Айде математиците, помагайте
Айде математиците, помагайте
трябва да реша една задача, но ме заболява главата само като я прочета
В една земеделска корперация членували 24 стопани. Те се разбрали да оберат заедно ябълките и да си ги разделят по равно. Ще могат ли да спазят уговорката, ако ябълките са в няколко градини, дръвчетата във всяка градина с 1>, а клоните са с 1< от броя на градините и ябълките са с 1< от броя на дръвчетата в градина ?
В една земеделска корперация членували 24 стопани. Те се разбрали да оберат заедно ябълките и да си ги разделят по равно. Ще могат ли да спазят уговорката, ако ябълките са в няколко градини, дръвчетата във всяка градина с 1>, а клоните са с 1< от броя на градините и ябълките са с 1< от броя на дръвчетата в градина ?
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- сър Айвънхоу
Re: Айде математиците, помагайте
Отговор: Съставителят на задачата е пълен идиот!latrevw написа:трябва да реша една задача, но ме заболява главата само като я прочета
Не се разбира на един клон по една ябълка ли има? Тоя виждал и е ябълки през живота си? При това ябълките не се броят, а се теглят на килограми...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
не виждам смисълът на клоните... иначе изглежда леснаlatrevw написа:трябва да реша една задача, но ме заболява главата само като я прочета
още нещо - дръвчетата във всяка градина са с 1 повече от броя градини или просто всяка градина има по едно дръвче повече от предишната градина?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
според мен дръвчетата са с едно повече във всяка следваща градинаELBI написа: още нещо - дръвчетата във всяка градина са с 1 повече от броя градини или просто всяка градина има по едно дръвче повече от предишната градина?
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
бе не е много сигурно. и какво общо имат клоните не виждам... малко ми прилича на не добре написано условие. Щото ще има различни решенияlatrevw написа:според мен дръвчетата са с едно повече във всяка следваща градинаELBI написа: още нещо - дръвчетата във всяка градина са с 1 повече от броя градини или просто всяка градина има по едно дръвче повече от предишната градина?
и колко ябълки има на дърво? по 1? или по 1 на клон?
Последно промяна от ELBI на 03.01.08, 15:55, променено общо 1 път.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- сър Айвънхоу
Ще трябва да изчака до осми клас... Тогава се учеше май квадратно уравнение!latrevw написа:Сър, Вие тотално ме объркахте, гледам, гледам и не мога да зацепя
а трябва да я обяснявам на четвъртокласник
Bella Ciao
Bella Ciao
Това условие дословно ли сте го преписали, Лейди Латрев? Щото ако е дословно и това е за 4-ти клас, то вероятността да го е писал някой видающ се идиот клони към плюс безкрайност (отляво).latrevw написа:Сър, Вие тотално ме объркахте, гледам, гледам и не мога да зацепя
- сър Айвънхоу
Мисля, че Ви изпреварих с това Ви разсъждение, Сър!Remmivs написа:Това условие дословно ли сте го преписали, Лейди Латрев? Щото ако е дословно и това е за 4-ти клас, то вероятността да го е писал някой видающ се идиот клони към плюс безкрайност (отляво).latrevw написа:Сър, Вие тотално ме объркахте, гледам, гледам и не мога да зацепя
Bella Ciao
Bella Ciao
задачата е диктувана от госпожата на детето, съществува възможност той да е пропуснал нещо или да не е запшисал нещо вярно.Remmivs написа:Това условие дословно ли сте го преписали, Лейди Латрев? Щото ако е дословно и това е за 4-ти клас, то вероятността да го е писал някой видающ се идиот клони към плюс безкрайност (отляво).latrevw написа:Сър, Вие тотално ме объркахте, гледам, гледам и не мога да зацепя
иначе госпожата е много готина и умна и страхотна математичка, в неделя като им даде решението, аз ще ви го обясня
- сър Айвънхоу
Мдааам... такива задачи, дето ги учат, че ябълките се мерят на бройки! Би ли ми обяснила каква точно полза има в тази задача за едно невръстно дете???latrevw написа:какво се хилиш, а?Quid написа:
ей такива задачи решават сега децата, че и могат да ги решават отгоре на всичкото
Bella Ciao
Bella Ciao
леле, к`ва страхотия само!!!Remmivs написа:24 стопани
x градини
x+1 дръвчета в градина
х-1 клони на дърво
х - ябълки на клон
х.(x+1).(x-1).x=x^2(x^2-x+x-1)=x^2(x^2-1)=x^4-x^2
24 = x^4 - x^2
полагаме x^2=y
y^2-y-24=0
квадратно у-ние
нататък е тривиално решението
И къде му е тривиалното на това?
И това за деца 4ти клас?!?!?!
Си таковало таковата, аз дори условието не разбрах, камо ли изразено у цифри и букви!
:eek::blink::shocked:
детето хич не е невръстно, ползата ще мога да ти я обясня, когато разбера задачата. какво си се заял с тия бройки и килограми, тук се търси друго, теглилките и мерилките са в първи клас. той цял срок ходи на тази школа и въпреки че уж нищо не разбира, успя да приложи част от знанията и в клас, което мен много ме кефи. Това са логически задачи, които развиват нестандартно мислене, което от своя страна би евентуално било само в негова полза след време.сър Айвънхоу написа:
Мдааам... такива задачи, дето ги учат, че ябълките се мерят на бройки! Би ли ми обяснила каква точно полза има в тази задача за едно невръстно дете???
условието куца... много некадърно и неясно (двусмислено) условие. Щото може да се съставят 2-3 уравнения. Отново отбелязвам, че в гореспоменатото условие "клоните" са абсолютно излишни. Нещо друго - "ябълките са с 1< от броя на дръвчетата в градина " Това означава ли, че в една градина с (примерно) 3 дръвчета има 2 ябълки?latrevw написа:задачата е диктувана от госпожата на детето, съществува възможност той да е пропуснал нещо или да не е запшисал нещо вярно.Remmivs написа:Това условие дословно ли сте го преписали, Лейди Латрев? Щото ако е дословно и това е за 4-ти клас, то вероятността да го е писал някой видающ се идиот клони към плюс безкрайност (отляво).latrevw написа:Сър, Вие тотално ме объркахте, гледам, гледам и не мога да зацепя
иначе госпожата е много готина и умна и страхотна математичка, в неделя като им даде решението, аз ще ви го обясня
Вервай ми - уджасно некадърно дадено условие!!!
С тази готина даскалка сигурно всичко друго може да се прави, но не и математика
добре, засега приемам, че детето не е записало вярно задачата, защото госпожата наиситна е много добра. ще ви кажа в неделя.ELBI написа:
С тази готина даскалка сигурно всичко друго може да се прави, но не и математика
- сър Айвънхоу
Относно нестандартното мислене се сетих за един приятел, дето учителката на сина му дала на класа следната "нестандартна логическа задача":latrevw написа:Това са логически задачи, които развиват нестандартно мислене, което от своя страна би евентуално било само в негова полза след време.
"Черно в черно в черно. Какво е това?"
А отговора бил: "Бременна негърка в тунел."
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
А може ли да ни я ПОкажеш? Щом е толкова готина...latrevw написа: ще ви кажа в неделя.
Bella Ciao
Bella Ciao
хиля се защото преди време написах еретичната мисъл чеlatrevw написа:какво се хилиш, а?Quid написа:
ей такива задачи решават сега децата, че и могат да ги решават отгоре на всичкото
децата са по умни от нас
шантаво изглежда но си е факт мамка му:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
ми замисли се над 2-та елемента, които ти казах!latrevw написа:добре, засега приемам, че детето не е записало вярно задачата, защото госпожата наиситна е много добра. ще ви кажа в неделя.ELBI написа:
може би "ябълките са с 1< от броя на клоните на дръвче"
тогава има едно лесно решение от 24 ябълки - 3 градини (3 дръвчета, 4 дръвчета, 5 дръвчета), по 2 клона и по 1 ябълка на клон.
все пак ми се вижда доста странно. Но пък като за 4 клас.
беше мънечко мойто и решава задача неква шибана
ако всеки месец получавате по 1 бр списание космос в края на годината колко броя на списанието ще имате?
и мълчи.
и пак мълчи.
и я питам
казвай нещо бързо
не знам ! защото не следя това списание!
това беше отговора
малиииииииии
да се чуди човек да се ядосва ли да се смее ли:rotfl24:
ако всеки месец получавате по 1 бр списание космос в края на годината колко броя на списанието ще имате?
и мълчи.
и пак мълчи.
и я питам
казвай нещо бързо
това беше отговора
малиииииииии
да и беше дал задача за ЗГ...Quid написа:беше мънечко мойто и решава задача неква шибана
и мълчи.
и пак мълчи.
и я питам
казвай нещо бързо
това беше отговора
малиииииииии
кво се ебваш а:blum:ELBI написа:да и беше дал задача за ЗГ...Quid написа:беше мънечко мойто и решава задача неква шибана
и мълчи.
и пак мълчи.
и я питам
казвай нещо бързо
това беше отговора
малиииииииии
направо те метнах у канавката а те срешнах с гуменцата ми:-):blum:
малки сладички
уж се не друсат...всъщност почти съм сигурен, че не се. обаче поркат и това хич не ми харесва. Още растат и черните им дробове ... при това поркат не само момчетата... мани ...Quid написа:да поркат обаче да не се друсат ако може:-)
само стискам палци в скоро време да се повразумят. Даже забелязвам някакви наченки и за това...
Хубавото е, че чат-пат си говорим и си споделяме
и кои не са а ми кажи?ELBI написа:някои са, някои не саQuid написа:....
децата са по умни от нас
обаче, ако се приеме, че те все още поркат по-малко ...
тва па родителите мноооо па умни бре:-):rotfl24:
ни ба .... ни ся връзвай ...Quid написа:и кои не са а ми кажи?ELBI написа:някои са, някои не саQuid написа:....
децата са по умни от нас
обаче, ако се приеме, че те все още поркат по-малко ...
тва па родителите мноооо па умни бре:-):rotfl24:
ако имаше правило децата да са по-умни, светът щеше да е адски умен днес. Ама не е.
Такива ми ти работи.
моите издържаха от Банско до София и в Банско - на един ш**ан наклон с непочистен сняг.Quid написа:...кво се ебваш а:blum:
направо те метнах у канавката а те срешнах с гуменцата ми:-):blum:
малки сладички
Та - кат ме срещнеш шъ черпиш, а не у канавката.
Леле - няма да забравя как един ден по пътя Банско - Добринище видях чиляк в канавката. Помислих - мъртъв. Това бе в 9 сутринта. Слизам от колата и ... се досещаш оня как дишаше и какъв аромат издаваше
...дръвчетата в градина... има в условието, което според мен поне означава, че броят на дръвчетата във всяка градина е еднакъв и е х+1, където х е броят на градините, за клоните пък имаме х-1, само не е ясно записано за броя на ябълките на клон, излиза, че е равен на броя на градините. Щом задачата е логическа би трябвало да следваме логиката, а тя е че в градините има, дървета, на тях има клони, а на клоните ябълки. Но има нещо неясно с ябълките (и/или другите условия) и излиза квадратно уравнение. Поне е с реални корени де. Един отрицателен (отпада, физически обект ябалка не може да е отрицателна величина) и един положителен, но не е цяло число, ерго не могат да спазят уговорката.ELBI написа:ми замисли се над 2-та елемента, които ти казах!
тогава има едно лесно решение от 24 ябълки - 3 градини (3 дръвчета, 4 дръвчета, 5 дръвчета), по 2 клона и по 1 ябълка на клон.
- сър Айвънхоу
Та цялата тая работа ми прилича на тоя виц:Remmivs написа:...дръвчетата в градина... има в условието, което според мен поне означава, че броят на дръвчетата във всяка градина е еднакъв и е х+1, където х е броят на градините, за клоните пък имаме х-1, само не е ясно записано за броя на ябълките на клон, излиза, че е равен на броя на градините. Щом задачата е логическа би трябвало да следваме логиката, а тя е че в градините има, дървета, на тях има клони, а на клоните ябълки. Но има нещо неясно с ябълките (и/или другите условия) и излиза квадратно уравнение. Поне е с реални корени де. Един отрицателен (отпада, физически обект ябалка не може да е отрицателна величина) и един положителен, но не е цяло число, ерго не могат да спазят уговорката.ELBI написа:ми замисли се над 2-та елемента, които ти казах!
В казармата.
- Има ли между вас математик?
- Аз! Десертация математическа пиша даже.
- Чудесно! Взимай лопатата, отиваш да извличаш корени.
Bella Ciao
Bella Ciao
Е стига де, квадратното уравнение има тривиално решение.pocti_bezobidna написа:леле, к`ва страхотия само!!!
Си таковало таковата, аз дори условието не разбрах, камо ли изразено у цифри и букви!
пич, самият ти казваш "според мен" на няколко места. което повече от ясно показва, че задачата е неясна. "Би трябвало да следваме логиката" е за крим. / екшън филми, дето трябва да избавим красивата героиня от избухване на завързан за нея тротил/це4. В задачи за 4 клас не може да има неясно не само с клоните и с ябълките, но и с цялата задача. Ако искаш да оправим математичката ... т.е. да я оправдаем е друг въпрос. Щото сега точно на джентълмен се правиш, обяснявайки кое как точно готината госпожа е задалаRemmivs написа:...дръвчетата в градина... има в условието, което според мен поне означава, че броят на дръвчетата във всяка градина е еднакъв и е х+1, където х е броят на градините, за клоните пък имаме х-1, само не е ясно записано за броя на ябълките на клон, излиза, че е равен на броя на градините. Щом задачата е логическа би трябвало да следваме логиката, а тя е че в градините има, дървета, на тях има клони, а на клоните ябълки. Но има нещо неясно с ябълките (и/или другите условия) и излиза квадратно уравнение. Поне е с реални корени де. Един отрицателен (отпада, физически обект ябалка не може да е отрицателна величина) и един положителен, но не е цяло число, ерго не могат да спазят уговорката.ELBI написа:ми замисли се над 2-та елемента, които ти казах!
-
Дядо Капинчо
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 29.12.08, 22:30, променено общо 1 път.
да, това е отговора, получих го и по други канали. Както винаги сте прав, Сър! Но това е решението за това условие, най-вероятно има някаква грешка в условието, която моят хубосник е допуснал докато е записвал.Remmivs написа:. Един отрицателен (отпада, физически обект ябалка не може да е отрицателна величина) и един положителен, но не е цяло число, ерго не могат да спазят уговорката.
Бе ти се шегуваш, но аз ще ти разкажа действителна случка с мен от казармата.сър Айвънхоу написа:Та цялата тая работа ми прилича на тоя виц:
В казармата.
- Има ли между вас математик?
- Аз! Десертация математическа пиша даже.
- Чудесно! Взимай лопатата, отиваш да извличаш корени.
Лето 1996-то, Месец Януарий! Земята се пука от студ. Замръзнало е всичко. Ние, новобранците от УЦПН (учебен център за подготовка на новобранци, където сме били 3 месеца за подготовка, а старите кучета са бичили наряди като луди, щото са се уволнили старите им, но новобранци йок, те са в УЦПН), тамън сме дошли в поделенията. Аз лично съм с минимум 4-5 години по-голям от всички стари кучета, но не е в това въпроса. Замръзнала е тръбата за вода за поделението и се е спукала. Трябва да се прокопае канал до съседното поделение, а земята е на камък. Но се копае, защото без вода е страшно. Та, аз още като дойдох и НЩ пита може ли някой от вас да работи с компютър, споменах, че мога малце. И съответно работя. Обаче старите кучета един ден на сутрешния строй се размрънкаха, г-н майор не е редно така, ние копаем той на компютъра, не е честно. НЩ беше и още е страшен пич, сигурен съм, каза прави сте момчета, не е редно и не е честно. Затова, който може да работи с компютър да излезе три крачки пред строя. И аз излязох. Другите останаха. Редник, към щаба бегом марш, изкомандва НЩ, рота към канала бегом марш...
Боже!Remmivs написа:Е стига де, квадратното уравнение има тривиално решение.pocti_bezobidna написа:леле, к`ва страхотия само!!!
Видях го и съвсем се стерсирах.
В математиката отивам максимум до умножение/ деление, за друго ни мъ търси.