интернет или Интернет??

Все същите
Аватар
4avdar4e

интернет или Интернет??

Мнение от 4avdar4e »

Бе, то, да ми има човек проблемите, ама от сумати време седя и мисля как е правилно - с малка или с главна буква??

Намерих ЕЙ ТОВА ОБЯСНЕНИЕ, ама нещо имам дълбоки съмнения...

На мен отвътре ми иде да го напиша с малка, но няли да не се излагаме пред чужденците :grin:

П.П. Става въпрос за пренос на мултимедия по и(И)нтернет :-)
Аватар
сър Айвънхоу

Re: интернет или Интернет??

Мнение от сър Айвънхоу »

Следващото мнение не е мое, а на специалист по български език. Но аз съм напълно съгласен с него!!!!!!

Правилното е "интернет", т.е. с малка буква.
Защо? Защото инак трябва да пишем: Радио, Телевизия, Вестник и т.н.
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Марвин написа: Правилното е "интернет", т.е. с малка буква.
И аз тъй мислЪ.. Вътрешното ми езиково усещане натам ме води, ама се чудех нема ли неккво правило?? :shy:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:Бе, то, да ми има човек проблемите, ама от сумати време седя и мисля как е правилно - с малка или с главна буква??

Намерих ЕЙ ТОВА ОБЯСНЕНИЕ, ама нещо имам дълбоки съмнения...

На мен отвътре ми иде да го напиша с малка, но няли да не се излагаме пред чужденците :grin:

П.П. Става въпрос за пренос на мултимедия по и(И)нтернет :-)
по-правилно е Интернет.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: по-правилно е Интернет.
Обясни, моля!! :-)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Марвин написа:Следващото мнение не е мое, а на специалист по български език. Но аз съм напълно съгласен с него!!!!!!

Ами това просто не е вярно, нито пък дадената аналогията е правилна.

Нямаш 1 Радио, нямаш 1 Телевизия, нямаш 1 Вестник, докато имаш 1 глобален Интернет.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Звенения

Мнение от Звенения »

ELBI написа:по-правилно е Интернет.
ИНТЕРНЕТ е най-правилно, май...
:roll:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:
ELBI написа: по-правилно е Интернет.
Обясни, моля!! :-)
в цитираната статия правилно пише за глобалния Интернет и иначе локални интернет мрежи.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

ELBI написа:Ами това просто не е вярно, нито пък дадената аналогията е правилна.

Нямаш 1 Радио, нямаш 1 Телевизия, нямаш 1 Вестник, докато имаш 1 глобален Интернет.
Мдааам... сещам се за едно изключение в английския език:
Всички неодушевени предмети са в среден род. Само корабите са в женски. Защото те са донесли могъществото на Великобритания.

Та от тази гледна точка можем да говорим за Интернет, ако това ти е донесло някакво велико могъщество. Но, все пак, говорим и пишем (някои дори мислим) на български език. :blum:
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

С малка буква го пишат.
Panta rhei...
Звенения

Мнение от Звенения »

ELBI написа:интернет мрежи.
Тафталогия?
Звенения

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа:С малка буква го пишат.
По-важно е как искат да го четат! :rotfl24:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

ЗвеневиО написа:
Тафталогия?
има и не-интернет мрежи. кое му е тафталогията?
Звенения

Мнение от Звенения »

ELBI написа:
ЗвеневиО написа:
Тафталогия?
има и не-интернет мрежи. кое му е тафталогията?
Нас не ни касае СЕГА проблема с не-интернет мрежите! :blum:
мрежа ли е ИНТЕР-NET-A или е сугестия!

шоту WIFI... Ръйш ли!??
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
Марвин написа:Следващото мнение не е мое, а на специалист по български език. Но аз съм напълно съгласен с него!!!!!!

Всъщност е правилна аналогията.
Когато пишеш Българско национално радио, или Радио София - това е име.
Но при "отивам до радиото" е с малка буква. Или "вървя си по коридорите на академията".
Това го казвам от позицията на патило. :grin:
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

ЗвеневиО написа:
Тафталогия?
Нещо, като "Мениджмънд на управлението" - такава специалност са искали да въведат в икономическите ВУЗ-ове в зората на "демокрацията"... :rotfl24:
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ЗвеневиО написа:
По-важно е как искат да го четат! :rotfl24:
Вероятно както е прието за правилно. :lol:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Лошото е, че го намирам и в двата варианта :crying:

Имам ми си две дружки - редактори, ама като за беля ги няма и двамата.

П.П. А на сичкото отгоре, тоя, дето ще го чете текста ич не му пука с ква буква е :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:

П.П. А на сичкото отгоре, тоя, дето ще го чете текста ич не му пука с ква буква е :lol:
Аз бих се доверила на моя източник.
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа:
4avdar4e написа:

Аз бих се доверила на моя източник.
А, пък, аз напълно се доверявам на МОЯ източник! :winkw:
Bella Ciao
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

хората които знаят какво е Интернет :cool: го пишат с голяма буква, останалите го пишат с малка:blum:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Quid написа:хората които знаят какво е Интернет :cool: го пишат с голяма буква, останалите го пишат с малка:blum:
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Quid написа:хората които знаят какво е Интернет :cool: го пишат с голяма буква, останалите го пишат с малка:blum:
Ти що пишеш "зимни гуми" тогава? :blum:
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Мнемозина написа:
Ти що пишеш "зимни гуми" тогава? :blum:
:blum:
кусури ли са ще си връзваме
е а се върни и виж как съм ги написал
има ги и с малка и с две големи яки даже:blum:

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

the Web - като имат предвид цялото пространство
Internet/internet - и в двата варианта

на БГ трябва да е интернет
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа:

Всъщност е правилна аналогията.
Когато пишеш Българско национално радио, или Радио София - това е име.
Но при "отивам до радиото" е с малка буква. Или "вървя си по коридорите на академията".
Това го казвам от позицията на патило. :grin:
ми разбира се, че не е правилна. Може да пишеш "отивам до интернета", "вървя си из пакетите на интернета", но не може да не кажеш за кой точно интернет говориш - ако говориш за глобалния, по който си комуникираме сега - той е 1 за момента... ерго - с гл. буква.

Нещо като Бог. То вярно, че комунягите пишеха Бог с малка буква, но уж вече не сме в този "многознаещ" режим.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Елби, интересно обяснение

Интернет - да, така би трябвало да бъде
Един е Интернет ....

не се замислих ....
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

може ако го бяха измислили прабългарите да го пишеме и по друг начин

:-)

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Lady написа:the Web - като имат предвид цялото пространство
Internet/internet - и в двата варианта

на БГ трябва да е интернет
Не трябва.

Web е по-различно от Интернет.

Много познавачи станаха тук и разбирачи от интернет, радио и телевизия, национални и регионални такива, та ви оставям да си ползвате каквото искате.

В първоцитираната статия всичко си бе правилно написано.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ти е са що псуваш а:cool:

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Lady написа:Елби, интересно обяснение

Един е Интернет ....

не се замислих ....
Дарки, ако не ме лъже паметта, това го преподавах на студенти още 1997. Ама май няма голямо значение :blum:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: Много познавачи станаха тук и разбирачи от интернет, радио и телевизия, национални и регионални такива, та ви оставям да си ползвате каквото искате.

Не е така, Елби, защото българският език си има правила за правопис. Колкото и да е динамичен един език, правилата си остават. А аз ужасно се дразня, когато някой пише примерно Българско Национално Радио (това се получи в последните години под дивото английско влияние)...

Така, проверих. В случая става въпрос за преминаване на лично (собствено) име в нарицателно. Ерго, пише се с малка буква :grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа: ми разбира се, че не е правилна. Може да пишеш "отивам до интернета", "вървя си из пакетите на интернета", но не може да не кажеш за кой точно интернет говориш - ако говориш за глобалния, по който си комуникираме сега - той е 1 за момента... ерго - с гл. буква.

Нещо като Бог. То вярно, че комунягите пишеха Бог с малка буква, но уж вече не сме в този "многознаещ" режим.
В примерите, които дадох по-горе, също става дума за една единствена (в конкретния случай) академия, която обаче се пише с малка буква.

Просто логиката не е тази. Бог пък се пише с главна буква не защото е единствен, а по други причини, не граматически.
Но ще проверя пак.
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:може ако го бяха измислили прабългарите да го пишеме и по друг начин

:-)
всъщност това си е едно древно българско изобретение. По редица шлемове, намерени в Кавказ и в Булхария, ясно си личат чертие на паяджината, която българите са измислили като световна мрежа. Кубрат е бил първия хакер, а още Аспарух налага Ти сипи (мастика) протокола, който се утвърждава по нашите земи и не незаменима част от бита и душевността ни.

Такива ми ти работи.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ELBI написа:
Dark Lady написа:Елби, интересно обяснение

Един е Интернет ....

не се замислих ....
Дарки, ако не ме лъже паметта, това го преподавах на студенти още 1997. Ама май няма голямо значение :blum:
студентки ли каза?!:cool:

Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

ELBI написа:всъщност това си е едно древно българско изобретение. По редица шлемове, намерени в Кавказ и в Булхария, ясно си личат чертие на паяджината, която българите са измислили като световна мрежа. Кубрат е бил първия хакер, а още Аспарух налага Ти сипи (мастика) протокола, който се утвърждава по нашите земи и не незаменима част от бита и душевността ни.

Такива ми ти работи.

Само да вметна, че не е можело да "сипи" мастика, щото не е имало тогаз... По вероятно протокола е бил: Ти сипи (кумис)... :rotfl24:
Bella Ciao
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Марвин написа:
ELBI написа:всъщност това си е едно древно българско изобретение. По редица шлемове, намерени в Кавказ и в Булхария, ясно си личат чертие на паяджината, която българите са измислили като световна мрежа. Кубрат е бил първия хакер, а още Аспарух налага Ти сипи (мастика) протокола, който се утвърждава по нашите земи и не незаменима част от бита и душевността ни.

Такива ми ти работи.

Само да вметна, че не е можело да "сипи" мастика, щото не е имало тогаз... По вероятно протокола е бил: Ти сипи (кумис)... :rotfl24:
е понеже не е имало мастика и са друсали като говеда с ква ли не дрога
и по късно с откриването на алкохола прекратяват да се друсат за да могат да яздат и да им взимат лицензите
и т.н.

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:
ELBI написа: Много познавачи станаха тук и разбирачи от интернет, радио и телевизия, национални и регионални такива, та ви оставям да си ползвате каквото искате.

Не е така, Елби, защото българският език си има правила за правопис. Колкото и да е динамичен един език, правилата си остават. А аз ужасно се дразня, когато някой пише примерно Българско Национално Радио (това се получи в последните години под дивото английско влияние)...

Така, проверих. В случая става въпрос за преминаване на лично (собствено) име в нарицателно. Ерго, пише се с малка буква :grin:
е така, щото им разбира главата на тези, които са писали. Има много интернет мрежи, но има 1 световна мрежа, която е наречена и се знае като Интернет.

Говори се за 1 единствена мрежа.

една кратка проверка сочи, че има изписване и по 2-та начина - тук има препратка (но съвсем неясна), че имало правило да се пише с главна буква, (ето това е много любопитно да се види дали и къде е, но нямам време, а това е статия писана от лингвист, където използва гл. буква

Вярно е, че има и други източници, които пишат интернет с малка буква. Все пак ми се струва, че трябва да се разграничават многото интернет мрежи, технологията интернет, интернет връзките от едната глобална мрежа Интернет.

Може би когато има няколко световни интернет мрежи, това с гл. буква да отпадне (и това съвсем не е невъзможно да стане в скоро време - Китай си разработва и май оперира собствена мрежа, а има сериозни намерения да се премахне ам. господство над съвремения Интернет, но това са други теми), но за сега бидейки единствена (за разлика от радиото и телевизията), считам че в определени случаи е много по-правилно и точно да се пише Интернет.
Публикувай отговор