И се опитах да си представя, ако нашите два чифта кумци решат да идват в неделя, пък ние решим да отидем у нашите кръстници, как ще стане цялата галимация.
То нито кумците, нито кръстниците ни са в София, ама чисто теоретично се замислих.
Ако почнеш и чисто практично да месиш, точиш, печеш... Шдода!Мнемозина написа:ама чисто теоретично се замислих.
Е то това е номерът - че който ще ходи на кръстник, той трябва да меси, точи, пече и т.н.* написа:Ако почнеш и чисто практично да месиш, точиш, печеш... Шдода!Мнемозина написа:ама чисто теоретично се замислих.
Това нещо като 8 март.Амаранта написа: Ей, как го мразя тва - Сирни заговезни,
щото се предполага, че трябва да искам прошка от хора, на които все още не мога да им простя...
Нищо де, то има и други забавления...
Ако го приемаш като индулгенция - да. Но ако ти е на душата - не е лицемерие. И не е само в един ден. То ти е в душата постоянно. Просто такива дни служат за изразяване на тази твоя душевност по един по-експресивен начин.pocti_bezobidna написа:Това нещо като 8 март.
Цяла година се държиш като говедо (примерно) и като си поискаш прошка - све у реду,
почваш отначало на чисто.
Уф. Лицемерно ми е.
Не че няма да искам прошка от баба ми - гони 80-така, малко кеф да и направиш не е излишно.
Всъщност, не знам защо изразих отношение по темата,pocti_bezobidna написа: ....
Уф. Лицемерно ми е.
Не че няма да искам прошка от баба ми - гони 80-така, малко кеф да и направиш не е излишно.
Грешно се изразих.Dark Angel написа:на мен не ми е лицемерно
Ритуалите са част от традицията, а тя е нещо, в което всеки влага своя смисъл.Remmivs написа:ОК. Ама аз питах за смисъла, за същината, не за ритуалите.Амаранта написа:Има общо с (не)изпълняването на ритуали.
значи какво излиза за теб и Вяра не значи че излиза и за менpocti_bezobidna написа:Грешно се изразих.Dark Angel написа:на мен не ми е лицемерно
Вяра по-надолу по-точно го формулира - излиза, че искаш прошка, защото отва изискват парвилата на празника и ритуала. Формално някак си.
Иначе - да , ако някой ми поиска прошка, вероятно ще се развълнувам и аз.
Не е лесно да се иска прошка, не е лбесно и да се даде.
Знаех го това, че ще последва. Виждам бъдещето.Мнемозина написа:Ритуалите са част от традицията, а тя е нещо, в което всеки влага своя смисъл.
И тогава изобщо не се питаш какъв е бил първият смисъл на тези ритуали (пък те всичките имат някакъв религиозен произход).
Кръг.
Да, същината дава живот.Remmivs написа:Знаех го това, че ще последва. Виждам бъдещето.Мнемозина написа:Ритуалите са част от традицията, а тя е нещо, в което всеки влага своя смисъл.
И тогава изобщо не се питаш какъв е бил първият смисъл на тези ритуали (пък те всичките имат някакъв религиозен произход).
Кръг.Но въпреки това го казах. Защото същината е по-важна от рутината. И няма значение кое е първото яйце или последната кокошка.
И аз така мисля. Обаче да се правиш и на света вода ненапита на така или иначе придобилата гражданственост дата (хехехе) в смисъл да се издигаш над това щото видите ли било (изкуствена) поза, също е малце (неестевствена) поза само по себе си. Нищо персонално. Просто си мисля на глас. Прощавайте и искайте прошка когато това се налага, не само в този ден, но не и непременно никога на този ден. Така мисля аз.Амаранта написа:Точно така.pocti_bezobidna написа:ако същината ти е важна, денят (датата, църковният парзник и т.н.) и ритуала нямат значение.
Аз, ако имам сили да простя нещо, го правя веднага, нито чакам да ми искат прошка, нито да дойдат съответните празници.
И на мен хич не ми е лесно.Dark Angel написа: на мен никак, никак не ми е лесно да искам прошка
Няма начин да осмислиш нещо и да му придадеш съвременно звучене след като е същесвувало векове преди нас.Remmivs написа:Знаех го това, че ще последва. Виждам бъдещето.Мнемозина написа:Ритуалите са част от традицията, а тя е нещо, в което всеки влага своя смисъл.
Кръг.Но въпреки това го казах. Защото същината е по-важна от рутината. И няма значение кое е първото яйце или последната кокошка.
знаеш ли, аз от една страна малко съжалявам, че така подробно се описвамpocti_bezobidna написа:И на мен хич не ми е лесно.Dark Angel написа: на мен никак, никак не ми е лесно да искам прошка
Но, ако усетя, че съм сбъркала и трябва да искам поршка - няма да мога да чакам.
Или искам колкото може по-бързо или...
Би ме подлудило чакането.
но пък така, както ти го обясни - в друга светлина го видях, без да е изискано от традицията.
Аз не знам дали така ще мога
Ама нали точно в осмислянето на това последното е и придаването на съвременно значение на онова, което е съществувало векове преди нас?БоЕВ написа:
Няма начин да осмислиш нещо и да му придадеш съвременно звучене след като е същесвувало векове преди нас.
Ако се дистанцираме от нагнетеното през последните десетилетия виждане, че религията е институция създадена за утвърждаване на царската власт и узаконяване на експлоатацията на масите, то неминуемо се стига до извода, че всяка една религия е дълбоко филосовско учение за начин на живот. Случайно ли е това,че прошката се иска по средата на пост, предшестващ още по строг такъв. Не. Презумцията е, че за да поискаш и да дадеш прошка, първо трябва да си я изстрадал. В самият ритуал обаче е заложено и виждането че, волю или неволю, с действие или бездействие, ние по някакъв начин нараняваме околните и по примера на кръговрата в природата, в началото на пролетта когат всичко се събужда за нов живот, така и ние да продължим на чисто - опростени и опростили...и тук не става въпрос за псувни, обити и др. подобни простотий характерни за нашето ежедневие.
Олеле! Е това е вече страхотия наистина!Dark Angel написа:.... пред теб ще има 364 или 278 или 105 дни в които ти ще трябва да носиш вината в себе си.... и да заспиваш с нея вечер....... и да срещаш съответния човек всеки ден, или веднъж седмично или....
Мисля, че ритуала се фокусира върху неволно извършените "злини", уф, не знам как да го кажа - "неща за прощаване", става ли.Dark Angel написа:
......
но специално за деня и защо той е само един в цялата година - може би, за да се замисляш преди да кажеш или направиш нещо лошо. защото пред теб ще има 364 или 278 или 105 дни в които ти ще трябва да носиш вината в себе си.... и да заспиваш с нея вечер....... и да срещаш съответния човек всеки ден, или веднъж седмично или....
неволно извършени злини?Амаранта написа: Мисля, че ритуала се фокусира върху неволно извършените "злини", уф, не знам как да го кажа - "неща за прощаване", става ли.
Иначе, не съм срещала човек, който да извърши нещо "лошо", без съзнанието, че е напълно прав.
Де да знам, но според мен не е точно така. Защото, ако си се държал кофти в определен момент, не е нужно да чакаш "прошки" за да се извиниш и поискаш прошка. Смисълът е много по дълбок. В искането и даването на прошка не се конкретизира определен момент на размяна на погледи, реплики, крошета, а обхваща период от цяла година, през който период неминуемо си засегнал някого без дори и да разбереш, това се потвърждава и от липсата на опция - "не ти прощавам".Мнемозина написа:Ама нали точно в осмислянето на това последното е и придаването на съвременно значение на онова, което е съществувало векове преди нас?БоЕВ написа:
Няма начин да осмислиш нещо и да му придадеш съвременно звучене след като е същесвувало векове преди нас.
Ако се дистанцираме от нагнетеното през последните десетилетия виждане, че религията е институция създадена за утвърждаване на царската власт и узаконяване на експлоатацията на масите, то неминуемо се стига до извода, че всяка една религия е дълбоко филосовско учение за начин на живот. Случайно ли е това,че прошката се иска по средата на пост, предшестващ още по строг такъв. Не. Презумцията е, че за да поискаш и да дадеш прошка, първо трябва да си я изстрадал. В самият ритуал обаче е заложено и виждането че, волю или неволю, с действие или бездействие, ние по някакъв начин нараняваме околните и по примера на кръговрата в природата, в началото на пролетта когат всичко се събужда за нов живот, така и ние да продължим на чисто - опростени и опростили...и тук не става въпрос за псувни, обити и др. подобни простотий характерни за нашето ежедневие.
да, знаяАмаранта написа:Това пък на мен ми е странно. Ама - хора разни.
питах го един пич за тва как ставаМнемозина написа:Чета в готварския клуб: някой пита нещо по повод на това, че на Сирни Заговезни се ходело "на кръстник" (това пък как ми звучи, няма да ви обяснявам).
И се опитах да си представя, ако нашите два чифта кумци решат да идват в неделя, пък ние решим да отидем у нашите кръстници, как ще стане цялата галимация.![]()
То нито кумците, нито кръстниците ни са в София, ама чисто теоретично се замислих.
Аз не мога да съм толкова категоричен. Лично аз, вероятно съвсем неправилно, си мисля и дори и друг път съм го казвал, да споделят как беше дементиралите и паузирани пенции от 3о4о, че човек винаги знае кога извършва нещо лошо. Т.е. съзнанието го има, но в инвертирана позиция - човек знае, че прави лошо.Амаранта написа:Иначе, не съм срещала човек, който да извърши нещо "лошо", без съзнанието, че е напълно прав.
Аз обаче тук ще се съглася с Ми... Амаранта.Remmivs написа:Аз не мога да съм толкова категоричен. Лично аз, вероятно съвсем неправилно, си мисля и дори и друг път съм го казвал, да споделят как беше дементиралите и паузирани пенции от 3о4о, че човек винаги знае кога извършва нещо лошо. Т.е. съзнанието го има, но в инвертирана позиция - човек знае, че прави лошо.Амаранта написа:Иначе, не съм срещала човек, който да извърши нещо "лошо", без съзнанието, че е напълно прав.
Е, добре де, нима не ти се е случвало да направиш/кажеш нещо, без изобщо да осъзнаваш, че то е "лошо" за някого?? Да го осъзнаеш след време или едва, когато ти го кажат? Мисля, че за това "говори" Амаранта (ака МилаRemmivs написа: Аз не мога да съм толкова категоричен. Лично аз, вероятно съвсем неправилно, си мисля и дори и друг път съм го казвал, да споделят как беше дементиралите и паузирани пенции от 3о4о, че човек винаги знае кога извършва нещо лошо. Т.е. съзнанието го има, но в инвертирана позиция - човек знае, че прави лошо.
Съзнание, че прави нещо лошо, да,Remmivs написа:Аз не мога да съм толкова категоричен. Лично аз, вероятно съвсем неправилно, си мисля и дори и друг път съм го казвал, да споделят как беше дементиралите и паузирани пенции от 3о4о, че човек винаги знае кога извършва нещо лошо. Т.е. съзнанието го има, но в инвертирана позиция - човек знае, че прави лошо.Амаранта написа:Иначе, не съм срещала човек, който да извърши нещо "лошо", без съзнанието, че е напълно прав.