Намерих ЕЙ ТОВА ОБЯСНЕНИЕ, ама нещо имам дълбоки съмнения...
На мен отвътре ми иде да го напиша с малка, но няли да не се излагаме пред чужденците
П.П. Става въпрос за пренос на мултимедия по и(И)нтернет
И аз тъй мислЪ.. Вътрешното ми езиково усещане натам ме води, ама се чудех нема ли неккво правило??Марвин написа: Правилното е "интернет", т.е. с малка буква.
Защо? Защото инак трябва да пишем: Радио, Телевизия, Вестник и т.н.
по-правилно е Интернет.4avdar4e написа:Бе, то, да ми има човек проблемите, ама от сумати време седя и мисля как е правилно - с малка или с главна буква??
Намерих ЕЙ ТОВА ОБЯСНЕНИЕ, ама нещо имам дълбоки съмнения...
На мен отвътре ми иде да го напиша с малка, но няли да не се излагаме пред чужденците
П.П. Става въпрос за пренос на мултимедия по и(И)нтернет
Обясни, моля!!ELBI написа: по-правилно е Интернет.
Ами това просто не е вярно, нито пък дадената аналогията е правилна.Марвин написа:Следващото мнение не е мое, а на специалист по български език. Но аз съм напълно съгласен с него!!!!!!
Правилното е "интернет", т.е. с малка буква.
ИНТЕРНЕТ е най-правилно, май...ELBI написа:по-правилно е Интернет.
в цитираната статия правилно пише за глобалния Интернет и иначе локални интернет мрежи.4avdar4e написа:Обясни, моля!!ELBI написа: по-правилно е Интернет.
Мдааам... сещам се за едно изключение в английския език:ELBI написа:Ами това просто не е вярно, нито пък дадената аналогията е правилна.
Нямаш 1 Радио, нямаш 1 Телевизия, нямаш 1 Вестник, докато имаш 1 глобален Интернет.
Тафталогия?ELBI написа:интернет мрежи.
има и не-интернет мрежи. кое му е тафталогията?ЗвеневиО написа:Тафталогия?ELBI написа:интернет мрежи.
Нас не ни касае СЕГА проблема с не-интернет мрежите!ELBI написа:има и не-интернет мрежи. кое му е тафталогията?ЗвеневиО написа:Тафталогия?ELBI написа:интернет мрежи.
Всъщност е правилна аналогията.ELBI написа:Ами това просто не е вярно, нито пък дадената аналогията е правилна.Марвин написа:Следващото мнение не е мое, а на специалист по български език. Но аз съм напълно съгласен с него!!!!!!
Нямаш 1 Радио, нямаш 1 Телевизия, нямаш 1 Вестник, докато имаш 1 глобален Интернет.
Нещо, като "Мениджмънд на управлението" - такава специалност са искали да въведат в икономическите ВУЗ-ове в зората на "демокрацията"...ЗвеневиО написа:Тафталогия?ELBI написа:интернет мрежи.
Аз бих се доверила на моя източник.4avdar4e написа:Лошото е, че го намирам и в двата вариантаМнемозина написа:С малка буква го пишат.
Имам ми си две дружки - редактори, ама като за беля ги няма и двамата.
П.П. А на сичкото отгоре, тоя, дето ще го чете текста ич не му пука с ква буква е
А, пък, аз напълно се доверявам на МОЯ източник!Мнемозина написа:Аз бих се доверила на моя източник.4avdar4e написа:Лошото е, че го намирам и в двата вариантаМнемозина написа:С малка буква го пишат.
Имам ми си две дружки - редактори, ама като за беля ги няма и двамата.
П.П. А на сичкото отгоре, тоя, дето ще го чете текста ич не му пука с ква буква е
Quid написа:хората които знаят какво е Интернетго пишат с голяма буква, останалите го пишат с малка:blum:
Мнемозина написа:Ти що пишеш "зимни гуми" тогава?Quid написа:хората които знаят какво е Интернетго пишат с голяма буква, останалите го пишат с малка:blum:
ми разбира се, че не е правилна. Може да пишеш "отивам до интернета", "вървя си из пакетите на интернета", но не може да не кажеш за кой точно интернет говориш - ако говориш за глобалния, по който си комуникираме сега - той е 1 за момента... ерго - с гл. буква.Мнемозина написа:Всъщност е правилна аналогията.ELBI написа:Ами това просто не е вярно, нито пък дадената аналогията е правилна.Марвин написа:Следващото мнение не е мое, а на специалист по български език. Но аз съм напълно съгласен с него!!!!!!
Когато пишеш Българско национално радио, или Радио София - това е име.
Но при "отивам до радиото" е с малка буква. Или "вървя си по коридорите на академията".
Това го казвам от позицията на патило.
Не трябва.Dark Lady написа:the Web - като имат предвид цялото пространство
Internet/internet - и в двата варианта
на БГ трябва да е интернет
Дарки, ако не ме лъже паметта, това го преподавах на студенти още 1997. Ама май няма голямо значениеDark Lady написа:Елби, интересно обяснение
Интернет - да, така би трябвало да бъде
Един е Интернет ....
не се замислих ....
Не е така, Елби, защото българският език си има правила за правопис. Колкото и да е динамичен един език, правилата си остават. А аз ужасно се дразня, когато някой пише примерно Българско Национално Радио (това се получи в последните години под дивото английско влияние)...ELBI написа: Много познавачи станаха тук и разбирачи от интернет, радио и телевизия, национални и регионални такива, та ви оставям да си ползвате каквото искате.
В първоцитираната статия всичко си бе правилно написано.
В примерите, които дадох по-горе, също става дума за една единствена (в конкретния случай) академия, която обаче се пише с малка буква.ELBI написа: ми разбира се, че не е правилна. Може да пишеш "отивам до интернета", "вървя си из пакетите на интернета", но не може да не кажеш за кой точно интернет говориш - ако говориш за глобалния, по който си комуникираме сега - той е 1 за момента... ерго - с гл. буква.
Нещо като Бог. То вярно, че комунягите пишеха Бог с малка буква, но уж вече не сме в този "многознаещ" режим.
всъщност това си е едно древно българско изобретение. По редица шлемове, намерени в Кавказ и в Булхария, ясно си личат чертие на паяджината, която българите са измислили като световна мрежа. Кубрат е бил първия хакер, а още Аспарух налага Ти сипи (мастика) протокола, който се утвърждава по нашите земи и не незаменима част от бита и душевността ни.Quid написа:може ако го бяха измислили прабългарите да го пишеме и по друг начин
студентки ли каза?!ELBI написа:Дарки, ако не ме лъже паметта, това го преподавах на студенти още 1997. Ама май няма голямо значениеDark Lady написа:Елби, интересно обяснение
Интернет - да, така би трябвало да бъде
Един е Интернет ....
не се замислих ....
ELBI написа:всъщност това си е едно древно българско изобретение. По редица шлемове, намерени в Кавказ и в Булхария, ясно си личат чертие на паяджината, която българите са измислили като световна мрежа. Кубрат е бил първия хакер, а още Аспарух налага Ти сипи (мастика) протокола, който се утвърждава по нашите земи и не незаменима част от бита и душевността ни.
Такива ми ти работи.
е понеже не е имало мастика и са друсали като говеда с ква ли не дрогаМарвин написа:ELBI написа:всъщност това си е едно древно българско изобретение. По редица шлемове, намерени в Кавказ и в Булхария, ясно си личат чертие на паяджината, която българите са измислили като световна мрежа. Кубрат е бил първия хакер, а още Аспарух налага Ти сипи (мастика) протокола, който се утвърждава по нашите земи и не незаменима част от бита и душевността ни.
Такива ми ти работи.:rotfl24::rotfl24:
Само да вметна, че не е можело да "сипи" мастика, щото не е имало тогаз... По вероятно протокола е бил: Ти сипи (кумис)...
е така, щото им разбира главата на тези, които са писали. Има много интернет мрежи, но има 1 световна мрежа, която е наречена и се знае като Интернет.4avdar4e написа:Не е така, Елби, защото българският език си има правила за правопис. Колкото и да е динамичен един език, правилата си остават. А аз ужасно се дразня, когато някой пише примерно Българско Национално Радио (това се получи в последните години под дивото английско влияние)...ELBI написа: Много познавачи станаха тук и разбирачи от интернет, радио и телевизия, национални и регионални такива, та ви оставям да си ползвате каквото искате.
В първоцитираната статия всичко си бе правилно написано.
Така, проверих. В случая става въпрос за преминаване на лично (собствено) име в нарицателно. Ерго, пише се с малка буква