Литературата като рефлесия

Все същите
Аватар
4avdar4e

Литературата като рефлесия

Мнение от 4avdar4e »

Много ми е странно.. Правя в момента някакъв измислен паралел на неща, попаднали ми донякъде случайно (Ирена Доускова, Дубравка Угрешич), за които коленопреклонно благодаря на Мнемо и Безобидната, а може би - не (не случайно!), и сравнявам с действителността, спомените ми и примерно Теодора Димова... Чудя се защо трябва да се рови в старите рани и това ли е функцията (фикцията??) на литературата?? То това спор стар като света де, за кво служат книгите... ама.... Какво е паметта, родовата, историческата? Защо патриархалното начало е толкова силно у нас? Защо една разпаднала се общност е по-силна от една разпадаща се такава? Защо соца е толкова модерна тема у авторите от пост соца? Съвременната славянска литература е странно нещо. Уж е различна, а е толкова близка. Плач по отминалото детство и младост, ненавист към социализма/комунизма/СССР и същата омраза (в руската) към янките. Само дето при тях (руснаците) има много сатира.. При нас - фотографиране на настоящето, при бившите "империи" - някъде между "осанна" и "разпни го" на миналото. Литературата като аутодафе - написваш го, изливаш го, отърсваш се, очистваш се... Или другият вариант - осмиваш го и забравяш.

П.П. Дразни ме прозирността на изходния текст, липсата на редактор, елементарните правописни грешки. Това между другото, но не е маловажно. Иска ми са да мога да ги прочета в оригинал... И големият ми проблем е, че мога (да ги прочета), но не мога да си ги намеря..

Рефлексия...

П.П.1. Една приятелка, която много обичам, ми сподели, че битът убива желанието й да чете, но не й да слуша музика (добре, де, няма да напиша думата с Ш.):rotfl24: Мен пък битието ми убива желанието да слушам музика, но потъвам в литературата. Напоследък странно съвременна и от нашия регион. Така се случи просто! И май стигнах до извода, че предпочитам да си чета старите любими предимно задокеански книги... :shy: И че едно магаре може да е по-важно от всичко :winkw:

Когато споменът е още отворена рана, като го събудиш - боли... Може би е това!

Рефлексия...

П.П.2. Препрочитам си (успоредно с тия двете дами) една друга дама, дето "роди" един Хари и ми е много гот:grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Тази тема предполага дълъг и задушевен разговор.
И я усещам като очакваща участието ми - най-вече заради магарето. :winkw:
Само че тази твоя приятелка, която също много те обича, освен че не може да чете, затисната от бита, започва да не може и да пише.

Преглътнатите страхове и болки са най-големите, Чаве, защото продължават да растат непрекъснато.
На това се гради цялата психотерапия.
Писането е споделянето им, показването им, подреждането им, извеждането им извън теб.
Това е едната страна на писането за соца - защото от него почти никой добре помнещ го не излезе небелязан по някакъв начин. Дори и да го мислиш като травма на общността - пак е същото. Просто някой я долавя и я показва, както я е усетил.
Другата, разбира се, е актуалността, модерното, харчещото се в момента. Това, което интересува Запада. Не знам как е в тази книга на Угрешич, но точно тези тенденции са много ясно показани във "Форсиране на романа река" или в "Четенето забранено" - трябва да погледна къде беше.

Патриархалното у нас е съвсем друга тема, поне според мен. Също много интересна и близка ми.
Но не ми се пише сега. Може би по-нататък.

А най-истинското е действително магарето. :-)
Макар че Доускова страшно ми харесва именно с този фотографски, безпристрастен поглед.
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: Литературата като рефлесия

Мнение от bead_ »

4avdar4e написа: Литературата като аутодафе - написваш го, изливаш го, отърсваш се, очистваш се... Или другият вариант - осмиваш го и забравяш.

grin:
за авторът - да. а за този, който чете? разтоварваш от твоята каруца на възприятията купчина въглища, пък кой ще ги натовари на своята... ще иска ли да ги натовари... ще успее ли да ги запали тия твои мокри въглища... или ще избере музиката

аз предпочитам литературата да задава въпросите, които ме интересуват и да търси техните отговори или поне варианти на отговори. дали избира за среда соц-а или средновековието - това не е основното.
а нелитературата - публицистика, мемоари, исторически книги... в тях търся обратното.
just perfect
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

пише се

прозрачност а не прозирност:blum:

праи ми впечатление че мнооо грозно се пише у форума:rotfl24:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Quid написа:пише се

прозирност е, ако се взираш
а ако се дзвериш - е те тогава се пише прозрачност:winkw:
just perfect
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

bead_ написа:

Би ли ми разяснила разликата между рефлесия и рефлексия. Благодаря. :lol:
Изображение
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

bead_ написа:

прозрачност или прозирност ?

кво ще избереме

мен са ме учили че езика трябва да е елегантен:blum:

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

vyara написа:
bead_ написа:

разликата е в количеството кафе на закуска. ако е било двойно - рефлексия, ако е било единично - рефлесия /а мое и в дупчиците на клавиатурата да е попаднало праче от сандвича и да не бачка клавиша "к":winkw:/. моля.
just perfect
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

vyara написа:
bead_ написа:

рефлесия аз не знам кво е

аз като не знам и си питам
рефлексия - тва съм го срещал :-)

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа: аз предпочитам литературата да задава въпросите, които ме интересуват и да търси техните отговори или поне варианти на отговори. дали избира за среда соц-а или средновековието - това не е основното.
а нелитературата - публицистика, мемоари, исторически книги... в тях търся обратното.
И аз така. Под обратното(понеже обичам да конкретизирам понякога) разбирам, да ми предоставя аргументирани гледни точки, за които не съм се сетил сам. Това ми доставя удоволствие и затова всъщност чета "нелитература"
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

bead_ написа:
vyara написа:
bead_ написа:

разликата е в количеството кафе на закуска. ако е било двойно - рефлексия, ако е било единично - рефлесия /а мое и в дупчиците на клавиатурата да е попаднало праче от сандвича и да не бачка клавиша "к":winkw:/. моля.
а като е куатро кафето а
мое и вибрация да е станало
у последно време не падам под 10 кафета

Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Quid написа:
а като е куатро кафето а
мое и вибрация да е станало
у последно време не падам под 10 кафета
:kidrock5:
just perfect
esti

Мнение от esti »

Green Light написа: разбирам, да ми предоставя аргументирани гледни точки, за които не съм се сетил сам.
И аз така.
И не само в книжките, а и по такива хора се заглеждам и заслушвам...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

4avdar4e написа:Много ми е странно.. Правя в момента някакъв измислен паралел на неща, попаднали ми донякъде случайно (Ирена Доускова, Дубравка Угрешич), за които коленопреклонно благодаря на Мнемо и Безобидната, а може би - не (не случайно!), и сравнявам с действителността, спомените ми и примерно Теодора Димова... Чудя се защо трябва да се рови в старите рани и това ли е функцията (фикцията??) на литературата?? То това спор стар като света де, за кво служат книгите... ама.... Какво е паметта, родовата, историческата? Защо патриархалното начало е толкова силно у нас? Защо една разпаднала се общност е по-силна от една разпадаща се такава? Защо соца е толкова модерна тема у авторите от пост соца? Съвременната славянска литература е странно нещо. Уж е различна, а е толкова близка. Плач по отминалото детство и младост, ненавист към социализма/комунизма/СССР и същата омраза (в руската) към янките. Само дето при тях (руснаците) има много сатира.. При нас - фотографиране на настоящето, при бившите "империи" - някъде между "осанна" и "разпни го" на миналото. Литературата като аутодафе - написваш го, изливаш го, отърсваш се, очистваш се... Или другият вариант - осмиваш го и забравяш.

П.П. Дразни ме прозирността на изходния текст, липсата на редактор, елементарните правописни грешки. Това между другото, но не е маловажно. Иска ми са да мога да ги прочета в оригинал... И големият ми проблем е, че мога (да ги прочета), но не мога да си ги намеря..

Рефлексия...

П.П.1. Една приятелка, която много обичам, ми сподели, че битът убива желанието й да чете, но не й да слуша музика (добре, де, няма да напиша думата с Ш.):rotfl24: Мен пък битието ми убива желанието да слушам музика, но потъвам в литературата. Напоследък странно съвременна и от нашия регион. Така се случи просто! И май стигнах до извода, че предпочитам да си чета старите любими предимно задокеански книги... :shy: И че едно магаре може да е по-важно от всичко :winkw:

Рефлексия...

П.П.2. Препрочитам си (успоредно с тия двете дами) една друга дама, дето "роди" един Хари и ми е много гот:grin:
Не мога да кажа, че те разбрах, но усетих настроението ти. Влюбването в книгите е благодатна любов, понеже е взаимна. Искам да кажа, че голямата част от прочетените книги, ги чувстваш, като приятелчета. Твои си рагаци.
Вчера на лаф един приятел многословно ми рекламираше процедурата "почистване на лимфата" не ми се смейте, не помня точния термин. Значи слагаш си краката в съд с вода, включват те и машината изцежда токсините от тебе. Накрая водата ставала черна(питах го бе да не са ти били мръсни краката, ми ли ги, пък той ми се обиди). Много запален е човека- всичките, вика, токсини излизат, веднъж годишно да го прави човек и се чувства прероден. Има енергия, настроението му се оправя, умората изчезва, бе нов човек направо. Така ми действат книгите на мене. Колкото по- дълбоко се потопя, толкова по- силно ми извличат токсините от лимфите. И значи толкова по- нов ставам.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

На мен ми е още по-странно като те чета

не ми допада на мен съвременната славянската литература дето се е заровила в стари рани

не ми допада, защото едно изкривяване усещам, една неистина
сякаш обида някаква към света има у тези хора
сякаш бъдеще не съществува

не мисля, че партриархалното начало е толкова силно
напротив
изглежда силно само в техните книжки

защо не погледнат към бъдещето

или поне да наострят повече перцата си
тогава по ще стават за четене.....
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

4avdar4e написа:Много ми е странно.. Правя в момента някакъв измислен паралел на неща, попаднали ми донякъде случайно (Ирена Доускова, Дубравка Угрешич), за които коленопреклонно благодаря на Мнемо и Безобидната, а може би - не (не случайно!), и сравнявам с действителността, спомените ми и примерно Теодора Димова... Чудя се защо трябва да се рови в старите рани и това ли е функцията (фикцията??) на литературата?? То това спор стар като света де, за кво служат книгите... ама.... Какво е паметта, родовата, историческата? Защо патриархалното начало е толкова силно у нас? Защо една разпаднала се общност е по-силна от една разпадаща се такава? Защо соца е толкова модерна тема у авторите от пост соца? Съвременната славянска литература е странно нещо. Уж е различна, а е толкова близка. Плач по отминалото детство и младост, ненавист към социализма/комунизма/СССР и същата омраза (в руската) към янките. Само дето при тях (руснаците) има много сатира.. При нас - фотографиране на настоящето, при бившите "империи" - някъде между "осанна" и "разпни го" на миналото. Литературата като аутодафе - написваш го, изливаш го, отърсваш се, очистваш се... Или другият вариант - осмиваш го и забравяш.

Рефлексия...

Рефлексия...

Чаве, много те харесвам такава, ти знаеш. Извира от теб. Някои хора блестящо изразяват с една дума, но не могат с много. За разлика от теб.

Много хубаво си го казала "Когато споменът е още отворена рана, като го събудиш - боли... Може би е това!"
Мисля, че е това. Най-лесно подминаваме негативни спомени затваряйки ги. Не сме се разплакали за миналото, не сме го преживяли, не сме го изстрадали и преминали прощавайки, и чак тогава затворили.
Психологически. Соц-а не е най-добрия пример, но мисля, че е на същия принцип. Всички се втурнаха да се правят, че не е било и този, който се обърне назад бива анамосан от нас вътрешно. Защото не е било точно така. Спрямо нас. А и да е било трябва да се забрави.
И пак има връзка с идеята за уникалността на човека днес, когато вече не може да съпреживее един общ мит, за да се освободи от натрупаната шлака на годините.
Мдам.
jazz

Мнение от jazz »

Quid написа:мен са ме учили че езика трябва да е елегантен:blum:
...нежен и чувствен
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

zmeu написа:
Quid написа:мен са ме учили че езика трябва да е елегантен:blum:
...нежен и чувствен
ми да:rotfl24:

Публикувай отговор