забравих да пиша, че добавих и разни лепенки и разни купешки яйца... което може би не е редно, но ... пък стана шарено.Green Light написа:Супер! Да сте живи и здрави, брато! Всички да сме живи и здрави.
Богохулство малко, ама на тая лепенка дето са Богородица и младенеца, на първата снимка, Дева Мария изглежда направо бясна. Всеки момент ще му врътне един шамар на Исус.
Рецептата Фриски я пусна в съседната тема. Традиционен козунак - на Джема рецептата.esti написа:А рецепта ще споделиш ли?vyara написа:И великденските козунаци са готови.![]()
Страхотно изглеждат, браво!
vyara написа: Рецептата Фриски я пусна в съседната тема. Традиционен козунак - на Джема рецептата.
Трябва да ви кажа, че на вкус стана страхотен. Не очаквах. Силно препоръчвам рецептата. Аз лично я правих със суха мая и сложих и малко стафиди (изкиснати преди това и наръсени с ром) в тестото.
И не сложих лимонова есенция, защото нямах. А мазнината е масло:олио = 1:1
Освен това не го замесвах както е описано, а както аз си знам.Но задължително всичко е топло, а яйцата са на стайна температура.
Мерси!vyara написа: Рецептата Фриски я пусна в съседната тема. Традиционен козунак - на Джема рецептата.
Трябва да ви кажа, че на вкус стана страхотен. Не очаквах. Силно препоръчвам рецептата. Аз лично я правих със суха мая и сложих и малко стафиди (изкиснати преди това и наръсени с ром) в тестото.
Освен това не го замесвах както е описано, а както аз си знам.Но задължително всичко е топло, а яйцата са на стайна температура.
Пипи написа: А с ръще ли ги меси или в пералнята? Щото леко изумена останах като прочетох в същият форум, че пускат тестото на центрофуга
На ръка, аз нямам машина. Месих около 5 минути. После го блъскаш в плота (представяйки си, че е..., айде без малко да кажа Боев, ама няма да му понесе задявката ми) сто пъти (защо сто си е чиста загадка за мен, но го правя точно сто пътиПипи написа: А с ръще ли ги меси или в пералнята? Щото леко изумена останах като прочетох в същият форум, че пускат тестото на центрофуга
Начи, моя начин е както дойде. В кладенчето ръснах солта, яйцата (неразбити) и започнах по малко да наливам от маслото, шупналата мая, разтворената с много малко вода захар (като топъл сироп) и топлото мляко. Поливаш от което се сетиш и бъркаш, докато стане едно лепкаво тесто и после добавям брашно до меко тесто, на мен лично ми отиде повече от килограм (при две пакетчета суха мая).esti написа:Мерси!vyara написа: Рецептата Фриски я пусна в съседната тема. Традиционен козунак - на Джема рецептата.
Сега остава да кажеш как си го омесила по твоя си начин.
Стана ли на конци?
Аз миналата година правих по рецепта на Мнемо, а тази година може по твоята да пробвам.
Аха....и после го блъскаш 100 пъти в плота.vyara написа: Начи, моя начин е както дойде. В кладенчето ръснах солта, яйцата (неразбити) и започнах по малко да наливам от маслото, шупналата мая, разтворената с много малко вода захар (като топъл сироп) и топлото мляко. Поливаш от което се сетиш и бъркаш, докато стане едно лепкаво тесто и после добавям брашно до меко тесто, на мен лично ми отиде повече от килограм (при две пакетчета суха мая).
ПП Забравих да кажа, че стана на конци, точно както си му е редът, изненадващо дори за мен.
За намазването току що си редактирах.esti написа: Аха....и после го блъскаш 100 пъти в плота.
А спази ли онова за жълтъка разреден с малко вода и мазнина - за намазването отгоре става дума?
А купичка с вода във фурната сложи ли?
Благодаря за консултацията.vyara написа: За намазването току що си редактирах.
Купичка не сложих, защото забравих и после нали фурната не трябва да се отваря особено в началото. Но втасването на оплетения козунак продължи почти колкото и другото втасване, понеже се бях заплеснала и не бях включила фурната навреме.
И да, блъсках го без да го бавя и чакам да втасва между месенето и блъскането.
Ще станат. Както виждаш, номерът е да вземеш една основна рецепта и да вложиш нещо от себе си, нещичко да промениш, за да стане.esti написа: Благодаря за консултацията.
По всичко личи, че И тази година ще меся.
Ако станат хубави ще ги покажа.
А ако не станат, ще ви кажа, че съм се отказала да правя или ще ви пробутам миналогодишните снимки.
И в тези "центрофуги" за тесто... тестомелачки... " слагаш тестото предварително завито в няколко торби и здраво вързано, за да не чистиш до другия великден дупките на барабана, нали?Марвин написа:Пипи написа: А с ръще ли ги меси или в пералнята? Щото леко изумена останах като прочетох в същият форум, че пускат тестото на центрофуга
:rotfl24::rotfl24:
Има си "центрофуги" за тесто... Обикновено се казват тестомелачки... Става добре и с по-мощен миксер с бъркалките за тесто, или с някой от кухненските роботи...
Пипи написа: И в тези "центрофуги" за тесто... тестомелачки... " слагаш тестото предварително завито в няколко торби и здраво вързано, за да не чистиш до другия великден дупките на барабана, нали?

Много хубав ден за ново начало, Мнемо. Любов, щастие и уют да царят в дома ви!Мнемозина написа:Браво на всички вас!
Аз тази година се разминах и с плескането на яйцата, и с бъхтенето на козунаците.
Обаче пък причините са хубави - нощта на Възкресението е първата нощ в нов дом.
Светли празници и от мен!
Благодаря!vyara написа:Много хубав ден за ново начало, Мнемо. Любов, щастие и уют да царят в дома ви!Мнемозина написа:Браво на всички вас!
Аз тази година се разминах и с плескането на яйцата, и с бъхтенето на козунаците.
Обаче пък причините са хубави - нощта на Възкресението е първата нощ в нов дом.
Светли празници и от мен!
Аааа, това ли било то Възкресението?esti написа:Това е символика!!!Мнемозина написа: нощта на Възкресението е първата нощ в нов дом.
Сега всеки лев, който сте дали за него ще възкръсне и ще ви се върне двойно - сигурна съм.
Много щастие и топлина ви желая Мнемо!