Коренът на злото!
- сър Айвънхоу
Re: Коренът на злото!
аз съм ева.Марвин написа:Може и да е пускано, но... е поучително!
а колко говоря самоооооо..не е истина!
- сър Айвънхоу
Списания ли??? Аз списания не чета!Мнемозина написа:Твен - добре.
Ама ти какви списания четеш?
Това ми го пратиха... да ме сплашат!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
За тебе знаем!doktorka написа:
аз съм ева.
Bella Ciao
Bella Ciao
ми нема да се излагаме...!Марвин написа:За тебе знаем!doktorka написа:
аз съм ева.
:rotfl24:
- сър Айвънхоу
Както един приятел "превежда" мотото на "Мерцедес":doktorka написа:ми нема да се излагаме...!Марвин написа:За тебе знаем!doktorka написа:
аз съм ева.
:rotfl24:
Може да не сме най-добрите, ама предлагаме само най-доброто!"
Bella Ciao
Bella Ciao
[
Както един приятел "превежда" мотото на "Мерцедес":
Може да не сме най-добрите, ама предлагаме само най-доброто!"[/quote]
тва ..комплимент?:twisted:
Може да не сме най-добрите, ама предлагаме само най-доброто!"[/quote]
тва ..комплимент?:twisted:
- сър Айвънхоу
тва ..комплимент?:twisted:[/quote]doktorka написа:[
Може да не сме най-добрите, ама предлагаме само най-доброто!"
Ти как го разбираш?
Bella Ciao
Bella Ciao
За мен е по-любопитно къде е коренът на женомразието.Марвин написа:Може и да е пускано, но... е поучително!
Ако разполагаш с подобно съчинение, пусни го, ще го прочета с интерес.
За марк твен или за айвънхоу "рицаря":winkw:Mila написа:За мен е по-любопитно къде е коренът на женомразието.Марвин написа:Може и да е пускано, но... е поучително!
За всеки, който има отношение към темата.Пипи написа:За марк твен или за айвънхоу "рицаря":winkw:Mila написа:За мен е по-любопитно къде е коренът на женомразието.Марвин написа:Може и да е пускано, но... е поучително!
Винаги съм се чудила, защо жената се приема като начало на всяко зло - проявявам нАучен интерес, нищо лично.
стига де... има такива дето те водят...doktorka написа:аз съм ева.Марвин написа:Може и да е пускано, но... е поучително!
ти си една супер приятно говореща женичка...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Да си начало на нещо пък било то и зло е отговорност. и щото много хора не умеят да си я носят отговорността, я прехвърлят на крехките плещите на жените:blum:Mila написа:За всеки, който има отношение към темата.Пипи написа:За марк твен или за айвънхоу "рицаря":winkw:Mila написа:За мен е по-любопитно къде е коренът на женомразието.Марвин написа:Може и да е пускано, но... е поучително!
Винаги съм се чудила, защо жената се приема като начало на всяко зло - проявявам нАучен интерес, нищо лично.
- сър Айвънхоу
Това намек, че съм женомразец ли е?Mila написа: За мен е по-любопитно къде е коренът на женомразието.
Bella Ciao
Bella Ciao
Не е намек.Марвин написа:Това намек, че съм женомразец ли е?Mila написа: За мен е по-любопитно къде е коренът на женомразието.
в еврейската традиция се забелязват анти-женски настроения и постановки,които са пренесени и в Библията.Mila написа:...Винаги съм се чудила, защо жената се приема като начало на всяко зло - проявявам нАучен интерес, нищо лично.
в християнската религия има (поне на мен известни) 2-ма (но много важни фактори в християнството), на които (вероятно) се дължи това.
единият е Петър, от завист към Мария Магдалена (щото Исус първо на нея се е появил, а не на него...има и още причини, но да не изброяваме ... ставаме дребнави)
години по-късно идва и св. Августин, чиято роля в съвременото западно християнство е огромна (от него идват идеите за преданост на Бога чрез безбрачие и отхвърляне на жените...след като си е бил поживял бая разгулно и доста време е бил женен).
сигурен съм, че има и още много причини/хора, но ... съм сигурен, че има статии/проучвания по въпроса.
Не знам добре за мюсюлманските традиции и причини (ала и там има такива).
Другите религии май нямат същото отношение, но горните 2 са доминиращи в съвремения свят.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
кво излиза от това - жените не са хора?Пипи написа:...
Да си начало на нещо пък било то и зло е отговорност. и щото много хора не умеят да си я носят отговорността, я прехвърлят на крехките плещите на жените:blum:
- сър Айвънхоу
Е, щом е натъртяк (така разбирам отговора ти - почвам и аз да изваждам от контекста и да овъртам чужди думи), ще ти кажа, че човек вижда това, което иска да види...Mila написа:Не е намек.Марвин написа:Това намек, че съм женомразец ли е?Mila написа: За мен е по-любопитно къде е коренът на женомразието.
Щом виждаш (а и се обиждаш явно), че съм женомразец, то явно не ти достига нещо, за да въприемаш думите на Марк Твен, като обида...
Bella Ciao
Bella Ciao
има много съчинения по въпроса, но надали ще имаш време за четене... пуснах само 1-2 най-общи причини, без хич да имам претенцията да изчерпвам темата.Mila написа:...
За мен е по-любопитно къде е коренът на женомразието.
Най-вероятно мъжете, бидейки определящия фактор за оцеляването (говорим за юдейските и по-предни традиции), са успели да внедрят в някои първични религии негативизъм към жената. Ала според мен това не е валидно за всички религии (ала си признавам, че не ги познавам така добре). За по-късните периоди, когато се оформят християнството и мюсюлманството си има определени причинители на това отношение. Днешният свят "служи" по инерция на тези идиотски предрасъдъци.
не уточнявам, за да не бъда обвинена в сексизъм, феминизъм и още нещо.ELBI написа:кво излиза от това - жените не са хора?Пипи написа:...
Да си начало на нещо пък било то и зло е отговорност. и щото много хора не умеят да си я носят отговорността, я прехвърлят на крехките плещите на жените:blum:
- сър Айвънхоу
Уффф!Пипи написа:не уточнявам, за да не бъда обвинена в сексизъм, феминизъм и още нещо.ELBI написа:кво излиза от това - жените не са хора?Пипи написа:...
Bella Ciao
Bella Ciao
- frisky lioness
- Обратна връзка:
ELBI написа:В корана има цяла сура за жените (ан-ниса)Mila написа:...
Не знам добре за мюсюлманските традиции и причини (ала и там има такива).
Другите религии май нямат същото отношение, но горните 2 са доминиращи в съвремения свят.
ето нещо от там
19. О, вярващи, не ви се позволява да взимате в наследство жените против волята им. И не ги потискайте, за да отнемете част от онова, което сте им дали, освен ако извършат явно прелюбодеяние. И живейте с тях, както подобава. А ако сте ги възненавидили, то може и да възненавидите нещо, а Аллах да е вложил в него много добро.
Но друго ми направи впечатление. В частта за уреждане на наследства се казва, че на мъжко чедо се полага колкото на две женски (ама то май и при нас е така или поне е било в миналото)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
За пуканки е !Марвин написа:Уффф!Чудя се къде се бави още лейди Почти от рода на Безобидните?
- сър Айвънхоу
Лелееееей, а пък теб какво те чака довечера...* написа:За пуканки е !Марвин написа:Уффф!Чудя се къде се бави още лейди Почти от рода на Безобидните?
Bella Ciao
Bella Ciao
Нали не е прекалено късно да се обрежа?frisky lioness написа:... на мъжко чедо се полага, колкото на две женски
Прегръщам таз идея отма!
- сър Айвънхоу
А смяташ ли, че имаш ТРИ мъжки у вас и требе да им осигуриш като за ШЕСТ женски?* написа:Нали не е прекалено късно да се обрежа?frisky lioness написа:... на мъжко чедо се полага, колкото на две женски
Прегръщам таз идея отма!
Bella Ciao
Bella Ciao
все не ми остава време да сложа малко ред в главата си по тази тема, щот съм чел доста от тук, от там, но нямам основната картинка...frisky lioness написа:...
В корана има цяла сура за жените (ан-ниса)
ето нещо от там
...:
кат спечеля джака ... ще му отделя време, както и на другите религии...
Аз мислех, че в тая връзка довечера ще ме завиват и от ляво, и отдясно!Марвин написа:
развинтен го даваш тези дни, а?* написа:Аз мислех, че в тая връзка довечера ще ме завиват и от ляво, и отдясно!Марвин написа:![]()
![]()
кое му е поучителнотоМарвин написа:Може и да е пускано, но... е поучително!
що не публикуват и дневника на ева:rotfl24:
и двата дневника завършват с думите на адам обаче
след смърта на ева
Където беше Тя, беше Рая
айвъне, вие ако се пак бяхте спичелили онова тото
с кого щяхте да изпиите парите бря:rotfl24:
кажи, че ми стана интересно
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не бееее. Това е при положение, че в семейството има и момчета, и момичета.Марвин написа:А смяташ ли, че имаш ТРИ мъжки у вас и требе да им осигуриш като за ШЕСТ женски?* написа:Нали не е прекалено късно да се обрежа?frisky lioness написа:... на мъжко чедо се полага, колкото на две женски
Прегръщам таз идея отма!
Много строго са уредени нещата. Пише си най-подробно ако са само мимичета какво, ако са момчета-как и т.н, което не осначава, че нямат стандартно законодателство, приложимо в днешно време:-)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- сър Айвънхоу
Само с почтени момичета!Кент написа:айвъне, вие ако се пак бяхте спичелили онова тото
с кого щяхте да изпиите парите бря:rotfl24:
кажи, че ми стана интересно
Bella Ciao
Bella Ciao
Да, прочетох и това, което си писал по-горе. Чела съм най-различни неща по въпроса, разбира се.ELBI написа:има много съчинения по въпроса, но надали ще имаш време за четене... пуснах само 1-2 най-общи причини, без хич да имам претенцията да изчерпвам темата.Mila написа:...
За мен е по-любопитно къде е коренът на женомразието.
Най-вероятно мъжете, бидейки определящия фактор за оцеляването (говорим за юдейските и по-предни традиции), са успели да внедрят в някои първични религии негативизъм към жената. Ала според мен това не е валидно за всички религии (ала си признавам, че не ги познавам така добре). За по-късните периоди, когато се оформят християнството и мюсюлманството си има определени причинители на това отношение. Днешният свят "служи" по инерция на тези идиотски предрасъдъци.
Все пак си мисля (просто така си разсъждавам, съвсем повърхностно), че леко се бъркат понятията "жена" и "женско начало". Женското начало е негативния аспект - свързва се с тъмнина, пасивност, разруха, а нашата цивилизация не си пада по тия неща - ние сме активни, изграждащи, целеустремени, преуспяващи и т.н. - т.е.- издигаме в култ позитивното "мъжко начало", без да отчитаме динамиката, която създават двете, когато действат едновременно. Все си мисля, че библейската история за Адам и Ева и изгонването от рая е една алегория, притча за зараждането и развитието на човешкия дух и съзнание. И голяма част от недуразуменията идват от буквалния прочит.
Аман от нетски психоаналитици.Марвин написа:
Е, щом е натъртяк (така разбирам отговора ти - почвам и аз да изваждам от контекста и да овъртам чужди думи), ще ти кажа, че човек вижда това, което иска да види...
Щом виждаш (а и се обиждаш явно), че съм женомразец, то явно не ти достига нещо, за да въприемаш думите на Марк Твен, като обида...
така е. опитах се да дам само някои конкретни факти за генезиса на отношението в съвременното общество (щото 2-та цитирани примера са с огромно влияние в християнството, а тя е обуславящата религия на определящата днес индустриална и военна култура на света - т.е. там са кинтите и силата, та те обуславят кой какъв е)
съгласен съм, че темата е обширна и е определено много интересна. Според мен обаче в историята на човечеството не съществува такава явна "анти-женска" тенденция, както е в християнството и мюсюлманството (може би и в юдаизма). За жалост не ми е попадало да прочета нещо повече единствено по тази тема.
съгласен съм, че темата е обширна и е определено много интересна. Според мен обаче в историята на човечеството не съществува такава явна "анти-женска" тенденция, както е в християнството и мюсюлманството (може би и в юдаизма). За жалост не ми е попадало да прочета нещо повече единствено по тази тема.
- сър Айвънхоу
Mila написа:Аман от нетски психоаналитици.Марвин написа:
Е, щом е натъртяк (така разбирам отговора ти - почвам и аз да изваждам от контекста и да овъртам чужди думи), ще ти кажа, че човек вижда това, което иска да види...
Bella Ciao
Bella Ciao
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Може би това е ходът на еволюцията:-)Remmivs написа:за мен пък по-страшното е съвременната тенденция на уеднаквяване и размиване на мъжкото и женското начало
неща, които милиони години са били извайвани сега се опитваме да разрушим за десетилетия
неща, които са вътре в нас
и без които никой не би бил истински щастлив

в юдаизма, а оттам и в християнството и мюсюлманството наистина има едно изместване, което е интересноELBI написа:така е. опитах се да дам само някои конкретни факти за генезиса на отношението в съвременното общество (щото 2-та цитирани примера са с огромно влияние в християнството, а тя е обуславящата религия на определящата днес индустриална и военна култура на света - т.е. там са кинтите и силата, та те обуславят кой какъв е)
в ранните вярвания на евреите има и женски богове/бог
някъде бях чел
ще поровя