Космически фъстък

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Космически фъстък

Мнение от Remmivs »

Няма лъжа, няма измама.

Астрономите са забелязали далечна звездна система, която е толкова необикновена, че е единствена по рода си. Е, поне до скоро, когато бе открита втора такава, но този път много по-близо до нас. В публикация н последния брой на журнала за астрофизически писма на университета в Охайо астрономи и техни колеги подсказват, че тези звездни системи са първоизточници на много рядък тип свръхнови. Изследванията, финансирани от Националната космическа фондация, разкриват, че наистина са необикновени звездни системи, защото всъщност представляват това, което астрономите наричат „жълта супергигантска еклипсна бинарна звездна система“ (хехехе, ама и астрономи ех б.пр.) - тя се състои от две изключително ярки и масивни жълти звезди, които орбитират една около друго много близо. На практика са толкова близко една до друга, че голяма част от звездния материал е споделен помежду им, така че формата на системата напомня тази на фъстък.

http://researchnews.osu.edu/archive/superyellow.htm
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

това ми напомня семейство...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

и бременности? :grin::blum:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:и бременности? :grin::blum:
то си е неразделна същност...2 малки фастъчета...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

е, да

Мнение от Remmivs »

е, да то напомня всъщност доста и на митоза (да не се бърка с мейоза) :grin:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

я да не говориш мръсотии пред дамите тук :rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Извинявам се за профанския въпрос, обаче това различно ли е от двойна звезда? :shy:
Щото явно е отскоро наблюдавано, а двойна звезда споменава дори и Багряна в "Унес" още през 1926...
И аз все нещо ей такова съм си представяла и си мислех, че ги има много.
Panta rhei...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

мисля че е различно от двойна звезда

двойна звезда - като наблюдаваме 2 много близки една до друга звездички, но всяка си е самостоятелна и няма обмен на материя

при тези двете (или то всъщност прилича на една) има постоянен обмен, т.е. от това което се вижда изглеждат като едно
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Мнемозина написа:Извинявам се за профанския въпрос, обаче това различно ли е от двойна звезда? :shy:
Щото явно е отскоро наблюдавано, а двойна звезда споменава дори и Багряна в "Унес" още през 1926...
И аз все нещо ей такова съм си представяла и си мислех, че ги има много.
не е двойна звезда.
двойната звезда е като близнаци.( да речем)
а туй е като "сиамски" близнаци...

:winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Dark Angel написа:мисля че е различно от двойна звезда

двойна звезда - като наблюдаваме 2 много близки една до друга звездички, но всяка си е самостоятелна и няма обмен на материя

при тези двете (или то всъщност прилича на една) има постоянен обмен, т.е. от това което се вижда изглеждат като едно
Да, и аз се разчетох и пише, че имало оптично двойни звезди (това, за което говориш ти) и физично двойни звезди (чието описание много прилича на фъстъка), обаче пък кое от кога е известно - и за кое ли пише Багряна...
Много интересно. :-)
Panta rhei...
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Мнемозина написа:

Да, и аз се разчетох и пише, че имало оптично двойни звезди (това, за което говориш ти) и физично двойни звезди (чието описание много прилича на фъстъка), обаче пък кое от кога е известно - и за кое ли пише Багряна...
и двете за известни отдавна
багряна не ги е открила и едва ли е знаела какво точно е двойна звезда..в астрономически план
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

doktorka написа:
и двете за известни отдавна
багряна не ги е открила и едва ли е знаела какво точно е двойна звезда..в астрономически план
Не бе, не дали ги е открила, а какво си е представяла ми е интересно.

А дали е знаела... ония нашите от 20-те и 30-те години хич не са за подценяване. Поне по досегашните ми информации.
Panta rhei...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

мисля че в представите си е имала сродни души - не че съм чела това и със звездите де
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Мнемозина написа:

багряна май я изхвърлят от учебниците
нещо такова ми се стори че четох днес:cool:
и нея и радичков и още някой
и без тва никой не ги чете
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

ако е така, говори за нивото на тези, които правят програмите. Обаче не ми се вярва все пак - Багряна си остава една от най-стойностните и истински (непартийни, макар и забежките и в ком. години да си запази местенцето) творци на България.

А Унес е едно от най-хубавите български стихотворения...

Явно нацията е ориентирана към партайгеносета и чалга. Липсата на интелектуалци е вече видна и на ниво избор на учебни програми...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

"освен ако не броим станалата вече емблематична песничка как Кума Лиска станала миска"

що не включат и произведения за мутрите и чалгата не разбирам?
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Quid написа: багряна май я изхвърлят от учебниците
нещо такова ми се стори че четох днес:cool:
и нея и радичков и още някой
и без тва никой не ги чете
Изхвърлят неща, които са абсолютно ненужни за деца 6-7 клас. Има достатъчно други добри текстове, които могат да влязат в учебниците. Не ми казвай, че Кукувица е подходящо за тая възраст..

Просто скромно мнение :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:"освен ако не броим станалата вече емблематична песничка как Кума Лиска станала миска"

Ами аз знам, че Кондьо например беше включен в един учебник по музика.
Но дали го махнаха след присъдата му - нямам представа. :-)
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ELBI написа:"освен ако не броим станалата вече емблематична песничка как Кума Лиска станала миска"

ти са кво
срамуваш се от историята ли ни
квато такава
след 20 години мутренския период ще бъде идеализиран и сравняван с хайдутите
трябват нови герои
и ще ги има макар и измислени
....
за свинаря станал бизнесмен
за цар станал мин председател
за некви курви станали деви........
и т н

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Ами аз знам, че Кондьо например беше включен в един учебник по музика.
В учебниците в по-малките класове (хеле пък в тоя по БЕЛ) е претъпкано с глупости и излишни неща. Според мен, в МОН трябва да се впрегнат и да ги окастрят. Една сутрин по Нова четоха вицове за блондинки от учебника за 5 клас, които, видите ли, илюстрирали стиловото многообразие на езика (вицовете, не блондинките!) :rotfl24::rotfl24:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:

ти са кво
срамуваш се от историята ли ни
квато такава
след 20 години мутренския период ще бъде идеализиран и сравняван с хайдутите
трябват нови герои
и ще ги има макар и измислени
....
за свинаря станал бизнесмен
за цар станал мин председател
за некви курви станали деви........
и т н
баси - точно това се каня да напиша от време...

както навремето крадците на кашкавал станаха идеалисти-герои (никога не са чели ни Маркс, ни дявол...еле пъ Ленин), куп убийци - борци за свобода с привилегии, та сега ли няма да врътнат точно както казваш - днешните мутри ще са най-готините и добри, чисти и кристални бизнесмени, курвите ще са обгърнати в блясък интелектуалки... апропо, хайдутите са си били разбойници...

:cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: Ами аз знам, че Кондьо например беше включен в един учебник по музика.
В учебниците в по-малките класове (хеле пък в тоя по БЕЛ) е претъпкано с глупости и излишни неща. Според мен, в МОН трябва да се впрегнат и да ги окастрят. Една сутрин по Нова четоха вицове за блондинки от учебника за 5 клас, които, видите ли, илюстрирали стиловото многообразие на езика (вицовете, не блондинките!) :rotfl24::rotfl24:
То че трябва чистене - трябва.
Обаче ако го правят по този начин - това е работа "на парче".
Също да ти кажа: не мисля, че децата на някаква възраст няма да разберат изцяло някакво произведение, може да бъде мотив то да бъде изключено от програмата - ако учиш само това, което вече ти е ясно, нищо не учиш.
Пък същото произведение и на 60 като станеш, пак няма да е сигурно дали си го разбрал.
Училището трябва да полага някаква система в главите и да отваря прозорчета.

Мъжът ми натисна сина ни на 10 години да прочете "Майстора и Маргарита". Всичките ни приятели му казаха, че няма никакъв смисъл на тая възраст, обаче той се запъна и каза - това е само първият прочит.
Не мисля, че сбърка.
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:...Мъжът ми натисна сина ни на 10 години да прочете "Майстора и Маргарита". Всичките ни приятели му казаха, че няма никакъв смисъл на тая възраст, обаче той се запъна и каза - това е само първият прочит.
Не мисля, че сбърка.
:shocked::shocked::shocked:

хич не съм фен на упражнения заради упражненията... ама вие си знаете... баси, аз не бих накарал синовете ми и на 19 г. да я четат. А някой ден, като има повод и имат капацитет - ще си говорим и ще им подхвърля идеята ... Разбира се, всеки родител си има подхода и той е най-правилния, защото така е решил.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Също да ти кажа: не мисля, че децата на някаква възраст няма да разберат изцяло някакво произведение, може да бъде мотив то да бъде изключено от програмата - ако учиш само това, което вече ти е ясно, нищо не учиш.
Пък същото произведение и на 60 като станеш, пак няма да е сигурно дали си го разбрал.
Училището трябва да полага някаква система в главите и да отваря прозорчета.
Че е така, така е :lol: Но аз тръгвам от презумпцията, че учебниците се съставят за някакъв усреднен да го наречем ученик. А и освен това самите учители избягват да преподават неща, които трябва много да ги обясняват. И така от една страна децата влачат многокилограмови учебници, в които половината страници остават неразрязани така да се каже, струват повече и т.н., а от друга се препуска по задължителното съдържание и в голяма част от главиците настава пълна суматоха. В крайна сметка има сипове, зипове и кво ли още не, там може да се преподават и по-сериозни произведения. Пък за останалите ще е берекет вересъ да поназнайват български :winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:

хич не съм фен на упражнения заради упражненията... ама вие си знаете... баси, аз не бих накарал синовете ми и на 19 г. да я четат. А някой ден, като има повод и имат капацитет - ще си говорим и ще им подхвърля идеята ... Разбира се, всеки родител си има подхода и той е най-правилния, защото така е решил.
Ами не знам.
като цяло съм прекалено толерантен родител, обаче пък смятам, че лекото насилие по отношение на четене и слушане на музика в началото е полезно - разбира се, зависи и от детето.
В случая със сина ми има хубав ефект. Виж, със сестра му не работи така добре и там трябва да действат други стратегии.
А на 19 той просто вече сам ще решава дали да я прочете пак. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа: Че е така, така е :lol: Но аз тръгвам от презумпцията, че учебниците се съставят за някакъв усреднен да го наречем ученик. А и освен това самите учители избягват да преподават неща, които трябва много да ги обясняват. И така от една страна децата влачат многокилограмови учебници, в които половината страници остават неразрязани така да се каже, струват повече и т.н., а от друга се препуска по задължителното съдържание и в голяма част от главиците настава пълна суматоха. В крайна сметка има сипове, зипове и кво ли още не, там може да се преподават и по-сериозни произведения. Пък за останалите ще е берекет вересъ да поназнайват български :winkw:
Да де, точно затова ти казвам, че не бива да се чисти "на парче".
Сегашните учебници страдат от прекалено усложняване (и на това, което трябва да се научи, и на начина, по който се поднася) и от недобра системност.
И от "биене" между преподаваното по различните предмети - което значи да се мисли още по-цялостно при съставянето на програмите.
А едно стихотворение - то може и просто да се прочете, да се усети звукът му, ритъмът, да се чуе името на поета... Нещо такова. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

ELBI написа:
Мнемозина написа:...Мъжът ми натисна сина ни на 10 години да прочете "Майстора и Маргарита". Всичките ни приятели му казаха, че няма никакъв смисъл на тая възраст, обаче той се запъна и каза - това е само първият прочит.
Не мисля, че сбърка.

хм, изсилени неща не ми харесват и на мен
децАта като поискат сами посягат към книгите

младежа в момента си чете учебника по математика и статистика за 1-ви курс
ако го бях натиснала кой знае дали би ги почнал
и разни други неща мчете дето хич не са за него :rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Dark Angel написа:
хм, изсилени неща не ми харесват и на мен
децАта като поискат сами посягат към книгите

младежа в момента си чете учебника по математика и статистика за 1-ви курс
ако го бях натиснала кой знае дали би ги почнал
и разни други неща мчете дето хич не са за него :rotfl24:
Децата преди всичко са различни.
Както и родителите и ценностите им.

Това, дето така или иначе им е интересно на децата - те ще си го открият и прочетат.
А дали родителите ще искат и съумеят да им покажат и нещо друго, това вече си е лично решение. И - съответно - усилие.

После децата ще ни връщат тази услуга и така. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

о да, нещата са различни

пример 1 "живели някога, в стари времена......

пример 2 "в една далечна галактика......"

усилие и натиск обичайно карат децата да се противопоставят
виж манипулацията е друго нещо
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Децата преди всичко са различни.
Пък аз сега изневиделица се сетих колко ми беше интересна "Моето семейство и други животни" на Дж. Даръл, която синковецът трябваше да чете през ваканцита на .. хъм... 3 или 4 клас, вече не помня. Пък на него - хич даже :(
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

4avdar4e написа:
Пък аз сега изневиделица се сетих колко ми беше интересна "Моето семейство и други животни" на Дж. Даръл, която синковецът трябваше да чете през ваканцита на .. хъм... 3 или 4 клас, вече не помня. Пък на него - хич даже :(
дай да се менкаме :lol: :rotfl24:
на таз книга мен ме фана скука, а сина я чете с кеф
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: Децата преди всичко са различни.
Нормално.
Но.
На теб ли да казвам, че има неща, до които без някакво усилие не можеш да достигнеш?
И на теб ли да казвам какво е усещането, когато преодолееш нежеланието за това усилие?
Ей това искам да знаят децата ми.
Че има много прекрасни неща, до които не се достига лесно.
Джералд Даръл много го харесвам, той е една от детските ми любови, но все пак не е в тази категория. :lol:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: И на теб ли да казвам какво е усещането, когато преодолееш нежеланието за това усилие?
Аз помня едно такова усещане... Га лятото, на плажа!!! четох "Война и мир". Пфу, отврат, никога повече. Не, благодаря, точно такива усилия не ща да преодолявам ни аз, ни децата. :winkw:

А иначе принципно те разбирам за какво говориш, ама..

П.П. Противно на по-горното да вметна: дочетох Ст. Ц. Не за друго, ама нямах в момента какво друго да чета :shy:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

4avdar4e написа:Аз помня едно такова усещане... Га лятото, на плажа!!! четох "Война и мир". Пфу, отврат, никога повече.
Пък на мене ми хареса. Не съм срещнал друг такъв. Чел съм я три пъти. И пак бих я прочел. Не бих прочел(примено) Хайка за вълци пак и то не защото не ми хареса ами защото после една седмица ми беше терсене. Различни вкусове имаме с тебе, май :-) Само Гео Милев ни сближава Хехехе
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Аз помня едно такова усещане... Га лятото, на плажа!!! четох "Война и мир". Пфу, отврат, никога повече. Не, благодаря, точно такива усилия не ща да преодолявам ни аз, ни децата. :winkw:

А иначе принципно те разбирам за какво говориш, ама..

П.П. Противно на по-горното да вметна: дочетох Ст. Ц. Не за друго, ама нямах в момента какво друго да чета :shy:
Е, не, това вече си е голямо насилие. :grin:
Тук чак такива неща няма и нещата се показват постепенно и с много обясняване и въвеждане.
Ама що трябва да се оправдавам сега, знаете го сина ми :grin:- нищо не му се повреди от четенето и душевни травми няма. Даже и правописът му не е пострадал. :blink:

И кво за Ст.Ц.?

Аз се бях насилила да прочета на Левчев автобиографията и още съжалявам. :mad:
Panta rhei...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Green Light написа: Пък на мене ми хареса. Не съм срещнал друг такъв. Чел съм я три пъти. И пак бих я прочел. Не бих прочел(примено) Хайка за вълци пак и то не защото не ми хареса ами защото после една седмица ми беше терсене. Различни вкусове имаме с тебе, май :-) Само Гео Милев ни сближава Хехехе
срещал си, аз съм чела "Война и мир" два пъти :-)
оня ден я извадих от кашоните и ще я чета 3-ти път
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа: Пък на мене ми хареса. Не съм срещнал друг такъв. Чел съм я три пъти. И пак бих я прочел. Не бих прочел(примено) Хайка за вълци пак и то не защото не ми хареса ами защото после една седмица ми беше терсене. Различни вкусове имаме с тебе, май :-) Само Гео Милев ни сближава Хехехе
Е, хименно де, това се опитвам да кажа от няколко поста насам :grin: Хората са различни, вкусовете им - тоже. Ако на Мнемовия синковец е харесал "Майстора и Маргарита", на много други няма да им хареса. Примерно, много пъти сме си говорили и за Швейк...

И леееко да се върна към първоначалната си теза: в учебниците по БЕЛ (особено за по-малка възраст) трябва да има средно ниво (като трудност) текстове, средностатистическо ако щеш, пък който си се интересува, ще чете. И ще се научи къде се слага ЧленЪт:rotfl24:

П.П. Аз на "Война и мир" се изтарикатих ... четях само Мирът, направо като "Отнесени от вихъра" беше :grin:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Dark Angel написа:
срещал си, аз съм чела "Война и мир" два пъти :-)
оня ден я извадих от кашоните и ще я чета 3-ти път
:-)
Срещал съм, значи.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа:знаете го сина ми :grin:- нищо не му се повреди от четенето и душевни травми няма. Даже и правописът му не е пострадал. :blink:
Ама ти сигурна ли си в това?? :sissies:
Мнемозина написа: И кво за Ст.Ц.?

Кво, кво, убедих се в това, дето го знаех още на първите 30 стр. от първия том. Ама сега поне имам правото да говоря :grin:
Публикувай отговор