Е как да не кажа човек, че те обича??Мнемозина написа: Хм.
Комунистите не бяха ли точно това?![]()
(
Интересно, точно за това си мислех от началото:blink:
За другата страна на палачинката..
А пък юдаизма е секта на египетската религия.Piqndurnik написа:Глобално погледнато, и християнството, и ислямът са секти на юдаизма.
Оставям целия ти цитат, защото темата е напреднала, а пък аз още по това искам да ти кажа: не съм съгласна, че "приемането на западната политика" безусловно е правилно. И това не е въпрос на морал, а на здрав разум.Green Light написа:В тази статия се говори за опасността от войнстващия ислям, но на мен ми направи впечатление анализа по отношение на православието. Интересно е за мен. Аз съм един от тия, за който "приемането на западната политика" е задължително. Дали това е грешка, от морална гледна точка?
...........................
"С горчивина следва да отбележим, че през последните години американският елит ставаше все по-промюсюлмански настроен. В същото време сред западноевропейците и американците растеше антипатията към източноевропейските им “братовчеди”, преживели ужаса на пряката конфронтация с Исляма, а след това и комунистическата тирания, и отчаяно опитващи се да избегнат повторението на горчивия си исторически опит.
Очевидните предубеждения спрямо православните нации, съществуващи на Запад, които спокойно бихме могли да формулираме като
“Православофобия”
се дължат не толкова на антипатията към Православието като религиозно течение, а по-скоро на отхвърляне специфичния манталитет на граничещи с Исляма нации, който православните европейци са си изградили с течение на вековете. Стремежът на тези народи да избягнат както ислямизацията, така и “уестърнизацията”, съхранявайки своята самобитност, допълнително влошават отношението на Запада към тях. Всъщност това отношение днес поразително напомня онова, което Западът демонстрира към умиращата Византийска империя, България и Сърбия в драматичните години на османското нашествие на Балканите. И днес, както и тогава на православния Изток се заявява безапелационно, че трябва да приеме западната опека в политическата, социална, морална и икономическа сфери или отново ще бъде “оставен на вълците”. На практика, Западът дори помага на въпросните “вълци”.
Неморалността и глупостта на подобно поведение са очевидни. Възможно е източните и западните християни никога да не се споразумеят по въпросите на религиозната доктрина; възможно е Изтокът да държи да запази специфичното си културно и религиозно наследство. Каквото и да стане, следва да сме наясно, че оцеляването на Православната християнска цивилизация на Изток е не по-малко важна за сигурността на Запада, отколкото за тази на самите православни и, че в едно по-отдалечено бъдеще съдбата на Запада ще зависи от това. Ние обаче все още не можем да го осъзнаем и най-доброто доказателство е гората от минарета, израстнала в европейските и американски градове."
ОК. Аз само понеже имаше недоволства.БоЕВ написа:О! Благодаря ти, че ме издигаш толкоз на високо...почти до ранга на римските папи или Бен Ладен.pocti_bezobidna написа:
Ами, ти си есктремист, Боев.
Не ти знам имената, така че...
Има и разни други, ама са ми лични познати, така че и да ти кажа имената - се тая.
Е, и интелектуалци-есктеримисти има.
ПС. Начи, с оглед на оплракванията на незнайния преди десетина дни - ако не искаш да ти се намесвам в темите, не ма цитирй, плс.
Нямаш грижи, но когато снасяш фалшива информация и по тоя начин насаш пораженчество и нихилизъм, винаги ще те цитирам и намесвам.
Ми не точно. Ако погледнеш реално, те просто опитваха да сменят едната вяра с друга - вместо в бога да вярваме в "светлото бъдеще", примерно. Атеизма е друго според мен. И просто не може да бъде войнстващ... въпреки, че ние хората сме способни от всяко дърво да направим свир...ъъъъ... бухалкаМнемозина написа: Хм.
Много хубава тема, Грийне, ще се включа малко по-късно обаче.
Ще те разочаровам.Gaspode написа:Ми не точно. Ако погледнеш реално, те просто опитваха да сменят едната вяра с друга - вместо в бога да вярваме в "светлото бъдеще", примерно. Атеизма е друго според мен. И просто не може да бъде войнстващ... въпреки, че ние хората сме способни от всяко дърво да направим свир...ъъъъ... бухалкаМнемозина написа: Хм.
Много хубава тема, Грийне, ще се включа малко по-късно обаче.
Атеизмът е част от доктрината просто защото религията им е пречела. И е налаган силово точно както силово е ставало и помохамеданчването. Та къде точно е разликата? По едно време ми обяснявахте, че атеизЪма също е вид религия едва ли не...Мнемозина написа: Ще те разочаровам.
Комунизмът може да бъде гледан като религия, но само донякъде.
Иначе атеизмът (безбожието) си е част от доктрината му, и това е било налагано и силово.
И аз виждах нещата не точно в плоскостта на религиите, интересното беше опита на православните и неглижирането му от католиците. И какво ни дава нашият опит.Мнемозина написа: Оставям целия ти цитат, защото темата е напреднала, а пък аз още по това искам да ти кажа: не съм съгласна, че "приемането на западната политика" безусловно е правилно. И това не е въпрос на морал, а на здрав разум.
Става въпрос не за религии тук, а за стремеж към налагане, за постигане на надмощие. И е все едно от коя посока идва то.
Когато става въпрос за това, винаги се стига до момента "или-или"; който не е с нас, е против нас и т.н.
И тогава този, който се стреми към баланса и постигането на компромис (дали поради жизнеусещане свое, или поради натрупан опит), винаги се оказва между чука и наковалнята.
Ако някой вече го е писал, моля да ме извини, сега ще чета нататък.
неbead_ написа:безплатно....Quid написа: към 40 мин го слушах
тихо прохладно спокойно
за тва ти е харесало:winkw:
Не, не ме карай сега да ти разграничавам религия от философия, защото съм гладна.Gaspode написа:
Атеизмът е част от доктрината просто защото религията им е пречела. И е налаган силово точно както силово е ставало и помохамеданчването. Та къде точно е разликата? По едно време ми обяснявахте, че атеизЪма също е вид религия едва ли не...
Какво определя едно нещо дали е религия или не? Будизма, примерно, религия ли е или философия?
Не, не са.Green Light написа:
И аз виждах нещата не точно в плоскостта на религиите, интересното беше опита на православните и неглижирането му от католиците. И какво ни дава нашият опит.
Ако е "или- или", то не е ли за предпочитане да бъдем поробени от запада(това за което ъъ ратувам аз)? Поне културно са по- близо до нас.
Щото според мен атеизма не може да бъде войнстващ. Тва е все едно да има войнстващи физици, които насила да те убеждават в правотата и действието на физическите закони. Или войнстващи математици, които да преследват хората с цел да им натрапят знаенето на питагоровата теорема и, когато става въпрос за девойки, да им обяснят нагледно разликата между Пи и ФиМнемозина написа: Всъщност ти защо спориш с мен, след като сме на едно мнение по въпроса?
Исках да дам пример за войнстващ, агресивен атеизъм.
Е да, ама не е така.Gaspode написа: Щото според мен атеизма не може да бъде войнстващ. Тва е все едно да има войнстващи физици, които насила да те убеждават в правотата и действието на физическите закони. Или войнстващи математици, които да преследват хората с цел да им натрапят знаенето на питагоровата теорема и, когато става въпрос за девойки, да им обяснят нагледно разликата между Пи и Фи
Вярата (по-скоро религията, ама нейсе) има нужда да е войнстваща. Щото там доказателствата за съществуването и силата на некой боК са бройкта на убитите в негово име "неверници" обикновено. И там тези, дето санкционират прегрешенията хич не са далеч... и огъня постоянно гори под железата за ...ъъъъ... "убеждение".
Та така... не споря, приказвам си просто...
Това, което казваш, не е точно така - неглижирането също е форма на унищожение. Щом няма разрушени храмове, защо сега се налага да се възстановяват? И... може да не те вкарат в затвора, но като те бройкат ходиш ли в църквата и после не пуснат децата ти да следват...Амаранта написа:И да, и не съвсем,Мнемозина написа:
Хм.
защото истинският им враг не беше никоя религиозна общност,
да не говорим, че не е имало изцепки от сорта на разрушаване на храмове и масово вкарване по затворите на вярващи. И да е имало, аз не съм чувала.
Значи различията идват от неясната изначална дефиниция. За мен религиите, атеизма, наклона на земната ос, че дори и сексуалната ориентация на нЕкои определени индивиди не е проблем докато не стане войнстваща. Може би неправилно ги слагам под един общ знаменател, но ми е еднакво неприятно когато се опитват да ме убедят, че единствено адвентистите от 375-тия ден знаят какво точно е искал да каже боК казвайки там квото е казал и когато се опитват да ме убедят, че ъъъъ да кажем мъжеложтвото е не само нормално, ми даже по-нормално от нормалното. Нека всеки да си вярва в каквото си иска, стига да не се опитва да ми казва на мен в какво трябва да вярвам. С което май стигнах до там от където Ести тръгна - толерантностМнемозина написа: Е да, ама не е така.
Всичко може да бъде войнстващо, когато попадне в подходящи условия.
И нито атеизмът е застрахован от това, нито пък религията е задължително да е войнстваща непрекъснато.
И физиката може да бъде войнстваща, ако някой реши да си послужи с нея по този начин.
Така някак ги виждам аз нещата.
Ами аз ти казах, че за едно и също говорим, пък ти не ми вярваше.Gaspode написа:
Значи различията идват от неясната изначална дефиниция. За мен религиите, атеизма, наклона на земната ос, че дори и сексуалната ориентация на нЕкои определени индивиди не е проблем докато не стане войнстваща. Може би неправилно ги слагам под един общ знаменател, но ми е еднакво неприятно когато се опитват да ме убедят, че единствено адвентистите от 375-тия ден знаят какво точно е искал да каже боК казвайки там квото е казал и когато се опитват да ме убедят, че ъъъъ да кажем мъжеложтвото е не само нормално, ми даже по-нормално от нормалното. Нека всеки да си вярва в каквото си иска, стига да не се опитва да ми казва на мен в какво трябва да вярвам. С което май стигнах до там от където Ести тръгна - толерантност
Така или иначе, за мен войнствеността си е неразделна черта на всяка една религия...
Да, ние изобщо много сме минали между капките в сравнение с тях. И това си има своите обяснения. Така че не можем да бъдем критерий.Piqndurnik написа:В Русия май е имало. Ние сме минали метър.Амаранта написа:...да не говорим, че не е имало изцепки от сорта на разрушаване на храмове и масово вкарване по затворите на вярващи. И да е имало, аз не съм чувала.
Ми не са упражнили, щото не са ме карали насила да го вярвам. Казват хората - наклонена е, ама дали ще вярвам или не им е през ъъъъ през наклона на оста им е. Аз ако искам, мога да се метна и да проверя. Изотгоре. И после да им набия канчетата ако са ме излъгали. Което с тънките материи за боговете и божествените им работи е меко казано трудно.Мнемозина написа: А после идва и другото - ти сигурен ли си, че когато са ти обяснявали как е наклонена земната ос, не са упражнили недопустимо вмешателство върху собствените ти възгледи и представи? Същото е и с религията и въвеждането в нея.
Всичко е въпрос на нюанси и наистина на разбиране и ненамеса.
Абе съгласен съм с повечето от това което казвате ти и Мнемо, и нека не ти звучи тенденциозно, че пак се лепвам за твоя пост, но в интерес на истината обобщенията водят до грешки.Gaspode написа: Така или иначе, за мен войнствеността си е неразделна черта на всяка една религия...
Няма страшно, стига да се лепваш само за постовете миБоЕВ написа:
Абе съгласен съм с повечето от това което казвате ти и Мнемо, и нека не ти звучи тенденциозно, че пак се лепвам за твоя пост, но в интерес на истината обобщенията водят до грешки.
Тибет - обитаван от един войнстващ и жесток народ препитавал се от грабежи и насилия - приема будизма и от казармите прави манастири, сега са се вторачили в духовното и са далеч от всякакви конфликти.
Грешна нагласа! Въпросният запад, все повече става зависим от бизнес културата и бизнес религия на далечният изток - Япония да речем. Усилено се изучават и усвояват производствено-мениджърските нововъведения в тая страна.Green Light написа:
Ако е "или- или", то не е ли за предпочитане да бъдем поробени от запада(това за което ъъ ратувам аз)? Поне културно са по- близо до нас.
Тук грешиш.Gaspode написа:
Ми не са упражнили, щото не са ме карали насила да го вярвам. Казват хората - наклонена е, ама дали ще вярвам или не им е през ъъъъ през наклона на оста им е. Аз ако искам, мога да се метна и да проверя. Изотгоре. И после да им набия канчетата ако са ме излъгали. Което с тънките материи за боговете и божествените им работи е меко казано трудно.
А какво всъщност знаеш за католицизма...православието, извън това което демонстрира висшият клир. Нима дълбоко по своята същност не са морално-етични норми и начин за самоусъвършенстване?:-)Gaspode написа:Няма страшно, стига да се лепваш само за постовете миБоЕВ написа:
Абе съгласен съм с повечето от това което казвате ти и Мнемо, и нека не ти звучи тенденциозно, че пак се лепвам за твоя пост, но в интерес на истината обобщенията водят до грешки.
Тибет - обитаван от един войнстващ и жесток народ препитавал се от грабежи и насилия - приема будизма и от казармите прави манастири, сега са се вторачили в духовното и са далеч от всякакви конфликти.
Будизма за мен е неква странна птица. Повече философия отколкото религия. Доста интересен дори и с това, че е насочен повече навътре към човека отколкото към некви висши сили. Изключение, което потвърждава правилото може би едва ли не
И откриват, че са неприложими тез бизнес практики при тях. Щото те са отражение от една страна и се основават от друга страна на различна култура, ценностна система и начин на възприемане на света. МдамБоЕВ написа: Грешна нагласа! Въпросният запад, все повече става зависим от бизнес културата и бизнес религия на далечният изток - Япония да речем. Усилено се изучават и усвояват производствено-мениджърските нововъведения в тая страна.
Та така, религията си е религия, а бизнесът всичко останало.
Е точно до такива дискусии и ситуации стигаме, защото сме расли във време когато религията е била под запрещение. Друга песен, струва ми се, щяхме да пеем, ако от най-ранна детска възрас бяхме водени на неделна литургия да речем.Мнемозина написа:Тук грешиш.Gaspode написа:
Ми не са упражнили, щото не са ме карали насила да го вярвам. Казват хората - наклонена е, ама дали ще вярвам или не им е през ъъъъ през наклона на оста им е. Аз ако искам, мога да се метна и да проверя. Изотгоре. И после да им набия канчетата ако са ме излъгали. Което с тънките материи за боговете и божествените им работи е меко казано трудно.
Винаги в началото, когато оформяш представата си за света, има неща, които се налага да приемеш на доверие - дори и защото в момента не можеш нито да проумееш доказателствата, нито да ги провериш сам.
Така че този, който е възпитан да вярва в Бога, също не е приел това като насилие.
Това - по повод на нюансите, нали.
И аз почти нищо не зная. Имам един познат тук, учител по религия. Ще го питам при първа възможност.Мнемозина написа:Между другото, винаги съм се питала и все пропускам да се осведомя как е стоял въпросът нацизъм-религия? Някой да знае?
Моята партия е България и нейният народ. Щом за теб това е секта достойна за изличаване - ОК. Само трябва да те предупредя, че от 13 века все някой се опитва да ни изличи, и все не успява.pocti_bezobidna написа: Само сектата ви взе нещо да се прави на нормална партия, ама това са то недостатъците на демокрацията.
До един момент може би е така. Но несъответствията се натрупват. Молиш се всеки ден и въпреки това виждаш как се вършат неправди и всевиждащия и всемогъщ го няма да ги поправи. Рано или късно започваш да се съмняваш... и тогава насилствено те заставят да вярваш в нещо си...Мнемозина написа: Винаги в началото, когато оформяш представата си за света, има неща, които се налага да приемеш на доверие - дори и защото в момента не можеш нито да проумееш доказателствата, нито да ги провериш сам.
Така че този, който е възпитан да вярва в Бога, също не е приел това като насилие.
Това - по повод на нюансите, нали.
Това не им пречи да опитват обаче, защото престанеш ли да си производител, автоматично ставаш потребител, а от това положение до "робството" е една милимунда разстояние.Gaspode написа:И откриват, че са неприложими тез бизнес практики при тях. Щото те са отражение от една страна и се основават от друга страна на различна култура, ценностна система и начин на възприемане на света. МдамБоЕВ написа: Грешна нагласа! Въпросният запад, все повече става зависим от бизнес културата и бизнес религия на далечният изток - Япония да речем. Усилено се изучават и усвояват производствено-мениджърските нововъведения в тая страна.
Та така, религията си е религия, а бизнесът всичко останало.
Да.БоЕВ написа:
Е точно до такива дискусии и ситуации стигаме, защото сме расли във време когато религията е била под запрещение. Друга песен, струва ми се, щяхме да пеем, ако от най-ранна детска възрас бяхме водени на неделна литургия да речем.
Друго опитват те, при това с далеч по-голям успех - просто дърпат мозъците при себе си и от производител на стоки стават производител на идеи, наука, технологии и прочее.БоЕВ написа: Това не им пречи да опитват обаче, защото престанеш ли да си производител, автоматично ставаш потребител, а от това положение до "робството" е една милимунда разстояние.
То и с религията е така. Ето, сега и извънземните са чеда божии.Gaspode написа: Докато с физиката (пример давам само) несъответсвие не се появяват (поне не толкова често и толкова рано). И когато/ако се появят и попиташ нещо получаваш обяснения. Може би неразбираеми за теб, но все пак обяснения. Знаеш, че обяснение има и е въпрос на време да го разбереш...
За ГДР е ясно.Piqndurnik написа:И аз почти нищо не зная. Имам един познат тук, учител по религия. Ще го питам при първа възможност.Мнемозина написа:Между другото, винаги съм се питала и все пропускам да се осведомя как е стоял въпросът нацизъм-религия? Някой да знае?
Във всеки случай в ГДР положението с религията беше по-ларж и от нашето. Много смешно ми звучеше "комсомолския секретар на факултета по теология"