един Крайцер тръгна срущу цяла ескадра. Това е рядка случка преди камо ли сега

Уики
митове и легенди покрай историята

Митовете и легендите не щат да ми се отворят?Кент написа: митове и легенди покрай историята
Не четеш или не разбираш?pocti_bezobidna написа:Защо "Титаник", а не "Аврора"? - казва един приятел.
Хубаво нещо може да е една революция, лошото е, че продълженията и винаги са скапани.
този път, по изключение си прав. дефект на системата - като чуя "крайцер" и се сещам най -напред за "Аврора"БоЕВ написа:Не четеш или не разбираш?pocti_bezobidna написа:Защо "Титаник", а не "Аврора"? - казва един приятел.
Хубаво нещо може да е една революция, лошото е, че продълженията и винаги са скапани.
Става въпрос за руско-японската война и "Варяг" не е "Аврора".
И като спомена "Аврора" чувала ли си че в 1921г точно моряците от "Аврора" опитват контрареволюция и са смазани, избити до крак, защото само за няколко години, другарите комунисти са заграбили, домовете, мебелите, посудата, дори и подражават на така омразната им аристокрация, гледат с презрение на народа.
Сега ако разкажеш и за зверствата на армията и на Партията... до войната, изнасилванията и кланетата на мирни хора във Финландия, Унгария, Румъния, Австрия и Германия, след нея, за лагерите и избитите от братята комунисти ... ще има опасност да станеш малко по-малко любим на слепите русофили...БоЕВ написа:...И като спомена "Аврора" чувала ли си че в 1921г точно моряците от "Аврора" опитват контрареволюция и са смазани, избити до крак, защото само за няколко години, другарите комунисти са заграбили, домовете, мебелите, посудата, дори и подражават на така омразната им аристокрация, гледат с презрение на народа.
Не знам дали е оф топик или не, ама оня ден четох едно мнение на американец (Арманд Хамър), че Русия при Ленин е била една много напредничава и прогресираща държава и после Сталин всичко е скапал.. След НЕП-а е имало пълни магазини, ресторанти и тн.ELBI написа: Сега ако разкажеш и за зверствата на армията и на Партията... до войната, изнасилванията и кланетата на мирни хора във Финландия, Унгария, Румъния, Австрия и Германия, след нея, за лагерите и избитите от братята комунисти ... ще има опасност да станеш малко по-малко любим на слепите русофили...
примерно.
елби ти къде си видял русофили тука бе, -филиите и -фобиите нели беха термини от психиатричните наукиELBI написа:Сега ако разкажеш и за зверствата на армията и на Партията... до войната, изнасилванията и кланетата на мирни хора във Финландия, Унгария, Румъния, Австрия и Германия, след нея, за лагерите и избитите от братята комунисти ... ще има опасност да станеш малко по-малко любим на слепите русофили...БоЕВ написа:...И като спомена "Аврора" чувала ли си че в 1921г точно моряците от "Аврора" опитват контрареволюция и са смазани, избити до крак, защото само за няколко години, другарите комунисти са заграбили, домовете, мебелите, посудата, дори и подражават на така омразната им аристокрация, гледат с презрение на народа.
примерно.
не знам за Ленин, който е избил много народ, но Сталин ползва нарочно Ленин за "знаме" (щото освен другото, Ленин е бил адски недружелюбен и е писал кофти неща за почти всекиго - използвано когато му е трябвало от Сталин). Ала едно е сигурно и е цитирано много пъти в историческата литература - в периода 1912-1918 Русия е най-бързо (или една от най-бързо) развиващата се и прогресирала страна. Сещам се и за това, че в най-първите години доста интелектуалци (като Кандински например) остават в СССР и се опитват да градят нещо ново, прогресивно според тях си...(ала не за дълго).4avdar4e написа:Не знам дали е оф топик или не, ама оня ден четох едно мнение на американец (Арманд Хамър), че Русия при Ленин е била една много напредничава и прогресираща държава и после Сталин всичко е скапал.. След НЕП-а е имало пълни магазини, ресторанти и тн.ELBI написа: Сега ако разкажеш и за зверствата на армията и на Партията... до войната, изнасилванията и кланетата на мирни хора във Финландия, Унгария, Румъния, Австрия и Германия, след нея, за лагерите и избитите от братята комунисти ... ще има опасност да станеш малко по-малко любим на слепите русофили...
примерно.
Не че не нещо важно искам да кажа, ама това много ме впечатли, пък си търсех повод да го споделя
Е колко повече?:rotfl24:ELBI написа:... ще има опасност да станеш малко по-малко любим...
Статистически погледнато - да.4avdar4e написа:Не знам дали е оф топик или не, ама оня ден четох едно мнение на американец (Арманд Хамър), че Русия при Ленин е била една много напредничава и прогресираща държава и после Сталин всичко е скапал.. След НЕП-а е имало пълни магазини, ресторанти и тн.ELBI написа: Сега ако разкажеш и за зверствата на армията и на Партията... до войната, изнасилванията и кланетата на мирни хора във Финландия, Унгария, Румъния, Австрия и Германия, след нея, за лагерите и избитите от братята комунисти ... ще има опасност да станеш малко по-малко любим на слепите русофили...
примерно.
Не че не нещо важно искам да кажа, ама това много ме впечатли, пък си търсех повод да го споделя
Чувала съм пъдобни теории, не съм детайлно запозната, защото познанията ми по истиря не са задълбочени като твоите. Но ми се струва, че някак си в последните години се измества фокуса към оправдаване на военни перстъпления. Вярно - по време на война моралните мерки са други, но все пак...ELBI написа: От друга страна нека да признаем, че Сталин със своите жестоки, насилствени методи успява наистина сериозно да индустриализира Русия (друг е въпросът до колко и кога това е било ефективно и дали е нямало по-добри подходи, щото загиналите хора най-вероятно щяха да са сериозен фактор за прогреса в Русия).
Най-много се надявам някой ден всичките подобни неща да излязат и за България. Сега чета една книга за стореното в българското образование от комунистите през първите години след 1944 ...и е ...
навремето четох ена книжка с интервюта на ветерани от ВСВЧувала съм теорията - ако не бяха бомбите над Хирошима и Нгасаки щеше да има много повече жертви, защото войната шеще да пордължги по-дълго.Честно казано, на мен лично, това хич не ми се съвместява с ценностната система.
основната заслуга за разпокъсването, за откъсване на 1/2 (или повече) от заселените с българи етнически територии в Отоманската империя от това, което в днешни дни е България е на Русия. Първо през войната 1876-77 и после - през Междусъюзническата (когато не възпира Румъния да навлезе от север, където нямаме армия (а на юг сме били ... въпреки гадното начало ... на път да разбием тотално и гръцката и сръбската армии), според един таен военен договор между БГ и Русия от преди това.БоЕВ написа:.... Всъщност основна заслуга за ликвидирането на българското самолетостроене има братският съветски съюз, но това е друга бира.
И за мен е трудно да преценя това с бомбите. Може и да е вярно, но и да е - и на мен ми се вижда ужасно зверски.pocti_bezobidna написа:...Чувала съм теорията - ако не бяха бомбите над Хирошима и Нгасаки щеше да има много повече жертви, защото войната шеще да пордължги по-дълго.Честно казано, на мен лично, това хич не ми се съвместява с ценностната система. Както и Сталин и индустриализацията. Не съм пропуснала забележката ти за човешкият капитал, просто ми е интересно твоето мнение, щото явно четеш повечко исторически книги.
Това дето го четеш сега каквмо е?
Кент написа: и нашия човек не загинал
я безобидна ние с тебе с с наште ценностни системи да се поставим на неговото място ммм?
механизъма е, че се приближава човек до бога в такива моментиПредполагам в екстремни условия човек почва да мисли доста различно, надявам се да не го разбирам начина ан действие на механизма на практика
На ББС беше филма.
Книгата се казва "Политиката срещу просветната традиция", В. Чичовска, Университетско издателство "Св. К. Охридски", 1995pocti_bezobidna написа:...Както и Сталин и индустриализацията. Не съм пропуснала забележката ти за човешкият капитал, просто ми е интересно твоето мнение, щото явно четеш повечко исторически книги.
Това за кой период е?ELBI написа:Книгата се казва "Политиката срещу просветната традиция", В. Чичовска, Университетско издателство "Св. К. Охридски", 1995pocti_bezobidna написа:...Както и Сталин и индустриализацията. Не съм пропуснала забележката ти за човешкият капитал, просто ми е интересно твоето мнение, щото явно четеш повечко исторически книги.
Да, интередно е, но по-интересно е това че, събитията са едва 34 години след освобождението - създаване на армия, въоръжение, традиции...много, много интересни неща са скрити в тия години.Кент написа:Ема и тука Морските не са се излагали:-)
Знаеш ли кой е третият официален език в Канада?? Украинският. Сериозно.БоЕВ написа: дефицит и гладна смърт за милиони в украйна и други места.
Айде още едно офф... Имам познати, родители на мои приятели, които са преживяли блокадата. Били са деца, разбира се, но са различни хора. Нестандартни, интересни, трудно е за разказване... На тях нищо не може да им се опре в тоя живот:blink:pocti_bezobidna написа: Предполагам в екстремни условия човек почва да мисли доста различно, надявам се да не го разбирам начина ан действие на механизма на практика
На ББС беше филма.
края на 40-те години. По-точно 1944-1948.Мнемозина написа:Това за кой период е?ELBI написа:Книгата се казва "Политиката срещу просветната традиция", В. Чичовска, Университетско издателство "Св. К. Охридски", 1995pocti_bezobidna написа:...Както и Сталин и индустриализацията. Не съм пропуснала забележката ти за човешкият капитал, просто ми е интересно твоето мнение, щото явно четеш повечко исторически книги.
Не можах да открия анотация в нета...
Човек преживял подобно нещо (особено в детството, но не само) се променя, няма начин.4avdar4e написа:Айде още едно офф... Имам познати, родители на мои приятели, които са преживяли блокадата. Били са деца, разбира се, но са различни хора. Нестандартни, интересни, трудно е за разказване... На тях нищо не може да им се опре в тоя живот:blink:pocti_bezobidna написа: Предполагам в екстремни условия човек почва да мисли доста различно, надявам се да не го разбирам начина ан действие на механизма на практика
На ББС беше филма.
И още оффф: наскоро някъде четох, че всяко следващо мирно поколение става все по-слабо и лигаво... Не знам, не знам...
В университетските книжарници вече я няма.ELBI написа: края на 40-те години. По-точно 1944-1948.
Ако я намериш някъде - купи ми един брой (на каквато и да е в рамките на някакво приличие... цена). Ако някой друг минава покрай У-тета - плийз... Щото копието, което чета не е мое, а си заслужава да го има човек за справки.
къде отиде антикваря от подлеза пред у-тета - при него имаше много от изчерпаните книги, издадени там - знаеш ли?Мнемозина написа:В университетските книжарници вече я няма.ELBI написа: края на 40-те години. По-точно 1944-1948.
Ако я намериш някъде - купи ми един брой (на каквато и да е в рамките на някакво приличие... цена). Ако някой друг минава покрай У-тета - плийз... Щото копието, което чета не е мое, а си заслужава да го има човек за справки.
Не, не знам.ELBI написа:къде отиде антикваря от подлеза пред у-тета - при него имаше много от изчерпаните книги, издадени там - знаеш ли?Мнемозина написа:В университетските книжарници вече я няма.ELBI написа: края на 40-те години. По-точно 1944-1948.
ще попитам и на Славейков...
Елби, във фоайето на НАТФИЗ има книжарница - половината е антикварна. Или поне беше преди няколко месецаELBI написа: къде отиде антикваря от подлеза пред у-тета - при него имаше много от изчерпаните книги, издадени там - знаеш ли?
ще попитам и на Славейков...
Елби, приятелю а кога според тебе българите ше спрат да се оплакват от въздействието на русия или на космическите лъчи примерно как мислишосновната заслуга за разпокъсването, за откъсване на 1/2 (или повече) от заселените с българи етнически територии в Отоманската империя от това, което в днешни дни е България е на Русия. Първо през войната 1876-77 и после - през Междусъюзническата (когато не възпира Румъния да навлезе от север, където нямаме армия (а на юг сме били ... въпреки гадното начало ... на път да разбием тотално и гръцката и сръбската армии), според един таен военен договор между БГ и Русия от преди това.
аре хаирлия да еDemon написа:Кент написа:добре, да уточним:winkw:Demon написа:Да уточним- не всички българи.Кент написа:
Елби, приятелю а кога според тебе българите ше спрат да се оплакват от въздействието на русия или на космическите лъчи примерно как мислиш![]()
![]()
П.П. Дойде бе. Днес.
1. Ми, дойде ми- кво ся....4avdar4e написа:2 въпроса имам!!!Кент написа: аре хаирлия да е
като знам за кво ше я използваш
и получавам тенезми тука и там
ама нейсе:rotfl24:
1. Кое е дошло???
Да нму и дошло на ДофтораАре, моля ви се, не мога и него да мисля...
2. Какво е тенезми??:blink:

менструацията4avdar4e написа:2 въпроса имам!!!Кент написа: аре хаирлия да е
като знам за кво ше я използваш
и получавам тенезми тука и там
ама нейсе:rotfl24:
1. Кое е дошло???
Да нму и дошло на ДофтораАре, моля ви се, не мога и него да мисля...
2. Какво е тенезми??:blink: