"Вън селяните от София!"

Коментар поставен от автора под снимката.
За какво става дума всъщност?Естествено като казваме селяни, се оправдаваме, че говорим за манталитет (но всички знаем за какво ВСЪЩНОСТ става дума)

За какво става дума всъщност?Естествено като казваме селяни, се оправдаваме, че говорим за манталитет (но всички знаем за какво ВСЪЩНОСТ става дума)
се едно някой да викаЗа какво става дума всъщност?
За това, че все по-малко хора са склонни да полагат физически усилия, за да се домогнат до продуктите на природата. Всеки иска да у градо. А тоя, дето не може да избега на село, пцуе тоя, дето е изоставил селото, за да избега у градо.БоЕВ написа:За какво става дума всъщност?
НЕ е точно така!Кент написа:се едно някой да викаЗа какво става дума всъщност?
вън голите от банята:rotfl24:
ме не знам що няма* написа:НЕ е точно така!Кент написа:се едно някой да викаЗа какво става дума всъщност?
Защо Само от София ги гонят селяните?
Защо няма такъв роптеж у Варна?![]()
(там баня ли няма, или се къпете с дрехите, да спестите от прах за пране?)
Става дума за пасивна гражданска позиция -БоЕВ написа:
......
За какво става дума всъщност?
селянинът от години наред се бъхта около тази тема. Излишно. Той има супер истории (наистина е голям разказвач), но както се казва "И най-мъдрият си е малко прост"* написа:Кого?ELBI написа:Баси темата...
некви измислени, напълно тъпи теми...
кого интересува подобна тема се чудя...
Е как... БоеВ го интересува.
И що та сега?ELBI написа:Баси темата...
некви измислени, напълно тъпи теми...
кого интересува подобна тема се чудя...
По-скоро теляците.Кент написа:се едно някой да викаЗа какво става дума всъщност?
Точно за това и питах - за какво става въпрос всъщност.* написа:НЕ е точно така!Кент написа:се едно някой да викаЗа какво става дума всъщност?
Защо Само от София ги гонят селяните?
Защо няма такъв роптеж у Варна?![]()
(там баня ли няма, или се къпете с дрехите, да спестите от прах за пране?)
Щото е по-лесно друг да ти е виновен - за това.Mila написа:Става дума за пасивна гражданска позиция -БоЕВ написа:
......
За какво става дума всъщност?
т.е. - реакция на граждани, на които някакви неща им се случват, без и те да разберат как и защо.
или може би е въпрос на самоопределениеБоЕВ написа: пп По конституция май всички се водеха граждани ама...
Dark Angel написа:хората трябва да се смесват, голбално, локално, просто да пътуват, да общуват, да създават партньорства....
е моля ти се, просто не е възможно да се държи средата стерилна* написа: Да, ама...
аз мога да си нося фаса (книШката, опакоФката...) триста-читристин метра до първата кофа, а злобарО, дет е дошъл сутринта и понеже до вечерта е осъзнал, че ще му е много скъпо да се оцелява тук, мета фасО с настървение и нависоко, и надалеч.![]()
Това е - като си си дома си пазиш чисто, као си на гости, мож да се изсереш на средата...
альо... напоследък с теб до такова единомислие ли го докарваме?Dark Angel написа:...
направо се чудя на кой му пука за такива неща
Да - виж - това си е проблем. 2 мил, 1 мил коли на малка площ. Става по-мръсно, гадно, нетолерантно... Макар и моят си град и да съм имал предпочитания към Филибето или други градове у нас, София си е свързана с много спомени, емоции и си е вътре в мен. Е - днес определено считам, че трябва да се направи възможно най-бързо и ефективно нещо и за трафика, и за чистотата, и за шума... И хич не съм почитател на бат Бойко, но е факт, че хиляди идват и създават горните проблеми, а си ходят после у дома и там си плащат данъците (а не тук). Ш***ното правителство трябва да направи нещо по въпроса, заедно с ш***аната мутра, а не да играят тенис с нервите на хората. Снощи спорих с един за това до колко гласуването е правилно и ние сме си виновни за управляващите ни. Е - ами като няма алтернатива, за кого да гласувам. Дано се намери някой мъж (на дела) в тази държава и да избере още дузина мъже нещо да оправят. Даже с риска да бъдат оплюти и да изкарат само 1 мандат.Dark Angel написа:сериозно
опитвам се да си представя как трябва да мисля за да изпадна в нерви, че софия станала 2 милиона.... е не мога да изпадна в нерви...ако ще от цял свят да идват - добре са дошли - по-шарено и интересно става
Аз пък вярвам, че хората могат да си правят каквото щат. Които искат - да се смесват, които искат да не се (дито за пътуване, общуване и т.н.). За мен свободата на индивида е най-важна. Това, че и аз харесвам този модел (от по-горе) е друга тема.Dark Angel написа:в допълнение - аз вярвам, че хората трябва да се смесват, голбално, локално, да пътуват, да общуват, да създават партньорства....
Аз нямам проблем със самоопределянето.Dark Angel написа:или може би е въпрос на самоопределениеБоЕВ написа: пп По конституция май всички се водеха граждани ама...
ами нито аз, нито хората около мен поддържат сляпо шопите, съчетавайки със злонамереност и омраза съперничеща група.БоЕВ написа:В широкият смисъл на думата:ELBI написа:БоЕВ, пич ... интересно е да се чуе от тебе мнение за кое и как друса шовинизмаБоЕВ написа:.... Местен шовинизъм яко друса шопландията.
Шовинизмът е крайно и сляпо поддържане на собствената група, съчетано със злонамереност и омраза към съперничеща група.
Ето виждаш ли и ти си просто един шовинист - за теб ако ги няма пришълците и СФ ще бъде един чист подрен и тих градец.ELBI написа: Е - днес определено считам, че трябва да се направи възможно най-бързо и ефективно нещо и за трафика, и за чистотата, и за шума... И хич не съм почитател на бат Бойко, но е факт, че хиляди идват и създават горните проблеми, а си ходят после у дома и там си плащат данъците (а не тук)
Говориш си просто така, без много да си се замислил, нали?:-)* написа:
Да, ама...
аз мога да си нося фаса (книШката, опакоФката...) триста-читристин метра до първата кофа, а злобарО, дет е дошъл сутринта и понеже до вечерта е осъзнал, че ще му е много скъпо да се оцелява тук, мета фасО с настървение и нависоко, и надалеч.![]()
Това е - като си си дома си пазиш чисто, као си на гости, мож да се изсереш на средата...
ами говориш не кой знае колко верни неща (мани за шовинизма ми). Голяма част от хората, дето идват тук са регистрирани на други места и там си плащат местните данъци и такси (вкл. за смет, която си изхвърлят тук). Колите им са също регистрирани другаде и данъкът се плаща в други общини. Докато за данък сгради съм съгласен, то за смет и за инфраструктурата парите на временно пребиваващите тук (имам и една килежка, дето си плаща данъците извън София, но си хвърля боклуците и ползва инфраструктурата тук). А това с доходите от наема отива в М-вото на финансиите, а не в общинските бюджети (ако се не лъжа - годишните данъчни декларации се подават в МФ, а не в общината - в общината са само данък сгради, смет и за МПС-та).БоЕВ написа:Ето виждаш ли и ти си просто един шовинист - за теб ако ги няма пришълците и СФ ще бъде един чист подрен и тих градец.ELBI написа: Е - днес определено считам, че трябва да се направи възможно най-бързо и ефективно нещо и за трафика, и за чистотата, и за шума... И хич не съм почитател на бат Бойко, но е факт, че хиляди идват и създават горните проблеми, а си ходят после у дома и там си плащат данъците (а не тук)
И като стана дума за данъци, я ме осветли какво точно имаш предвид?
Кой и какви данъци плаща?
Пришълците идват, наемат жилища, пазаруват, влагат труда си и ако успеят да заделят нещо го изпращат на семействата си, или на родителите си в "дълбоката" провинция за да покрият някоя и друга сметка. А данък сгради, данък смет(сборове за общинските бюджети, предназначени за инфраструктурни проекти) се плащат от собствениците на жилища/наемодателите софЯнци. Още повече че в 90% от случаите и малко повече доходите реализирани от наем не се декларират никъде, та така че проблемите идват от прекален тарикатлък, а не от селяните.
Dark Angel написа:
сериозно
опитвам се да си представя как трябва да мисля за да изпадна в нерви, че софия станала 2 милиона.... е не мога да изпадна в нерви...ако ще от цял свят да идват - добре са дошли - по-шарено и интересно става
в допълнение - аз вярвам, че хората трябва да се смесват, голбално, локално, да пътуват, да общуват, да създават партньорства....
ами говориш не кой знае колко верни неща (мани за шовинизма ми).
Голяма част от хората, дето идват тук са регистрирани на други места и там си плащат местните данъци и такси (вкл. за смет, която си изхвърлят тук).
Колите им са също регистрирани другаде и данъкът се плаща в други общини.
Такса смет е промили от данък сгради изчислен така че да покрива разходите по премахването на отпадъците при пълен капацитет на жилището. Данък сгради е перото предвидено да поддържа инфраструктурата - тротоари, градинки, вътрешни улици и тн, всичко свързано с достъпа до жил.сгради и комплекси.Докато за данък сгради съм съгласен, то за смет и за инфраструктурата парите на временно пребиваващите тук
(имам и една килежка, дето си плаща данъците извън София, но си хвърля боклуците и ползва инфраструктурата тук).
Така е, но жестоко се заблуждаваш ако мислиш че републиканският бюджет няма отношение към проблема - метрото откъде се финансира, и не само то.А това с доходите от наема отива в М-вото на финансиите, а не в общинските бюджети (ако се не лъжа - годишните данъчни декларации се подават в МФ, а не в общината - в общината са само данък сгради, смет и за МПС-та).
Извинявай, но тука все едно слушам ББ.И 100 пъти казах, че проблемът е национален, защото все пак не малка част от нацията си изкарва прехраната тук (което е ОК), но приходите за града са малко и недостатъчно за тази част. Мога да те уверя, че преди 10-тина години и преди това нямаше чак такива проблеми. Което не значи ограничаване на хората, а просто драстично подобряване на инфраструктурата на града и финансирането му.
Точно така - прав си. Затова държаната ни е на това дередже - от тарикатлъци.Това с прекаления тарикатлък - вервай ми - където съм бил и извън София е 100% валидно и за там. Освен ако не вземеш да докажеш, че само софиянци са шмекери в България, а останалите са се пръкнали с непорочното зачатие...
Никога не съм обичал подобно противопоставяне и не съм чувал от хората около мен да говорят за подобно. Може би е характерно за някои новодошли софиянци?
Не знам. Виж - обратното - не рядко в провинцията съм чувал гадни и недружелюбни подмятания за софиянци. Ала съм го отдавал на не особено висока култура и възпитание.
Виж са, ако заговоря и за политика множко ще ми стане.Всъщност исторически това противопоставяне го въвежда Стамболийски - оранжевия герой (и герой на БКП-то...което е странно, но това е друга тема).
я напиши ей тук колко ни обичат софиянцитеБоЕВ написа:в която Селянина(или какъвто там беше) предлагаше награда за "чисто" потекло.
"Вън селяните от София!"

Права си - това важи за всяко населено място.4avdar4e написа:Боев, оня ден прочетох нещо интересно: за разликата между селянин и селяндур. Селяндурът мен навсякъде ме ужасяваРазказвала съм за епичната ни битка в Младост с изхвърлянето на боклуците през прозореца, с люпенето на семки на детската площадка, със слушането на чалга в 2 посред нощ.. Това е страшното. Това обаче не е само до София, Варна, Пловдив... Горно нанадолнище.
В големия град сякаш се размива отговорността: вкъщи си чистя, ама на улицата да ми чисти ... ББНа село съм гледала хората (баби и дядовци) как ходят на другия край, за да си изхвърлят боклука. Как се грижат и за съседните къщи и дворове, когато стопаните ги няма.
Та искам да кажа: ако всеки, който дойде откъдето и да било, е отговорен точно толкова към боклука си, начина си на шофиране, децибелите и за всичко останало, което като правило в по-малките населени места се спазва (дори и заради това, че всеки познава всекиго и всеки знае "ти чиьо дете си":winkw:), никой няма да протестира. Ако аз дойда при теб, направа един шумен купон, изхвърля си боклука пред къщата ти и си тръгна с мръзна газ нима няма да ме намразиш и да ме наречеш "селянка"???
Надявам се разбираш..
За софианци незнам - аз обичам софианки щот са разкрепостени, едни тигрици същи...Quid написа:я напиши ей тук колко ни обичат софиянцитеБоЕВ написа:в която Селянина(или какъвто там беше) предлагаше награда за "чисто" потекло.
"Вън селяните от София!"
кажи го де ама в прав текст го кажи