...
Ами аз все си мисля, че дедите ни си живеят в нас. Живеят чрез нас. Това, което имаме и носим не е наше, каквото и да си мислим. С гените се предават много неща. Светоусещането. Мислим, че сме единствени и уникални, но едва ли е така. Хубаво е да видиш, че някой в миналото е помислил за теб. Ти това си усетил, не си усетил него, а мисълта му за теб. Затова харесваш този цитат.Капинчо написа:Аз пък се радвам, че прадядо ми е писал дневници и спомени. На мен те ми бяха интересни и полезни години (и още са). Нищо, че никой друг от рода не се е поинтересувал, включително и тези, у които те са били - изхвърлилли са ги. Отдавна ви споменах за тези две-три изречения, които ме трогнаха. Ето ги пак.vyara написа: Май не трябва да искаме да останем във времето или да запишем файлове със спомени, а просто да бъдем. Сега. Нищо не се губи, просто остава някъде под друга форма, дори когато няма да ни има.
-
Дядо Капинчо
-
Дядо Капинчо
Животът винаги е прав.Капинчо написа: Може би и това Верче. Но всъщност, това което ме трогва е, че един 73 годишен старец, загубил и шестте си сина е намерил начин не само да живее, но и да счита своя живот важен и да отнесе днешните си драсканици в бъдещето. И да се окаже прав.
Често си мислим, че едно или друго наше действие няма смисъл, че това е безсмислено, онова е безсмислено, а смислено е винаги случването или случването винаги е смислено, по-скоро. Дали е жалко обаче, че зависи от нас? Защото много неща остават неказани и неразкрити....
Но не е нужно постоянно да пишеш и всичко да записваш. Можеш да усетиш много и от една дреболия, стига да е видяла бял свят, макар и с действие, което не е върху хартия...
Усещане, каза Мнемо. Но който търси да усети, усеща. Какво ли? Каквото иска и каквото може.
Това е така, но разсъждаваш малко егоистично.vyara написа: Животът винаги е прав.
Често си мислим, че едно или друго наше действие няма смисъл, че това е безсмислено, онова е безсмислено, а смислено е винаги случването или случването винаги е смислено, по-скоро. Дали е жалко обаче, че зависи от нас? Защото много неща остават неказани и неразкрити....
Но не е нужно постоянно да пишеш и всичко да записваш. Можеш да усетиш много и от една дреболия, стига да е видяла бял свят, макар и с действие, което не е върху хартия...
Усещане, каза Мнемо. Но който търси да усети, усеща. Какво ли? Каквото иска и каквото може.Другите му наследници не са го усетили. Всичко е в нас.
Това, което ти би искала да удържиш, да усетиш, да знаеш.
А не ти ли идва наум, че някой след теб би искал да научи нещо за теб (примерно)? За това как ти си усещала едно или друго, за това какво ти се е случвало? Какво е направило живота ти такъв, какъвто е?
Това си е белег на времето ни - ние живеем в момента, за момента (аз вече живея за мига, каза веднъж леля ми, варейки компоти) и неинтересувайки се от миналото, всъщност губим бъдещето.
Разликата между Капинчо и прадядо му е разликата между него и правнуците му.
Приликата - също.
Това ти го казвам не като укор, защото и себе си укорявам така. Аз също бързичко замитам следи, спомени... поне материалния им вид. Каквото остане.
Panta rhei...
Колко парадоксално е да ме обвиняваш в егоизъм, а на мен и през ум да не ми е минало, че държа някой да научи нещо за мен.Мнемозина написа: Това е така, но разсъждаваш малко егоистично.
Това, което ти би искала да удържиш, да усетиш, да знаеш.
А не ти ли идва наум, че някой след теб би искал да научи нещо за теб (примерно)? За това как ти си усещала едно или друго, за това какво ти се е случвало? Какво е направило живота ти такъв, какъвто е?
Това си е белег на времето ни - ние живеем в момента, за момента (аз вече живея за мига, каза веднъж леля ми, варейки компоти) и неинтересувайки се от миналото, всъщност губим бъдещето.
Разликата между Капинчо и прадядо му е разликата между него и правнуците му.
Приликата - също.
Това ти го казвам не като укор, защото и себе си укорявам така. Аз също бързичко замитам следи, спомени... поне материалния им вид. Каквото остане.
Оня дневник го писах, за да не забравя накои неща за децата. Някои смешни думи, какво са обичали да правят на определена възраст и разни други неща - отпечатъци с боички от ръчички и крачета...
За себе си не съм писала, защото мисля, че няма да им е интересно. Хората търсят себе си предимно. Това хем е алтруистично от моя страна, хем егоистично от твоята гледна точка. Аз каквото мога да им дам, гледам да им го дам с обич, прегръдки и внимание. Те ще го збравят, но ще остане чувството за мен, а аз това искам да остане.
За децата ти - да.vyara написа: Колко парадоксално е да ме обвиняваш в егоизъм, а на мен и през ум да не ми е минало, че държа някой да научи нещо за мен.
Оня дневник го писах, за да не забравя накои неща за децата. Някои смешни думи, какво са обичали да правят на определена възраст и разни други неща - отпечатъци с боички от ръчички и крачета...
За себе си не съм писала, защото мисля, че няма да им е интересно. Хората търсят себе си предимно. Това хем е алтруистично от моя страна, хем егоистично от твоята гледна точка. Аз каквото мога да им дам, гледам да им го дам с обич, прегръдки и внимание. Те ще го збравят, но ще остане чувството за мен, а аз това искам да остане.
Но за правнуците ти?
Много наблизо гледаш, това ти казвам.
Гледаме, всъщност.
Panta rhei...
Ти какво знаеш за твоята прабаба? Ами за нейната прабаба? Колко назад може да се върне човек и да обхване генетичните си разклонеиия.Мнемозина написа: За децата ти - да.
Но за правнуците ти?
Много наблизо гледаш, това ти казвам.
Гледаме, всъщност.
Нямам такова желание. Искало ми се е да знам повече за живота на моята баба. И помня историите, които тя ми е разказвала за детството си. Те ще си отидат с мен. За децата ми няма да са важни, защото тя почина преди те да се родят, за съжаление....
Живата връзка е тази, която носи истинските усещания за човека. Другото е история, митове и легенди, които могат да бъдат манипулирани и изкривени.
ПП За децата си например аз искам да съм това, което беше баба ми за мен - най-добрия човек на света, който да им даде най-много любов. Баба ми това за тях не го може, мога го аз... чрез нея и себе си...
-
Дядо Капинчо
Питаш ме за прабаба ми...vyara написа:
Ти какво знаеш за твоята прабаба? Ами за нейната прабаба? Колко назад може да се върне човек и да обхване генетичните си разклонеиия.
Нямам такова желание. Искало ми се е да знам повече за живота на моята баба. И помня историите, които тя ми е разказвала за детството си. Те ще си отидат с мен. За децата ми няма да са важни, защото тя почина преди те да се родят, за съжаление....
Живата връзка е тази, която носи истинските усещания за човека. Другото е история, митове и легенди, които могат да бъдат манипулирани и изкривени.
ПП За децата си например аз искам да съм това, което беше баба ми за мен - най-добрия човек на света, който да им даде най-много любов. Баба ми това за тях не го може, мога го аз... чрез нея и себе си...
При нас тук нещата са малко разместени. Както каза и Капинчо, не толкова голямата разлика във времето дава обаче големи, огромни разлики в начина на живот, на мислене. В този смисъл за прабабите си знам доста много - макар и не конкретно за тях.
Виж, за прадядо си знам повече - но в онова време мъжете са оставяли повече следи. А и той специално е бил доста конфликтен и са го запомнили.
Но е вярно, че аз имам афинитет към такива неща. Даже не толкова към рода си, а изобщо. И ми се е налагало да "следвам стъпките" на човек, който е оставил след себе си точно това, което той си е решил - а толкова други важни и интересни неща трябваше да откривам по косвени пътища. При това този човек изобщо не се е мислел за малозначим - както се смятаме ние с теб.
Та затова мисля по този начин.
Panta rhei...
Ти представяш ли си всеки живял на тази планета да остави миналото си по някакъв начин за другите. Ми то с тоя кратък живот кога поколенията ще имат време да пишат своя история от ровене в миналото.Мнемозина написа: Но е вярно, че аз имам афинитет към такива неща. Даже не толкова към рода си, а изобщо. И ми се е налагало да "следвам стъпките" на човек, който е оставил след себе си точно това, което той си е решил - а толкова други важни и интересни неща трябваше да откривам по косвени пътища. При това този човек изобщо не се е мислел за малозначим - както се смятаме ние с теб.
Та затова мисля по този начин.
Ето сега човечеството помни разни владетели, дето са струпали повече камъни един върху друг и са записали името си на тях
Абе хем си права, хем не си.vyara написа: Ти представяш ли си всеки живял на тази планета да остави миналото си по някакъв начин за другите. Ми то с тоя кратък живот кога поколенията ще имат време да пишат своя история от ровене в миналото.Амнезията е полезна в някои случаи.
Ето сега човечеството помни разни владетели, дето са струпали повече камъни един върху друг и са записали името си на тяхТова не значи, че те са били най-умните, най-силните и най-добрите, които бъдещето трябва да помни, ама на - точно тях помни и преписва. Много важно. На мен пък не ми пука особено.
Има си хора, които много държат да останат в паметта на поколенията, все едно по какъв начин.
Има и други, дето това не ги интересува.
Обаче... как да ти обясня, понякога ровейки в някакво минало, научаваш разни неща за себе си. Даже мисля, че винаги така се получава.
Panta rhei...
Чакай, чакай, тук е моментът да кажаМнемозина написа: Обаче... как да ти обясня, понякога ровейки в някакво минало, научаваш разни неща за себе си. Даже мисля, че винаги така се получава.
П.П. Глей ся кво се сетих:shy: Продажбите на "Бард" за 2007 са толкова, колкото около коледните и новогодишните празници е сумата от продадени пиратки и други подобни
Не бе, за Кичка Бодурова друг цитат трябваше да оставиш - за ония, дето много държат да останат в историята.4avdar4e написа:Чакай, чакай, тук е моментът да кажаМнемозина написа: Обаче... как да ти обясня, понякога ровейки в някакво минало, научаваш разни неща за себе си. Даже мисля, че винаги така се получава.Чета си днес пресата и кво да видя!!
Кичка Будурова пише книга, автобиографична при това!! Тва напоследък е заразно заболяване, мисля си.
:rotfl24:
П.П. Глей ся кво се сетих:shy: Продажбите на "Бард" за 2007 са толкова, колкото около коледните и новогодишните празници е сумата от продадени пиратки и други подобниИ това се смята за огромен успех на книгоиздаването ни...
Вярно, че много станаха тия писания напоследък у нас и то е много любопитно всъщност. Т.е. не това, че толкова много се пишат, колкото това кой какви неща търси.
Аз си имам някакво обяснение, обаче повече не ми се задълбава на тая тема май.
Като ще си говорим за автобиографични книги, Поражението е точно такава.
Panta rhei...