Ха-ха, каква изненада!
аре, наздраве!
Хм.esti написа:Абе да ти кажа няма човек, който да го домързи, когато трябва да се оправдае за нещо.Мнемозина написа: И хич не ми се оправдавайте, знам, че всъщност ви мързи.
И не ме мързи да пиша бе, как ти хрумна!?
Ох, така ме цепи главата....
Ще си лягам, убита съм.
Оправданието не винаги изисква думи.Мнемозина написа:Хм.esti написа:Абе да ти кажа няма човек, който да го домързи, когато трябва да се оправдае за нещо.Мнемозина написа: И хич не ми се оправдавайте, знам, че всъщност ви мързи.
И не ме мързи да пиша бе, как ти хрумна!?
Ох, така ме цепи главата....
Ще си лягам, убита съм.
Пък мен и да се оправдавам ме мързи.
Тази вечер срещнах един колега, който вече е пенсионер. Той ми рече "За много години" и аз се опулих, защото щом ми го казва сега, значи съм пропуснала да му се обадя за Нова година.
И докато се натуткам да си преодолея мързела и да започна да се оправдавам, той продължи "Знам, знам, заета си, не ти стига времето, деца, семейство, работа..." Ама с такова истинско разбиране го каза!
Направо се засрамих.
Наздраве, АВе!AVe написа:Ха-ха, каква изненада!
аре, наздраве![/b]
Не зная. От една страна така съм "потънал" в речника (пиша го по ок. 10-11 ч. на ден), от друга страна, този клуб е с много интензивен темп на публикуване на нови теми и се "загубвам" в него...Мнемозина написа:Ами наздраве!
Не знаех, но това не е учудващо.
Ти що се губиш?
И изобщо може ли всички, дето липсват, да вземат да кажат защо липсват, че да не ги мислим?
И хич не ми се оправдавайте, знам, че всъщност ви мързи.
Ха! Никога не съм знаела! Интересно.AVe написа:Пакистан - англ. Раkistan (Рunjab; Afghan border states; Каshmir, Sind, Baluchistan + istan) - Държава в Южна Азия, състояща се от областите: Пенджаб, Афгания (северозападни погранични райони), Кашмир, Синд и Белуджистан + -истан. (1933 г.)
Ха-ха, каква изненада!
аре, наздраве![/b]
AVe написа:Пакистан - англ. Раkistan (Рunjab; Afghan border states; Каshmir, Sind, Baluchistan + istan) - Държава в Южна Азия, състояща се от областите: Пенджаб, Афгания (северозападни погранични райони), Кашмир, Синд и Белуджистан + -истан. (1933 г.)
Ха-ха, каква изненада!
аре, наздраве![/b]
Stranniche написа:Мързелът ли?Мнемозина написа:Ами наздраве!
Ти що се губиш?
И изобщо може ли всички, дето липсват, да вземат да кажат защо липсват, че да не ги мислим?
И хич не ми се оправдавайте, знам, че всъщност ви мързи.
Голямо нещо е това нищото!
Е, няма начин! Такъв е регионът, такива са езиците там, такива съ им словообразователните модели.Semiramis написа:AVe написа:Пакистан - англ. Раkistan (Рunjab; Afghan border states; Каshmir, Sind, Baluchistan + istan) - Държава в Южна Азия, състояща се от областите: Пенджаб, Афгания (северозападни погранични райони), Кашмир, Синд и Белуджистан + -истан. (1933 г.)
Ха-ха, каква изненада!
аре, наздраве![/b]
Аве, не знаех, мерси ... ако не му бяха сложили това -стан накрая...
Остави въпроса за чуждиците. Той е второстепенен. Все едно е дали ще ползваме чуждици или калки на чужди термини за създаването на "собствена" философска концепеница за живота и желателния му начин на употреба.Мнемозина написа: През 20-те и 30-те години на 20 в. имало размисли по въпроса може ли да има истински българска философия и общо взето мнението било, че е трудно, най-вече защото българският език все още не е пригоден за философска употреба и се налага ползването на чуждици - т.е., на тези, които се занимават с философия, просто им се налага да жертват чистотата на родната реч - или да създават неологизми.
Обаче Найден Шейтанов...
Не, бе, Мнемо! Изведнъж се замислих по въпроса, поставен от теб. Това беше чист експромт. Ей така, надраскано на момента.Мнемозина написа:Брей, какъв си немилостив към хората!
Много насериозно го възприе това, а аз точно като куриоз го написах.
Сигурно защото пропуснах да ти кажа "наздраве".
Киркегор и Ницше са много "внедрени" тогава, да, но някак от много посоки - в това число и по линията на... ох, едно тогавашно интелигентско пенкилерство, имам чувството, че всички са разбирали от всичко.
Образованите собствено философи са били май най-вече ремкеанци и бергсонианци - според това кой къде е учил. И марксисти са се намирали.
Май ти отговорих при редактирането, но все пак... преди да открие себе си, човек се учи от другите. Или, ако щеш, за да открие себе си. Така че не бъди толкова суров.AVe написа: Не, бе, Мнемо! Изведнъж се замислих по въпроса, поставен от теб. Това беше чист експромт. Ей така, надраскано на момента.
а, иначе, да! наистина съм особено немилостив към просветниците, будителите и ерзац-философите от онова време. Повели са народа ни и ултранесъществената ни интелигенция като процент от народонаселението по грешен път. оттам и някои последващи беди в национален мащаб.
Не може да имаш мозък в главата и да станеш рем-, бергс-, маркс- и прочая -нианец.
Нормално е, от друга страна, когато не си подготвен, да вярваш на всякакви идиоти.
(Влизам в противоречие със себе си и с Дао - Учителят идва, когато ученикът е готов за него)
Така е. СТискаме си ръцете (казваме си наздраве) и продължаваме напред.Мнемозина написа:Май ти отговорих при редактирането, но все пак... преди да открие себе си, човек се учи от другите. Или, ако щеш, за да открие себе си. Така че не бъди толкова суров.
Ако искаш, де, аз пък как взех да ти давам тон в живота.
И няма грешни пътища. Щом пътят е изминат, той вече е единствен. Можем само да си го оглеждаме и да се питаме защо така е станало.
Наздраве!AVe написа:Така е. СТискаме си ръцете (казваме си наздраве) и продължаваме напред.Мнемозина написа:Май ти отговорих при редактирането, но все пак... преди да открие себе си, човек се учи от другите. Или, ако щеш, за да открие себе си. Така че не бъди толкова суров.
Ако искаш, де, аз пък как взех да ти давам тон в живота.
И няма грешни пътища. Щом пътят е изминат, той вече е единствен. Можем само да си го оглеждаме и да се питаме защо така е станало.
Според зен не е важна целта, важен е пътят.
Наздраве!:-)
Ейййй, най-после темата си дойде на думата!Мнемозина написа: Обаче помисли пак върху идеята за сексокрация, сексократизъм и любовластие.
Зочовците ще я одобрят, ще видиш.
Само за заяждането: сексокрация и любовластие са синоними. Като славянската дума е калка на чуждицата, създадена по "латински" образец.Мнемозина написа:Наздраве!
Обаче помисли пак върху идеята за сексокрация, сексократизъм и любовластие.
Зочовците ще я одобрят, ще видиш.
пич, с цялото уважение - що не се концентрираш върху думите и произходите...AVe написа:...а, иначе, да! наистина съм особено немилостив към просветниците, будителите и ерзац-философите от онова време. Повели са народа ни и ултранесъществената ни интелигенция като процент от народонаселението по грешен път. оттам и някои последващи беди в национален мащаб.
...
В друга плоскост разглеждах въпроса, но... прав си.ELBI написа:пич, с цялото уважение - що не се концентрираш върху думите и произходите...AVe написа:...а, иначе, да! наистина съм особено немилостив към просветниците, будителите и ерзац-философите от онова време. Повели са народа ни и ултранесъществената ни интелигенция като процент от народонаселението по грешен път. оттам и някои последващи беди в национален мащаб.
...
националните ни беди нямат нищо общо с тези теми и тези. Нито съществуващата ни или несъществуващата ни тогава интелигенция.
апропо, ако нямаше богати безделници (и умни), които да харчат парите на мама и тате и да вършат каквото им е на по-различния от тълпата ум, нямаше да има стотици, даже хиляди значими исторически фигури през вековете (като се мине през Св. Николай и се стигне до Кавендиш и хиляди други...в области религия, изкуство, наука и т.н. и т.н.) и светът днес щеше да е коренно различен (нямаше да ги има - много друг свят). В соц. времето ни набиваха в главите, че трудът във фабриката или на полето е единствения труд, но няма какво да говоря по тази тема...
Такива ми ти работи
Хм.ELBI написа:
националните ни беди нямат нищо общо с тези теми и тези. Нито съществуващата ни или несъществуващата ни тогава интелигенция.