БоЕВ написа:Мнемозина написа:
Между другото, точно с Ботев ми се въртеше сравнение най-вече.
Ама карай, ще го оставим за втори юни, защото деветнайсети февруари вече мина.

Няма начин! Макар и съратници, приятели и съквартиранти в изгнание, двама си остават титани от различна величина. Ботев е книжник, силен с перото, а Левски е човек на делото, оратор с харизма, организатор.
Какво щеше да стане ако не беше заловен и обесен?! Ами можем само да гадаем - може би организацията на въстанието щеше да е по-добра и нямаше да избухне толкова рано, може би щеше да загине по време на сблъсъка, може би щеше след това да се посвети на освобождението на македония и тракия...всъщност борбите в тоя район са изцяло по негов "патент"...Случайността има доста странно отношение към събитията - ако случайно турският разузнавателен отряд не беше набарал воиската на Урош и Углеша неподготвена край Пловдив, може би османското завоевание щеше да има по-друг обхват или изобщо да не състои. Ако, случайно един еничарин не беше съсекъл Владислав край Варна, може би турците и ден днешен щяха да си стоят изтласкани отвъд босфора...
Затова не ни остава нищо друго освен да приемем фактите такива каквито са.
О, винаги има начин.
Ако единият е силен с перото (словото), а другият е оратор с харизма (пак словото, но устното), то какво ми пречи да ги сравня в това отношение и да помисля как тази разлика е донесла образите им до нас по различен начин?
И какво ми пречи да ти кажа, че винаги в началото е Словото, и - отново - че думите са също дела, и ти да си помислиш за Левски още едно хубаво нещо? Защото, както пише Елби, Левски не повлиява на българската история като реални събития, но може би като духовна промяна. М?
Лошо ли е това за него? За Левски, не за Елби.

И какво лошо има да отговоря на това, което Елби пише за Левски като завършена личност - и аз да му кажа, че именно оная "незавършеност" на Ботев в моите очи пък го прави жив и вълнуващ?
И ей такива разни.
Просто да си поговорим.
Виждаш ли, не е страшно, не боли и не омаловажава никого.
П.П. Сега сигурно съвсем ще те ядосам, обаче се сетих за глупавия ученически лаф "Ако Левски имаше ботуши и Ботев имаше каска, щяха и досега да са живи." Който също не е лош, защото поне показва, че учениците знаят кого какво го е сполетяло... Виж колко различни пътища има за предаване на парчета знания през поколенията.