Възмездие

Все същите
Аватар
Green Light

Възмездие

Мнение от Green Light »

Дали го има? Като природен закон. Като че ли хората около мен, които са толератни, спокойни и честни успяват и то не сами, а с близките си. А крадците и измамниците - не. Възможно ли е света да е утроен така, че всичко, наистина да се овъзмездява? Може да не се върне на теб, а на някой когото обичаш, във вид на здраве или пък късмет, но ето средата около теб става по- ведра. И обратно злото да преследва злите.
Аватар
4avdar4e

Re: Възмездие

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа:Дали го има? Като природен закон. Като че ли хората около мен, които са толератни, спокойни и честни успяват и то не сами, а с близките си. А крадците и измамниците - не. Възможно ли е света да е утроен така, че всичко, наистина да се овъзмездява? Може да не се върне на теб, а на някой когото обичаш, във вид на здраве или пък късмет, но ето средата около теб става по- ведра. И обратно злото да преследва злите.
Аз определено вярвам в това!

Сега се сещам за едни редчета от стихотворение (мисля, че беше на Станка Пенчева, ама не съм съвсем сигурна):

Справедливостта идва понякога,
но да идваше и навреме... :-)

Апропо, баба Ванга казваше, че най-страшното възмездие на тоя свят се стоварва върху децата ни, защото от това най-много ни боли...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Green Light написа:Дали го има? Като природен закон. Като че ли хората около мен, които са толератни, спокойни и честни успяват и то не сами, а с близките си. А крадците и измамниците - не. Възможно ли е света да е утроен така, че всичко, наистина да се овъзмездява? Може да не се върне на теб, а на някой когото обичаш, във вид на здраве или пък късмет, но ето средата около теб става по- ведра. И обратно злото да преследва злите.
няма възмездие. Обаче има нещо, което в много случаи е ... тенденция, общо правило (с много изключения)... когато мислиш добро и готино, влизаш в подобни енергии и настроение. Когато си мрачен и само за кофти неща мислиш/действаш - влизаш в Тъмното...

има такива действащи ... как да го кажа - не закони ами... насоки...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

и аз вярвам в това
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

4avdar4e написа:
Апропо, баба Ванга казваше, че най-страшното възмездие на тоя свят се стоварва върху децата ни, защото от това най-много ни боли...
И аз нататъка се замислих. Страшно да ти стане, а?
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

има и още как:cool:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

Има възмездие, за добро или лошо.
Хубава тема, ама не края на работната седмица ме зове:-)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:...Апропо, баба Ванга казваше, че най-страшното възмездие на тоя свят се стоварва върху децата ни, защото от това най-много ни боли...
тази теория, ако случайно е вярна е най-перверзната, създавана от някого... Ако Бог ги прави тези неща, значи е дребнав и непрощаващ, защото по дефиниция едно дете се ражда на този свят отделно и необременен от родителите... да не говорим, че в много случаи, когато се окаже, че едно дете страда, то е когато родителят почине. И няма обяснение защо този, който е невинен да страда, само и само за да страда и родителят му, а не да има някакво яко наказание върху самият извършител. Глупости на търкалето от всякъде.

теорията е измислена за да оправдае липсата на възмездие. Защото вероятността нещо лошо да се случи на 2 или 3 поколения е по-голяма от тази то да се случи на първото.

сори, чав, но това са теории създадени от хората и религията...да си оправдаят хляба и безсилието да намерят истината.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
annonymus

Мнение от annonymus »

Ами то си е казано, че децата ще плащат за греховете на родителите.
Не знам за възмездие, ама твърдо вярвам, че нищо добро не се губи. В смисъл, че ако направиш добро в границите на възможностите си, може и да не ти е върне, (както и злото) ама ще се чустваш добре.
Също така вярвам, че ако завиждаш, мразиш и т.н. ще ти се отрови живота - не защото някой ще ти въздаде справедливост, а просот защота ще виждаш света като през черни цайси.
Ми да - на Снежната Кралица през огледалото.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Пипи написа:...
Има възмездие, за добро или лошо.
...:-)
ако наистина има, то няма проявления или те са невидими. Инак щяха да са известни възмездията за всички лоши деяния. А такова чудо няма. Има единствено желание в съзнанието ни за такова.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

4avdar4e написа:
вчера си говорих с голямата как трябва да са най-добри приятелки със сестра си и когато пораснат
чаве, как ще ги възпитаваме (нямам брат или сестра и не знам) да не завиждат на най-близкия си
те ще получават поравно докато растат, но след това ще е различно
човек сякаш може да се примири или да не забелязва, че другия е по-добре материално от него, но сякаш хората, на които брат/сестра им са по-успели ги боли и това разваля отношенията им
страх ме е от това и винаги съм искала преди само едно дете
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ELBI написа:
4avdar4e написа:...Апропо, баба Ванга казваше, че най-страшното възмездие на тоя свят се стоварва върху децата ни, защото от това най-много ни боли...
тази теория, ако случайно е вярна е най-перверзната, създавана от някого... Ако Бог ги прави тези неща, значи е дребнав и непрощаващ, защото по дефиниция едно дете се ражда на този свят отделно и необременен от родителите... да не говорим, че в много случаи, когато се окаже, че едно дете страда, то е когато родителят почине. И няма обяснение защо този, който е невинен да страда, само и само за да страда и родителят му, а не да има някакво яко наказание върху самият извършител. Глупости на търкалето от всякъде.

теорията е измислена за да оправдае липсата на възмездие. Защото вероятността нещо лошо да се случи на 2 или 3 поколения е по-голяма от тази то да се случи на първото.

сори, чав, но това са теории създадени от хората и религията...да си оправдаят хляба и безсилието да намерят истината.
Бе, де да знам. Едно такова ми е. Се едно. Пожелавам на всички тук да вършат само хубави неща през тази година. Да сте честни с всички около вас. Пък ако нещо, жена ви да не ви хване. Това пожелавам.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Нещата са такива, каквито са. Няма добро и зло... Ние правим нещата такива (в нашата психика и гледна точка).

И всичко е баланс - каквото дадеш, такова и ще получиш... все някога...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: сори, чав, но това са теории създадени от хората и религията...да си оправдаят хляба и безсилието да намерят истината.
Глей ся, аз нито съм религиозна, нито вярвам на баба ти Ванга по куп причини. Но това съм го запомнила, много ме беше втрещило именно с жестокостта си. Както и не вярвам, че ако живея праведно ще ида в рая, на небето или на хавайски остров... :winkw: Но пък твърдо вярвам, че човек трябва да се опитва да живее по човешките нравствени критерии и по възможност да не причинява зло. Не че винаги е възможно, но много пъти можем да го избегнем. А пък понеже дълбоко в себе си съм езичница, вярвам във възмездието, всичко се връща на тоя свят...

Такива ми ти работи :grin:
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
Бе, де да знам. Едно такова ми е. Се едно. Пожелавам на всички тук да вършат само хубави неща през тази година. Да сте честни с всички около вас. Пък ако нещо, жена ви да не ви хване. Това пожелавам.
Имам един колега, голям образ. Като се връщаме от командировка, винаги се обажда, че "ей след малко влиза в София". Не че се съмнява нещо. Ама ей така - джъст ин кейз - не ми се свидят парите за един телефонен разговор, казва.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

snowprincess написа: чаве, как ще ги възпитаваме (нямам брат или сестра и не знам) да не завиждат на най-близкия си
те ще получават поравно докато растат, но след това ще е различно
Ние непрекъснато им набиваме в главите, че каквото и да стане в бъдеще, дори единият да е в Америка, другият - в Австралия, третият - на Луната :winkw:, те винаги ще си останат най-близките хора. И ако някой има нужда от помощ, другият трябва да направи всичко по силите си.. Още повече, че и ние ще си идем някой ден... А иначе народа си го е казал: Брат брата не храни, но тежко му който го няма :-)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

уф

пък аз нещо в последно време си мисля така

http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=110019#110019

иначе вярвам в доброто

и си мисля, че се опитвам да бъда добър човек

но други мислят друго

или може би всъщност пораствам

де да знам

мерси за пожеланията
да ти се връщат тройно
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

pocti_bezobidna написа: Имам един колега, голям образ. Като се връщаме от командировка, винаги се обажда, че "ей след малко влиза в София". Не че се съмнява нещо. Ама ей така - джъст ин кейз - не ми се свидят парите за един телефонен разговор, казва.
Хъм, и аз познавам един такъв, на моя приятелка мъж :huhthink:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
Green Light написа:
Имам един колега, голям образ. Като се връщаме от командировка, винаги се обажда, че "ей след малко влиза в София". Не че се съмнява нещо. Ама ей така - джъст ин кейз - не ми се свидят парите за един телефонен разговор, казва.
Тва си е класика, бе и аз винаги така. Вчера се прибирах от командировка, ама нещо се отнесох лаф тва онова и вече бях в квартала, като ми звънна Бейби. Къде сте, ще се връщате ли днеска, кво що? А връщаме се бе- викам- връщаме се, бе. В квартала съм вече.

Глей начи кво можеше да стане!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Предпочитам да не мисля за това, т.е. никога нещо такова не е било мотив за каквато и да било моя постъпка.

И не съм се замисляла и за околните.
Ако има възмездие, то с каква цел би трябвало да е? Наказание? Превъзпитание?

Хората, за които си мисля, че са сторили нещо лошо (а те едва ли са го мислили като лошо) - не забелязвам да са били възмездени за това.

Май не знам.
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:
ELBI написа: сори, чав, но това са теории създадени от хората и религията...да си оправдаят хляба и безсилието да намерят истината.
Глей ся, аз нито съм религиозна, нито вярвам на баба ти Ванга по куп причини. Но това съм го запомнила, много ме беше втрещило именно с жестокостта си. Както и не вярвам, че ако живея праведно ще ида в рая, на небето или на хавайски остров... :winkw: Но пък твърдо вярвам, че човек трябва да се опитва да живее по човешките нравствени критерии и по възможност да не причинява зло. Не че винаги е възможно, но много пъти можем да го избегнем. А пък понеже дълбоко в себе си съм езичница, вярвам във възмездието, всичко се връща на тоя свят...

Такива ми ти работи :grin:
глей сега пък и ти, начи... (щом са такива ми ти работи :blum:). Аз пък вярвам за повечето неща на баба Ванга. Вярвам, че тя е била със свръх способности. В областта на невидимото, което считам, че някой ден ще го видим и даже ще го учим. Едни ще го разбират/могат повече, други - по-малко. Както всеки се учи да скача висок скок, но 10тина са минали (жени) 200 см, а само 1 е на 209 (примерно де). И не са и много кат Моцарт или Шуберт. Даже са ужасно малко. Та - същото е с параявленията.

И шибаната измислена теория за възмездието няма НИЩО общо с това, че трябва (и аз мисля като тебе) да се опитваме да живеем по определени нравствени критерии, да не причиняваме зло и да не убиваме (щото това си е най-голямото зло - спор няма). И аз знам, че това не винаги е възможно, но е важно да живеем живота си така. И да не правим лоши неща (съзнателно).

Иначе - злините не се връщат. По-скоро хората живеещи в зло привличат злите квотоетамщотодуховезвучитъпо, както и тези, които правят добро и са добри - те също привличат доброто... И това съвсем го вярвам. Но няма възмездие и хич някой да не почива на такава кълка.

Такива ми ти работи. По петъчно време.

И аромата на червеното вино Аргенто е просто прекрасен - добри хора са правили това винце... :cool:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Предпочитам да не мисля за това, т.е. никога нещо такова не е било мотив за каквато и да било моя постъпка.

Хората, за които си мисля, че са сторили нещо лошо (а те едва ли са го мислили като лошо) - не забелязвам да са били възмездени за това.

Май не знам.
Има си лоши неща, които са не могат да се сбъркат. Лъжа и кражба. Като излъжеш някого и той пострада защото ти е повярвал, знаеш, че гафиш. Или пък като бръкнеш в кацата с меда
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Мнемозина написа: Предпочитам да не мисля за това, т.е. никога нещо такова не е било мотив за каквато и да било моя постъпка.

Май не знам.
Има си лоши неща, които са не могат да се сбъркат. Лъжа и кражба. Като излъжеш някого и той пострада защото ти е повярвал, знаеш, че гафиш. Или пък като бръкнеш в кацата с меда
Да. Също убийството, психическият тормоз и много други.
Мисълта ми беше, че човек винаги успява да оправдае себе си.
Никой не мисли себе си като зъл или лош.
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:....
така е, но винаги има случаи, където границата е ясна... има нелепи оправдания... истина е, че има и объркани случаи, но все пак ...

знаете за какво говоря :cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
Мнемозина написа:....
така е, но винаги има случаи, където границата е ясна... има нелепи оправдания... истина е, че има и объркани случаи, но все пак ...

знаете за какво говоря :cool:
Знам, да.
И все пак...

П.П. Откога ми говориш на "вие"? :blum:
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:...П.П. Откога ми говориш на "вие"? :blum:
цитирам рекламата на Колдрекс...

ама не зацепваш... заета си с оправяне на бъркотии? :blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
Мнемозина написа:...П.П. Откога ми говориш на "вие"? :blum:
цитирам рекламата на Колдрекс...

ама не зацепваш... заета си с оправяне на бъркотии? :blum:
Не, с дообъркването им. :grin:
Вярно, не зацепих... :shy:
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Не знам за възмездието,
но че живеем в делата си, и в реалността, която създаваме, съм сигурна.:-)
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа:

Да. Също убийството, психическият тормоз и много други.
Така е, човек смята по-скоро себе си за жертва.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

ELBI написа:

Не е чак толкова измислена тази теория. И "наказанието" не е за да боли повече, просто така се получава, когато в семейството има възприет някакъв порочен модел, децата го усвояват от ранна възраст. Тук не става въпрос за някакви конкретни "грехове".
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Mila написа:
ELBI написа:

Не е чак толкова измислена тази теория. И "наказанието" не е за да боли повече, просто така се получава, когато в семейството има възприет някакъв порочен модел, децата го усвояват от ранна възраст. Тук не става въпрос за някакви конкретни "грехове".
говориш за съвсем друго - за предаван в поколението модел на поведение. Темата бе: "Ако някой свърши нещо лошо (грях, престъпление, т.н.) - възмездието ще бъде ли "изплащано"/прехвърлено на поколението".

Като по-общ модел/тенденция - и аз писах сходни неща и съм съгласен с теб (добро допълнение е). Темата, обаче бе за определен/даден грях и възмездието за него.
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Мнение от Fairy of the Flowers »

4avdar4e написа:
pocti_bezobidna написа: Имам един колега, голям образ. Като се връщаме от командировка, винаги се обажда, че "ей след малко влиза в София". Не че се съмнява нещо. Ама ей така - джъст ин кейз - не ми се свидят парите за един телефонен разговор, казва.
Хъм, и аз познавам един такъв, на моя приятелка мъж :huhthink:
Баси,:grin: и моя мъж така прави, но не знаех, че е толкова рядко срещано, че да се споменава. :grin:.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Fairy of the Flowers написа: Баси,:grin: и моя мъж така прави, но не знаех, че е толкова рядко срещано, че да се споменава. :grin:.
и ние правим така, приятелите ни също
Джъст ин кейс както казва Почти Безобидна

явно е масова практика :-)
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

ELBI написа: Иначе - злините не се връщат. По-скоро хората живеещи в зло привличат злите квотоетамщотодуховезвучитъпо, както и тези, които правят добро и са добри - те също привличат доброто... И това съвсем го вярвам. Но няма възмездие и хич някой да не почива на такава кълка.

:good:

Вместо да търсим възмездие "отгоре", награди и наказания, струва ми се, че трябва да правим добро, за да се чувстваме добре от собствените си постъпки. :-)
esti

Мнение от esti »

Green Light написа:Дали го има?
Изобщо не ми пука, дали го има или не.
Дори и някой да ми е причинил зло, какво ако има възмездие?
Ще оправи злото ли?
Ще ми олекне, че съм отмъстена ли?
Какво?
Оня ще ми резне главата, а аз след това ще се кефя, че и неговата е резната - тъпо е.
Същото е и с това, дали ще ме помнят хората след като умра - не ми пука, няма да знам, няма да чувствам нищо тогава.
И как ще ме погребат не ми пука.
Нито кой ще дойде на погребението и дали въобще някой ще дойде.
Същото е и с възмездието - злото е сторено.
Не може да бъде поправено с друго зло.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

съдбата според мен я следваме а не я създаваме.
тези които правят добро или лошо/какво точно е добро и лошо е друга тема/ на практика реализират своята съдба.
възмездие ?
странно но отговора не е еднозначен.
не виждам защо трябва да има възмездие освен получаването на вид хармония някаква в живота.

иначе така както е зададен въпроса и каквито са коментарите след това - не бих се съгласил с подобна теория която в повечето случаи е изцяло субективна и далеч от реалностите.
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
esti

Мнение от esti »

Remmivs написа:уф

иначе вярвам в доброто
.....
Аз откога опявам, че няма ненаказано добро, ама не ми вярвате.
Това разбира се, не е причина да бъдем лоши.
Правенето на добро е вътрешна необходимост - не се гледат наказанията и наградите.

И ти си добър човек Сър.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

esti написа:
Remmivs написа:уф

иначе вярвам в доброто
.....
Аз откога опявам, че няма ненаказано добро, ама не ми вярвате.
Това разбира се, не е причина да бъдем лоши.
Правенето на добро е вътрешна необходимост - не се гледат наказанията и наградите.

И ти си добър човек Сър.
добри и лоши са доста неясни понятия
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа: Мисълта ми беше, че човек винаги успява да оправдае себе си.
Аз пък знам, че съм лоша.
На периоди съм, не постоянно - но прекрасно си ги осъзнавам тези моменти.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа: Мисълта ми беше, че човек винаги успява да оправдае себе си.
Аз пък знам, че съм лоша.
На периоди съм, не постоянно - но прекрасно си ги осъзнавам тези моменти.
Важното е какво правиш в тези периоди.
Дали само се усещаш такава.
Или правиш ли тогава нещо - ама умишлено да го правиш - знаейки, че е лошо и да го правиш именно защото е лошо?

Тук обаче ще трябва май да разделяме лошо от зло. :lol:
Panta rhei...
Публикувай отговор