а изкуство е обратното
аз тва разбрах до сега от толкова изписано
Quid написа:бизнес е когато луд клати дива круша
а изкуство е обратното
кво а?Марвин написа:Quid написа:бизнес е когато луд клати дива круша
а изкуство е обратното
Въпрос на гледна точка!Quid написа:кво а?Марвин написа:Quid написа:бизнес е когато луд клати дива круша
а изкуство е обратното
смешно може да изглежда ама не е
Ако се купуват билети, за да получи едната страна удовлетворение, а другата използва парите, за да си плати наема на залата, където предлага удовлетворение на другата страна - да, бизнес е.Мнемозина написа:Не само.esti написа:Не, тогава е радостта на майката от талантливото и дете, което се кефи, като рисува примерно.Мнемозина написа:
А ако едната страна получава духовно удовлетворение, а другата духовно удовлетворение от духовното удовлетворение на първата, тогава бизнес ли е?
Но все едно.
Е ли това бизнес или не е?
Това го разбрах от първия път още, но все пак си е друго и така по-подробно като го каза.Quid написа:ок
по подробно ще го обясня
имаме
луд
дива круша
клатене
луд->дива круша -> клатене на дивата круша
тва е бизнес
обратното
дива круша -> клатене -> луд
тва е изкуство
са а да не ви го рисувам ако може
в първия случай лудия си мисли че е са ще скърши и обрули дивата крушаМарвин написа:Въпрос на гледна точка!Quid написа:кво а?Марвин написа:Quid написа:бизнес е когато луд клати дива круша
а изкуство е обратното
смешно може да изглежда ама не е
Не се ядосвам. Всъщност ядосвам се, но на друго.esti написа: Ако се купуват билети, за да получи едната страна удовлетворение, а другата използва парите, за да си плати наема на залата, където предлага удовлетворение на другата страна - да, бизнес е.
Я не се ядосвай.
Парите не принизяват изкуството.
Напротив - служат му.
И ако благодарение на тях то вижда бял свят, трябва дори да се радваме, че ги има.
Това, че някой трупа пачки за сметка на изкуството, а е лишен от усет за него - голям праз, мен ако питаш.
Само не разбрах с какво заслужи да ме се опитваш да обиждаш моята интелигентност?Quid написа:в първия случай лудия си мисли че е са ще скърши и обрули дивата круша
което си илюзия неква
във втория случай дивата круша си мисли че ще накара с нещо лудия да се промени. и тва е илюзия измамна.
са от къв ъгъл искаш да погледнеме лудия клатенето и дивата круша кажи
ако искаш от страната на тъпия ъгъл да гледаме
Явно не съм чела внимателно темата, защото лично аз не видях някой, който да твърди, че основната мотивация на един творец са парите. Ей, така сяда с ел-ката и ако му хареса цифрата, която ще изкара, тогава започва да твори.Мнемозина написа:
Не се ядосвам. Всъщност ядосвам се, но на друго.
И не се ядосвам, а ми е малко жал. Защото хора, които съм познавала, говорила съм с тях и съм сигурна в мотивациите им - а и постъпките им са потвърждавали това, което са ми казвали, изведнъж биват обявени за несъществували.
Не е грубо.И ми е жал не за тези хора, нали разбираш.
Дано не е много грубо това, което казвам.
Не, няма да го трия.
Явно си го разбрала, щом си дефинирала най-важните въпроси по спора...pocti_bezobidna написа:Аз съвсем, ама съвсем нищичко не разбрах
За какво е спора?
Дали има изкуство; дали може изкуство без пари; дали изкуството е пари; дали е редно да се печели от изкуство или дали хората, дето правят изкуство го правят за пари или от вътрешна необходимост?
Но това са въпроси без отговор. Тоест - всеки си има различен отговор и не може да се каже категорично - това е правилно/ това не е правилно. И въобще - да се дефинира това какво е изкуство ми се вижда безмислена.Марвин написа:Явно си го разбрала, щом си дефинирала най-важните въпроси по спора...pocti_bezobidna написа:Аз съвсем, ама съвсем нищичко не разбрах
За какво е спора?
Дали има изкуство; дали може изкуство без пари; дали изкуството е пари; дали е редно да се печели от изкуство или дали хората, дето правят изкуство го правят за пари или от вътрешна необходимост?
Знаеш ли, аз съм общо взето разбиращ хората човек, поне винаги съм се стремила към това, но никога няма да проумея позиция от рода на "това, което аз не мога да видя, не е възможно да съществува, и е смешно някой да казва, че може".4avdar4e написа:Не е грубо това, че го казваш, а това, че има хора, които наистина мислят по този начин. Аз затова още вчера някъде се отказах да споряМнемозина написа: И ми е жал не за тези хора, нали разбираш.
Ей сега, ще видиш ти как Мнемо ще те пита за смислен спор... Щото и аз изказах подобно мнение (е в доста по-съкратен вариант, де)...pocti_bezobidna написа:Но това са въпроси без отговор. Тоест - всеки си има различен отговор и не може да се каже категорично - това е правилно/ това не е правилно. И въобще - да се дефинира това какво е изкуство ми се вижда безмислена.Марвин написа:Явно си го разбрала, щом си дефинирала най-важните въпроси по спора...pocti_bezobidna написа:Аз съвсем, ама съвсем нищичко не разбрах
За какво е спора?
Някъде попаднах на твърдението, че идва от "изкуствен" (направен, не естествен)4avdar4e написа:Според мен пък е много просто, ако си помислим, че "изкуство" произлиза от "изкусен"pocti_bezobidna написа:И въобще - да се дефинира това какво е изкуство ми се вижда безмислена.
Ама пак отиваме в друго поле ..
Не, не, аз просот се изгубих по страниците и хич не знам кой какво твърди, още по-малко - защоМарвин написа:Ей сега, ще видиш ти как Мнемо ще те пита за смислен спор... Щото и аз изказах подобно мнение (е в доста по-съкратен вариант, де)...pocti_bezobidna написа:Но това са въпроси без отговор. Тоест - всеки си има различен отговор и не може да се каже категорично - това е правилно/ това не е правилно. И въобще - да се дефинира това какво е изкуство ми се вижда безмислена.Марвин написа:Явно си го разбрала, щом си дефинирала най-важните въпроси по спора...pocti_bezobidna написа:Аз съвсем, ама съвсем нищичко не разбрах
За какво е спора?
Радвам се, че с теб мислим почти еднакво по тази тема... рядко срещано е!
Да, явно си пропуснала нещо.esti написа: Явно не съм чела внимателно темата, защото лично аз не видях някой, който да твърди, че основната мотивация на един творец са парите. Ей, така сяда с ел-ката и ако му хареса цифрата, която ще изкара, тогава започва да твори.
Аз поне за друго говорех и ако не се е разбрало, вероятно се дължи на кофти формулировка от моя страна.
Не говорех за теб, знаеш го.esti написа:Не е грубо.Мнемозина написа:И ми е жал не за тези хора, нали разбираш.
Не, няма да го трия.
Пък и аз предпочитам да ме съжаляват, отколкото да се самосъжалявам.
pocti_bezobidna написа:Не, не, аз просот се изгубих по страниците и хич не знам кой какво твърди, още по-малко - защо
"Мамо, мамо, абе как се казваше оная най-голямата звезда?"Мнемозина написа: Знаеш ли, аз съм общо взето разбиращ хората човек, поне винаги съм се стремила към това, но никога няма да проумея позиция от рода на "това, което аз не мога да видя, не е възможно да съществува, и е смешно някой да казва, че може".
Не знам.
И двете е.pocti_bezobidna написа:Някъде попаднах на твърдението, че идва от "изкуствен" (направен, не естествен)4avdar4e написа:Според мен пък е много просто, ако си помислим, че "изкуство" произлиза от "изкусен"pocti_bezobidna написа:И въобще - да се дефинира това какво е изкуство ми се вижда безмислена.
Ама пак отиваме в друго поле ..
ти са да не мислиш че някой вече знае за кво стааа дума в тази тема:blum:Марвин написа:Само не разбрах с какво заслужи да ме се опитваш да обиждаш моята интелигентност?Quid написа:в първия случай лудия си мисли че е са ще скърши и обрули дивата круша
което си илюзия неква
във втория случай дивата круша си мисли че ще накара с нещо лудия да се промени. и тва е илюзия измамна.
са от къв ъгъл искаш да погледнеме лудия клатенето и дивата круша кажи
ако искаш от страната на тъпия ъгъл да гледаме
Ъгълът е по-сокоро от наша гледна точка и гледната точка на лудия.
Понеже ме попита кое му е смешното:
1. На лудия определено едва ли му е смешно.
2. На наблюдателите (демек ние) определено е смешно.
Сега разбра ли ме, пък, ти?
Мнемо, защо те учудва? Това е толкова присъща и естествена позиция.Мнемозина написа: никога няма да проумея позиция от рода на "това, което аз не мога да видя, не е възможно да съществува, и е смешно някой да казва, че може".
Не знам.
Абе, нали лаф да става!Quid написа:ти са да не мислиш че някой вече знае за кво стааа дума в тази тема:blum:
Аз продължавам да не разбирам за какво става дума.Мнемозина написа:Знаеш ли, аз съм общо взето разбиращ хората човек, поне винаги съм се стремила към това, но никога няма да проумея позиция от рода на "това, което аз не мога да видя, не е възможно да съществува, и е смешно някой да казва, че може".4avdar4e написа:Не е грубо това, че го казваш, а това, че има хора, които наистина мислят по този начин. Аз затова още вчера някъде се отказах да споряМнемозина написа: И ми е жал не за тези хора, нали разбираш.
Не знам.
Знам ги, да.vyara написа: Мнемо, защо те учудва? Това е толкова присъща и естествена позиция.
Човек вижда това, което знае - такъв ми беше подписа едно време.
Самият Елби веднъж каза, че когато човек няма дадена ценност у себе си, той не допуска и останалите да я имат. Освен това е всеизвестно, че хората са склонни да проектират себе си върху другите, да ги мерят със своя аршин... Нищо странно няма тука. И нищо не можеш да направиш по въпроса. Много от споровете са наистина излишни. Някои хора ще те разберат с половин дума, други и с много няма да те разберат.
Знам, че ги знаеш тези неща. Защо се учудваш тогава? Ти си тази, която може да ги разбере, не те тебе.
Виж сега. Има и друг един парадокс. Външно самоуверените хора имат силно его и трудно преразглеждат позициите си. Те са самоуверени благодарение на някои безогледни свои убеждения, независимо от правдивостта си. Истински самоуверените хора, които изглеждат външно по-меки, всъщност са много по гъвкави и силни, защото не се страхуват да повярват на друг, да го признаят за прав и т.н. Тоест те са си те, а не някакви позиции, не знам как да го кажа по-ясно.Мнемозина написа: Знам ги, да.
Всъщност сега установявам, че дълбоко не разбирам нежеланието за разбиране.
Много смешно е това.
И винаги съм смятала, че по природа човек иска да вижда все повече и повече...
Ами не, не е съвсем така - за загубената кауза.Quid написа:хората се групират по интереси
така отпада момента да обяснява човек тва и онова и другото
загубена кауза да се убеждава
аз до сега не съм видял някой да си е изяснил нещо в спорМнемозина написа:Ами не, не е съвсем така - за загубената кауза.Quid написа:хората се групират по интереси
така отпада момента да обяснява човек тва и онова и другото
загубена кауза да се убеждава
Понякога човек си изяснява сам на себе си разни неща, спорейки. Или открива нова група по интереси.
Зависи какво търсиш в спора.
В случая не държах да убедя никого в нещо различно от това, че имам основания за своето мнение - и евентуално право то да бъде уважено като съществуващо.
Ами донякъде е така, да, сигурно.vyara написа:Виж сега. Има и друг един парадокс. Външно самоуверените хора имат силно его и трудно преразглеждат позициите си. Те са самоуверени благодарение на някои безогледни свои убеждения, независимо от правдивостта си. Истински самоуверените хора, които изглеждат външно по-меки, всъщност са много по гъвкави и силни, защото не се страхуват да повярват на друг, да го признаят за прав и т.н. Тоест те са си те, а не някакви позиции, не знам как да го кажа по-ясно.Мнемозина написа: Знам ги, да.
Всъщност сега установявам, че дълбоко не разбирам нежеланието за разбиране.
Много смешно е това.
И винаги съм смятала, че по природа човек иска да вижда все повече и повече...
и аз така го разбрах...Quid написа:обратното е
че дивата круша клати лудия
кво неясно има?