Те ги:

Повече в днешния СТАНДАРТ
П.П. Това нали не ми се брои като говорене за футбол???

альо... той бе против...4avdar4e написа:Трябва да се отдаде дължимото на Куид-а, който тия дни пророкува мартеници с Бербатов
Те ги:
Повече в днешния СТАНДАРТ
П.П. Това нали не ми се брои като говорене за футбол???
В интерес на истината в Молдова също я има тази традиция с мартениците, отново на 1 март, и дори на официалния им държавен сайт е написана като нещо уникално. Както и шкембе-чорбата...ELBI написа: не че е фатално или кой знае какво, но си е един път към обезличаване...
истина е, че тази традиция я няма в югозападните балкани. Следователно е възникнала в североизточните/северните. Надали ще може да се каже (всъщност нека се изкажат етно-историците) дали е българска или румънска, като се има предвид, че Северна Добруджа (неясно защо най-българската ... на Балканите... територия е вечно изпускана от т.нар. патриотични спорове, включващи Македония и Западните покрайнини) дето е точно до Румъния и Молдова си е била от 7 век населена с българи.4avdar4e написа:В интерес на истината в Молдова също я има тази традиция с мартениците, отново на 1 март, и дори на официалния им държавен сайт е написана като нещо уникално. Както и шкембе-чорбата...ELBI написа: не че е фатално или кой знае какво, но си е един път към обезличаване...
Това не е обезличаване, според мен, по-скоро е придърпване на завивката
Ама наистина го имат румънците. Малко са им по-различни от нашите, ама идеята е много близка.4avdar4e написа:В интерес на истината в Молдова също я има тази традиция с мартениците, отново на 1 март, и дори на официалния им държавен сайт е написана като нещо уникално. Както и шкембе-чорбата...ELBI написа: не че е фатално или кой знае какво, но си е един път към обезличаване...
Това не е обезличаване, според мен, по-скоро е придърпване на завивката
За шопската салата не е ли това?ELBI написа:хехе... бъркате различни неща.
чувал съм, че във франция наричат нашата руска салата македонска (мога да ти преведа израза на български) което идва от 19 век и спорът за Македония - дали е българска, сръбска или гръцка (тогава македонистите не са се пръкнали още - те са чак от началото на 20 век, но даже тогава са единици...) и поради това французите наричат тази салата (дето има от всичко и е мешана яко) македонска.
Такива ми ти работи.
А, не! Да си имаме уважението! Мартеница е носил Александър Македонски Велики! Документирано е! Питайте македонските историци! Тъй, че гадните татари, дето се наричат българи, и това са присвоили, тяхната мамицааа!ELBI написа:и едно потвърждение на едни мои думи преди ден-два...
http://dnes.dir.bg/2008/02/27/news2711182.html
не че е фатално или кой знае какво, но си е един път към обезличаване...
Нищоде, за кво да ги сърдиме комшиите, некви мартенички, за кво са ти, не бъди тесногръд.Марвин написа:А, не! Да си имаме уважението! Мартеница е носил Александър Македонски Велики! Документирано е! Питайте македонските историци! Тъй, че гадните татари, дето се наричат българи, и това са присвоили, тяхната мамицааа!ELBI написа:и едно потвърждение на едни мои думи преди ден-два...
http://dnes.dir.bg/2008/02/27/news2711182.html
не че е фатално или кой знае какво, но си е един път към обезличаване...
:rotfl24::rotfl24:
вероятно пенда е обърнала резбатаУсама написа:Ко шъ я прайм Пенда като няма топки?!:rotfl24:Quid написа:са кво се хванахте за топките
на мартеничоците:blum:
А път те, траките взели че измрели до крак в един момент и когато стъпили тук тюрките нямало даже и маймуни по дърветата.ELBI написа:... всъщност май виното в Европа тръгва точно от нашите земи ... ама пък те са били населени с траки...
както и да е.
Ми кво, няма се излагаме я. Пижо облечен като Пенда - мартеничка за травестити. Пенда два броя - мартеничка за лесбийки и тн.Quid написа:вероятно пенда е обърнала резбатаУсама написа:Ко шъ я прайм Пенда като няма топки?!:rotfl24:Quid написа:са кво се хванахте за топките
на мартеничоците:blum:
нищо чудно след няколко години мартеничоците да са с две пенди или двама пижовци само
е големи топки са
Ами и за мен е любопитно... От една страна - явно са предали занаята на лозарството и винарството. Ала от друга - златари, резбари, майстори - нещо ги няма...Усама написа:А път те, траките взели че измрели до крак в един момент и когато стъпили тук тюрките нямало даже и маймуни по дърветата.ELBI написа:... всъщност май виното в Европа тръгва точно от нашите земи ... ама пък те са били населени с траки...
както и да е.
Обаче се пропуска една дребна подробност - Крумчо и неговите закони, забраната да се пие вино и отглежда лозе. Айде сега някой да ми обясни като на малоумен как така и от кого номадите усвоиха тънкостите на занаята - лозарство и винарство.
Бях пускал тема за генетичните изследвания - мастит професор твърди, че българите носят гени на населението живяло по тия земи от преди 6-7 000 години. "Историците" са в потрес, купонът предстои.
Особено пък резултатите от такива изследвания. Преди време имаше в немско една история...ELBI написа:Това с гените е също любопитно...
Не забравяй и Трифон Зарезан. Едва ли някой възприема традиции на народ, който вече не съществува.Усама написа:А път те, траките взели че измрели до крак в един момент и когато стъпили тук тюрките нямало даже и маймуни по дърветата.ELBI написа:... всъщност май виното в Европа тръгва точно от нашите земи ... ама пък те са били населени с траки...
както и да е.
Обаче се пропуска една дребна подробност - Крумчо и неговите закони, забраната да се пие вино и отглежда лозе. Айде сега някой да ми обясни като на малоумен как така и от кого номадите усвоиха тънкостите на занаята - лозарство и винарство.
Бях пускал тема за генетичните изследвания - мастит професор твърди, че българите носят гени на населението живяло по тия земи от преди 6-7 000 години. "Историците" са в потрес, купонът предстои.
Ще потърся инфо за генетиката. А по принцип старите извори изобилстват от сравнениея като - сърбите са наричани "илири" и в хрониката на поп дуклянец се твърди че първите сръбски княжества са около Рашка и Зета(Черна Гора и Хърватска), а българите - траки. Всъщност(не помня точно кой) разказва че българите на Аспарух и братму дето се заселва в днешна македония са нахлули в тия земи по "сродното право" сиреч, предявили са претенции към населените със сродни племена територии. Много объркано и много интересно. А Симеон са го упреквали за вродената му скитска жестокост.ELBI написа:
Обаче ще ми е интересно да чуя от тебе повече по въпроса. Разбира се, даващо по-обща представа, а не само идейки на няколко мастити учени на базата на 2-20000 скални рисунки...
По виа сат хистори имаше едно много интересно предаване с изследване на гените на викинги (или хора, идващи от Дания, Скандинавия) и в частност - в кои части на Англия са разпространени (с уговорките на ограниченията - по мъжка линия, ако не се лъжа и т.н. и т.н.). И начертаха една доста любопитна карта къде има и къде няма следи от такива гени... Генетичното изследване бе свързано и с историческо и лингвистично такова....имаше изследвания и на намерени кости в дадени региони...Piqndurnik написа:Особено пък резултатите от такива изследвания. Преди време имаше в немско една история...ELBI написа:Това с гените е също любопитно...
Накратко: деца намират в пещера близо до някакво забутано село кокаляци и веднага тичат при мама и тате. Те пък, тичат в полицията и системата се задейства. Ченгелите действат според някаква си инструкция и събират проби от местните жители. В последствие се оказва, че кокалите са на няколко хиляди години, от времена, когато по тези земи и помен не е имало от немци. Още по-интересно се оказало, че същите тези кокали били роднини с повечето местни жители.
има доста бъкотии по тези неща. Хроницистите по онова време ту са давали прилични (засичащи се) сведения, ту са пишели едно към гьотере... (противоречащи си с други източници). За илирите се твърдят какви ли не неща (албанци, сърби и т.н.), а съм гледал карти от 17-18 век, на които има илири на западните Балкани... ала е много вероятно авторът да е преписвал от други, по-стари източници... не се задълбах в тези книги.Усама написа:Ще потърся инфо за генетиката. А по принцип старите извори изобилстват от сравнениея като - сърбите са наричани "илири" и в хрониката на поп дуклянец се твърди че първите сръбски княжества са около Рашка и Зета(Черна Гора и Хърватска), а българите - траки. Всъщност(не помня точно кой) разказва че българите на Аспарух и братму дето се заселва в днешна македония са нахлули в тия земи по "сродното право" сиреч, предявили са претенции към населените със сродни племена територии. Много объркано и много интересно. А Симеон са го упреквали за вродената му скитска жестокост.ELBI написа:
Обаче ще ми е интересно да чуя от тебе повече по въпроса. Разбира се, даващо по-обща представа, а не само идейки на няколко мастити учени на базата на 2-20000 скални рисунки...