Прощавайте,

Все същите
Аватар
Мнемозина

Re: Прощавайте,

Мнение от Мнемозина »

[unknown] написа:Аз ви прощавам. :grin:
Е хайде добро утро вече... :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа:
Мнемозина написа:
Ами ти днес прошка не даваш, значи остава баницата. :blum:
Напротив - давам.
По всяко време.
Но точно днес не искам прошки, защото няма да съм сигурна, че не са само, заради традицията.
Виж баници не по всяко време съм склонна да давам. :lol:
На мен този график ми е трудно да го схвана, обаче всъщност Звеневия да си му мисли. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:
Е хайде добро утро вече... :lol:
Добро да е :grin:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Марвин написа:
Аз съм мнооого фнимателен!!!

Наблюдавам и виждам аз какви ги злоупотребяваш с връзките си! :harhar:
Хмммм.

Все още имам време да се провиня и да поискам прошка в рамките на деня. :grin:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
На мен този график ми е трудно да го схвана, обаче всъщност Звеневия да си му мисли. :lol:
Кое толкова ти е трудно за сващане? :lol:
За прошките - прощавам лесно и често, защото такъф мий характера. Никога не се замислям, дали да простя на някого или не - то се усеща. Това е вътрешно и неподвластно на никакви традиции, норми, морали и пр. кандърми чувство.
Като любовта е - или я има, или я няма. Не може да се култивира.

За баниците - правя често, но не давам на всеки, защото много хора вярват в онова поверие за баницата....:winkw: Абе пазя си реномето просто. :lol:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа: Хмммм.

:shy: Смятай, че имаш моята прошка за каквото и да е! :-)
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Марвин написа:

Уф...
То голям зор днес да си изпроси човек някоя прошка... :blum:
Panta rhei...
Звенения

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа:Уф...
ОЩЕ В РАННИ ЗОРИ ТИ П Р О С Т И Х!

Между 17:50 и 18:30 мож да цАливаш ръка на пясъчника... :rotfl24:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа:
Марвин написа:

Уф...
Ей, заядлицо, имаш късмет, че днес е прошка! :harhar:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Звеневия написа: ОЩЕ В РАННИ ЗОРИ ТИ П Р О С Т И Х!

Между 17:50 и 18:30 мож да цАливаш ръка на пясъчника... :rotfl24:
Да, така си е. Не мога да си изкривя душата. :lol:

За цаливането на ръка, чак пък толкоз патриархална не съм. Освен това ми отмъкнаха детето и днес няма да стане.
Но следващата седмица - ако не развалим времето... :grin:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Марвин написа:
Ей, заядлицо, имаш късмет, че днес е прошка! :harhar:
Важно е човек да има усет за момента. :Mnemo:
Panta rhei...
Звенения

Мнение от Звенения »

Както неведнъж ми се е налагало да констатирам:

г*зо и извинението секи си го носи!
Обезмисля се нарочената дата за прошка. :grin:

НАЗДРАВЕ
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Прощавайте и простено да е!
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Мнемозина написа:моля. :-)

Днес установих, че като звъннеш в седем и половина сутринта на Заговезни да искаш прошка, автоматично си осигуряваш нещо, за което да ти простят. :lol:
Прощавам, дано ни прости и това добиче
дето го изядохме днеска на пикника
/това жълтеникавите петна са от горчицата/:rotfl24:

Изображение
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Кент написа: Прощавам, дано ни прости и това добиче
Кенте, нищо не се отваря (или неам нерви), що го не метнеш някъде, а тук само - линк???
esti

Мнение от esti »

4avdar4e написа:Кенте, нищо не се отваря (или неам нерви), що го не метнеш някъде, а тук само - линк???
Неаш нерви. :lol:

На снимката има един страхотен, красив младеж, като Индиана Джонс с череп в ръка.
Леле ако бях в детската градина, щях да го скъсам от свалки. :grin:

Кенте голям сладур бе, го-лям! :cool:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

esti написа: На снимката има един страхотен, красив младеж, като Индиана Джонс с череп в ръка.
Леле ако бях в детската градина, щях да го скъсам от свалки. :grin:

Кенте голям сладур бе, го-лям! :cool:
Ти пък, ако искаш да знаеш, аз тоя младеж съвсем, съвсем на живо го познавам :harhar:

Образ безподобен е, на кого ли се е метнал??:rotfl24:
esti

Мнение от esti »

4avdar4e написа:
Ти пък, ако искаш да знаеш, аз тоя младеж съвсем, съвсем на живо го познавам :harhar:

Образ безподобен е, на кого ли се е метнал??:rotfl24:
Въпреки надигащата се ревност в мен ако кажеш, че и си го натискала, щипала и целувала по бузките напълно ще те разбера. :lol:
Аватар
Глас в пустиня

Кент написа:
Прощавам, дано ни прости и това добиче
дето го изядохме днеска на пикника
/това жълтеникавите петна са от горчицата/:rotfl24:
Баси, Кенте, да не сте гътнали динозавър?!:rotfl24:
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

БоЕВ написа:
Баси, Кенте, да не сте гътнали динозавър?!:rotfl24:
на нещо такоз мяза :shocked:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Прощавайте всички
за всичко, за което смятате, че трябва да ми е простено!
Прощавайте и за това, че не поисках прошката вчера, но по-добре късно ака от серце!:winkw:

Прощавам на всички Ви,за каквото има да Ви се прощава:kiss::kiss::kiss:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

esti написа:
Мнемозина написа:
Кое толкова ти е трудно за сващане? :lol:
За прошките - прощавам лесно и често, защото такъф мий характера. Никога не се замислям, дали да простя на някого или не - то се усеща. Това е вътрешно и неподвластно на никакви традиции, норми, морали и пр. кандърми чувство.
Като любовта е - или я има, или я няма. Не може да се култивира.

За баниците - правя често, но не давам на всеки, защото много хора вярват в онова поверие за баницата....:winkw: Абе пазя си реномето просто. :lol:
За баниците не знам, но за прошките ми се иска да мога така, като тебе - лесно и по много. На тоя ден от десет години насам, все за една прошка си мисля, която искам да дам, но не ми се получава. Трябва първо да мога да му се обадя на грешника, после да му кажа прощавам ти че ми разби сърцето и вярата ми разби на парчета, такива парчета дето десет години вече не мога да ги наместя, простено да ти бъде от мене, бивш най- близък и най- любим, приятелю мой и братко. Даже наум да му се обадя не мога. Може би ми пречи съвсем нехристиянската мисъл, че на мен тази прошка никой не ми я иска.
Впрочем и за баниците също така.
esti

Мнение от esti »

Green Light написа:
За баниците не знам, но за прошките ми се иска да мога така, като тебе - лесно и по много. На тоя ден от десет години насам, все за една прошка си мисля, която искам да дам, но не ми се получава. Трябва първо да мога да му се обадя на грешника, после да му кажа прощавам ти че ми разби сърцето и вярата ми разби на парчета, такива парчета дето десет години вече не мога да ги наместя, простено да ти бъде от мене, бивш най- близък и най- любим, приятелю мой и братко. Даже наум да му се обадя не мога. Може би ми пречи съвсем нехристиянската мисъл, че на мен тази прошка никой не ми я иска.
Впрочем и за баниците също така.
Виж ся, това че лесно прощавам не означава, че и аз нямам такива непростени...:lol:
Мисълта ми беше за това, че прошката е вътрешно усещане и нито възпитание, нито християнство, нито традиция може да те накара да простиш ако не го усещаш в теб.
Това е чувство и, като такова е неподвластно на нищо и никой.
Само си идва, когато/ако реши да дойде.
Затова не се тормози и не се напъвай да прощаваш.
Особено щом и никой не ти иска прошката.
Или баницата. :lol:
Аватар
Глас в пустиня

А, аз пък оставам с убеждението че, "прошката" се вади на показ от контекста на целият комплекс от "ритуали" в тия дни.
Ходенето на гробища, ходенето при кръстници, почистването на домове, обори и хамбари - танците със огъня...

Всичко е едно голямо душевно и физическо очистване/пречистване.

Вечерта на "сирната неделя" те запалват огньовете, които в различните български земи се наричат "оратници", "олелии", "сирници", "курковници", "ойдалелий" или "урбалки".

Изображение

Изображение

Изображение
esti

Мнение от esti »

БоЕВ написа:А, аз пък оставам с убеждението че, "прошката" се вади на показ от контекста на целият комплекс от "ритуали" в тия дни.
Ми да, прощаването е къде по-благородно от миенето на прозорци. :lol:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

esti написа:
БоЕВ написа:А, аз пък оставам с убеждението че, "прошката" се вади на показ от контекста на целият комплекс от "ритуали" в тия дни.
Но пък щеше да е готино. "Каня кумците си на миене на прозорци. Ще поизмият туй онуй, ще хапнем халвичка, ще пийнем винце и докато лъснат за финал френския прозорец в хола, ще сервирам кафето"
Аватар
Глас в пустиня

esti написа:
Дълбоко се съмнявам, че в "ония" години е имало много за миене(прозорци), но не мога да не отбележа за "големия страх". Страх да не се набута човек в нещо обобщаващо - някаква група... Яростен и войнстващ индивидуализъм който подлага на съмнение, разглеждане на ставащото под различен ъгъл - чуждата и особена гледна точка, убийствена критика на всичко до което се докосне...в което няма нищо лошо, но поне след като се отрича старото/традицията да се предлага нещо ново, а това определено не става, стоим си разкрачени между миналото и настоящето, и все по-неясно и по-мъгливо ни изглежда бъдещето.:-)
esti

Мнение от esti »

БоЕВ написа:...в което няма нищо лошо, но поне след като се отрича старото/традицията да се предлага нещо ново, а това определено не става, стоим си разкрачени между миналото и настоящето, и все по-неясно и по-мъгливо ни изглежда бъдещето.:-)
За другите не знам, но лично аз не се чувствам разкрачена между миналото и бъдещето по простата причина, че миналото под формата на традиции и ритуали ми е доста чуждо, непонятно и непотребно за моята душевност. Хора разни - потребности разни...
Но не съм войнстващ индивидуалист, защото признавам правото на всеки да си спазва, каквито си иска ритуали и традиции стига да не ми ги натрапва и на мен т.е. да не е той войнствен. :-)
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Ние пък вчера пропуснахме - забравихме. Като се сетихме малко преди полунощ, жена ми каза, че няма да ми прости, щото съм и изпил биричката :grin:
Наздраве :cool:
Аватар
Глас в пустиня

esti написа:
БоЕВ написа:...в което няма нищо лошо, но поне след като се отрича старото/традицията да се предлага нещо ново, а това определено не става, стоим си разкрачени между миналото и настоящето, и все по-неясно и по-мъгливо ни изглежда бъдещето.:-)
За другите не знам, но лично аз не се чувствам разкрачена между миналото и бъдещето по простата причина, че миналото под формата на традиции и ритуали ми е доста чуждо, непонятно и непотребно за моята душевност. Хора разни - потребности разни...
Но не съм войнстващ индивидуалист, защото признавам правото на всеки да си спазва, каквито си иска ритуали и традиции стига да не ми ги натрапва и на мен т.е. да не е той войнствен. :-)
Ти сега да не вземеш да се стегнеш нещо - мислите ми фъркат и си дудна просто.:-)
"Отчуждаването" от традициите и ритуалите в последните 50-тина години е целенасочено и всеобхватно. Може би е (+), а може би е (-) - кой да ти каже, но е факт обаче че, разполагаме с много и различни ритуали които бихме могли да използваме в съвременният живот по различен начин и за различни цели - коледуване, трифон зарезан, тудурица, кукери, нестинари... Нямам представа кога и как са възникнали карнавалът във Венеция, шествията в Рио...но знам че е въпрос на чест и престиж да участваш в тях, знам също и, че няма как да "учудим" света с бирфестове, техно паради и др. Не е нужно да се докарваме по католици от папата, просто "отговорните" люде в наУчните и академични среди трябва да дадат на хората "разумно обяснение" и съвременно звучение на ритуалите - ритуали обединили различни народи и пренесени през хилядолетията. Пример - огнените танци през нощта на сирни заговезни. Били ритуал за плодородие и за прогонването на бълхите - хе хе е е е, та какво плодородно има в огъня, или кой си пали къщата че да изгони бълхите?! Съвсем друго се получава обаче, ако се погледне отношението на хората към огъня в зороастризма. Това обаче влиза в разрез с ортодоксалната наука в която "пра"българите са представени на едно по низше еволюционно стъпало изповядващи тангризъм и шаманизъм, и няма как зороастрийски култове да бъдат обяснени на месна почва, ако че и богомилството се приема като течение в християнството наследник на зоростризма.
Такива глупотевини ми се въртят в главата - сори че го пиша към теб и сори за спам-а.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа: Ти сега да не вземеш да се стегнеш нещо - мислите ми фъркат и си дудна просто.:-)
"Отчуждаването" от традициите и ритуалите в последните 50-тина години е целенасочено и всеобхватно. Може би е (+), а може би е (-) - кой да ти каже, но е факт обаче че, разполагаме с много и различни ритуали които бихме могли да използваме в съвременният живот по различен начин и за различни цели - коледуване, трифон зарезан, тудурица, кукери, нестинари... Нямам представа кога и как са възникнали карнавалът във Венеция, шествията в Рио...но знам че е въпрос на чест и престиж да участваш в тях, знам също и, че няма как да "учудим" света с бирфестове, техно паради и др. Не е нужно да се докарваме по католици от папата, просто "отговорните" люде в наУчните и академични среди трябва да дадат на хората "разумно обяснение" и съвременно звучение на ритуалите - ритуали обединили различни народи и пренесени през хилядолетията. Пример - огнените танци през нощта на сирни заговезни. Били ритуал за плодородие и за прогонването на бълхите - хе хе е е е, та какво плодородно има в огъня, или кой си пали къщата че да изгони бълхите?! Съвсем друго се получава обаче, ако се погледне отношението на хората към огъня в зороастризма. Това обаче влиза в разрез с ортодоксалната наука в която "пра"българите са представени на едно по низше еволюционно стъпало изповядващи тангризъм и шаманизъм, и няма как зороастрийски култове да бъдат обяснени на месна почва, ако че и богомилството се приема като течение в християнството наследник на зоростризма.
Такива глупотевини ми се въртят в главата - сори че го пиша към теб и сори за спам-а.
Боев, ти хубаво си дуднеш.
Обаче ако ти обясня нАучно какъв е смисълът на огъня в различните вярвания и какво е отношението му към очистването и възраждането през пролетта и всичките тези неща, които искаш да разбереш - в това число и че "низше еволюционно стъпало" не съществува в картинката,
та ако направя всичкото това, ще почнеш ли да играеш огнени танци? :lol:

Ти как си представяш съвременното звучение на ритуалите?
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

начи човек ако ви остави да си прощавате цяла година ще откарате
ако сте си простили да се почваме:blum: пак
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Quid написа:начи човек ако ви остави да си прощавате цяла година ще откарате
Още не сме.
Ти не си ни простил. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Мнемозина написа:
Quid написа:начи човек ако ви остави да си прощавате цяла година ще откарате
Още не сме.
Ти не си ни простил. :blum:
за кво да си прощаваме
няма за кво:blum:

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Quid написа:
за кво да си прощаваме
За всеки случай. :blum:
Преди да се е почнало. :2tooth:
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Мнемозина написа:
Quid написа:
за кво да си прощаваме
За всеки случай. :blum:
Преди да се е почнало. :2tooth:
кво ще издребняваме:cool:

esti

Мнение от esti »

БоЕВ написа:
Ти сега да не вземеш да се стегнеш нещо - мислите ми фъркат и си дудна просто.:-)
Принципно винаги се стягам, когато казвам, че не държа на традициите и, че не харесвам фолклор. Стягам се и заставам нащрек в очакване на "конското".:lol:
Но пък някак не ми иде отвътре да излъжа нещо, за да си го спестя...
:kiss:
Аватар
Глас в пустиня

та ако направя всичкото това, ще почнеш ли да играеш огнени танци? :lol:
Целият съм огън и танц...огнени ритми направо.:lol:
Ти как си представяш съвременното звучение на ритуалите?
О - език мой, враг мой!:lol:

Кукерите какво са - традиция, обряд, ритуал...какво?
Мислата ми(доколкото я има) е, че кукерите, както междувпрочем започнаха да правят в Перник, е едно много добро начинание - нещо като карнавал, място където да се срещат много хора да има алъш-вериш. Нещо уникално - минало, настояще, бъдеще.
Трифон зарезан - празник на лозарите/винопроизводители. Минало, настояще, бъдеще. Срещи, празнество, сделки, реклама.
Тудорица с кушиите и коневъдите. И още много други нещица дето липсват у другите народи, могат да бъдат повод хем "визитна картичка" хем комерсиализирани. Но за това е необходима екипност, а не индивидуални играчи.
Не мога да го обясня - не знам!
Виж ТУК>>> как става. 60 000 посетители за два дена никак не е малко за планинско селце. Ако те мъчи езика виж галерията, там ще ти се изясни и без да навлизаш в подробности.:-)
Аватар
Глас в пустиня

esti написа:
БоЕВ написа:
Принципно винаги се стягам, когато казвам, че не държа на традициите и, че не харесвам фолклор. Стягам се и заставам нащрек в очакване на "конското".:lol:
Но пък някак не ми иде отвътре да излъжа нещо, за да си го спестя...
:kiss:
Това си твой избор и твое право.:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Кукерите какво са - традиция, обряд, ритуал...какво?
Мислата ми(доколкото я има) е, че кукерите, както междувпрочем започнаха да правят в Перник, е едно много добро начинание - нещо като карнавал, място където да се срещат много хора да има алъш-вериш. Нещо уникално - минало, настояще, бъдеще.
Трифон зарезан - празник на лозарите/винопроизводители. Минало, настояще, бъдеще. Срещи, празнество, сделки, реклама.
Тудорица с кушиите и коневъдите. И още много други нещица дето липсват у другите народи, могат да бъдат повод хем "визитна картичка" хем комерсиализирани. Но за това е необходима екипност, а не индивидуални играчи.
Не мога да го обясня - не знам!
Виж ТУК>>> как става. 60 000 посетители за два дена никак не е малко за планинско селце. Ако те мъчи езика виж галерията, там ще ти се изясни и без да навлизаш в подробности.:-)
Аха, разбрах за какво говориш, благодаря.

Само че това не е съживяване на ритуалите, а е превръщането им в шоу. Не че има нещо лошо, но при това те вече не са ритуали.

Все едно да направиш фестивал на искането на прошка - нали ти е ясно, че ни искането, ни даването на прошката ще бъде същото. :lol:
Panta rhei...
Публикувай отговор