ELBI написа:
Тц. Груба грешка. Много груба и абсурдна постановка. С изключение за началните периоди (те е между 0 и някаква малка/средна величина) - ДА - ВЪЗМОЖНО е да е имало в началото/средата... След това (след време), ако е още такъв - или е глупак (а говорехме за умните, все пак), за което съм съгласен, че може да е хуманен, глупав нацист/комунист - разликата между тях е от истор. гл. т. 0 - или може да е себевлюбен или корумпиран (т.е. да не си признава краха на нацизма/комунизма я от суета, я от икономически интереси).
И разбира се, някаква супер малка средноквадратична грешка... 8) Но ми писна от спекулации с изключения... Тази неделя имаше един страхотен документаелен филм за едно семейство от рускиня и италианец (жабар-човек, какво от това, че точно от блатото произхожда европейската цивилизация и хуманизъм..) как КРАЯТ на войната ги разделя, нея я пращат като ВРАГ в Сибир, но техният син не спира да търси майка си и ... накрая я намира. Ако не бе съвсем документална и 100% истинска, щеше да е ужасно блудкава и невероятно напомняща холивудска драма... Но бе история от истинския живот!
Прав си.
Винаги съм подозирал майка ми, че корумпира доматите за да раждат лятно време, а кожата на ръцете й е нацепена, и има артрит не от бачкане, ами от броене на мангизи.
Ужасно се притеснявам от факта, че двамата ми дядовци са били глупаци, а голяма част от приятелите ми - самовлюбени, и с долни икономически интереси. Срам ме е да си призная, но още по-назад в историята имам един пра-пра-дядо, който пък най-вероятно е направо убиец, понеже е бил в четата на капитан Петко войвода.
Караш ме да пиша нервно, ама просто нямам как инак да постъпя, защото (без да усещаш сигурно) се държиш по болшевишки - "ако не е с нас, значи е против нас".
В момента обиждаш почти 100% от роднините ми, голяма част от познатите ми и невъобразимо количество хора, които нито ти, нито аз познаваме. Хора, които споделят или пък не споделят твоите политически убеждения, и изобщо не разбират моето безпартийничене. Всички те бяха (а тези, които са живи все още са) интелигентни и добри хора. Независимо от това, че единият ми дядо е "фашист-кулак", а другия "комунист-ятак" (ама от ония дето не са излезли на 8-ми с/щу 9-ти в гората, ами е ял бой по време на "демократичните" правителства от 23-та нагоре). И двамата са помагали колкото са могли на когото са могли, независимо от конюнктурата и строя в момента. Майка ми е убедена комунистка, макар, че никога не е била член на БКП. Нито на БСП. Искаш да кажеш, че в България тоя половин милион дето редовно гласува в червено са глупаци и/или изроди? Че единият ми дядо ми е бил глупак/изрод щото е беше земеделец до последно? А другият - щото е бил комунист? Дето си хвърли партийната книжка с едно писмо до най-големия правешки другар още през 70-те години. Ама си остана комунист по убеждения. Колко други са имали смелостта да го направят?
Ще имаш да вземаш!
Познавам ужасно много интелигентни, ерудирани и добри хора, които (за разлика от мен) имат политически убеждения - едни или други. Това не ги прави по-лоши хора. И не са никаква средноквадратична грешка. По-голямата част от хората на тоя свят са добри, трудолюбиви и човечни.
Е, аз пък, точно защото не искам да преценявам хората по убеждения и вяра, нямам нито едното нито другото. Избрал съм си мой път. Път в който не се вярва, а се мисли. И каквото мисля си го казвам - Хитлер, Сталин, Мао и прочие изроди не ми харесват. И смятам, че религиите са опиум на народите. Ама си е мое, непартийно мнение. (Не, че не съм се лъгал - млад бях, надявам се да ми се прости там горе)
Дай възможност на хората да имат убеждения различни от твоите. Тогава може и да си помисля, че си демократ.
Убийците нямат партийна/верска принадлежност. Те са просто престъпници.
П.С. А разликата м/у комунист и нацист изобщо не е 0 и мога да ти я кажа веднага, щото съм я казвал много пъти, и имам готов отговор: Комунистите са мръсни, защото никога не са се мили с натурален еврейски сапун. Мога и да разясня какво имам предвид, ама ти (въпреки политическте си убеждения) си интелигентен човек - ще се сетиш сам.