Китка
Китка
ИНТИМНО
Не ме допускай толкоз близо ти
До себе си, щом искаш да съм влюбен
Ех, вярно е, даленото гнети
но за това пък близкото погубва!
Щом искаш да съм тво, далеч ме дръж -
Далечното е всъщност ореолът.
Една мечта се срива отведнъж
Разбулиш ли я, видиш ли я гола.
Дори една "Мадона" от Рембранд
Погледната от близичко е грозна
И целия и гений и талант
Е в нейната далечна грациозност.
Дори земята, таз, околовръст,
Която отдалеч е рай вълшебен
Отблизо ти се вужда буца пръст -
Пръст, във която ний сте легнем с тебе…
Дамян Дамянов
Не ме допускай толкоз близо ти
До себе си, щом искаш да съм влюбен
Ех, вярно е, даленото гнети
но за това пък близкото погубва!
Щом искаш да съм тво, далеч ме дръж -
Далечното е всъщност ореолът.
Една мечта се срива отведнъж
Дори една "Мадона" от Рембранд
Погледната от близичко е грозна
И целия и гений и талант
Е в нейната далечна грациозност.
Дори земята, таз, околовръст,
Пръст, във която ний сте легнем с тебе…
Дамян Дамянов
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Просто това е един поет с дълго творчество и много разнопосочни стихотворенияБоЕВ написа:Това ми идва малко сложно!
Но пък звучи някак...така доста приземяващо и реално.
Странно, на 20 много ми харесваше, сега единственото стихотворение, което мога да понеса е това:
МОЛИТВА КЪМ ЖЕНА МИ
О, земна благородице, която
Не бог, а мойте три деца роди,
светице над светиците, най-свято
те моля: днес и вечно с мен бъди!
Живота, който даде ми ти вчера,
и днес ми дай и утре, и навек!
И дай ми топлинка, да не треперя
сам сред желязото на тоя век!
Бъди все туй с мен в свят, пълен с чужда хубост
една звездица в хаоса голям.
Води ме мълком, да не се изгубя!
Топли ме с дъх, за да не мръзна сам!
А аз - безсилен - ще ти давам сила,
която взел съм от самата теб.
П.П. Всъщност, много сериозно се замислям за една тема за различния прочит..
Аз затова мразя литературните критики4avdar4e написа: Просто това е един поет с дълго творчество и много разнопосочни стихотворения
Странно, на 20 много ми харесваше, сега единственото стихотворение, което мога да понеса е това:
МОЛИТВА КЪМ ЖЕНА МИ
О, земна благородице, която
Не бог, а мойте три деца роди,
светице над светиците, най-свято
те моля: днес и вечно с мен бъди!
Живота, който даде ми ти вчера,
и днес ми дай и утре, и навек!
И дай ми топлинка, да не треперя
сам сред желязото на тоя век!
Бъди все туй с мен в свят, пълен с чужда хубост
една звездица в хаоса голям.
Води ме мълком, да не се изгубя!
Топли ме с дъх, за да не мръзна сам!
А аз - безсилен - ще ти давам сила,
която взел съм от самата теб.
Може би е така на 3о4о. На 2о3о не е точно така. Но това пак има общо с оная зрялост, където се засякохме в една темаdoktorka написа:....си голям късметлия...Rain написа:Сложно?
Едно нещо досега съм разбрала и то е, че когато получиш това, което искаш ...
личен опит.
- Глас в пустиня
О, това ще е интересно, макар че, нямам богата база за сравнение.4avdar4e написа:
Второто стих. е готино, то и първото е, ама някак си не го рацбирам...отказвам да го разбера. Какво значи - Не ме допускай толкоз близо ти
До себе си, щом искаш да съм влюбен - баси, това е някакъв мазохизъм.
- Глас в пустиня
И на 20, и на 30, и на 40, и на 50 е така, само че с течение на времето човек се научава да цени повече това което има и е получил/постигнал.Rain написа:Може би е така на 3о4о. На 2о3о не е точно така. ...doktorka написа:....си голям късметлия...Rain написа:Сложно?
Едно нещо досега съм разбрала и то е, че когато получиш това, което искаш ...
личен опит.
- Глас в пустиня
Понякога се чудя на ударен ли се правиш или какво.БоЕВ написа:За кого/какво си говорим?vyara написа:Човекът умее да е влюбен всякак, бе. Не си е правил илюзии за обекта, не са му ги разбивали.Remmivs написа:не, не е
За него е мазохизъм, за теб не. Хора всякакви.
Не ти ли се е случвало да имаш много хубаво мнение за някого, граничещо с влюбеност, например и като опознаеш този човек, да се разочароваш. И да се питаш как е било по-добре - влюбен и с мечти или с разбити илюзии и очаквания. Това най-грубо казано. Това е искал да каже поетът, начи.
Боеееев, Боееев!...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Аз пък от одеве като прочета киткаesti написа:Не си сам.БоЕВ написа:
За кого/какво си говорим?
Тази тема и аз нещо не я разбрах...
и веднага ми щуква
"Китка, китка, магданоз...":lol::lol:
или
"Китка за обич аз ти давам,
търсиш друга ти....."

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Къде видя кинти тук?Remmivs написа:никакви романтици не сте
давайте за кинтите сега и всичко си идва на мястото
а да и за секса
За мен реалността е по-ценна и от най-красивата илюзия. Има и вариант, в който илюзията е толкова красива и силна, че се превръща в реалност, но това средното, със страданието заради "разбити" илюзии ми звучи като "започната и недовършена...":blum:
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Сигурно е товаRemmivs написа:каква друга?frisky lioness написа:Аз пък от одеве като прочета китка
и веднага ми щуква
"Китка, китка, магданоз...":lol::lol:
или
"Китка за обич аз ти давам,
търсиш друга ти....."
с магданоза ли? или с босилек? а може и с ъ-ъ какви бяха другите аромати там...

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
И да се допълня - освен всичко, виждам и опасението,Амаранта написа:Къде видя кинти тук?Remmivs написа:никакви романтици не сте
давайте за кинтите сега и всичко си идва на мястото
а да и за секса
За мен реалността е по-ценна и от най-красивата илюзия. Има и вариант, в който илюзията е толкова красива и силна, че се превръща в реалност, но това средното, със страданието заради "разбити" илюзии ми звучи като "започната и недовършена...":blum:
че никой няма да се окаже чак толкова прекрасен, колкото можем да си го измислим,
а той може и да е още по-прекрасен, но никой да не се опитва да го забележи - важно е как се вписва във илюзията, нищо друго.
Ся, не е въпросът инфантилен ли е възгледът. Въпросът беше да му се разтълкува на Боев.Амаранта написа: Не само е искал, ми направо си го е казал.![]()
Според мен, този възглед граничи с някаква инфантилност. Но е доста разпространен, де.
хубаво е да си даваме сметка, че реалността е всъщност една илюзияАмаранта написа: Къде видя кинти тук?
И да се допълня - освен всичко, виждам и опасението,
че никой няма да се окаже чак толкова прекрасен, колкото можем да си го измислим,
а той може и да е още по-прекрасен, но никой да не се опитва да го забележи - важно е как се вписва във илюзията, нищо друго.
за това говоря аз
и още за това, че всяка илюзия е многопластова и динамична
- Глас в пустиня
Не, не се правя!:lol:vyara написа:Понякога се чудя на ударен ли се правиш или какво.БоЕВ написа:За кого/какво си говорим?vyara написа:Човекът умее да е влюбен всякак, бе. Не си е правил илюзии за обекта, не са му ги разбивали.Remmivs написа:не, не е
За него е мазохизъм, за теб не. Хора всякакви.
Не ти ли се е случвало да имаш много хубаво мнение за някого, граничещо с влюбеност, например и като опознаеш този човек, да се разочароваш. И да се питаш как е било по-добре - влюбен и с мечти или с разбити илюзии и очаквания. Това най-грубо казано. Това е искал да каже поетът, начи.
Боеееев, Боееев!...
Просто отказвам да "разбера" некой работи дето не ми се връзват.
ЛюбоФ...ей ТОВА>>> е любоФФФФ!
А, стихотворението е пораженческо, примиренческо и демотивиращо. Щом си влюбен, издълбаваш земята образно казано, но не се задоволяваш с "възхищение" отстрани. Това пък е върха направо - егати
Дай пък сега да не правим нищо, да мечтаем дори, щото голям страх да не се разочароваме...нищо подобно - копаш здраво, достигаш мечтата, не те удовлетворява и продължаваш напред, с нов хъс и повече енергия.Една мечта се срива отведнъж
И тук отново не съм съгласен
Защото "буцата пръст" може и е, рохкава, мека, топла и влажна, дъхава. Посееш ли в нея семенце, ще се роди или красиво цвете, или кораво дърво исполин...Ама тва са си мойте пет стинки, кво ли разбирам верно от любоФ и мечти...Дори земята, таз, околовръст,
И това го казва мъж!!!БоЕВ написа: Дай пък сега да не правим нищо, да мечтаем дори, щото голям страх да не се разочароваме...нищо подобно - копаш здраво, достигаш мечтата, не те удовлетворява и продължаваш напред, с нов хъс и повече енергия.
Евала Боев, въщаш ми надеждата, че мъжете все пак са силен пол.
- Глас в пустиня
Ами тенкс Верче, винаги съм бил уекичко встрани от "правата" линия и никога не съм, и не се правя на нещо повече от това което съм, дори и с риск да се изложа.vyara написа:Ся, не е въпросът инфантилен ли е възгледът. Въпросът беше да му се разтълкува на Боев.Амаранта написа: Не само е искал, ми направо си го е казал.![]()
Според мен, този възглед граничи с някаква инфантилност. Но е доста разпространен, де.Макар, че според мен той се прави доволно на ударен понеже му е хубаво да подчертава колко не е по тая част.
Не знам защо му е хубаво, но е факт, че го прави.
Аз като не разбирам от компютри, не се навирам в темата за компютри да казвам какъв профан съм, щото да не се изложа, нали. А той така, доброволно някак...
Земен човек здраво стъпил на земята.
Реалността не е илюзия сама по себе си. Нашите несъвършени възприятия, и стремежът да на всяка цена да запълним с нещо (каквото и да е) липсващите части, я превръщат в илюзия.Remmivs написа:
хубаво е да си даваме сметка, че реалността е всъщност една илюзия
за това говоря аз
и още за това, че всяка илюзия е многопластова и динамична
БоЕВ изразява вид философия, която и аз харесвам - мечтаеш/желаеш, вървиш напред, постигаш (или виждаш, че няма смисъл или не става) и пак напред (било с нови мечти или друго ново)... Никакво циклене назад и мрънкане...esti написа:И това го казва мъж!!!БоЕВ написа: Дай пък сега да не правим нищо, да мечтаем дори, щото голям страх да не се разочароваме...нищо подобно - копаш здраво, достигаш мечтата, не те удовлетворява и продължаваш напред, с нов хъс и повече енергия.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
По последни, изкушавам се да кажа реални данниАмаранта написа:Реалността не е илюзия сама по себе си. Нашите несъвършени възприятия, и стремежът да на всяка цена да запълним с нещо (каквото и да е) липсващите части, я превръщат в илюзия.
Ето, Ести, и други мъже от силния пол има!:rotfl24:ELBI написа:БоЕВ изразява вид философия, която и аз харесвам - мечтаеш/желаеш, вървиш напред, постигаш (или виждаш, че няма смисъл или не става) и пак напред (било с нови мечти или друго ново)... Никакво циклене назад и мрънкане...esti написа:И това го казва мъж!!!БоЕВ написа: Дай пък сега да не правим нищо, да мечтаем дори, щото голям страх да не се разочароваме...нищо подобно - копаш здраво, достигаш мечтата, не те удовлетворява и продължаваш напред, с нов хъс и повече енергия.
Последно промяна от Амаранта на 15.04.08, 11:12, променено общо 1 път.
Това е естествено и нормално. Но не и достатъчно. Не и единствено. Според мен. Може пък аз да не съм мъж, знам ли.ELBI написа:БоЕВ изразява вид философия, която и аз харесвам - мечтаеш/желаеш, вървиш напред, постигаш (или виждаш, че няма смисъл или не става) и пак напред (било с нови мечти или друго ново)... Никакво циклене назад и мрънкане...esti написа:И това го казва мъж!!!БоЕВ написа: Дай пък сега да не правим нищо, да мечтаем дори, щото голям страх да не се разочароваме...нищо подобно - копаш здраво, достигаш мечтата, не те удовлетворява и продължаваш напред, с нов хъс и повече енергия.
последни, непоследни - това е от времето на Платон - дали реалността съществува вън и независимо от нас или е само предмет на нашето съзнание.Remmivs написа:По последни, изкушавам се да кажа реални данниАмаранта написа:Реалността не е илюзия сама по себе си. Нашите несъвършени възприятия, и стремежът да на всяка цена да запълним с нещо (каквото и да е) липсващите части, я превръщат в илюзия., но ще ги нарека наУчни, реалността не съществува ако извърнем поглед от нея. Тутиквантики и тем подобни, но пък напълно резонни от философска гледна точка находки. Реалността е най-голямата илюзия.
ай, моля ви... личи си кой не е учил навремето философия:rotfl24:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- Глас в пустиня
Да знаеш само как ме подсети за една притча - едно маке, скачало през бара...esti написа:И това го казва мъж!!!БоЕВ написа: Дай пък сега да не правим нищо, да мечтаем дори, щото голям страх да не се разочароваме...нищо подобно - копаш здраво, достигаш мечтата, не те удовлетворява и продължаваш напред, с нов хъс и повече енергия.