Интересна статия за еволюцията и някои основни заблуди
Интересна статия за еволюцията и някои основни заблуди
Науката за еволюцията често се интерпретира неправилно от широката публика и на сесия в последната AAAS среща в Бостън са разгледани три традиционно разбирани погрешно теми в еволюционната история - Камбрийската експлозия, произходът на тетраподите и еволюцията на човешките предци, както и произходът на живота. Последният лектор, Мартин Сторксдийк от института за образователни иновации говори как да се предават данните към широката публика, която има големи затруднения с приемането на това, което науката открива. Неговата позиция - независимо от факта, че по-голяма част от вниманието ни е насочено към обучението в детската възраст, ние всъщност трябва да адресираме родителите. Всеки е целоживотен ученик, казва Сторксдийк, но след като веднъж човек напусне училище, обучението се превръща в акт на свободната воля, който е силно зависим от индивидуалните вкусове и разбирания.
http://arstechnica.com/articles/culture ... lution.ars
PS
Нали наскоро дискутирахме ДНК/РНК, само да вметна, че статията започва с РНК света, който е бил преди ДНК света, в който живеем днес.
PPS
За да не пускам отделна тема ето ви тук и сравнително нов сайт - Енциклопедия на живота
PS
Нали наскоро дискутирахме ДНК/РНК, само да вметна, че статията започва с РНК света, който е бил преди ДНК света, в който живеем днес.
PPS
За да не пускам отделна тема ето ви тук и сравнително нов сайт - Енциклопедия на живота
- сър Айвънхоу
Re: Интересна статия за еволюцията и някои основни заблуди
Започвам да се чувствам, като студент-задочник!
Седя си, кютам си, плямпам с "колегите".
После идва преподавателят и ме залива за кратко време с целия нов материал и изчезва зад граница!

Седя си, кютам си, плямпам с "колегите".
После идва преподавателят и ме залива за кратко време с целия нов материал и изчезва зад граница!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Хей, това беше приятелска закачка!Remmivs написа:хехехе
да, мога да те разбера, друже, но пък това тук (наУката) е волна програма, как беше студентския термин
пък и аз съм си такъв - изчанчен, като ми хареса нещо и гледам да го споделя, не ми обръщай фнимание
Винаги съм чел с интерес тези твои постове!
П.П. Айде бре! Га ще се сберем да се напием?!
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Жокер: какво е октопод...pocti_bezobidna написа: какво е "тетрапод"?
Bella Ciao
Bella Ciao
ако искаш да знаеш, ПЪК! аз съм научила наизуст една думичка от разни учащи се у нЕкои по-специфични гимназии:Марвин написа:Жокер: какво е октопод...pocti_bezobidna написа: какво е "тетрапод"?
"ромбододекаедер от бипирамидален клас"
И това нещо аПсолутно си го има (покъртително звучи, да?), така че не на мен тия с октоподите.
Като питам, питам щото не ми е ясно и искам да разбера.
- сър Айвънхоу
Добре де, не се дразни. Аз така преподавам - опитвам се учениците ми да се сетят сами. (Извинявай,ч е реших, че може да си ми студентка!pocti_bezobidna написа:ако искаш да знаеш, ПЪК! аз съм научила наизуст една думичка от разни учащи се у нЕкои по-специфични гимназии:Марвин написа:Жокер: какво е октопод...pocti_bezobidna написа: какво е "тетрапод"?
И това нещо аПсолутно си го има (покъртително звучи, да?), така че не на мен тия с октоподите.
Като питам, питам щото не ми е ясно и искам да разбера.
ОК!
Тетра = 4 (четири)
под = крайник (в дадения случай трябва да е крак)...
П.П. А тази фигура, дето си я споменала, дори си я и представих как изглежда...
Bella Ciao
Bella Ciao
Аз съм с хуманитарно образование човече, сега какво да си представям - геометрична фигура или водно четириного (такива май няма)Марвин написа: Добре де, не се дразни. Аз така преподавам - опитвам се учениците ми да се сетят сами. (Извинявай,ч е реших, че може да си ми студентка!)
ОК!
Тетра = 4 (четири)
под = крайник (в дадения случай трябва да е крак)...
П.П. А тази фигура, дето си я споменала, дори си я и представих как изглежда...
ПС. С додекаедера голямо кискане беше навермето
ПС2. А капудастър знаеш ли какво е, а?
- сър Айвънхоу
Що да няма водно четириного??? Всички (или почти всички) риби са с четири перки в коремната област. От там са и произлезли четириногите жувотни - рибите са оставали на сухо през летните засушавания и се еволюирали първо в земноводни, а после в сухоземни животни. Все още има риби (нейде из Амазонка май), дето перките през сухите периоди ги използват като един вид крака, за да се придвижват през по-плитките места на пресъхващите реки от водосбора на Амазонка.pocti_bezobidna написа:Аз съм с хуманитарно образование човече, сега какво да си представям - геометрична фигура или водно четириного (такива май няма)
ПС. С додекаедера голямо кискане беше навермето
ПС2. А капудастър знаеш ли какво е, а?
П.П. Додекаедър имаше като "статуя" пред някое учреждение в София... ама не помня кое беше...
П.П.П. А пък туй "добиче" не го знам какво е... Все пак не знам всичко.
П.П.П.П. Ама дай да не си задаваме загатки, щото... мога да изпраскам такива думички, че да ти се завие свят!
Мир?
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Да, бре! За четириноги говорим.pocti_bezobidna написа:Върнах се назад и прочетох превода още веднъж.
За четириного ли става дума? биологичен вид?
Понятие като "тетра" веднага го свързвам с геометрия и се обърках.
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Говорех за тези, които са "отдолу" на рибата...pocti_bezobidna написа:Кой се заяжда, прсто попитах.Марвин написа:
Мир?
Перките не са ли повече?
Bella Ciao
Bella Ciao
много интересно (за произхода на живота -т.е. от неорганичната към органичната материя - нали за това основно е статията?), но нещо не видях основните заблуди и основните критики към еволюционните теории....Remmivs написа:Науката за еволюцията често се интерпретира неправилно от широката публика и на сесия в последната AAAS среща в Бостън са разгледани три традиционно разбирани погрешно теми в еволюционната история - Камбрийската експлозия, произходът на тетраподите и еволюцията на човешките предци, както и произходът на живота. Последният лектор, Мартин Сторксдийк от института за образователни иновации говори как да се предават данните към широката публика, която има големи затруднения с приемането на това, което науката открива. Неговата позиция - независимо от факта, че по-голяма част от вниманието ни е насочено към обучението в детската възраст, ние всъщност трябва да адресираме родителите. Всеки е целоживотен ученик, казва Сторксдийк, но след като веднъж човек напусне училище, обучението се превръща в акт на свободната воля, който е силно зависим от индивидуалните вкусове и разбирания.
PS
PPS
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Това го прочетох на срички, честна думаpocti_bezobidna написа:аз съм научила наизуст една думичка от разни учащи се у нЕкои по-специфични гимназии:
П.П. Спестете ми обясненията, моля, няма да запомня..
П.П.П. Обаче, ако някой ми обясни как лети самолета:rotfl24::rotfl24: Звездичко, горканчо, 10 години се мъчи да ми обясни, но аз тъпо и упорито не мога да го запомня
Пак ли ;-)
http://www.forumforfree.com/viewtopic.p ... 3040#38871
А това въобще не го чети Уравнение на Бернули

- Dark Angel
На следващите странициELBI написа:много интересно (за произхода на живота -т.е. от неорганичната към органичната материя - нали за това основно е статията?), но нещо не видях основните заблуди и основните критики към еволюционните теории....
http://arstechnica.com/articles/culture ... tion.ars/2
http://arstechnica.com/articles/culture ... tion.ars/3
Re: Пак ли ;-)
Представяш ли си, ужас, срам и позор..Remmivs написа:http://www.forumforfree.com/viewtopic.p ... 3040#38871
П.П. Колкото и да е странно, уравнението по го разбрах
Ми щом си га сфанала уравнението начи си разбрала и защо фърка самальота:4avdar4e написа:Представяш ли си, ужас, срам и позор..
П.П. Колкото и да е странно, уравнението по го разбрах

плътността ро е константа за дадените условия (нямаме свръхзвукови сгъстителни скокове)
скоростта над крилния профил (заради формата на профила) ве1 е по-голяма, от скоростта на въздуха под профила ве2 и за да се запази равенството пе1 трябва да е по-малко от пе2. Т.е. получава се все едно някой надува бузи и духа под крилото и то хоп се издига.
Ми ето, така трябва да се обяснява на хора като менRemmivs написа:пе2. Т.е. получава се все едно някой надува бузи и духа под крилото и то хоп се издига.
Ей, къф човек бе! Само за духане разбира!4avdar4e написа:Ми ето, така трябва да се обяснява на хора като мен:rotfl24:
Пък Елби разбира, като му говориш за припокриващи се множества.Remmivs написа:Ей, къф човек бе! Само за духане разбира!4avdar4e написа:Ми ето, така трябва да се обяснява на хора като мен:rotfl24:
Днес установих след дълги усилия...
Panta rhei...
а къде се покриват тези множества, че и приМнемозина написа:Пък Елби разбира, като му говориш за припокриващи се множества.
Е, чак дотолкова не съм разбрала.Remmivs написа:а къде се покриват тези множества, че и приМнемозина написа:Пък Елби разбира, като му говориш за припокриващи се множества.
При следващия спор...
Panta rhei...
някъде под крилата на самолета, на тоя дето му духа някойRemmivs написа: а къде се покриват тези множества, че и при
още мъничко требе и ще излезе от някои от вас добри преподаватели4avdar4e написа:някъде под крилата на самолета, на тоя дето му духа някойRemmivs написа: а къде се покриват тези множества, че и при
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
що ги обричаш на безпаричие, стачки, очилат министър и прочее несправедливости тия добри хора?!:winkw:ELBI написа:още мъничко требе и ще излезе от някои от вас добри преподаватели4avdar4e написа:някъде под крилата на самолета, на тоя дето му духа някойRemmivs написа: а къде се покриват тези множества, че и при:rotfl24::rotfl24:
just perfect
Ами това също са си доказателства към еволюционната теория...Remmivs написа:На следващите странициELBI написа:много интересно (за произхода на живота -т.е. от неорганичната към органичната материя - нали за това основно е статията?), но нещо не видях основните заблуди и основните критики към еволюционните теории....
http://arstechnica.com/articles/culture ... tion.ars/2
http://arstechnica.com/articles/culture ... tion.ars/3
Супер са. Просто очаквах някакви тези "заблуди - дефиниции-примери-критика-примери".
Ала е адски интерсно и това, дето го пускаш!
10Х !!!
бе да мога да срещам повече разбиране и съчувствие от близки, готини хора...bead_ написа:що ги обричаш на безпаричие, стачки, очилат министър и прочее несправедливости тия добри хора?!:winkw:ELBI написа:още мъничко требе и ще излезе от някои от вас добри преподаватели4avdar4e написа:някъде под крилата на самолета, на тоя дето му духа някойRemmivs написа: а къде се покриват тези множества, че и при:rotfl24::rotfl24:
не си егост. и-зоб-що.ELBI написа:бе да мога да срещам повече разбиране и съчувствие от близки, готини хора...
just perfect
Аз дори нe знам как изглежда. Обаче много смешно звучи. От един математик го научихме компанията, доста времe се кискахме с това нещо4avdar4e написа:Това го прочетох на срички, честна думаpocti_bezobidna написа:аз съм научила наизуст една думичка от разни учащи се у нЕкои по-специфични гимназии:
"ромбододекаедер от бипирамидален клас":blink:
П.П. Спестете ми обясненията, моля, няма да запомня.. :